ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΒΙΒΗ ΔΑΓΚΑ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων

Τη βολική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, υπογραμμίζοντας πως στόχος αυτής της βολικής αντιπαράθεσης είναι «να κρυφτεί ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να ονομαστεί και ολοκλήρωση ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος».

Σημείωσε πως το σχέδιο νόμου δεν συνιστά «παρέκκλιση» από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως υποκριτικά κατηγορούν την κυβέρνηση τα άλλα κόμματα, αλλά «την κανονικότητά της», ενώ χαρακτήρισε «προπέτασμα καπνού» τις διακηρύξεις της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων για τη «μετατόπιση του κέντρου βάρους από την ιδρυματική στην κοινοτική φροντίδα και στην καταπολέμηση του στίγματος».

«Στόχος ήταν το πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία που αντιμετωπίζεται ως κόστος, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ιδιωτικού, επιχειρηματικού τομέα της Ψυχικής Υγείας, την εκμετάλλευση του ψυχικού πόνου και της ψυχικής ασθένειας από τις ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν και τα ευρωπαϊκά προγράμματα», είπε.

Αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία στην πορεία γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα από το 1999, οπότε και ξεκίνησε η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», στην οποία βασίζεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να έχει ο ιδιωτικός τομέας 5.000 κλίνες και ο δημόσιος τομέας μόλις 900!

«Αρα δεν άνοιξε τώρα ο δρόμος της εμπορευματοποίησης της Ψυχικής Υγείας, όπως σας κατηγορούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλοι. Απλώς εσείς, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, κυριολεκτικά το απογειώσατε, διαμορφώνοντας με αυτό το νομοσχέδιο το ευνοϊκό έδαφος για τους επιχειρηματίες της Ψυχικής Υγείας, που βλέπουν την ψυχική οδύνη ως ευκαιρία για επικερδείς μπίζνες», σημείωσε.

«Ασυλικές συνθήκες νοσηλείας, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, έχετε διαμορφώσει εσείς με την πολιτική σας», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ράντζα στα οποία στοιβάζονται ασθενείς, τον συνωστισμό τους - ανεξάρτητα από το φύλο και τη βαρύτητα της πάθησης - σε ακατάλληλους χώρους, με απαρχαιωμένες υποδομές και τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό. Ενώ σχολίασε πως είναι εξοργιστικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει έλλειψη δομών, αλλά έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού αυτών των δομών: Δηλαδή, αντί να αναπτύξει το κράτος δομές, έρχεται να καθιερώσει την ενοποίηση αυτών που υπάρχουν, ορίζοντας ενιαίους κανόνες λειτουργίας, κοστολόγησης και χρηματοδότησης «για να διασυνδεθούν οι ελάχιστες δημόσιες δομές με την πανσπερμία των ιδιωτικών», όπως εξήγησε.

Για τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου σχετικά με την απεξάρτηση, σημείωσε πως ετοιμάζεται λουκέτο στα Κέντρα Πρόληψης και στα δημόσια προγράμματα απεξάρτησης, οδηγώντας σε περαιτέρω απαξίωση της απεξάρτησης, της πρόληψης και της κοινωνικής επανένταξης, καθώς και σε ενίσχυση της αντιεπιστημονικής αντίληψης περί «ιατρικοποίησης» ενός πολυπαραγοντικού κοινωνικού φαινομένου.

Απαντώντας, δε, σε όσους από την κυβέρνηση ζητάνε «εποικοδομητικές προτάσεις», υπενθύμισε πως το ΚΚΕ διοργάνωσε ημερίδα για την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση το 2023, ενώ οι υγειονομικοί έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Η μία κυβέρνηση κόβει και η άλλη ράβει για τη διάλυση της Ψυχικής Υγείας

Το νομοσχέδιο «προσπαθεί να ξεμπερδέψει με τον ρόλο του κράτους στην Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση».

Υπογράμμισε πως αυτό το σχέδιο νόμου κλείνει δύο από τα τρία Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που είχαν απομείνει. «Και αφήστε το "μετασχηματισμός". Μου θυμίζει τους ανασχηματισμούς της κυβέρνησης», είπε.

Ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι το «επιτελικό κράτος» εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ υπηρεσιών, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να αναπαράγουν την εργατική τους δύναμη. «Κλασική συνταγή στον καπιταλισμό. Και φυσικά αυτό το μίνιμουμ δεν παρέχεται από το ίδιο το κράτος, αλλά από ένα κράμα δημόσιου τομέα, ΜΚΟ και ιδιωτών στις πλάτες της οικογένειας, των ανθρώπων που υποφέρουν, με αύξηση των πληρωμών όσων χρειάζονται υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας», ανέφερε. Εφερε ως παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στις παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, όπου οι γονείς αφού περιπλανηθούν για να βγάλουν άκρη, τελικά βάζουν κάθε μήνα βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, να στηρίξουν τα παιδιά τους ακόμη και στις πιο απλές δυσκολίες όπως οι δυσκολίες μάθησης.

Επισήμανε ότι η ΝΔ τα απογειώνει όλα αυτά, αλλά όλες οι κυβερνήσεις τα προετοίμασαν και τα ενίσχυσαν. Σχολιάζοντας, δε, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν βγει στα κεραμίδια για τη μείωση των δαπανών και την ενίσχυση των ιδιωτών, υπενθύμισε ότι όλα αυτά προβλέπονται στα μνημόνια που έχουν ψηφίσει. Ακόμη, θύμισε ότι ο νόμος του 1999 για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» προέβλεπε ότι οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα θα βοηθούν, θα συντονίζουν και θα ρυθμίζουν τις υπάρχουσες υπηρεσίες και δεν θα πρέπει να αναπτύξουν νέες που θα ανταγωνίζονται τα προγράμματα που υπάρχουν εκτός δημόσιου τομέα.

«Επομένως ο δρόμος δεν άνοιξε τώρα, αλλά είναι η ίδια στρατηγική που ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την οποία υπηρέτησαν όλα τα κόμματα και σήμερα παριστάνουν τους αθώους», σημείωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα όλων των κυβερνήσεων για τη μείωση των κρατικών κονδυλίων στην απεξάρτηση, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ πατάει σε όλα αυτά, «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει». Επομένως, τόνισε, «εμείς είμαστε καθαροί, παλεύουμε σε μια αντίθετη κατεύθυνση, γιατί εμείς είμαστε με τον άνθρωπο. Ο καπιταλισμός είναι με το κέρδος».

Γ. ΔΕΛΗΣ
Με οδηγό τις κατευθύνσεις της ΕΕ η παράδοση στους ιδιώτες

«Διαστρέφετε και διαστρεβλώνετε έννοιες όπως η αποασυλοποίηση και τις υποβιβάζετε σε κάτι αντιλαϊκά εργαλεία κάθε ανθρώπινης λαϊκής ανάγκης στην Ψυχική Υγεία, μα και σε αδυσώπητους κόφτες των δικαιωμάτων των λαϊκών οικογενειών, στον αγώνα που δίνουν πολλές απ' αυτές ενάντια στις εξαρτήσεις», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει το μαύρο - άσπρο.

Υπενθύμισε πως όταν άνοιξε, πριν λίγα χρόνια, το θέμα της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», αρκετές πολιτικές δυνάμεις που σήμερα αναθεματίζουν το νομοσχέδιο, «έβγαιναν μπροστά - μπροστά με τη σημαία αυτής της ευρωενωσιακής αποασυλοποίησης και με έναν χυδαίο αντικομμουνισμό λασπολογούσαν τότε για τη θέση του ΚΚΕ να μην κλείσουν τα κρατικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία!», επισημαίνοντας πως «η αποασυλοποίηση και η αποϊδρυματοποίηση αποδεικνύονται ένας κανονικός φερετζές προκειμένου να ξεφορτωθεί το κράτος από τις δαπάνες για την Ψυχική Υγεία και χρησιμοποιούνται ως όχημα προκειμένου η Ψυχική Υγεία να παραδοθεί στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα».

Ανέφερε ακόμη πως με το Ενιαίο Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας καταργούνται δύο Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στο Δαφνί και στη Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας έτσι περισσότερο χώρο για να αυξηθούν οι ψυχιατρικές κλίνες των εμπόρων της Υγείας, ενώ αναρωτήθηκε «τι θα γίνει με τα οξέα ψυχιατρικά περιστατικά, όπου απαιτείται νοσηλεία, τι θα γίνει με τις παθήσεις που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση όταν οι δημόσιες κλίνες μειώνονται δραματικά και ταυτόχρονα αδιαφορείτε για την πρόληψη; Κι ύστερα μας κάνετε κηρύγματα ανθρωπισμού!».

Αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν την απεξάρτηση, υπογράμμισε πως κάτω από την ψευδεπίγραφη ταμπέλα του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων ξεθεμελιώνεται η αναγκαία πρόληψη για τις εξαρτήσεις, καθώς προαναγγέλλεται το κλείσιμο των 75 Κέντρων Πρόληψης, ενώ χτυπιέται αλύπητα η φιλοσοφία της στεγνής θεραπείας των εξαρτήσεων, με την κατάργηση του ΚΕΘΕΑ. Επίσης, καταργούνται με μια μονοκονδυλιά όλα τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα που λειτουργούν σε Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.

«Το ΚΚΕ διαχρονικά είναι ο πιο ασυμφιλίωτος αντίπαλος των ναρκωτικών! Είμαστε, δε, τελείως αντίθετοι με κάθε εμπλοκή ιδιωτών ή ΜΚΟ σε πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη», σημείωσε. «Κι αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι παρά μια κεντρικά σχεδιασμένη αντιναρκωτική πολιτική με επαρκή τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημόσια και δωρεάν, και με όλο το επαρκές επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό να στελεχώνει όλα τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας, χωρίς, φυσικά, να χάνεται η θεραπευτική τους αυτοτέλεια», συμπλήρωσε.

ΧΑΝΙΑ
Βγήκαν μαζικά στους δρόμους ενάντια στο νομοσχέδιο

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων, η οποία οργανώθηκε από τα μέλη του Συλλόγου Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, το Παράρτημα Χανίων του ΕΣΥΝ, τον Σύλλογο Εργαζομένων του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων και άλλους τοπικούς φορείς και συλλόγους εργαζόμενων.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αναδείχθηκαν, για άλλη μια φορά, οι δραματικές συνέπειες τις οποίες θα έχει στις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης το νομοσχέδιο στους ψυχικά ασθενείς, στους εξαρτημένους και στις οικογένειές τους.

Οι φορείς οι οποίοι συμμετείχαν, τόνισαν πως «χρέος μας είναι να βάλουμε μπροστά τις ανάγκες μας για δημόσια και δωρεάν Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση» και πως δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα αρπακτικά των ΜΚΟ, στους κάθε λογής φιλάνθρωπους οι οποίοι εμπορεύονται τον ψυχικό πόνο. Επίσης, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων, για πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Θα γιγαντωθούν τα τρομακτικά αδιέξοδα στην Ψυχική Υγεία

«Το περιεχόμενό του δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Οχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, απεναντίας θα γιγαντώσει τα τρομακτικά αδιέξοδα», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, προσθέτοντας πως «η οικογένεια, οι θεραπευτές, οι θεραπευτικές σχέσεις παραγκωνίζονται και τα προβλήματα υγείας, ψυχικής υγείας ή εξαρτήσεων μετατρέπονται σε ατομική υπόθεση, που αφορά το άτομο και την οικογένειά του», ενώ η κυβέρνηση αντί για την ενίσχυση των προγραμμάτων, «παραχωρεί ό,τι έχει απομείνει δημόσιο στην Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση στους ιδιώτες, μεγαλώνει τα αδιέξοδα των ψυχιατρικών ασθενών και των εξαρτημένων, των οικογενειών τους που επωμίζονται τεράστιο οικονομικό και ψυχικό φορτίο».

Αναφέρθηκε στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που την κατάντησαν κλινική - «φάντασμα», αρνούμενοι να τη στελεχώσουν με μόνιμους παιδοψυχίατρους. «Η δική σας διοίκηση του ΠΑΓΝΗ δεν είναι εκείνη που έδωσε το "εντέλλεσθε" για τη νοσηλεία πρόσφατου περιστατικού στην Ψυχιατρική Κλινική, με την ευθύνη της νοσηλείας του ανήλικου ασθενή να την έχουν οι εφημερεύοντες ψυχίατροι;», αναρωτήθηκε. «Ποιοι ευθύνονται για την τραγική υπολειτουργία, υποστελέχωση των δομών Ψυχικής Υγείας στον νομό Χανίων;», ήταν ένα ακόμη ερώτημα που έθεσε.

Μίλησε επίσης για την απεξάρτηση, όπου επί της ουσίας καταργούνται τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα και ενισχύονται οι «αμαρτωλές» ΜΚΟ και τα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Ο "θεραπευτικός πλουραλισμός", για τον οποίο μιλάτε, είναι ψεύτικος, υποκριτικός και αντιεπιστημονικός. Λέτε ψέματα ότι ο χρήστης θα επιλέγει το πρόγραμμα που του "ταιριάζει" με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του (έφηβοι, ενήλικες, μετανάστες, περιστασιακοί, διπλή διάγνωση), διότι με την "ομογενοποίηση" στον ΕΟΠΑΕ θα υπάρξει ροπή προς τη "μείωση της βλάβης"», σημείωσε.

«ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζί νόμους για την απελευθέρωση της "φαρμακευτικής" κάνναβης και για την προσέλκυση αντίστοιχων επενδύσεων. Η ματιά είναι στην επόμενη μέρα... στο χοντρό παραδάκι: Στη λεγόμενη ψυχαγωγική κάνναβη», πρόσθεσε, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών με αιχμή την κάνναβη, «όπως υιοθετούν άλλα κόμματα».

Υπογράμμισε πως για το ΚΚΕ «η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει είναι στη βάση της ανάπτυξης αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ