Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Οργιάζει η «μαύρη εργασία»

Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα ανασφάλιστης εργασίας αλλοδαπών εργατών, όπως αποκαλύφθηκε και χτες με αφορμή εργατικό ατύχημα, χωρίς, ευτυχώς, σοβαρές συνέπειες

Σκληρή, αλλά και ανασφάλιστη πολλές φορές, η εργασία στη Ζώνη
Σκληρή, αλλά και ανασφάλιστη πολλές φορές, η εργασία στη Ζώνη
Σύγχρονους δούλους έχουν βρει στο πρόσωπο αλλοδαπών εργαζόμενων οι εφοπλιστές και διάφοροι άλλοι αετονύχηδες, οι οποίοι προσπαθούν να βγάλουν «τσάμπα» τις επισκευαστικές εργασίες των πλοίων τους, μετατρέποντας, ταυτόχρονα, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε άνδρο της «μαύρης εργασίας». Χτες το μεσημέρι, ένα εργατικό ατύχημα, που σημειώθηκε σε φορτηγίδα (μαούνα) που επισκευάζεται στο ναυπηγείο Καράγιωργα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, έγινε αφορμή για να αποκαλυφθεί ότι ο ιδιοκτήτης της μαούνας Αριστόδημος Ληδάκης είχε μετατρέψει σε σύγχρονους δούλους εργαζόμενους από την Αλβανία, οι οποίοι είχαν αναλάβει τις εργασίες καθαρισμού του σκάφους. Το νέο κρούσμα «μαύρης εργασίας» είναι το δεύτερο που εντοπίζεται στο ίδιο ναυπηγείο. Την περασμένη Τετάρτη, είχαν βρεθεί 5 εργαζόμενοι από την Γκάνα, οι οποίοι είχαν «προσληφθεί» από τον εφοπλιστή Μελισσανίδη, για να εκτελέσουν επικίνδυνες επισκευαστικές εργασίες σε δεξαμενόπλοιό του, χωρίς να έχουν ληφθεί έστω τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη μικρής ευτυχώς έκτασης και οι δύο από τους πέντε να μεταφερθούν με σοβαρά εγκαύματα στο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύονται μέχρι και σήμερα.

Ειδικότερα, χτες στις 2 το μεσημέρι, στο εσωτερικό της μαούνας, κατέβηκε χημικός, προκειμένου να ελέγξει αν ο χώρος ήταν κατάλληλος για την έναρξη των εργασιών. Στο χώρο, όμως, δεν υπήρχε αρκετό οξυγόνο και ο χημικός έχασε τις αισθήσεις του. Αμέσως κατέβηκαν να τον βοηθήσουν δύο εργαζόμενοι από την Αλβανία, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν την ίδια τύχη με τον χημικό. Τελικά, οι τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν από το εσωτερικό της μαούνας από άλλους εργαζόμενους. Στη συνέχεια, τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και δε χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ολοι μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Περάματος για καταθέσεις, όπου και αποκαλύφθηκε ότι οι δύο εργαζόμενοι από την Αλβανία είχαν αναλάβει να καθαρίσουν τη μαούνα χωρίς ασφάλιση και για ένα κομμάτι ψωμί και όχι μόνο αυτό. Ο κ. Καράλης που ήταν στο Λιμεναρχείο και εμφανίστηκε ως ...συγγενής του πλοιοκτήτη, μας ανέφερε ότι στο ρυμουλκό που «τραβάει» τη μαούνα εργάζονται ως πλήρωμα δύο Ρουμάνοι, ενώ σε ερώτησή μας αν είναι ασφαλισμένοι απάντησε: «Δεν τα ξέρω εγώ αυτά».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αμμοβολιστών Καθαριστών Γιάννης Δεληγιάννης, σχολιάζοντας το περιστατικό, επισήμανε ότι «η εργοδοσία, εκμεταλλευόμενη την ανεργία που πλήττει το χώρο, έχει αποθρασυνθεί. Ειδικά στα καρνάγια, όπως είναι του Καράγιωργα, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Ζητάμε από τις λιμενικές αρχές να διενεργούν επιτέλους ουσιαστικούς ελέγχους και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ