ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ
Τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων για νέο μακελειό

F-22 μαχητικά «Στελθ»
F-22 μαχητικά «Στελθ»
Εντείνεται η προετοιμασία της πολεμικής μηχανής ΗΠΑ - Ισραήλ και των συμμάχων τους (ανάμεσά τους και της χώρας μας) για το νέο μπουρλότο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της σφοδρής και μακροπρόθεσμης γεωπολιτικής σύγκρουσης συμφερόντων με το Ιράν, που πηγάζει από τον ανταγωνισμό για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, τους δρόμους μεταφοράς τους και τις σφαίρες επιρροής.

Στο Ισραήλ μετέβη χτες ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM), στρατηγός Μάικ Κουρίλα (για δεύτερη φορά από την αρχή της βδομάδας!), στο πλαίσιο περαιτέρω συντονισμού των δυνάμεων απέναντι σε πιθανά στρατιωτικά αντίποινα κλιμάκωσης από το Ιράν και οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται στη βάση κοινών συμφερόντων, για τις δολοφονίες του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη και του διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

Ανακοινώθηκε επίσης πως οι ΗΠΑ έστειλαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής (που δεν κατονόμασαν) και τα μαχητικά F-22 Raptor, τα οποία θεωρούνται τα πιο προηγμένα μαχητικά stealth, καθώς ενισχύουν (από την περασμένη βδομάδα) τη στρατιωτική τους δύναμη ενόψει της αναμενόμενης επίθεσης του Ιράν και των συμμάχων του εναντίον του Ισραήλ. Η ανάπτυξη των μαχητικών αεροσκαφών αποσκοπεί στην «αντιμετώπιση των απειλών από το Ιράν και τις φιλοϊρανικές οργανώσεις», σύμφωνα με το διοικητήριο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Ηδη από την περασμένη Παρασκευή το Πεντάγωνο και ο υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, είχαν ανακοινώσει την ανάπτυξη επιπλέον πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δείχνοντας αποφασισμένοι να βάλουν μπουρλότο έναντι γεωπολιτικών αντιπάλων τους.

Στρατηγικό λάθος η δολοφονία Χανίγια, λέει το Ιράν

Στο φόντο της συνεχιζόμενης και ενισχυμένης ανάπτυξης ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και συμμάχους του Ισραήλ, ο Ιρανός μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαγκερί, από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, σημείωσε ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη στις 31 Ιούλη είναι «ένα στρατηγικό λάθος που θα τους κοστίσει ακριβά».

Ο Μπαγκερί, παρακολουθώντας την έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Τζέντα, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, καταδίκασε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, από το Ισραήλ ως «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράν», κατήγγειλε το κράτος - δολοφόνο πως θέλει «να επεκτείνει τον πόλεμο» στη Μέση Ανατολή μολονότι δεν έχει «ούτε την ικανότητα ούτε τη δύναμη να πολεμήσει το Ιράν».

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, σε επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον Γάλλο ομόλογό του, Ε. Μακρόν, προειδοποίησε με σθεναρά αντίποινα για τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη.

Παράλληλα, διάφορα επιτελεία σε ΗΠΑ και Ισραήλ προσπαθούν να εμφανίσουν «διάσταση απόψεων» ανάμεσα στον νέο Πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, και στον ανώτατο ηγέτη και σιίτη ιερωμένο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το ιρανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο «Iran International», που εκπέμπει από το Λονδίνο, υποστήριξε σε ρεπορτάζ του ότι ο Ιρανός Πρόεδρος «παρακάλεσε» τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να αποφύγουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, μια επίθεση στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Πεζεσκιάν φέρεται να υποστηρίζει πως εάν ληφθούν τώρα αντίποινα κατά του Ισραήλ θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων και να καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στις υποδομές του Ιράν, εμπλέκοντας τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης και τον λαό της χώρας σε πόλεμο και να οδηγήσουν τη χώρα σε αποσταθεροποίηση ή κατάρρευση. Στη συνάντηση αυτή φέρεται ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να μην πήρε κάποια δεσμευτική απόφαση.

Το ίδιο διάστημα, το «Politico.com», επικαλούμενο δύο Αμερικανούς ανώτερους αξιωματούχους, μετέδωσε ότι το Ιράν έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε άμεση επίθεση στο Ισραήλ σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του Ιράν είναι πλέον πεπεισμένη πως ο Χανίγια σκοτώθηκε όταν «κάποιος πυροδότησε εξ αποστάσεως βόμβα στο δωμάτιο που έμενε ο ηγέτης της Χαμάς και όχι σε άμεση στρατιωτική επιχείρηση». Η ίδια πηγή είπε στο «Politico.com» ότι το Ιράν σκοπεύει να απαντήσει στη δολοφονία Χανίγια «με κατάλληλο τρόπο» αλλά ότι «δεν αναμένεται στο κοντινό μέλλον» μια ισχυρή επίθεση κατά του Ισραήλ. Οι Αμερικανοί επίσης φέρεται πως προειδοποίησαν το Ιράν «για τους κινδύνους άμεσης επίθεσης στο Ισραήλ» υπαινισσόμενοι ότι θα το υποστηρίξουν σθεναρά σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση, όπως άλλωστε αποδεικνύουν καθημερινά στηρίζοντας τις σφαγές σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού εδώ και 10 μήνες σε Γάζα και Δυτική Οχθη.


ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Χωρίς σταματημό η αύξηση νεκρών και τραυματιών από τις επιθέσεις του στρατού

Οι πολιορκημένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προσπαθώντας να αποφύγουν περιοχές που σφυροκοπούν οι Ισραηλινοί

Copyright 2024 The Associated

Οι πολιορκημένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προσπαθώντας να αποφύγουν περιοχές που σφυροκοπούν οι Ισραηλινοί
Δίχως διακοπή ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας για 10ο μήνα, αυξάνοντας καθημερινά τα πλήγματα σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων.

Χτες, 306η μέρα πολέμου, αναφέρθηκαν από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα από το μεσημέρι της Τετάρτης έως το μεσημέρι της Πέμπτης 29 νεκροί και 77 τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν μία μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της, που ισοπεδώθηκαν από όλμους ισραηλινού άρματος μάχης σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη νότια πόλη Χαν Γιούνις.

Ο νέος συνολικός επίσημος απολογισμός θυμάτων ανέβασε χτες τους νεκρούς σε 39.699 και τους τραυματίες σε 91.722.

Ταυτόχρονα ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις αλλά και τις δήθεν «έγκαιρες» προειδοποιήσεις εκκένωσης στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, χτυπώντας προηγουμένως σχολεία του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα (χτες το μεσημέρι) τον θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων, με το πρόσχημα πως τα κτίρια είχαν μετατραπεί σε «διοικητήρια της Χαμάς».

Μεταξύ άλλων χτες βομβαρδίστηκε σπίτι αμάχων στον καταυλισμό Μπουρεΐτζ της κεντρικής Γάζας με πάνω από 15 νεκρούς και άλλες φονικές επιδρομές στα περίχωρα της Χαν Γιούνις.

Σε αυτό το φόντο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για ακόμη μία φορά για τον σοβαρό κίνδυνο επιδημίας πολιομυελίτιδας στην ευρύτερη περιοχή (και όχι μόνο στη Γάζα), τονίζοντας πως επιβάλλεται να επιτευχθεί εκεχειρία ώστε να αρχίσει μαζικά πρόγραμμα εμβολιασμού των κατοίκων της Γάζας.

Αμετανόητος ο Νετανιάχου

Νέες φωτογραφίες για τη φρίκη των ισραηλινών φυλακών
Νέες φωτογραφίες για τη φρίκη των ισραηλινών φυλακών
Σε αυτό το φόντο πλήρους καταστροφής στη Γάζα και του ορατού κινδύνου ενός ευρύτερου πολέμου, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, σε δηλώσεις που έκανε χτες στην κεντρική διοίκηση του στρατού, επανέλαβε πως ο στρατός εργάζεται για να δώσει «μία επαρκή προειδοποίηση... σε πραγματικό χρόνο» στους Ισραηλινούς πολίτες, σε περίπτωση αναμενόμενης επίθεσης από Ιράν και Χεζμπολάχ.

Από την άλλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου σε συνέντευξη στο περιοδικό «Time» δήλωσε «βαθιά λυπημένος» για τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη από τη Χαμάς στο Ν. Ισραήλ. Ερωτηθείς εάν θα απολογηθεί για τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την επίθεση, απάντησε: «Βεβαίως, Βεβαίως. Λυπάμαι πολύ που συνέβη κάτι τέτοιο. Και πάντα κοιτάς πίσω και λες μήπως θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα για να το αποτρέψουμε;». Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «μετά το τέλος του πολέμου» (το οποίο ο ίδιος καθυστερεί με κάθε τρόπο και μέσο) «θα συγκροτηθεί ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας που θα εξετάσει όλα όσα έγιναν πριν και όλοι θα πρέπει να απαντήσουμε σε σκληρές ερωτήσεις συμπεριλαμβανομένου εμού».

Παρ' όλα αυτά διαβεβαιώνει πως θα προσπαθήσει να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο «όσο περισσότερο γίνεται», με το πρόσχημα πως μπορεί να βοηθήσει «το Ισραήλ να ηγηθεί ενός μέλλοντος ασφάλειας, διαρκούς ασφάλειας και ευημερίας». Πρόσθεσε δε πως ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με την υστεροφημία του, αρκεί να κάνει «τη δουλειά».

Χτες, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, καταθέτοντας ενώπιον ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής για τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι φιμώνει αντίθετες φωνές εντός των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, οδηγώντας ανώτερους αξιωματούχους να αποφεύγουν να τον ενημερώνουν για δυσάρεστα γεγονότα.«Επί 15 χρόνια, έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι οποιοσδήποτε ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας που λέει κάτι (επικριτικό) γίνεται στόχος συκοφαντίας και φίμωσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ολόκληρο το περιβάλλον του. Εχει δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα στην οποία άνθρωποι δεν (του) λένε τα γεγονότα και τις απόψεις τους, για να αποφύγουν να πυροδοτήσουν διαμάχες που θα υπονόμευαν το κύρος και την ικανότητά τους να ενεργούν», υποστήριξε ο Ολμέρτ.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναγκάστηκαν να καταδικάσουν τις πρόσφατες, προκλητικές δηλώσεις του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, που πρότεινε να «αφεθούν να πεθάνουν από πείνα οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας» επειδή αυτό θα ήταν «δικαιολογημένο και ηθικό», μολονότι παραδέχθηκε πως «δεν θα το ενέκρινε η διεθνής κοινότητα». Ερωτηθείς τη Δευτέρα στη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στο μέλλον της Γάζας ο Σμότριτς πρόσθεσε: «Αφήνουμε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια επειδή δεν έχουμε επιλογή, βρισκόμαστε σε κατάσταση που απαιτεί να έχουμε διεθνή νομιμοποίηση για να διεξαγάγουμε αυτόν τον πόλεμο».

Υποκριτική αντίδραση των ΗΠΑ για τον βιασμό Παλαιστίνιου κρατούμενου

Νωρίτερα (αργά προχτές βράδυ) ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τον αποτρόπαιο ξυλοδαρμό και ομαδικό βιασμό Παλαιστίνιου κρατούμενου στις ισραηλινές φυλακές Sde Teiman. Χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις «τρομερές» και κάλεσε το Ισραήλ «να ερευνήσει γρήγορα και πλήρως» το περιστατικό. «Θα πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε σεξουαλική κακοποίηση, βιασμό οποιωνδήποτε κρατούμενων. Τελεία και παύλα», είπε ο Μάθιου Μίλερ, ξεχνώντας προφανώς τα ανάλογα αίσχη του αμερικανικού στρατού και των στρατιωτικών εργολάβων στις φυλακές Αμπου Γκρέιμπ του Ιράκ πριν περίπου 20 χρόνια ή το Γκουαντάναμο.

Πάντως, ο Μίλερ δεν έκρυψε πως υπάρχουν καταγγελίες και για άλλες παραβιάσεις δικαιωμάτων κρατουμένων και κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να τις διερευνήσει άμεσα και να τιμωρήσει όσους ευθύνονται.

Στο μεταξύ, οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισραήλ (PHRI) κατήγγειλαν πως μπορεί να μην είναι η μοναδική περίπτωση βιασμού κρατουμένων στις φυλακές Sde Teiman η περίπτωση ομαδικού βιασμού ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου περίπου 30 ετών, που νοσηλεύεται έκτοτε σε κρίσιμη κατάσταση σε δημόσιο νοσοκομείο και όχι σε στρατιωτική κλινική της βάσης - κολαστήριο.

Επίσης, ο Σύλλογος Παλαιστίνιων Κρατουμένων επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως η διαρροή του βίντεο την Τετάρτη, που καταγράφει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο από τη Γάζα, αποδεικνύει ότι το Ισραήλ διαθέτει ένα τεράστιο τεκμηριωμένο αρχείο όλων των εγκλημάτων του στο διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης Sde Teiman και πως ο απώτερος στόχος αυτής της αποκάλυψης ήταν να αποσιωπηθούν ανάλογα εγκλήματα και σε άλλες ισραηλινές φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Συνάντηση Ερντογάν με τον Εμίρη του Κατάρ

Χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο, στην Αγκυρα, με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Βασικό θέμα στην ατζέντα των δύο ηγετών οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι διμερείς σχέσεις.

Σε γραπτή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται πως «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ με τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν έχει πρόθεση για κατάπαυση του πυρός, ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργάζεται για μια λύση που θα φέρει διαρκή ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή και ότι, μαζί με το Κατάρ, σκοπεύει να αυξήσει τις εποικοδομητικές προσπάθειές». Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως το Ισραήλ προσπαθεί να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή με τις επιθέσεις του τόσο στα Παλαιστινιακά Εδάφη όσο και τον Λίβανο, και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα, η οποία έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες.

Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε επίσης πως θα προωθήσει τη συνεργασία με το Κατάρ στον πολιτικό, στρατιωτικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα, ιδίως στις οικονομικές σχέσεις.


ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΥΕΜΕΝΗ
Συνεχείς επιθέσεις ενόψει κλιμάκωσης αντιποίνων από τη Χεζμπολάχ

Από πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Νότιο Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Από πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Νότιο Λίβανο
Νέο «λάδι στη φωτιά» προσθέτουν καθημερινά οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, αυξάνοντας τις πιθανότητες γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή, με το πρόσχημα των αναμενόμενων αντιποίνων από τη μεριά της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, στις 30 Ιουλίου στη Νότια Βηρυτό.

Το κράτος - δολοφόνος συνεχίζει τις προκλήσεις με καθημερινές αεροπορικές επιδρομές αλλά και επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου, απειλώντας να συντρίψει τη γειτονική χώρα σε περίπτωση σκληρών αντιποίνων.

Σε μία κλασική επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ανάρτησε χτες βράδυ από τον λογαριασμό του στην πλατφόρμα «Χ» μήνυμα γραμμένο στα Αραβικά με αποδέκτη τον λαό του Λιβάνου, σε μία προφανή προσπάθεια να προκαλέσει πανικό: «Εάν η Χεζμπολάχ συνεχίσει την επίθεσή της, το Ισραήλ θα την πολεμήσει με όλη του τη δύναμη. Θυμηθείτε την λύπη του Νασράλα για την επικίνδυνη και κακώς υπολογισμένη περιπέτεια τον Αύγουστο του 2006. Μάθετε το μάθημα για να αποφύγετε μία επικίνδυνη περιπέτεια τον Αύγουστο του 2024. Εκείνοι που παίζουν με τη φωτιά να περιμένουν καταστροφή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός υπουργός, που ισχυρίστηκε στην αρχή πως το Ισραήλ επιδιώκει τάχα την... ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα, λες και δεν προκαλεί με τις επιθέσεις του τη γενική ανάφλεξη συγκρούσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Το απόγευμα της Πέμπτης, είχαν γίνει ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε χωριά του Νότιου Λιβάνου, χωρίς να αναφερθούν άμεσα νέα θύματα. Μαχητές της Χεζμπολάχ σε απάντηση εκτόξευσαν τουλάχιστον 23 ρουκέτες στη Δυτική Γαλιλαία του Βορείου Λιβάνου, με τις περισσότερες εξ αυτών να πέφτουν στην ύπαιθρο, κοντά στο κιμπούτς Κάμπρι. Πυροδότησαν ωστόσο τις σειρήνες προειδοποίησης επιθέσεων σε αρκετές κωμοπόλεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, μεταξύ των οποίων Για'αρά, Σλόμι, Ματζουβά κ.ά.

Δημοσιεύματα για τα αντίποινα από τη Χεζμπολάχ

Το ίδιο διάστημα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιθανολογούν πως τα πρώτα αντίποινα κατά του Ισραήλ θα έρθουν από τη Χεζμπολάχ και όχι από το Ιράν. Δύο πηγές που επικαλέστηκε χτες το CNN αναφέρουν πως η Χεζμπολάχ «είναι έτοιμη να δράσει κατά του Ισραήλ ανεξάρτητα από τα ιρανικά αντίποινα».

Μία από αυτές τις πηγές υποστήριξε ότι η Χεζμπολάχ κινείται με «ταχύτερο ρυθμό» από το Ιράν στην προετοιμασία μιας επίθεσης, εκτιμώντας πως αυτή θα μπορούσε να συμβεί «τις επόμενες μέρες». Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Τεχεράνη έχει ήδη κάνει κάποιες - αλλά όχι όλες - τις αναμενόμενες προετοιμασίες για μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Η δεύτερη πηγή δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ μπορεί πιθανότατα να ξεκινήσει επίθεση δίνοντας λίγα έως καθόλου προκαταβολικά σημάδια.

Παράλληλα, ρεπορτάζ του ισραηλινού Καναλιού 12 ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει τη Χεζμπολάχ και το Ιράν ότι οποιαδήποτε ζημιά σε αμάχους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια αντιποίνων τους θα αποτελέσει «κόκκινη γραμμή» που θα προκαλέσει «δυσανάλογη» απάντηση.

Για συντονισμένα βήματα μιλάει ο αρχηγός των Χούθι

Ο ηγέτης των Υεμενιτών Χούθι Αμντούλ Μάλικ αλ Χούθι δήλωσε πως η οργάνωση θα συντονίσει τις ενέργειές της με τα άλλα μέλη του «Αξονα της Αντίστασης» (Ιράν, Χαμάς, Χεζμπολάχ κ.ά.) σε οποιαδήποτε νέα επιχείρηση. Πρόσθεσε πως η σχετική απόφαση για αντίποινα κατά του Ισραήλ αναμένεται να ληφθεί από κοινού, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τις δύο δολοφονίες που έγιναν την περασμένη βδομάδα κατά του διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και κατά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης σε αποθήκες καυσίμων και άλλες εγκαταστάσεις τον Ιούλιο.

Στόχος επίθεσης ελληνικό τάνκερ

Στόχος των Χούθι της Υεμένης έγινε ακόμη ένα δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο «DELTA BLUE» υπό σημαία Λιβερίας, που δέχτηκε επίθεση 45 ναυτικά μίλια νότια της Μόκα στην Υεμένη στις 17.03 (ώρα Ελλάδας). Οπως ανέφεραν μέλη του πληρώματος, ένας αντιαρματικός πύραυλος (RPG) εξερράγη σε κοντινή απόσταση από το πλοίο, ενώ είχαν πλησιάσει δύο μικρά σκάφη, λευκού και μαύρου χρώματος, με τέσσερα άτομα στο καθένα. Ολοι οι επιβαίνοντες στις βάρκες φορούσαν λευκά και κίτρινα αδιάβροχα.

Το σκάφος δεν επλήγη από τον πύραυλο. Ανακοινώθηκε επίσης πως το πλοίο και το πλήρωμά του είναι ασφαλή και κατευθύνονται προς το επόμενο λιμάνι προσέγγισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ