Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΙ ΕΥΓΗΡΙΑΣ - ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ
Βασίλεια της αυθαιρεσίας

Δραματικές καταγγελίες του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων και Γηροκομείων

«Η κατάσταση στους Οίκους Ευγηρίας, στα Γηροκομεία και γενικότερα στα Ασυλα, χρόνο με το χρόνο, χειροτερεύει και ιδιαίτερα στα ιδιωτικά, κερδοσκοπικού χαρακτήρα», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας και Διαγνωστικών Κέντρων.

Την εικόνα αυτή αποκόμισαν στελέχη του σωματείου, μετά από περιοδείες στη Γλυφάδα, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, αλλά και από αναφορές των μελών του σωματείου. Συνθήκες άσχημες για τους εργαζόμενους, γηροκομεία χωρίς νόμιμους πίνακες ωραρίου, μισθοδοσίας, ασφάλισης, χωρίς οι ίδιες οι εργαζόμενες να γνωρίζουν τα καθήκοντά τους και τις ειδικότητές τους, τι και πώς πληρώνονται, τι ωράρια εργάζονται, τι ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα δικαιούνται, όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της «Μαύρης Εργασίας», επισημαίνει το σωματείο και τονίζει: «Τα μεγάλα θύματα αυτής της κατάστασης, πέρα απ' τις εργαζόμενες, είναι κύρια οι περιθαλπόμενοι γέροντες, με τις ελλείψεις προσωπικού, κύρια νοσηλευτικού, την ελλιπή ή ανύπαρκτη ιατρική παρακολούθηση. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, είναι ολοφάνερη η ασυλία που απολαμβάνουν οι εργοδότες - κύρια οι ιδιοκτήτες των μονάδων κερδοσκοπικού χαρακτήρα - με αποτέλεσμα όλη σχεδόν η σημερινή εργατική νομοθεσία να καταπατείται βάναυσα, όπως και οι Υπουργικές Αποφάσεις Π4β/013176 και Π4β/οικ4690, που αφορούν τη λειτουργία των Γηροκομείων. Ο εφιάλτης της ανεργίας, της φτώχειας και της προσφυγιάς, είναι αυτός που εξαναγκάζει εκατοντάδες γυναίκες να εργάζονται με άσχημους όρους εργασίας για να "βγαίνει το κόστος λειτουργίας των κερδοσκοπικών μονάδων" και να κερδίζουν με την υπερεκμετάλλευση οι ιδιοκτήτες ιδιώτες τους. Η κατάσταση στους "φιλανθρωπικούς και εκκλησιαστικούς" Οίκους Ευγηρίας μπορεί να είναι ανθρωπινότερη και εκεί όμως υπάρχουν αρκετά προβλήματα από τις ελλείψεις».

Το σωματείο καταλογίζει ευθύνες στην πολιτεία, στις νομαρχίες, στην ηγεσία της Εκκλησίας - η οποία με πολλή «θεωρία» βλέποντας αφ' υψηλού, αγνοεί ή θέλει να μη βλέπει την κατάσταση στα γηροκομεία γενικά και τον ανθρώπινο πόνο και κόπο, ή είτε σ' αυτά που έχει την άμεση εποπτεία να αγνοεί την παραβίαση των θεσπισμένων νομικών διατάξεων.

Το σωματείο τονίζει την ανάγκη του συλλογικού αγώνα για να επιβληθούν άμεσα:

  • Υποχρεωτική ασφάλιση - καταστάσεις ωραρίων και μισθοδοσίας.
  • Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, με 40ωρο - 5ήμερο για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως.
  • Παροχή αναλυτικών εξοφλητικών αποδείξεων, όπως ορίζει ο νόμος.
  • Σεβασμός των ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Μέτρα για την πάταξη της «Μαύρης Εργασίας» και το σεβασμό της Εργατικής Νομοθεσίας.
  • Μέτρα ελέγχου της λειτουργίας των Οίκων Ευγηρίας κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα. Εφαρμογή των σχετικών Υπουργικών Διατάξεων.
  • Μέτρα σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης των εργαζομένων και των υπερηλίκων.
  • Η περίθαλψη της τρίτης ηλικίας να γίνει υπόθεση της οργανωμένης πολιτείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ