Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Γοργά τα βήματα ιδιωτικοποιήσεων

Με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων η κυβέρνηση προσπαθεί να μετακυλήσει το βάρος της περίθαλψης στις τσέπες των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών ταμείων

Συγκέντρωση των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» με αίτημα τη δημόσια και δωρεάν Υγεία για το λαό και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία
Συγκέντρωση των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» με αίτημα τη δημόσια και δωρεάν Υγεία για το λαό και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία
Τις διατάξεις-«φωτιά» για τους ασφαλισμένους, αλλά και τις υγειονομικές μονάδες των προσφάτως ψηφισθέντων νόμων προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο να μετακυλήσει το οικονομικό βάρος της περίθαλψης στις τσέπες των ασφαλισμένων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ετσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα προωθείται η διαμόρφωση της επίσκεψης των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία από 16.000 - 26.000 δραχμές (ανάλογα με την ιατρική βαθμίδα) ενώ μέσα στο 2001 θα ψηφιστεί ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που θα έχει ως κεντρικό όργανο τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), θα συγκεντρώνει τους πόρους για την Υγεία και θα αγοράζει υπηρεσίες απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Χτες, ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την προκήρυξη των θέσεων για τη στελέχωση του Σώματος των Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ)- των αποκαλούμενων και «ράμπο» της υγείας- που προβλέπει ο νόμος 2920/27.6.2001. Προκηρύχτηκαν οι θέσεις του Γενικού επιθεωρητή, τριών βοηθών του γενικού επιθεωρητή, και 100 θέσεων επιθεωρητών εκ των οποίων οι 40 είναι υγειονομικοί επιθεωρητές, οι 40 διοικητικοί και οικονομικοί επιθεωρητές, οι 20 κοινωνικοί επιθεωρητές καθώς και 30 θέσεις βοηθών επιθεωρητών. Μεταξύ των καθηκόντων του ΣΕΥΥΠ είναι και η βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Επίσης μέσα στο Σεπτέμβρη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ», θα συγκροτηθεί το Συμβούλιο Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (Συ. ΠΕ.ΣΥ) υπό τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος. Σκοπός του Συ. ΠΕ.ΣΥ θα είναι ο συντονισμός των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (Πε. Σ.Υ) και των περιφερειακών πολιτικών για την Υγεία.

Απογευματινά ιατρεία εντός και... εκτός

Τα απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία έχουν θεσμοθετηθεί δυο φορές απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ: Με το νόμο 2519/1997 και τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο 2889/2001.

Ενα απ' τα... τρωτά σημεία για την εφαρμογή του εγχειρήματος είναι η έλλειψη χώρων στα νοσοκομεία. Ετσι τώρα ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, με εγκύκλιό του προς τα νοσοκομεία, τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι χώροι να αναζητήσουν κτίρια στην ευρύτερη περιοχή! Μ' άλλα λόγια -πέρα απ' το ότι θα είναι ιδιωτικά - ούτε και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία δε θα είναι τα απογευματινά ιατρεία.

Φαίνεται ότι την εκτός των δημόσιων νοσοκομείων λειτουργία των απογευματινών ιατρείων το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να την εμφανίσει ως «απάντηση» στην αιτίαση των πανεπιστημιακών γιατρών ότι δεν υπάρχουν χώροι για αυτά.

Το προχτεσινό «Βήμα» δημοσίευσε πόρισμα της Επιτροπής στην οποία ο Αλ. Παπαδόπουλος ανέθεσε τον προσδιορισμό του μισθού, με τον οποίο θα αμείβεται το προσωπικό των απογευματινών ιατρείων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Επιτροπή προβλέπει τα εξής:

  • Για τους τακτικούς, τους αναπληρωτές καθηγητές και τους διευθυντές του ΕΣΥ 26.000 δρχ.
  • Για τους επίκουρους καθηγητές και τους επιμελητές Α' του ΕΣΥ 21.000 δρχ.
  • Για τους λέκτορες και τους επιμελητές Β 16.000 δρχ.

Από τις παραπάνω αμοιβές θα κατανέμεται στους γιατρούς το 65% και το υπόλοιπο 35% θα παρακρατείται από το νοσοκομείο. Το προσωπικό, το οποίο θα συνεργάζεται στην απογευματινή εργασία (νοσηλευτές, διοικητικοί), θα έχει σταθερή αμοιβή για κάθε απόγευμα 13.000 δρχ. και μετά τη φορολόγηση υπολογίζεται σε περίπου 11.000 δρχ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αμοιβές αυτές θα οδηγήσουν στο διπλασιασμό των αποδοχών των εργαζομένων. Πέρα απ' το ότι οι υπολογισμοί είναι έωλοι, αποσιωπάται το γεγονός ότι για αυτές τις αποδοχές -και με τα δεδομένα που προτείνει η επιτροπή- σημαίνει εργασία τουλάχιστον 15 ωρών ημερησίως. Δηλαδή κι αν κάποιος αντέξει θα πρέπει να αποχαιρετήσει την οικογένειά του....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ