ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερή τροχιά αντιλαϊκής επίθεσης
  • Ο Κ. Σημίτης βάζει ως στόχους της πολιτικής του τα αιτήματα και τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου
  • Ταυτόχρονα, ρίχνει τα «καπνογόνα» περί «κοινωνικών παροχών» και «σκληρών επιθέσεων» κατά της ΝΔ

Τις αξιώσεις και τα αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου βάζει ως στόχους της πολιτικής του για το επόμενο διάστημα ο Κ. Σημίτης, τα οποία μάλιστα βαφτίζει αναγκαίες «αλλαγές» στην πολιτική της κυβέρνησης και ζητά να επικυρωθούν από το συνέδριο. Ταυτόχρονα, για να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα για τις πραγματικές προθέσεις του χρησιμοποιεί άλλη μια φορά το «καπνογόνο» του πακέτου των «κοινωνικών παροχών», αλλά και τις φραστικές επιθέσεις κατά της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Κυριακή σε κομματική εκδήλωση στην Πάρο εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα «που είναι ικανό να βελτιώνει την πολιτική του και να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες». Γι' αυτό, είπε, «θα επανεξετάσουμε κατευθύνσεις, θα ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Οδηγός είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού και η σχέση μας με την κοινωνία. Με βάση αυτή τη σχέση με την κοινωνία θα σηματοδοτήσουμε και την επόμενη πολιτική περίοδο». Για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών πρόσθεσε ότι η επόμενη πολιτική περίοδος θα είναι αγώνας «ενάντια στις δυνάμεις της συντήρησης, της φοβίας και της αδράνειας, στις δυνάμεις των οικονομικών και συντεχνιακών συμφερόντων». (σ.σ. Ολοι γνωρίζουν, πια, ποιους περιγράφει πίσω από αυτές τις εκφράσεις ο Κ. Σημίτης...). Κατέστησε επίσης σαφές ότι «η Ελλάδα θα μείνει στη σταθερή τροχιά που την έχει βάλει το ΠΑΣΟΚ» και προειδοποίησε ότι «όσοι ονειρεύονται επιστροφές σε ένα μακρινό παρελθόν θα απογοητευτούν», εννοώντας προφανώς ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για κοινωνικές πολιτικές εντός της ΟΝΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας.

Απευθυνόμενος περισσότερο προς την άρχουσα τάξη προσπάθησε να πείσει ότι μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα τα συμφέροντά της, λέγοντας ότι «η εισαγωγή του ευρώ, η σταθερή συμμετοχή στην ΟΝΕ, το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες σηματοδοτούν αλλαγές που οδηγούν σε ένα αναπτυξιακό άλμα». Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε, είναι η εγγύηση πως η Ελλάδα δε θα χάσει το «ευρωπαϊκό τρένο» της ανάπτυξης, αλλά αντίθετα θα ταξιδεύσει σε προνομιακή θέση.

Παράλληλα, επιχείρησε να παρουσιάσει τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική του ως απαραίτητη προϋπόθεση και όρο για το «νέο κοινωνικό κράτος». «Το δίλημμα "οικονομική ανάπτυξη ή κοινωνικό κράτος" είναι ένα δίλημμα. Δεν το δεχόμαστε», είπε. Και συμπλήρωσε: «Η οικονομική ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος είναι το ένα προϋπόθεση του άλλου. Μόνο οι ισχυρές οικονομίες μπορούν να επενδύσουν σε δομές κοινωνικού κράτους που εμπεδώνουν την κοινωνική συνοχή». Ξέχασε, βέβαια, να διευκρινίσει ότι με τις «ισχυρές οικονομίες» εννοεί τα ισχυρά και σταθερά κέρδη των πολυεθνικών.

Απαραίτητο συμπλήρωμα της επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων είναι η σφοδρή φραστική επίθεση κατά της ΝΔ. Είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σημίτης: «Αν είναι δυνατόν να θέλουν να μας κυβερνήσουν άνθρωποι που μας παραπέμπουν στη δεκαετία του '60 και του '70, Θεός φυλάξοι, στη Χούντα. Εμείς θα πάμε μπροστά με τον ελληνικό λαό»(!).

Σήμερα συνάντηση με Α. Τσοχατζόπουλο

Στο μεταξύ, ο Κ. Σημίτης ολοκληρώνει σήμερα και αύριο τον κύκλο των επαφών του με υπουργούς και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της ΔΕΘ αλλά και του Συνεδρίου. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σημερινή συνάντησή του με τον Α. Τσοχατζόπουλο, από την οποία εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, το εσωκομματικό κλίμα μέχρι το Συνέδριο. Οι πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός Αμυνας θα προσέλθει το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με όλο τα πακέτο των ανοιχτών θεμάτων σε κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο. Από τη «διευθέτηση» και τη «μοιρασιά» που θα γίνει μεταξύ των δύο ανδρών, στην οποία περιλαμβάνονται και τα εξοπλιστικά προγράμματα, θα εξαρτηθούν και οι σχέσεις τους μέχρι το συνέδριο και βέβαια μετά από αυτό. Ο υπουργός Αμυνας δεν έκρυψε τη σημασία που αποδίδει στα εξοπλιστικά προγράμματα χαρακτηρίζοντας «έωλο, εξωπραγματικό και λανθασμένο» το επιχείρημα «κάποιων» ότι το οικονομικό κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων στερεί τη δυνατότητα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του ελληνικού λαού. Συνεργάτες του Κ. Σημίτη έλεγαν ότι «δεν περιμένουν τίποτα» από τη σημερινή συνάντηση, αλλά ταυτόχρονα δεν κρύβουν ότι ο πρωθυπουργός αξιώνει από τον Α. Τσοχατζόπουλο να μην ενισχύσει το «λευκό» στο συνέδριο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους υπουργούς και πρωτοπαλίκαρα του εκσυγχρονισμού, Ν. Χριστοδουλάκη και Τ. Γιαννίτση, με τους οποίους θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων που έχει αναλάβει ο καθένας στον τομέα του, αλλά και η συνέχειά τους, όπως αυτή θα εξαγγελθεί στη ΔΕΘ.

Οι ... τραυματικές εμπειρίες του Μπερνς

Το ομοίωμα του Κλίντον καίγεται από διαδηλωτές στο Σύνταγμα. Μια ακόμα τραυματική εμπειρία για τον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη
Το ομοίωμα του Κλίντον καίγεται από διαδηλωτές στο Σύνταγμα. Μια ακόμα τραυματική εμπειρία για τον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη
Τραυματικές εμπειρίες φαίνεται πως άφησε στον Ν. Μπερνς η θητεία του στην Αθήνα ως πρεσβευτή των ΗΠΑ. Σε «αποχαιρετιστήρια» συνέντευξη που παραχώρησε στο κυριακάτικο «ΒΗΜΑ», περιγράφει μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές που έζησε στην Ελλάδα, χωρίς να μπορεί να κρύψει ότι οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις του ελληνικού λαού συνεχίσουν να τον κυνηγούν.

Ιδιαίτερα τον ...σημάδεψε η επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα το Νοέμβρη του 1999 και οι εκδηλώσεις του ελληνικού λαού που τη συνόδευσαν. Οπως παραδέχεται, «αν ρωτήσεις σήμερα τους αξιωματούχους και τους συμβούλους του Κλίντον, θα σου πουν ότι ήταν μια από τις δυσκολότερες επισκέψεις που χειρίστηκαν». Το πόσο ενοχλητική ήταν η αποδοκιμασία από τον ελληνικό λαό, φαίνεται και από τα εξής: «Θυμάμαι, λέει ο Ν. Μπερνς, πως όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος του ανέβηκα τη σκάλα και του μίλησα για λίγο. Του εξήγησα τι συνέβαινε στο κέντρο της πόλης, τις φωτιές που είχαν ξεσπάσει και τις φασαρίες. Μου είπε: "Θα τα ξεπεράσουμε όλα αυτά. Εχουμε μια καλή σχέση και γι' αυτό είμαστε εδώ"».

Αντιδιαστέλλοντας την επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα με αυτές, των ίδιων ημερών, σε Βουλγαρία και Τουρκία, είπε: «Εδώ ακραία στοιχεία ντρόπιασαν την Ελλάδα διεθνώς, καταστρέφοντας ένα κομμάτι του κέντρου της πόλης. Αυτό είδε ο Λευκός Οίκος, αυτό διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι των διεθνών ΜΜΕ». Και δεν παρέλειψε να πει: «Θεωρώ ότι ήταν ανόητο εκ μέρους ορισμένων αριστερών υπολειμμάτων της δεκαετίας του '60 να κάψουν το ομοίωμα του Κλίντον στο Σύνταγμα. Πόσο ανώριμο εκ μέρους τους!».

Ωστόσο, ο Ν. Μπερνς διαχωρίζει από την κριτική του την κυβέρνηση Σημίτη: «Η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει νέα βούληση, με επικεφαλής τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος χαίρει σεβασμού στην Ουάσιγκτον. Ο νέος νόμος και οι επικηρύξεις είναι σοβαρά βήματα». Πάντως, δε μένει εδώ, τα θέλει όλα, καθώς επισημαίνει: «Η Ελλάδα θα κριθεί όμως στο τέλος της ημέρας, από το αν θα συλληφθούν τα μέλη της "17 Ν"». Και προσθέτει, ζητώντας δηλώσεις υποταγής του πολιτικού κόσμου στις ΗΠΑ, με πρόσχημα την τρομοκρατία: «Πιστεύω ακόμα ότι είναι σημαντικό να βρεθούν σημαίνοντες πολιτικοί που θα αποκηρύξουν την τρομοκρατία. Κοιτάξτε πόσα μέλη του κυβερνώντος κόμματος ψήφισαν υπέρ του νόμου».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σχέση του ΠΑΣΟΚ με την «17 Ν», απάντησε: «Δεν αμφιβάλλω για τη βούληση της σημερινής κυβέρνησης να πολεμήσει την τρομοκρατία. Το FBI είναι εδώ και θα μείνει ώσπου να σημειωθούν συλλήψεις. Βέβαια, βοηθάμε την ελληνική κυβέρνηση, δεν κάνουμε τη δουλιά της Αστυνομίας». Ενώ «περίεργη» βρίσκει τη στάση της «Ελευθεροτυπίας», η οποία, «όχι μόνο δημοσιεύει τις προκηρύξεις της "17 Ν", αλλά τάσσεται πάντοτε εναντίον της λήψης μέτρων κατά της τρομοκρατίας. Το βρίσκω περίεργο. Γιατί κρατάνε αυτή τη στάση;».

Ενδεικτικό ότι οι απαιτήσεις των ΗΠΑ με πρόσχημα την τρομοκρατία, όπως και τα «γραμμάτια» που έχει υπογράψει η κυβέρνηση δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί, είναι και το εξής απόσπασμα από τη συνέντευξη Μπερνς, όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004: «Οταν βλέπω Αμερικανούς δημοσιογράφους, τους λέω ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα τρομοκρατίας στην Ελλάδα, πως έχουμε χάσει πέντε ανθρώπους και πως δεν έχουν σημειωθεί συλλήψεις. Προσθέτω ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί τώρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Οσον αφορά τον τρόπο που πολιτεύτηκε επί του ελληνικού εδάφους, παραδέχτηκε ότι κινήθηκε με στόχο τον ελληνικό λαό. «Πίστευα, είπε, ότι αν ανοιγόμουν στην κοινή γνώμη, μιλούσα σε διάφορες πόλεις κλπ., αυτό θα αποδαιμονοποιούσε τη χώρα μου». Και αυτοϊκανοποιείται με τη δική του διαπίστωση ότι «φεύγοντας, βλέπω ότι ο αντιαμερικανισμός υποχωρεί». Αλλά δεν παραλείπει να παραδεχτεί: «Υπάρχουν βέβαια αντιαμερικανικές εφημερίδες, όπως η "Ελευθεροτυπία" και ο "Ριζοσπάστης". Δεν απηχούν, όμως, τις απόψεις της κοινής γνώμης».

Καταπάτησαν κάθε διεθνή σύμβαση δικαίου

Την παράνομη απέλασή τους από τις ιταλικές αρχές, καταγγέλλουν δύο αναγνωρισμένοι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα και θέλησαν να διαδηλώσουν στη Γένοβα...

Ιταλοί καραμπινιέροι έτοιμοι για ελέγχους και απελάσεις
Ιταλοί καραμπινιέροι έτοιμοι για ελέγχους και απελάσεις
«Απελάθηκα από την Ιταλία ως ύποπτος για τρομοκρατία. Την πραγματική τρομοκρατία όμως την ασκούν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος των λαών, καταργώντας κάθε διεθνή σύμβαση δικαίου».

Η παραπάνω δήλωση έγινε στο «Ρ» από τον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα Ιμπραχίμ Ταρχάν, ο οποίος μαζί με το σύντροφό του Εργούν Γιτκινέρ απελάθηκαν χωρίς καμία νόμιμη αιτιολογία από τις Ιταλικές Αρχές, όταν έφτασαν στο λιμάνι της Αγκόνα στις 19 Ιούλη, με σκοπό να συμμετάσχουν στη διεθνή διαδήλωση της Γένοβας.

Οι Ιμ. Ταρχάν και Ερ. Γιτκινέρ είναι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες Κούρδοι που ζουν στην Ελλάδα, γνωστοί και οι δύο στη χώρα μας για τις πολιτικές τους δραστηριότητες, οι οποίοι συμμετείχαν ως διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις για τη Γένοβα. Οταν το πλοίο τους «Superfast ΙV», έφτασε στην Αγκόνα στις 19 Ιούλη και μετά από πεντάωρη καθυστέρηση στο λιμάνι, διενεργήθηκε από τις ιταλικές αρχές έλεγχος διαβατηρίων σύμφωνα με την εφαρμογή του άρθρου 2.2 της Συνθήκης Σέγκεν, που προβλέπει την επαναφορά των εθνικών συνοριακών ελέγχων για περιορισμένη χρονική περίοδο όταν το επιβάλλει η δημόσια τάξη ή η εθνική ασφάλεια.

Οπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια οι δύο Κούρδοι ήταν γνωστοί και στις Ιταλικές αρχές, (σίγουρα οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα ισχυριστούν ότι δεν έχουν καμία σχέση), αφού τους ανακοινώθηκε πριν από τον έλεγχο διαβατηρίων ότι ειδικά για τον Ιμπραχίμ Ταρχάν υπάρχουν πληροφορίες (από τη Γερμανία τους είπαν) που τον αφορούν και ότι δε θα του επιτραπεί η είσοδος στο Ιταλικό έδαφος, βάσει της Συνθήκης Σέγκεν. Οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες ρώτησαν πώς είναι δυνατό να γίνεται ταυτόχρονη επίκληση της Συνθήκης Σέγκεν και εφαρμογή των συνοριακών ελέγχων, οι Ιταλικές Αρχές άλλαξαν αιτιολογία και τους κατέσχεσαν τα νόμιμα έγγραφά τους - διαβατήρια, ταυτότητες πολιτικού πρόσφυγα και άδειες παραμονής - με την αιτιολογία ότι ήταν πλαστά. Στη συνέχεια οι δύο Κούρδοι, με την κατηγορία της παράνομης χρήσης εγγράφων, επαναπροωθήθηκαν στο πλοίο και επέστρεψαν στην Ελλάδα μαζί με τους άλλους Ελληνες διαδηλωτές, στους οποίους επίσης δεν επιτράπηκε η είσοδος στο ιταλικό έδαφος.

Στη Γένοβα... ψηφιακά

Ενδιαφέρον υλικό για το τι ακριβώς έγινε στη Γένοβα τις ημέρες της μεγάλης διαδήλωσης ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και για το πώς έδρασαν εκεί τα μπλοκ του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ, φιλοξενείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.edu.uoc.gr/~math1724/

Τυπικά, πρόκειται για ερασιτεχνική προσπάθεια μελών της ΚΝΕ από το Ηράκλειο Κρήτης, που βρέθηκαν στην ιταλική πόλη και κατέγραψαν τις μαρτυρίες και τις εντυπώσεις τους. Ουσιαστικά, πρόκειται για φιλότιμο εγχείρημα, που μακάρι να βρει μιμητές. Εγχείρημα ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς παρουσιάζει - ημέρα την ημέρα, επεισόδιο το επεισόδιο - όλο το δρομολόγιο μέχρι τη Γένοβα και πίσω. Ολες τις δυσκολίες, το κλίμα εκφοβισμού και αστυνομοκρατίας. Τους συνεχείς ελέγχους από τους καραμπινιέρους. Την επιφανειακή προσέγγιση του θέματος από ορισμένους «ταγούς» των ΜΜΕ και τη συνεχή προσπάθειά τους να μην παρουσιάζονται οι θέσεις του Κόμματος.

Ακόμα, το πόσο βοήθησε την κατάσταση η καλή οργάνωση των μπλοκ, η υπευθυνότητα που έδειξαν τα μέλη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ και η ψυχραιμία τους απέναντι στις προκλήσεις των προβοκατόρων. Τη ζωή στην πόλη τις ημέρες της διαδήλωσης. Την αλληλοβοήθεια με άλλα μπλοκ, τη συστράτευση με ξένους συντρόφους, αλλά και τους ανέξοδους τσαμπουκάδες αναρχοφασιστών εναντίον των ταξικών δυνάμεων.

Για την ώρα η ιστοσελίδα περιέχει κείμενα. Ομως, όπως αναφέρει και ο Μπ. Αυγουστάκης που έκανε και την κύρια δουλιά για να «στηθεί», «Θα προστεθεί και το αρκετό φωτογραφικό και ηχητικό υλικό που μένει να επεξεργαστεί. Ζωή να 'χουμε να διαδηλώνουμε και να γεμίζουμε ιστοσελίδες...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ