ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Γοργά τα βήματα ιδιωτικοποιήσεων

Με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων η κυβέρνηση προσπαθεί να μετακυλήσει το βάρος της περίθαλψης στις τσέπες των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών ταμείων

Συγκέντρωση των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» με αίτημα τη δημόσια και δωρεάν Υγεία για το λαό και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία
Συγκέντρωση των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» με αίτημα τη δημόσια και δωρεάν Υγεία για το λαό και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία
Τις διατάξεις-«φωτιά» για τους ασφαλισμένους, αλλά και τις υγειονομικές μονάδες των προσφάτως ψηφισθέντων νόμων προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο να μετακυλήσει το οικονομικό βάρος της περίθαλψης στις τσέπες των ασφαλισμένων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ετσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα προωθείται η διαμόρφωση της επίσκεψης των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία από 16.000 - 26.000 δραχμές (ανάλογα με την ιατρική βαθμίδα) ενώ μέσα στο 2001 θα ψηφιστεί ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που θα έχει ως κεντρικό όργανο τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), θα συγκεντρώνει τους πόρους για την Υγεία και θα αγοράζει υπηρεσίες απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Χτες, ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την προκήρυξη των θέσεων για τη στελέχωση του Σώματος των Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ)- των αποκαλούμενων και «ράμπο» της υγείας- που προβλέπει ο νόμος 2920/27.6.2001. Προκηρύχτηκαν οι θέσεις του Γενικού επιθεωρητή, τριών βοηθών του γενικού επιθεωρητή, και 100 θέσεων επιθεωρητών εκ των οποίων οι 40 είναι υγειονομικοί επιθεωρητές, οι 40 διοικητικοί και οικονομικοί επιθεωρητές, οι 20 κοινωνικοί επιθεωρητές καθώς και 30 θέσεις βοηθών επιθεωρητών. Μεταξύ των καθηκόντων του ΣΕΥΥΠ είναι και η βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Επίσης μέσα στο Σεπτέμβρη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ», θα συγκροτηθεί το Συμβούλιο Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (Συ. ΠΕ.ΣΥ) υπό τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος. Σκοπός του Συ. ΠΕ.ΣΥ θα είναι ο συντονισμός των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (Πε. Σ.Υ) και των περιφερειακών πολιτικών για την Υγεία.

Απογευματινά ιατρεία εντός και... εκτός

Τα απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία έχουν θεσμοθετηθεί δυο φορές απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ: Με το νόμο 2519/1997 και τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο 2889/2001.

Ενα απ' τα... τρωτά σημεία για την εφαρμογή του εγχειρήματος είναι η έλλειψη χώρων στα νοσοκομεία. Ετσι τώρα ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, με εγκύκλιό του προς τα νοσοκομεία, τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι χώροι να αναζητήσουν κτίρια στην ευρύτερη περιοχή! Μ' άλλα λόγια -πέρα απ' το ότι θα είναι ιδιωτικά - ούτε και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία δε θα είναι τα απογευματινά ιατρεία.

Φαίνεται ότι την εκτός των δημόσιων νοσοκομείων λειτουργία των απογευματινών ιατρείων το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να την εμφανίσει ως «απάντηση» στην αιτίαση των πανεπιστημιακών γιατρών ότι δεν υπάρχουν χώροι για αυτά.

Το προχτεσινό «Βήμα» δημοσίευσε πόρισμα της Επιτροπής στην οποία ο Αλ. Παπαδόπουλος ανέθεσε τον προσδιορισμό του μισθού, με τον οποίο θα αμείβεται το προσωπικό των απογευματινών ιατρείων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Επιτροπή προβλέπει τα εξής:

  • Για τους τακτικούς, τους αναπληρωτές καθηγητές και τους διευθυντές του ΕΣΥ 26.000 δρχ.
  • Για τους επίκουρους καθηγητές και τους επιμελητές Α' του ΕΣΥ 21.000 δρχ.
  • Για τους λέκτορες και τους επιμελητές Β 16.000 δρχ.

Από τις παραπάνω αμοιβές θα κατανέμεται στους γιατρούς το 65% και το υπόλοιπο 35% θα παρακρατείται από το νοσοκομείο. Το προσωπικό, το οποίο θα συνεργάζεται στην απογευματινή εργασία (νοσηλευτές, διοικητικοί), θα έχει σταθερή αμοιβή για κάθε απόγευμα 13.000 δρχ. και μετά τη φορολόγηση υπολογίζεται σε περίπου 11.000 δρχ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αμοιβές αυτές θα οδηγήσουν στο διπλασιασμό των αποδοχών των εργαζομένων. Πέρα απ' το ότι οι υπολογισμοί είναι έωλοι, αποσιωπάται το γεγονός ότι για αυτές τις αποδοχές -και με τα δεδομένα που προτείνει η επιτροπή- σημαίνει εργασία τουλάχιστον 15 ωρών ημερησίως. Δηλαδή κι αν κάποιος αντέξει θα πρέπει να αποχαιρετήσει την οικογένειά του....

ΟΙΚΟΙ ΕΥΓΗΡΙΑΣ - ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ
Βασίλεια της αυθαιρεσίας

Δραματικές καταγγελίες του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων και Γηροκομείων

«Η κατάσταση στους Οίκους Ευγηρίας, στα Γηροκομεία και γενικότερα στα Ασυλα, χρόνο με το χρόνο, χειροτερεύει και ιδιαίτερα στα ιδιωτικά, κερδοσκοπικού χαρακτήρα», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας και Διαγνωστικών Κέντρων.

Την εικόνα αυτή αποκόμισαν στελέχη του σωματείου, μετά από περιοδείες στη Γλυφάδα, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, αλλά και από αναφορές των μελών του σωματείου. Συνθήκες άσχημες για τους εργαζόμενους, γηροκομεία χωρίς νόμιμους πίνακες ωραρίου, μισθοδοσίας, ασφάλισης, χωρίς οι ίδιες οι εργαζόμενες να γνωρίζουν τα καθήκοντά τους και τις ειδικότητές τους, τι και πώς πληρώνονται, τι ωράρια εργάζονται, τι ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα δικαιούνται, όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της «Μαύρης Εργασίας», επισημαίνει το σωματείο και τονίζει: «Τα μεγάλα θύματα αυτής της κατάστασης, πέρα απ' τις εργαζόμενες, είναι κύρια οι περιθαλπόμενοι γέροντες, με τις ελλείψεις προσωπικού, κύρια νοσηλευτικού, την ελλιπή ή ανύπαρκτη ιατρική παρακολούθηση. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, είναι ολοφάνερη η ασυλία που απολαμβάνουν οι εργοδότες - κύρια οι ιδιοκτήτες των μονάδων κερδοσκοπικού χαρακτήρα - με αποτέλεσμα όλη σχεδόν η σημερινή εργατική νομοθεσία να καταπατείται βάναυσα, όπως και οι Υπουργικές Αποφάσεις Π4β/013176 και Π4β/οικ4690, που αφορούν τη λειτουργία των Γηροκομείων. Ο εφιάλτης της ανεργίας, της φτώχειας και της προσφυγιάς, είναι αυτός που εξαναγκάζει εκατοντάδες γυναίκες να εργάζονται με άσχημους όρους εργασίας για να "βγαίνει το κόστος λειτουργίας των κερδοσκοπικών μονάδων" και να κερδίζουν με την υπερεκμετάλλευση οι ιδιοκτήτες ιδιώτες τους. Η κατάσταση στους "φιλανθρωπικούς και εκκλησιαστικούς" Οίκους Ευγηρίας μπορεί να είναι ανθρωπινότερη και εκεί όμως υπάρχουν αρκετά προβλήματα από τις ελλείψεις».

Το σωματείο καταλογίζει ευθύνες στην πολιτεία, στις νομαρχίες, στην ηγεσία της Εκκλησίας - η οποία με πολλή «θεωρία» βλέποντας αφ' υψηλού, αγνοεί ή θέλει να μη βλέπει την κατάσταση στα γηροκομεία γενικά και τον ανθρώπινο πόνο και κόπο, ή είτε σ' αυτά που έχει την άμεση εποπτεία να αγνοεί την παραβίαση των θεσπισμένων νομικών διατάξεων.

Το σωματείο τονίζει την ανάγκη του συλλογικού αγώνα για να επιβληθούν άμεσα:

  • Υποχρεωτική ασφάλιση - καταστάσεις ωραρίων και μισθοδοσίας.
  • Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, με 40ωρο - 5ήμερο για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως.
  • Παροχή αναλυτικών εξοφλητικών αποδείξεων, όπως ορίζει ο νόμος.
  • Σεβασμός των ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Μέτρα για την πάταξη της «Μαύρης Εργασίας» και το σεβασμό της Εργατικής Νομοθεσίας.
  • Μέτρα ελέγχου της λειτουργίας των Οίκων Ευγηρίας κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα. Εφαρμογή των σχετικών Υπουργικών Διατάξεων.
  • Μέτρα σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης των εργαζομένων και των υπερηλίκων.
  • Η περίθαλψη της τρίτης ηλικίας να γίνει υπόθεση της οργανωμένης πολιτείας.
Συνεχίζουν οι πανεπιστημιακοί της Θεσσαλονίκης

Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, με αποχή από το κλινικό έργο, αποφάσισαν οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης.

Οπως καταγγέλλουν, λόγω της αποχής τους, τα έκτακτα περιστατικά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αντιμετωπίζονται με «επιστράτευση» γιατρών του ΕΣΥ. Ως παράδειγμα, ανέφεραν έκτακτο περιστατικό του Σαββάτου με ασθενή έναν 19χρονο. Το πρόβλημα του ασθενή αντιμετωπίστηκε στο ΑΧΕΠΑ από γιατρό του ΕΣΥ, ο οποίος κλήθηκε από άλλο νοσοκομείο. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί κατηγορούν για «υποκρισία» τον πρόεδρο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και τον διευθυντή του νεοσύστατου Α` ΠΕΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι ασφαλισμένοι θα χρηματοδοτούν τα νοσοκομεία

Στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων αναφέρθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλφα»: «Διάβαζα, είπε, χτες (σ.σ. προχτές) σε εφημερίδα τις προτάσεις που κάνει ο υπουργός για το πώς θα αμείβονται οι γιατροί, καθηγητές, επιμελητές κλπ., κάνοντας απογευματινή εργασία στα νοσοκομεία. Θα πληρώνει ο ασφαλισμένος και ένα μέρος απ' αυτά θα τα παίρνει ο γιατρός και το άλλο τα νοσοκομεία. Δηλαδή, ο ασφαλισμένος θα χρηματοδοτεί το δημόσιο νοσοκομείο και με το εισιτήριό του. Απογευματινή εργασία σε ιδιωτική βάση μέσα στα νοσοκομεία είναι ή δεν είναι ιδιωτικοποίηση; Είχαμε, δηλαδή, το φακελάκι, τώρα αυτό νομιμοποιείται, απλώς λέει η κυβέρνηση: "φακελάκι οι γιατροί; Θα μου δίνεις και μένα ένα ποσοστό"».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Ενίσχυση των πελατειακών σχέσεων

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έχει ανατεθεί - σύμφωνα με την υπουργική οδηγία - η ανεύρεση χώρων και εκτός νοσοκομείου για τη λειτουργία απογευματινών ιατρείων.

Στις 25.6.2001 η Πενταμελής Επιτροπή της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά στον «Ευαγγελισμό» έδωσε στη δημοσιότητα την απόφασή της, στην οποία σημειώνει: «Η γενική κατεύθυνση του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την Υγεία μάς βρίσκει αντίθετους, γιατί σταδιακά οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την ποιότητα και την ελεύθερη πρόσβαση, αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών... Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το μέτρο για καθιέρωση απογευματινών εξωτερικών ιατρείων στον "Ευαγγελισμό", που υποχρεώνει το γιατρό του ΕΣΥ να έχει ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ με τον ασθενή».

Οι γιατροί του «Ευαγγελισμού», μεταξύ των άλλων, κάνουν τις εξής παρατηρήσεις:

  • Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις συνθήκες εφαρμογής αυτών των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων, καμία πρόβλεψη για χώρους, νοσηλευτικό προσωπικό, γραμματειακή υποστήριξη και, βέβαια, καμία μελέτη για το κόστος αυτών και τις οικονομικές απολαβές του προσωπικού που θα εργάζεται σε αυτά, καθώς και τη φορολογική αντιμετώπιση αυτών των απολαβών. Επιπρόσθετα, μην ξεχνάμε τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό, που υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία.
  • Ουσιαστικά, καταργείται και με νόμο η παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης, αφού ο ασθενής θα πληρώνει από την τσέπη του, αλλά και σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει μελέτη πρόβλεψης ασφαλιστικής κάλυψης. Ο ασθενής θα πληρώνει βαρύ τίμημα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ