Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκλητικό παραλήρημα του Νετανιάχου περί ... πολέμου «πολιτισμού εναντίον βαρβάρων»

Ταύτισε το έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα με τους άλλους εγκληματικούς πολέμους των ΗΠΑ και εκτόξευσε απειλές κατά του Ιράν, προτείνοντας «συμμαχία του Αβραάμ» κατά της Τεχεράνης

Σφοδρές επικρίσεις και βολές κατά της Χαμάς, του Ιράν, ακόμα και κατά των Αμερικανών διαδηλωτών, περιείχε η ομιλία που εκφώνησε χτες το βράδυ στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ξεκίνησε ισχυριζόμενος ότι «στη Μέση Ανατολή δεν έχουμε σύγκρουση πολιτισμών, αλλά σύγκρουση βαρβάρων και πολιτισμού. Είναι σύγκρουση ανάμεσα σε αυτούς που δοξάζουν τον θάνατο και σε αυτούς που δοξάζουν τη ζωή. Η Αμερική και το Ισραήλ πρέπει να είναι μαζί, γιατί όταν είμαστε μαζί κάτι πολύ απλό συμβαίνει: Εμείς νικάμε και εκείνοι χάνουν! Και θα πρέπει, φίλοι μου, να σας διαβεβαιώσω απόψε ότι θα νικήσουμε!».

Υποστήριξε πως η 7η Οκτώβρη ήταν «μια τέλεια μέρα», χιλιάδες Ισραηλινοί γιόρταζαν σε φεστιβάλ μουσικής όταν «ξαφνικά» έγινε η επίθεση «και ο παράδεισος μετατράπηκε σε κόλαση», λες και η ισραηλινή κατοχή, η καθημερινή βία, οι δολοφονίες και ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων δεν είναι το καθεστώς δεκαετιών. Δεν δίστασε δε να αναφερθεί στα προπαγανδιστικά ψεύδη περί «δολοφονίας βρεφών» από μαχητές της Χαμάς.

Η αρχή της ομιλίας του Νετανιάχου διακόπηκε από πλάνα της Νόα Αργκαμάνι και άλλων τριών ομήρων που απελευθερώθηκαν στις 8 Ιούνη από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, εργαλειοποιώντας τους διασωθέντες που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση του Κογκρέσου για να δείξει πως τάχα ενδιαφέρεται για το καλό των ομήρων, μολονότι αποδεικνύει σταθερά επί 9 μήνες πως οι όμηροι είναι η τελευταία του προτεραιότητα...

Ευχαρίστησε προσωπικά τον Τζο Μπάιντεν για την υποστήριξη του στο Ισραήλ και για την αποδοκιμασία του απέναντι στη Χαμάς, αλλά και γιατί επισκέφτηκε το Ισραήλ λίγο μετά την έναρξη του πολέμου. Συμπλήρωσε για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι είναι «περήφανος Αμερικανός σιωνιστής», με τον οποίο γνωρίζονται εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο των «άφοβων και γενναίων» Ισραηλινών στρατιωτών, που «ξεσηκώνονται σαν λιοντάρια» και έρχονται από κάθε στρώμα της ισραηλινής κοινωνίας, τάξη, κόμμα και ιδεολογία.

Πυρά κατά διαδηλωτών, Ιράν και Χαμάς

Καταφέρθηκε εναντίον των Αμερικανών και άλλων διαδηλωτών, λέγοντας πως εναντιώνονται και στις ΗΠΑ. Ισχυρίστηκε ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές που κινητοποιούνται στις ΗΠΑ και αλλού κατά του Ισραήλ χρηματοδοτούνται από το Ιράν «και τους τυράννους της Τεχεράνης», και ότι γίνονται «οι χρήσιμοι ηλίθιοι της Τεχεράνης».

«Κάποιοι από τους διαδηλωτές λένε "Λευτεριά στην Παλαιστίνη, από το ποτάμι έως τη θάλασσα", και αποκαλούν το Ισραήλ αποικιοκρατικό κράτος... Δεν ξέρουν ότι η γη του Ισραήλ είναι η γη του Αβραάμ;», είπε ο Νετανιάχου. Και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ ήταν, είναι και θα είναι πάντα η πατρίδα μας!».

Κατηγόρησε επίσης τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινη ασπίδα τους αμάχους της Γάζας και ότι τα γυναικόπαιδα χρησιμοποιούνται «κατά κόρον σε αυτόν τον σκοπό». Ισχυρίστηκε πως η Χαμάς θέλει να πεθάνουν περισσότεροι άμαχοι, για να κατηγορηθεί το Ισραήλ «ξανά και ξανά».

Διαβεβαίωσε ότι παρά την πίεση που του ασκείται δεν θα επιτρέψει ποτέ στη Χαμάς να νικήσει, καθώς επίσης ότι «η τεράστια πλειοψηφία των Αμερικανών δεν έχει πέσει στην παγίδα της Χαμάς» και συνεχίζει «να υποστηρίζει το Ισραήλ, που αυτό είναι σαν να υποστηρίζει την αλήθεια».

Καταφέρθηκε εναντίον του Διεθνούς Δικαστηρίου, διαβεβαιώνοντας πως το Ισραήλ «δεν θα κάτσει με δεμένα τα χέρια» και θα παλεύει πάντα υπέρ των συμφερόντων του. Προειδοποίησε δε ότι αν εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά του Ισραήλ, «θα έρθει η σειρά της Αμερικής».

«Οραμα» για Γάζα και πρόταση για αντι-ιρανική «συμμαχία του Αβραάμ»

Ακολούθως, κατήγγειλε το Ιράν ότι υποστηρίζει σειρά οργανώσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, κάνοντας αναφορά στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και στους Χούθι της Υεμένης. «Οταν το Ισραήλ πολεμά τους Χούθι, πολεμά το Ιράν. Οταν πολεμά τη Χεζμπολάχ, πολεμά το Ιράν. Και όταν πολεμάμε το Ιράν, προστατεύουμε εσάς! Οι εχθροί μας είναι εχθροί σας. Ο αγώνας μας είναι και δικός σας αγώνας. Η νίκη μας θα είναι και δική σας νίκη!».

Ισχυρίστηκε πως οραματίζεται μια «νέα Γάζα», που δεν θα πλήξει ποτέ ξανά το Ισραήλ. Επανέλαβε δε ότι η Γάζα θα πρέπει να έχει μια πολιτική κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να πλήξει το Ισραήλ, ενώ λίγα λεπτά πριν απαίτησε περισσότερα όπλα «και εργαλεία για να τελειώσουμε τη δουλειά».

«ΗΠΑ και Ισραήλ», είπε, «μαζί με τις χώρες που έχουν ειρήνη με το Ισραήλ, θα πρέπει να συμμετάσχουν σε μια συμμαχία κατά του Ιράν», αποκαλώντας την «συμμαχία του Αβραάμ». Σε εκείνο το σημείο ευχαρίστησε και την προηγούμενη κυβέρνηση, του Ντ. Τραμπ, για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» το 2020, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει χώρος για πολιτική βία στη δημοκρατία».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι αδιαίρετη πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους, αποκρούοντας και μ' αυτόν τον τρόπο τις πιέσεις για λύση στη βάση δύο κρατών. Κλείνοντας την ομιλία του, διαβεβαίωσε ότι «θα παλέψουμε μέχρι την τελική νίκη, σε συνεργασία με την Αμερική και τους Αραβες εταίρους».

Απόντες δεκάδες βουλευτές και η Χάρις

Η ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο, εν τη απουσία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις (εξαιτίας προεκλογικών υποχρεώσεων) και μερικών δεκάδων βουλευτών και γερουσιαστών (κυρίως Δημοκρατικών), πραγματοποιήθηκε εν μέσω αντιδράσεων εντός και εκτός του Καπιτωλίου.

Υπήρξαν αντιδράσεις κυρίως μεταξύ ορισμένων Δημοκρατικών βουλευτών, που διαφωνούν για τον πόλεμο του Ισραήλ και το «καθεστώς Απαρτχάιντ» που έχει επιβάλει εδώ και δεκαετίες σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Απουσίαζαν έτσι από τις θέσεις τους στο Κογκρέσο δεκάδες γερουσιαστές και βουλευτές, μεταξύ τους η Αλεξάντρια Οκάσιο - Κορτέζ, η Ιλχάν Ομάρ, η παλαιστινιακής καταγωγής Ρασίντα Τλάιμπ και η Πραμίλα Τζαγιαπάλ. Αντίθετος στην εμφάνιση του Νετανιάχου στο Κογκρέσο ήταν και ο 82χρονος ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος δήλωσε ότι «θα είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική Ιστορία που ένας εγκληματίας πολέμου θα έχει αυτήν την τιμή».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, που είχε απευθύνει και την πρόσκληση στον Νετανιάχου, είχε εξασφαλίσει τη λήψη δρακόντειων μέτρων για την αποφυγή συνθημάτων ή άλλων εκδηλώσεων κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Μυστική συνάντηση αξιωματούχων των ΗΠΑ, Ισραήλ και ΗΑΕ

Την αναβολή του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη αποφάσισε χτες το βράδυ η ισραηλινή κυβέρνηση, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια του Φόρουμ Συγγενών Ομήρων, που δεν αντέχουν άλλη καθυστέρηση στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας. Οπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε η αναβολή των διαπραγματεύσεων στην Ντόχα, των αντιπροσωπειών των αντιμαχόμενων πλευρών με τους Αιγύπτιους και Καταριανούς διαπραγματευτές, προκειμένου να προηγηθεί η συνάντηση του Νετανιάχου με τον Μπάιντεν.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, στέλεχος της Χαμάς, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» σχολίασε ότι δεν βλέπει καμία αλλαγή στη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης, παρά τις δηλώσεις του Νετανιάχου πως μπορεί «να είναι κοντά» μια συμφωνία. «Ο Νετανιάχου απλούστατα υπεκφεύγει και στέλνει αντιπροσωπείες για να καλμάρει την οργή των οικογενειών των Ισραηλινών αιχμαλώτων», τόνισε.

Συνεχίζοντας να ασκούν πίεση στην κυβέρνησή τους, Ισραηλινοί διαδήλωσαν και το βράδυ της Τρίτης στο Τελ Αβίβ κατά χιλιάδες, απαιτώντας διευθέτηση που θα εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων. «Υπογράψτε συμφωνία», ανέφεραν πολλά από τα πλακάτ των διαδηλωτών.

Χτες, πάντως, η εφημερίδα «Times of Israel» αποκάλυψε ότι αξιωματούχοι από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συναντήθηκαν την περασμένη βδομάδα στο Αμπου Ντάμπι για να συζητήσουν σχέδια που αφορούν την κατάσταση μετά τη λήξη του πολέμου στη Γάζα.

Τις ίδιες πληροφορίες έδωσαν χτες δύο Ισραηλινοί στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο «Axios.com», τονίζοντας ότι οι συζητήσεις έγιναν με πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγέντ, και συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι το επικρατέστερο σενάριο που συζητήθηκε ήταν παρόμοιο με την πρόταση που δημοσιοποίησε τον περασμένο Γενάρη ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, και το είχε απορρίψει τότε ο Νετανιάχου.

Παράλληλα, ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι Αιγύπτιοι στο παρασκήνιο είναι πλέον πιο δεκτικοί στην παρουσία Ισραηλινών στρατιωτών στην πλευρά του «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, παρά τις δημόσιες αντιδράσεις τους.

Επιστολή του Αμπάς στον Τραμπ

Σε αυτό το φόντο, χτες έγινε γνωστό ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έστειλε επιστολή στον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του δεύτερου στις 13 Ιούλη, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» και τονίζοντας πως «βίαιες ενέργειες δεν πρέπει να έχουν θέση σε έναν κόσμο έννομης τάξης», καθώς επίσης πως «ο σεβασμός για τον άλλον, η ανεκτικότητα και η αξία της ανθρώπινης ζωής θα πρέπει να υπερισχύουν». Αυτό το αποκάλυψε ο ίδιος ο Τραμπ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Truth Social», λέγοντας ότι ευχαρίστησε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και στέλνοντας «τις καλύτερες ευχές» του. Ωστόσο, αμέσως μετά εξέφρασε την επιθυμία του να συναντήσει αύριο Παρασκευή στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, λέγοντας πως μαζί μπορούν να προωθήσουν περαιτέρω «την ειρήνη στη Μέση Ανατολή»...

Γερμανικά όπλα στο Ισραήλ χωρίς περιορισμούς...

Επιπλέον, χτες ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι δεν έχει αποφασίσει μέχρι τώρα να τερματίσει τις εξαγωγές γερμανικών όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ, παρά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη πως η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και οι εκεί εβραϊκοί εποικισμοί είναι παράνομες ενέργειες. «Αποφασίζουμε κατά περίπτωση», πρόσθεσε ο Σολτς για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, που είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες μετά από εκείνες των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ