Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΔΡΑΜA
Τεράστια η οικολογική καταστροφή στο Φαλακρό Ορος

Η έλλειψη αναγκαίων μέτρων πρόληψης, προσωπικού και μέσων πυρόσβεσης ξανά στο προσκήνιο

7 μέρες έκαιγε η φωτιά στο βουνό

INTIME NEWS

7 μέρες έκαιγε η φωτιά στο βουνό
Η έντονη βροχή τελικά έσβησε το πύρινο μέτωπο που έκαιγε επί μία βδομάδα στο Φαλακρό Ορος της Δράμας, σε μεγάλο υψόμετρο, και έκανε στάχτη περισσότερα από 11.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γραμματέα της, Μαρία Μάλλη, βρέθηκε την Τρίτη στην περιοχή του Φαλακρού, απέναντι από τις κορφές Δόντι και Βάρδενα, σε υψόμετρο 1.200 - 2.100 μ., όπου εξακολουθούσε να μαίνεται η πυρκαγιά για 7 μέρες.

Τα στελέχη του ΚΚΕ ενημερώθηκαν από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και συνομίλησαν με πυροσβέστες για τις δύσκολες συνθήκες της επιχείρησης.

Διαπιστώθηκε η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στο Φαλακρό Δράμας. Η παντελής έλλειψη πτητικών μέσων για δυο μέρες, Παρασκευή και Σάββατο, που αποσύρθηκαν για να σβήσουν άλλη πυρκαγιά, ανέδειξε για μία ακόμα φορά το πρόβλημα της ετοιμότητας του κράτους απέναντι στις δασικές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα το πύρινο μέτωπο να φουντώσει, καθώς το δάσος είναι δύσβατο και οι λιγοστές επίγειες δυνάμεις δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.

Το έργο των πυροσβεστών ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και η καταπόνηση μεγάλη.

Κατά τις συζητήσεις με ανθρώπους της περιοχής επισημάνθηκαν και οι συνέπειες της απομάκρυνσης - ξεκληρίσματος κτηνοτρόφων των παρυφών του Φαλακρού, οι οποίοι με τη δική τους παρουσία και δραστηριότητα βοηθούσαν στη διατήρηση μονοπατιών και συνέβαλλαν στον έλεγχο της περιοχής.

Αναδείχθηκαν επίσης οι μεγάλες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων αλλά και της Περιφέρειας, καθότι συνεχίζουν να θεωρούν «βάρος» για τον κρατικό προϋπολογισμό τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας για τις αναγκαίες μελέτες, έργα κ.λπ. των βασικών φορέων υλοποίησης του σχεδιασμού, της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ: Αναγκαία η πρόληψη και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των δασών

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ σημειώνει: «Επανέρχονται επιτακτικά όσα επισημαίνει όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ, για την αναγκαιότητα της πρόληψης και των μέτρων διαχείρισης και προστασίας των δασών. Την απόλυτη ανάγκη στελέχωσης τόσο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, με μόνιμες προσλήψεις πολύ πάνω από το οργανόγραμμα των υπηρεσιών αυτών, που ούτε αυτό δεν τηρείται, όσο και του Δασαρχείου και της Δασικής Υπηρεσίας, που μπορούν να διαμορφώσουν συνθήκες προσέγγισης τέτοιων περιοχών, ώστε να μην είναι απροσπέλαστες και να ελέγχονται.

Η απομάκρυνση καύσιμης ύλης, που είναι πυριτιδαποθήκη για τα βουνά μας, και οι αντιπυρικές ζώνες, είναι εργασίες που δεν γίνονται μέσα στη φωτιά, αλλά με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και στελέχωση αυτών των υπηρεσιών. Μεγάλες οι ευθύνες και της Περιφέρειας, που περιμένει αφού εκδηλωθεί το πρόβλημα για να κάνει παρεμβάσεις, αντί να προχωράει σχεδιασμένα στη διάνοιξη δρόμων που θα βοηθούν στην προσέγγιση περιοχών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ