Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ
Τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων για νέο μακελειό

F-22 μαχητικά «Στελθ»
F-22 μαχητικά «Στελθ»
Εντείνεται η προετοιμασία της πολεμικής μηχανής ΗΠΑ - Ισραήλ και των συμμάχων τους (ανάμεσά τους και της χώρας μας) για το νέο μπουρλότο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της σφοδρής και μακροπρόθεσμης γεωπολιτικής σύγκρουσης συμφερόντων με το Ιράν, που πηγάζει από τον ανταγωνισμό για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, τους δρόμους μεταφοράς τους και τις σφαίρες επιρροής.

Στο Ισραήλ μετέβη χτες ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM), στρατηγός Μάικ Κουρίλα (για δεύτερη φορά από την αρχή της βδομάδας!), στο πλαίσιο περαιτέρω συντονισμού των δυνάμεων απέναντι σε πιθανά στρατιωτικά αντίποινα κλιμάκωσης από το Ιράν και οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται στη βάση κοινών συμφερόντων, για τις δολοφονίες του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη και του διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

Ανακοινώθηκε επίσης πως οι ΗΠΑ έστειλαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής (που δεν κατονόμασαν) και τα μαχητικά F-22 Raptor, τα οποία θεωρούνται τα πιο προηγμένα μαχητικά stealth, καθώς ενισχύουν (από την περασμένη βδομάδα) τη στρατιωτική τους δύναμη ενόψει της αναμενόμενης επίθεσης του Ιράν και των συμμάχων του εναντίον του Ισραήλ. Η ανάπτυξη των μαχητικών αεροσκαφών αποσκοπεί στην «αντιμετώπιση των απειλών από το Ιράν και τις φιλοϊρανικές οργανώσεις», σύμφωνα με το διοικητήριο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Ηδη από την περασμένη Παρασκευή το Πεντάγωνο και ο υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, είχαν ανακοινώσει την ανάπτυξη επιπλέον πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δείχνοντας αποφασισμένοι να βάλουν μπουρλότο έναντι γεωπολιτικών αντιπάλων τους.

Στρατηγικό λάθος η δολοφονία Χανίγια, λέει το Ιράν

Στο φόντο της συνεχιζόμενης και ενισχυμένης ανάπτυξης ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και συμμάχους του Ισραήλ, ο Ιρανός μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαγκερί, από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, σημείωσε ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη στις 31 Ιούλη είναι «ένα στρατηγικό λάθος που θα τους κοστίσει ακριβά».

Ο Μπαγκερί, παρακολουθώντας την έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Τζέντα, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, καταδίκασε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, από το Ισραήλ ως «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράν», κατήγγειλε το κράτος - δολοφόνο πως θέλει «να επεκτείνει τον πόλεμο» στη Μέση Ανατολή μολονότι δεν έχει «ούτε την ικανότητα ούτε τη δύναμη να πολεμήσει το Ιράν».

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, σε επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον Γάλλο ομόλογό του, Ε. Μακρόν, προειδοποίησε με σθεναρά αντίποινα για τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη.

Παράλληλα, διάφορα επιτελεία σε ΗΠΑ και Ισραήλ προσπαθούν να εμφανίσουν «διάσταση απόψεων» ανάμεσα στον νέο Πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, και στον ανώτατο ηγέτη και σιίτη ιερωμένο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το ιρανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο «Iran International», που εκπέμπει από το Λονδίνο, υποστήριξε σε ρεπορτάζ του ότι ο Ιρανός Πρόεδρος «παρακάλεσε» τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να αποφύγουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, μια επίθεση στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Πεζεσκιάν φέρεται να υποστηρίζει πως εάν ληφθούν τώρα αντίποινα κατά του Ισραήλ θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων και να καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στις υποδομές του Ιράν, εμπλέκοντας τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης και τον λαό της χώρας σε πόλεμο και να οδηγήσουν τη χώρα σε αποσταθεροποίηση ή κατάρρευση. Στη συνάντηση αυτή φέρεται ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να μην πήρε κάποια δεσμευτική απόφαση.

Το ίδιο διάστημα, το «Politico.com», επικαλούμενο δύο Αμερικανούς ανώτερους αξιωματούχους, μετέδωσε ότι το Ιράν έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε άμεση επίθεση στο Ισραήλ σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του Ιράν είναι πλέον πεπεισμένη πως ο Χανίγια σκοτώθηκε όταν «κάποιος πυροδότησε εξ αποστάσεως βόμβα στο δωμάτιο που έμενε ο ηγέτης της Χαμάς και όχι σε άμεση στρατιωτική επιχείρηση». Η ίδια πηγή είπε στο «Politico.com» ότι το Ιράν σκοπεύει να απαντήσει στη δολοφονία Χανίγια «με κατάλληλο τρόπο» αλλά ότι «δεν αναμένεται στο κοντινό μέλλον» μια ισχυρή επίθεση κατά του Ισραήλ. Οι Αμερικανοί επίσης φέρεται πως προειδοποίησαν το Ιράν «για τους κινδύνους άμεσης επίθεσης στο Ισραήλ» υπαινισσόμενοι ότι θα το υποστηρίξουν σθεναρά σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση, όπως άλλωστε αποδεικνύουν καθημερινά στηρίζοντας τις σφαγές σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού εδώ και 10 μήνες σε Γάζα και Δυτική Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ