Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Συστηματική η συνεργασία με την πολεμική βιομηχανία του κράτους του Ισραήλ

Εντείνεται η απαράδεκτη συνεργασία κρατικών φορέων της χώρας μας με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και την πολεμική του βιομηχανία, στο πλαίσιο μάλιστα ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Οπως ανέδειξε έκθεση των οργανώσεων «Statewatch» και «Informationsstelle Militarisierung», η πολεμική βιομηχανία του κράτους - δολοφόνου λαμβάνει εδώ και χρόνια χρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ, προκειμένου να αναπτύξει τεχνολογία που χρησιμοποιείται και από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ που σφαγιάζουν τον Παλαιστινιακό λαό.

Ενα από αυτά τα προγράμματα, είναι το «UnderSec», το οποίο φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα νέο σύστημα αποτελούμενο από «πολυτροπικούς αισθητήρες και ρομποτικά στοιχεία» που θα «παρέχει υποβρύχια ασφάλεια, θα ενισχύει την επίγνωση της κατάστασης και θα προσφέρει υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων απόκρισης για πλοία, λιμάνια και θαλάσσιες υποδομές». Το πρόγραμμα, που συντονίζεται από ένα γερμανικό ερευνητικό κέντρο, ξεκίνησε την 1 Οκτώβρη του 2023 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβρη του 2026, και έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 6 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.

Σε αυτό συμμετέχουν το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ, το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, η ισραηλινή πολεμική βιομηχανία «Rafael Advanced Defence Systems LTD», η οποία προσφέρει ήδη εκτεταμένα συστήματα για τη θαλάσσια άμυνα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τον ναρκοπόλεμο αλλά και έξι ελληνικοί οργανισμοί: Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών [κρατικός ερευνητικός οργανισμός που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης] και η εταιρεία «PROBOTEK» με έδρα την Κέρκυρα.

***

Δεν πρόκειται για το μοναδικό πρότζεκτ που συμμετέχουν από κοινού ισραηλινοί και ελληνικοί οργανισμοί. Το πρόγραμμα «Respondrone», που ολοκληρώθηκε τον Απρίλη του 2022 και χρηματοδοτήθηκε συνολικά με σχεδόν 8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, περιλαμβάνει στην ερευνητική του ομάδα το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ, την Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία και την ισραηλινή εταιρεία «AGORA», αλλά και τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα αφορά την ανάπτυξη λειτουργίας ενός στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα «παρέχει βελτιωμένες δυνατότητες για την υποστήριξη αποστολών αξιολόγησης, επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, καθώς και δασοπυρόσβεσης, απλοποιώντας τις επιχειρήσεις για τους φορείς πρώτης αντίδρασης και καθιστώντας έτσι τις επιχειρήσεις πρώτης αντίδρασης πιο αποτελεσματικές».

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης ακόμα ένα πρόγραμμα, από το 2022, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετέχουν η Ελληνική Αστυνομία και το ισραηλινό Πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν, το οποίο διαμορφώνει ένα «δίκτυο αλληλεπίδρασης πρακτόρων πληροφοριών και ασφάλειας με βιομηχανικούς και ακαδημαϊκούς φορείς». Το έργο «θα φέρει σε επαφή 30 εταίρους, επαγγελματίες από στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές, δικαστικές, τοπικές, εθνικές και διεθνείς υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών από 9 κράτη - μέλη της ΕΕ και 6 συνδεδεμένες χώρες. Μαζί θα παρακολουθούν τα αποτελέσματα της ακαδημαϊκής έρευνας και της βιομηχανικής καινοτομίας και θα προτείνουν δράσεις», γύρω από το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων.

***

Οι συνεργασίες που αφορούν ελληνικούς οργανισμούς και την κυβέρνηση του κράτους - δολοφόνου απλώνονται σε μια σειρά από τομείς. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα «ODYSSEUS» αφορά την τρομοκρατία και εστιάζει στην ανάπτυξη «αποτελεσματικών εργαλείων πρόγνωσης, ανίχνευσης και εγκληματολογίας για τη βελτίωση της πρόληψης, της αντιμετώπισης και της διερεύνησης τρομοκρατικών περιστατικών που περιλαμβάνουν αυτοσχέδια εκρηκτικά. Οι γνώσεις θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη εργαλείων για την παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού χημικών προϊόντων και την ανίχνευση σε (σχεδόν) πραγματικό χρόνο πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών. Τα εργαλεία θα δοκιμαστούν στο πεδίο σε τρεις επιχειρησιακές περιπτώσεις χρήσης».

Στο πρόγραμμα αυτό, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβρη του 2024, συμμετέχουν μεταξύ άλλων, λαμβάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ευρωενωσιακού χρήματος, το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η ελληνική εταιρεία Τ4Ι και η Ελληνική Αστυνομία, μαζί με μια εταιρεία του ισραηλινού Ομίλου «Τamar», ο οποίος όπως αναγράφεται στη σχετική ιστοσελίδα, «ιδρύθηκε το 1998 από πρώην μέλη επίλεκτων μονάδων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και άλλων ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας» και εστιάζει στον τομέα των εκρηκτικών υλών και της ασφάλειας.

***

Πολλά από τα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν ισραηλινές εταιρείες και υπουργεία, αφορούν «πολιτικά», δηλαδή μη στρατιωτικά θέματα, όπως η προστασία των συνόρων, ο έλεγχος καταστροφών και η θαλάσσια επιτήρηση. Ωστόσο, οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί σε αυτό το πλαίσιο χρησιμοποιούνται πλέον και για στρατιωτικούς σκοπούς. Στην περίπτωση των γενοκτονικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, αυτό αποδεικνύεται με κραυγαλέο τρόπο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της «Xtend», μιας ισραηλινής εταιρείας κατασκευής drones, η οποία έλαβε αποκλειστική χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ταμείο «Horizon Europe», τη βελτιστοποίηση του συστήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Skylord Xtender» και την εξεύρεση «στρατηγικών εταίρων για την παραγωγή και την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας». Οταν ξεκίνησαν οι δολοφονικές επιχειρήσεις του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ τον Οκτώβρη του 2023, η «Xtend» «ανέστειλε τις προηγούμενες δραστηριότητές της και ανακατεύθυνε τις ενέργειές της στην υποστήριξη του ισραηλινού στρατού 100%», σύμφωνα με συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

* * *

Αν και οι κανονισμοί της ΕΕ υποτίθεται πως απαγορεύουν τη χρηματοδότηση «δαπανών που προκύπτουν από επιχειρήσεις με στρατιωτικές ή αμυντικές επιπτώσεις» και παρά τις σχετικές δηλώσεις, η ΕΕ, στην αναζήτηση της «στρατηγικής αυτονομίας», στην προώθηση της «πολεμικής οικονομίας» και στη στήριξη των συμμάχων της όπως το Ισραήλ, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι βάφει τα χέρια της με αίμα.

Και σε αυτό το αιματοβαμμένο χρυσωρυχείο, συμμετέχουν μαζί με την κυβέρνηση του κράτους - δολοφόνου και την πολεμική του βιομηχανία μια σειρά οργανισμοί της Ελλάδας, σε μια ακόμα ένδειξη της επικίνδυνης εμπλοκής που αγγίζει διαρκώς και νέους τομείς.

Μόλις προχθές μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι ο πρόσφατος βομβαρδισμός της Υεμένης από το Ισραήλ στηρίχτηκε σε σενάριο συνεκπαίδευσης που είχε η ελληνική με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τον περασμένο Μάη. Ο κατήφορος της συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο δεν μπορεί παρά να πάρει αγωνιστική απάντηση από τον λαό, να δυναμώσει η απαίτηση για καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή στο μακελειό.


Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ