ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Εγραψε ιστορία ο Λευτέρης Πετρούνιας

Ο Ελληνας πρωταθλητής πήρε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό των κρίκων και έγινε ο πρώτος στην ιστορία του αγωνίσματος με 3 Ολυμπιακά μετάλλια

Ιστορία στο αγώνισμα των κρίκων σε Ολυμπιακούς Αγώνες έγραψε ο Λευτέρης Πετρούνιας που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη διοργάνωση στο Παρίσι κατακτώντας την 3η θέση στον τελικό με 15.100 βαθμούς. Αυτό ήταν το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο για τον Ελληνα πρωταθλητή μετά το χρυσό στο Ρίο το 2016 και το χάλκινο στην προηγούμενη Ολυμπιάδα του Τόκιο. Ο Λευτέρης Πετρούνιας έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του αγωνίσματος των κρίκων που κατέχει τρία Ολυμπιακά μετάλλια εδώ και έναν αιώνα που βρίσκεται το αγώνισμα στο πρόγραμμα της διοργάνωσης. Και φυσικά ο πρώτος Ελληνας αθλητής της γυμναστικής που καταφέρνει το εν λόγω επίτευγμα.

Σε ένα συγκλονιστικό τελικό ο Πετρούνιας, με αισθητά βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με τον προκριματικό, εκτέλεσε άψογα το πρόγραμμα έχοντας και μια πολύ καλή έξοδο, που χάρη στον βαθμό της δυσκολίας, του χάρισε την τρίτη θέση. Οι δύο Κινέζοι αθλητές Τζινγκιουάν Ζόου (15.233 βαθμοί) και Γιανγκ Λιου (15.300 βαθμοί) πήραν αντίστοιχα την πρώτη και δεύτερη θέση επιβεβαιώνοντας τον τίτλο τους ως φαβορί του αγωνίσματος. Οι άλλοι δύο βασικοί αντίπαλοι του Πετρούνια ήταν ο Γάλλος Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ που ήρθε 4ος (15.000 β.) και ο Τούρκος Αντέμ Ασίλ που ήρθε 5ος (14.966).

Eurokinissi

«Απογειώθηκε» στο βάθρο ο Εμμανουήλ Καραλής

Το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ κατέκτησε ο Ελληνας πρωταθλητής σε έναν συγκλονιστικό τελικό με παγκόσμιο ρεκόρ από τον Ντουμπλάντις

Eurokinissi

Σε μια μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό στίβο στο επί κοντώ έφθασε χτες ο εκπληκτικός Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο όντας στην τρίτη θέση στον τελικό με καλύτερο άλμα στα 5,90 μ., σε έναν συγκλονιστικό τελικό με παγκόσμιο ρεκόρ. Αυτό είναι το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην καριέρα του νεαρού άλτη καθώς και το δεύτερο για την Ελλάδα στο αγώνισμα των ανδρών μετά το χάλκινο του Χρήστου Ρουμπάνη στη Μελβούρνη το 1956.

Σε έναν συναρπαστικό τελικό ο Εμμανουήλ Καραλής, με τη φόρα των φετινών εκπληκτικών εμφανίσεων, κάνοντας έναν άψογο αγώνα, ξεπέρασε με την πρώτη τα 5,80, 5,85, 5,90 μ., ενώ είχε μια αποτυχημένη στα 5,95 μ., προσπάθησε δε ανεπιτυχώς και στα 6 μ. αφού πρακτικά είχε εξασφαλίσει το βάθρο. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε το σπουδαίο όνομα του αγωνίσματος Σουηδός Ντουμπλάντις με παγκόσμιο ρεκόρ στα 6,25 μ. ενώ προηγουμένως είχε σημειώσει και Ολυμπιακό ρεκόρ (6,10). Το ασημένιο ο Αμερικανός Σαμ Κέντρικς με 5.95 μ.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών συνεπής στο ραντεβού της με έναν ακόμη τελικό ήταν στο Παρίσι η Κατερίνα Στεφανίδη που προκρίθηκε άνετα με άλμα στα 4,55 μ. Σπουδαία επιτυχία και για την ...πρωτάρα στη διοργάνωση Αριάδνη Αδαμοπούλου, που προκρίθηκε με 5,40 μ. Αντίθετα αποκλείστηκε η Ελένη Πόλακ που έμεινε στα χαμηλά (4,20).

Την 9η θέση στον τελικό του ύψους κατέλαβε η Τατιάνα Γκούσιν με καλύτερο άλμα στα 1,86 μ. Η παρουσία της Ελληνίδας αθλήτριας θεωρείται επιτυχημένη. Το χρυσό κατέκτησε η Ουκρανή Ματσούκιν (2 μ.), δεύτερη ήταν η Αυστραλή Ολίσι (2 μ. αλλά με χειρότερες προσπάθειες) και τρίτη η επίσης Ουκρανή Γερασένκο (1,95 μ.).

Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης κατέλαβε τη 12η θέση στη σφυροβολία με καλύτερη βολή στα 73,34 μέτρα. Το χρυσό πήρε ο Καναδός Κάτσμπερ (84,12), το ασημένιο ο Ούγγρος Χαλάζ (79,97) και το χάλκινο ο Ουκρανός Κοχάν (79,39).

Στα ημιτελικά των 200 μ. ολοκληρώθηκε η πρώτη παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες για την Πολυνίκη Εμμανουηλίδου. Η νεαρή σπρίντερ τερμάτισε στην 8η θέση στη σειρά της με 23.18.

ΠΟΛΟ: Με εντυπωσιακή νίκη επί της δευτεραθλήτριας κόσμου Ιταλίας με 9-8 η Εθνική ανδρών του πόλο κατάφερε να πάρει την πρωτιά στον όμιλό της. Πλέον η Εθνική που είχε ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσει τη Σερβία.

ΣΚΟΠΟΛΟΒΗ: Σπουδαία εμφάνιση που την έφερε στην 5η θέση στο τελικό του σκιτ γυναικών στη σκοποβολή έκανε η Εμμανουέλα Κατζουράκη έχοντας απολογισμό 23/30 πόντους.

ΙΠΠΑΣΙΑ: Η Ιόλη Μυτιληναίου κατέλαβε την 47η θέση στα προκριματικά της υπερπήδησης εμποδίων στην ιππασία και δεν μπόρεσε να προκριθεί στον τελικό.

Θετικό δείγμα ανακοίνωσε η ΕΟΕ

Με χτεσινή της ανακοίνωση η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή γνωστοποίησε πως βάσει ενημέρωσής της από το ΕΟΚΑ βρέθηκε θετικό δείγμα μέλους της Ολυμπιακής Ομάδας στο Παρίσι σε αντιντόπινγκ έλεγχο. Οπως διευκρίνισε η ΕΟΕ, άμεσα επιβλήθηκε προσωρινός αποκλεισμός του συγκεκριμένου ατόμου ενώ ζητήθηκε και η αποχώρησή του από το Ολυμπιακό Χωριό.

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Η ώρα... του χρυσού για τον Μ. Τεντόγλου

Κομβικές κόντρες για τα προημιτελικά για τις Εθνικες μπάσκετ ανδρών και πόλο γυναικών

Eurokinissi

Το ραντεβού του Μίλτου Τεντόγλου για το χρυσό στο μήκος και οι καθοριστικοί αγώνες της Εθνικής μπάσκετ ανδρών και πόλο γυναικών για τα προημιτελικά δεσπόζουν στις ελληνικές παρουσίες στο σημερινό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα στην ιστιοπλοΐα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους στο μεικτό τα αδέρφια Σπανάκη καθώς και ο Κάμερον Μαρμαρίδης.

Στον στίβο ο Μίλτος Τεντόγλου, μετά την αεράτη πρόκριση στον τελικό που ...πέταξε στα 8,32 μ. μόλις με την πρώτη προσπάθεια, θα ριχτεί στη μάχη της υπεράσπισης του χρυσού μεταλλίου στο αγώνισμα που κατέχει από τη διοργάνωση στο Τόκιο. Θέλει παράλληλα να συνεχίσει το σερί των τίτλων στο αγώνισμα τα τελευταία χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, σε ανοιχτό και κλειστό στίβο.

Ο Ελληνας πρωταθλητής στον τελικό κατέχει τον τίτλο του απόλυτου φαβορί για την πρωτιά, με τον Πίνοκ από την Τζαμάικα και τον Ελβετό Εχάμερ σε πρώτο πλάνο και λίγο πιο πίσω τον νεαρό Ιταλό Φουρλάνι να φαντάζουν θεωρητικά βασικοί του αντίπαλοι. Ας σημειωθεί πως για δεύτερη φορά στην ιστορία των αγώνων σε τελικό μήκους δεν θα υπάρχει Αμερικανός αθλητής ενώ απούσα θα είναι και η Κούβα.

Στο μπάσκετ η Εθνική ανδρών καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας προκειμένου να προκριθεί στα ημιτελικά και να μπει στη ζώνη των μεταλλίων. Αποστολή ιδιαίτερα δύσκολη για τους Ελληνες διεθνείς που θα εμφανιστούν πιο ανεβασμένοι ψυχολογικά προερχόμενοι από την πρώτη νίκη τους στη διοργάνωση κόντρα στην Αυστραλία, η οποία άνοιξε την πόρτα για την πρόκριση στην οκτάδα (σε συνδυασμό και με τη νίκη της Σερβίας επί του Ν. Σουδάν).

Στο πόλο η Εθνική γυναικών θα αντιμετωπίσει σήμερα την Αυστραλία θέλοντας τη νίκη που θα την στείλει στα ημιτελικά του τουρνουά. Στην προσπάθειά τους τα κορίτσια της Εθνικής έχουν ως εφαλτήριο την ευρεία νίκη και την καλύτερη εμφάνιση μέχρι σήμερα στους αγώνες επί της Γαλλίας στον τελευταίο αγώνα του ομίλου όπου σφράγισαν την παρουσία την οκτάδα. Πλέον με σαφώς καλύτερη ψυχολογία η ελληνική ομάδα ψάχνει το βήμα παραπάνω.

Ν. Λάις και Ζ. Αλφρεντ τους τίτλους στα 100 μ.

Χρυσό στο τένις για τον Σέρβο Ν. Τζόκοβιτς

Ο Αμερικανός Νόα Λάις, που έστω και με το... φωτο-φίνις επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, και η Ζουλιέν Αλφρεντ, από την Αγία Λουκία, που έκανε την έκπληξη στις γυναίκες, ήταν αυτοί που πήραν το χρυσό στις κούρσες της μιας ανάσας των 100 μ.

Ο Νόα Λάις, μετά από μια συγκλονιστική κούρσα, που κρίθηκε στο... νήμα, πήρε την πρωτιά έναντι του βασικού αντιπάλου Τζαμαϊκανού Κισέιν Τόμσον. Οι δυο τους τερμάτισαν σε 9.79 αλλά το φωτο-φίνις έδωσε την πρωτιά στον Αμερικανό. Τρίτος ήταν ο επίσης Αμερικανός Φρεντ Κέρλι με 9.89. Η Ζουλιέν Αλφρεντ πήρε την πρωτιά με 10.72 χαρίζοντας το ιστορικό πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην Αγία Λουκία, αφήνοντας δεύτερη το φαβορί της κούρσας Αμερικανίδα Σα Κάρι Ρίτσαρσον (10.87) και τρίτη την επίσης Αμερικανίδα Τζέφρεσον (10.92).

ΤΕΝΙΣ: Το μετάλλιο που έλειπε από την πλούσια συλλογή σε τίτλους κατέκτησε ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος αναδείχθηκε χρυσός στο μονό του τουρνουά τένις επικρατώντας στον τελικό του Ισπανού Αλκαράθ με 2-0 σετ (7-6, 7-6). Στον τελικό του μονού των γυναικών χρυσή Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε η Κινέζα Ζενγκ που επικράτησε της Βέκιτς από την Κροατία με 2-0 (6-2, 6-3).

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Η Βραζιλιάνα Ρεμπέκα Αντράντε κατέκτησε το χρυσό στις ασκήσεις εδάφους συγκεντρώνοντας 14.166 βαθμούς αφήνοντας δεύτερη το μεγάλο φαβορί, Αμερικανίδα Σιμόν Μπάιλς και τρίτη τη συμπατριώτισσά της Τσάιλς.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Στην κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ στα 4x100 Μ.Α. των γυναικών έφθασε η ομάδα των ΗΠΑ, με την τετράδα, αποτελούμενη από τις Σμιθ - Κινγκ - Γοοόλς - Χασκ, να παίρνει την πρωτιά σε χρόνο 3.49.64. Δεύτερη ήταν η Αυστραλία με 3.53.11 και τρίτη η Κίνα με 3.53.23.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συγχαρητήρια για την επιτυχία του Λ. Πετρούνια

Σε μήνυμά του για την επιτυχία του Λευτέρη Πετρούνια, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρει:

«Τρία Ολυμπιακά μετάλλια στην ιστορία των κρίκων! Αυτό τα λέει όλα για τον σπουδαίο άρχοντα των κρίκων, Λευτέρη Πετρούνια.

Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, αφού έδωσε και την ψυχή του σ' έναν δύσκολο αγώνα συνεχίζοντας να γράφει ιστορία, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Παρίσι.

Καλή συνέχεια με υγεία και δύναμη μέχρι την επόμενη μεγάλη διοργάνωση».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.00 Ιστιοπλοΐα - Μεικτό 470 3η ημέρα - Οδυσσέας Σπανάκης/Αριάδνη Σπανάκη

12.00 Μπάσκετ ανδρών - ΕΛΛΛΑΔΑ-Γερμανία

13.00 Ιστιοπλοΐα - Φόρμουλα Κιτ 3η ημέρα- Κάμερον Μαρμαρίδης

20.00 Πόλο γυναικών - προημιτελικά ΕΛΛΑΔΑ-Αυστραλία

21.15 Στίβος - μήκος ΤΕΛΙΚΟΣ- Μ. Τεντόγλου

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ
Ξεπέρασε το Τόκιο η ελληνική συγκομιδή

Στα έξι (1 ασημένιο, 5 χάλκινα) έφθασε η συγκομιδή μεταλλίων της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, φέρνοντάς τη στη 19η θέση της γενικής κατάταξης. Μάλιστα, η φετινή ελληνική αποστολή ξεπέρασε ήδη τη συγκομιδή στην προηγούμενη διοργάνωση του Τόκιο το 2021 (5 μετάλλια), ισοφαρίζοντας αυτή του Ρίο το 2016. Στην κορυφή της γενικής κατάταξης βρίσκονται οι ΗΠΑ με 76 (19 χρυσά, 29 ασημένια, 28 χάλκινα), ενώ ακολουθούν η Κίνα με 52 (21 χρυσά, 17 ασημένια, 14 χάλκινα) και η Γαλλία με 45 (12 χρυσά, 15 ασημένια, 18 χάλκινα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ