Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΔ
ΟΧΙ στη διάλυση και στα σκλαβοπάζαρα

Εντείνονται οι αντιδράσεις για το αντεργατικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, καταγγέλλουν τα συνδικάτα ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, η ΟΣΝΙΕ και το ΕΚ Θεσσαλονίκης

Από παλαιότερη κινητοποίηση, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ
Από παλαιότερη κινητοποίηση, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ
Να επιβάλει τα σκλαβοπάζαρα της ενοικίασης εργαζομένων επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νομοσχέδιο για την τριχοτόμηση - ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και τη δημιουργία ιδιωτικών εταιριών «ενοικίασης εργαζομένων», καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Επίσης, ευθύνες γι' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, αποδίδουν και στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, γιατί «αντί να απορρίψει κατηγορηματικά τα μεσαιωνικά σκλαβοπάζαρα και να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων» αποδέχεται στην πράξη τη λειτουργία ιδιωτικών γραφείων «με προτάσεις για τη βελτίωση του δουλεμπορικού κυκλώματος».

Στο μεταξύ χτες, εκδηλώθηκε... μικρής έντασης αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και της κυβέρνησης, με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση να κατηγορεί τη ΝΔ για «αρτηριοσκλήρωση» και τον επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη, να την καταγγέλλει για άσκηση νεοφιλελεύθερης πολιτικής!

Στην ανακοίνωσή τους, τα σωματεία μεταφέροντας την πολύχρονη εμπειρία των ναυτεργατών σε ό,τι αφορά το δουλεμπορικό κύκλωμα που δραστηριοποιείται στον Πειραιά και σε διεθνή κλίμακα υπογραμμίζουν ότι η δράση του εξασφαλίζει τεράστια υπερκέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσω της άγριας υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων στα καράβια και αλλού. Ακόμα επισημαίνουν ότι «η πρόσφατη πολιτική δίωξη του προέδρου του σωματείου ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Γ. Μανουσογιαννάκη» γιατί «διαμαρτυρήθηκε το σωματείο σε δουλέμπορα» που είχε πάρει χρήματα από ναυτεργάτη «αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των δεσμών του δουλεμπορικού κυκλώματος με τους εφοπλιστές και τις αντιδραστικές - αυταρχικές επιλογές της κυβέρνησης».

Τα σωματεία απαιτούν να ανακληθεί το νομοσχέδιο και να χτυπηθεί το δουλεμπορικό κύκλωμα. Καλούν τους εργαζόμενους να οργανώσουν νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την ενίσχυση του κρατικού - δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ και ο Οργανισμός αυτός και το ΓΕΝΕ να αποτελούν τους μοναδικούς φορείς εύρεσης εργασίας.

Αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και στη λειτουργία δουλεμπορικών εταιριών δηλώνει σε ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ότι «η όλη κυβερνητική μεθόδευση δείχνει πόσο αφοσιωμένη είναι η σημερινή πολιτική στις επιταγές και στους σχεδιασμούς της ΕΕ και της ελληνικής πλουτοκρατίας».

Η Ομοσπονδία αναφερόμενη στη δημιουργία τριών θυγατρικών του ΟΑΕΔ που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια επισημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο «θα πουλάνε απασχολήσιμους εργαζόμενους ικανούς να προσαρμόζονται στις εκάστοτε κερδοσκοπικές επιδιώξεις του κάθε εργοδότη». Ομως, συνεχίζει στην ανακοίνωσή της, το πιο σοβαρό είναι ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών εταιριών «ενοικίασης» εργαζομένων, «δηλαδή νομιμοποιεί τη δουλεμπορία». Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει ως κοροϊδία της προτάσεις της διοίκησης της ΓΣΕΕ για τη λειτουργία των δουλεμπορικών εταιριών και την καταγγέλλει για την ανοχή που δείχνει απέναντι στις αντεργατικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

  • Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν δυναμικά στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ και θα συμβάλουν αποφασιστικά στον αγώνα για την ανατροπή του νομοσχεδίου.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΕΚΘ εκφράζει την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση και τριχοτόμηση του ΟΑΕΔ και επαναλαμβάνει την πρότασή του για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του οργανισμού, με βάση τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Το ΕΚΘ διατυπώνει την αντίθεσή του «στο σύγχρονο δουλεμπόριο που σηματοδοτεί την ενοικίαση εργαζομένων μέσω των γραφείων "προσωρινής απασχόλησης" (ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας)».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απλώνεται καθημερινά το «σκλαβοπάζαρο»(2003-08-12 00:00:00.0)
Να κλείσουν τα δουλεμπορικά(2003-07-05 00:00:00.0)
«Νομιμοποιούν το σύγχρονο δουλεμπόριο»(2001-09-29 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το έκτρωμα(2001-08-08 00:00:00.0)
Απαράδεκτη η τακτική της κυβέρνησης(2001-08-03 00:00:00.0)
Κατακραυγή από εργαζόμενους(2001-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ