Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Αναστολή των κινητοποιήσεων

Ανεστάλησαν την Κυριακή το μεσημέρι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη Τρίτη, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια και στις θυγατρικές, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να παραχωρήσει την πλειοψηφία της εταιρίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στο μεταξύ, χτες, η διορισμένη από την κυβερνητική διεύθυνση της επιχείρησης ήταν έτοιμη να ποινικοποιήσει τον εργατικό αγώνα καθώς θα κατέθετε ασφαλιστικά μέτρα.

Ετσι, μετά από έξι ημέρες απεργίας - είχαν εξαγγελθεί έξι 48ωρες επαναλαμβανόμενες - η διοίκηση της Ομοσπονδίας εργαζομένων του κλάδου, σε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στην αναστολή των κινητοποιήσεων. Αιτία της αναστολής, εκτός από την ενδεχόμενη ποινικοποίηση του αγώνα, ήταν και ότι η ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης που ιδιωτικοποιεί τα ΕΛΠΕ θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι από την αρχή της απεργίας οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ χρησιμοποιούσαν αυτή τη δικαιολογία και ζητούσαν αναστολή, ώστε να διευκολύνουν την κυβέρνηση.

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ από την άλλη κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση για συνέχιση του αγώνα με νέες μορφές. Συγκεκριμένα, ζήτησαν την Τετάρτη στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Ομοσπονδίας και των σωματείων μελών να αποφασιστεί νέο πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων. Παράλληλα, πρότειναν να αναλάβει η ΓΣΕΕ την προκήρυξη των νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Χτες αργά το βράδυ, η διοίκηση της Ομοσπονδίας ζήτησε και συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, για να συζητήσουν την εξέλιξη του θέματος και τα σχέδια του υπουργείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ