Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Κυριακή η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Πλουμπίδη

Στα Λαγκάδια Γορτυνίας στις 7 μ.μ. | Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Πλουμπίδη διοργανώνει την Κυριακή 28 Ιούλη η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ. στα Λαγκάδια Γορτυνίας.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην εκδήλωση θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νίκου Πλουμπίδη στην πλατεία Λαγκαδίων. Την προτομή φιλοτεχνεί ο γλύπτης Μεμάς Καλογηράτος, ενώ τη στήλη της προτομής και τον περίβολο του μνημείου διαμορφώνει ο Λαγκαδιανός τεχνίτης πέτρας Στάθης Καγιούλης.

Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, στην Αγία Παρασκευή, με τους Διονύση Τσακνή, Βιολέτα Ικαρη και Κώστα Τρανταφυλλίδη.

Μπροστά στις 28 Ιούλη, η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του Κόμματος πραγματοποιεί πολιτικό άνοιγμα στους εργαζόμενους και στον λαό της περιοχής. Σε ανακοίνωσή της καλεί «κάθε λαϊκό άνθρωπο που τιμά την Ιστορία του τόπου, τους απογόνους των χιλιάδων αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο, να παρευρεθούν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Πλουμπίδη την οποία διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ τιμώντας τα 70 χρόνια από την εκτέλεσή του, την Κυριακή 28 Ιουλίου στη γενέτειρά του, στα Λαγκάδια Γορτυνίας».

Και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Με αυτήν τη σημαντική εκδήλωση το Κόμμα μας θέλει να αποδώσει φόρο τιμής στο ιστορικό του στέλεχος, τον σύντροφο Νίκο Πλουμπίδη, που η αγωνιστική του αυταπάρνηση και η κομματικότητά του μέχρι και τη στιγμή της άδικης εκτέλεσής του αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές κομμουνιστών, αλλά και για όλους τους αγωνιστές που παλεύουν ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Παράλληλα παραθέτει αναλυτικά το βιογραφικό του, την πρωτοπόρα δράση του μέσα από όλες τις θέσεις ευθύνης και καταλήγει σημειώνοντας πως «κατά την απολογία του στη δίκη ανάβλυσαν το κομμουνιστικό του ήθος και η ατράνταχτη πίστη του στο Κόμμα και στο όραμα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Ακόμα και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, στις 14/8/1954, έπεσε αναφωνώντας "Ζήτω το ΚΚΕ!".

Από το 1958, με Απόφαση της 9ης Ολομέλειας της ΚΕ, το ΚΚΕ έχει αποκαταστήσει πλήρως τον Ν. Πλουμπίδη, τονίζοντας ότι η αρχική απόφαση ήταν άδικη. Το όνομά του συγκαταλέγεται στην πλακέτα των εκτελεσμένων μελών της ΚΕ που βρίσκεται στην έδρα της στον Περισσό.

Σήμερα το ΚΚΕ, πιο έμπειρο, μελετώντας την Ιστορία του και έχοντας ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό, μπορεί να υπηρετεί τον αναγκαίο πρωτοπόρο ρόλο του μέσα στους αγώνες για σύγχρονα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, στην πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Ετσι δικαιώνεται και το αλύγιστο φρόνημα αγωνιστών όπως ο Νίκος Πλουμπίδης!».

Η ανακοίνωση - κάλεσμα της ΕΠ Πελοποννήσου καταλήγει με τα ίδια τα λόγια του Ν. Πλουμπίδη: «Τιμή μου εγώ πάνω απ' όλα έχω την τιμή του Κόμματος...».

Για την εκδήλωση αναχωρούν λεωφορεία από:

-- Την πλατεία Οθωνος στην Καλαμάτα, στις 3.30 μ.μ.

-- Το δημαρχείο Μεσσήνης, στις 3 μ.μ. Θα γίνουν στάσεις για επιβίβαση σε Θουρία και Αγιο Φλώρο.

-- Την πλατεία Δημαρχείου στους Γαργαλιάνους, στις 3 μ.μ. Θα γίνουν στάσεις για επιβίβαση σε Φιλιατρά (στο σινεμά), Κυπαρισσία (στον Σταθμό Τρένων) και Αλλαγή Μεσσηνίας.

-- Το πρακτορείο ΚΤΕΛ στο Λεωνίδιο, στις 2 μ.μ.

-- Το πρακτορείο ΚΤΕΛ στο Αστρος, στις 3.30 μ.μ.

-- Την κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης, μπροστά στην Εθνική Τράπεζα, στις 3.45 μ.μ.

-- Την πλατεία Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, στις 4.30 μ.μ.

-- Τον ΟΤΕ στο Ναύπλιο, στις 3 μ.μ.

-- Τον σταθμό του ΟΣΕ στο Αργος, στις 3.30 μ.μ.

-- Την Πυροσβεστική στη Σπάρτη, στις 3.30 μ.μ.

-- Την Τράπεζα Πειραιώς στο Λουτράκι, στις 3 μ.μ.

-- Τα Περιβολάκια στην Κόρινθο, στις 3.20 μ.μ.

-- Τον Προαστιακό στην Κόρινθο, στις 3.30 μ.μ.

Από την Αθήνα, πούλμαν για την εκδήλωση δρομολογεί η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ). Η εκκίνηση θα γίνει το πρωί της ίδιας μέρας, στις 12 το μεσημέρι, από την πλατεία Μεταξουργείου. Τηλ. επικοινωνίας: 6974278797.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ