Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Χωρίς σταματημό η αύξηση νεκρών και τραυματιών από τις επιθέσεις του στρατού

Οι πολιορκημένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προσπαθώντας να αποφύγουν περιοχές που σφυροκοπούν οι Ισραηλινοί

Copyright 2024 The Associated

Οι πολιορκημένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προσπαθώντας να αποφύγουν περιοχές που σφυροκοπούν οι Ισραηλινοί
Δίχως διακοπή ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας για 10ο μήνα, αυξάνοντας καθημερινά τα πλήγματα σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων.

Χτες, 306η μέρα πολέμου, αναφέρθηκαν από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα από το μεσημέρι της Τετάρτης έως το μεσημέρι της Πέμπτης 29 νεκροί και 77 τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν μία μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της, που ισοπεδώθηκαν από όλμους ισραηλινού άρματος μάχης σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη νότια πόλη Χαν Γιούνις.

Ο νέος συνολικός επίσημος απολογισμός θυμάτων ανέβασε χτες τους νεκρούς σε 39.699 και τους τραυματίες σε 91.722.

Ταυτόχρονα ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις αλλά και τις δήθεν «έγκαιρες» προειδοποιήσεις εκκένωσης στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, χτυπώντας προηγουμένως σχολεία του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα (χτες το μεσημέρι) τον θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων, με το πρόσχημα πως τα κτίρια είχαν μετατραπεί σε «διοικητήρια της Χαμάς».

Μεταξύ άλλων χτες βομβαρδίστηκε σπίτι αμάχων στον καταυλισμό Μπουρεΐτζ της κεντρικής Γάζας με πάνω από 15 νεκρούς και άλλες φονικές επιδρομές στα περίχωρα της Χαν Γιούνις.

Σε αυτό το φόντο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για ακόμη μία φορά για τον σοβαρό κίνδυνο επιδημίας πολιομυελίτιδας στην ευρύτερη περιοχή (και όχι μόνο στη Γάζα), τονίζοντας πως επιβάλλεται να επιτευχθεί εκεχειρία ώστε να αρχίσει μαζικά πρόγραμμα εμβολιασμού των κατοίκων της Γάζας.

Αμετανόητος ο Νετανιάχου

Νέες φωτογραφίες για τη φρίκη των ισραηλινών φυλακών
Νέες φωτογραφίες για τη φρίκη των ισραηλινών φυλακών
Σε αυτό το φόντο πλήρους καταστροφής στη Γάζα και του ορατού κινδύνου ενός ευρύτερου πολέμου, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, σε δηλώσεις που έκανε χτες στην κεντρική διοίκηση του στρατού, επανέλαβε πως ο στρατός εργάζεται για να δώσει «μία επαρκή προειδοποίηση... σε πραγματικό χρόνο» στους Ισραηλινούς πολίτες, σε περίπτωση αναμενόμενης επίθεσης από Ιράν και Χεζμπολάχ.

Από την άλλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου σε συνέντευξη στο περιοδικό «Time» δήλωσε «βαθιά λυπημένος» για τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη από τη Χαμάς στο Ν. Ισραήλ. Ερωτηθείς εάν θα απολογηθεί για τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την επίθεση, απάντησε: «Βεβαίως, Βεβαίως. Λυπάμαι πολύ που συνέβη κάτι τέτοιο. Και πάντα κοιτάς πίσω και λες μήπως θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα για να το αποτρέψουμε;». Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «μετά το τέλος του πολέμου» (το οποίο ο ίδιος καθυστερεί με κάθε τρόπο και μέσο) «θα συγκροτηθεί ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας που θα εξετάσει όλα όσα έγιναν πριν και όλοι θα πρέπει να απαντήσουμε σε σκληρές ερωτήσεις συμπεριλαμβανομένου εμού».

Παρ' όλα αυτά διαβεβαιώνει πως θα προσπαθήσει να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο «όσο περισσότερο γίνεται», με το πρόσχημα πως μπορεί να βοηθήσει «το Ισραήλ να ηγηθεί ενός μέλλοντος ασφάλειας, διαρκούς ασφάλειας και ευημερίας». Πρόσθεσε δε πως ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με την υστεροφημία του, αρκεί να κάνει «τη δουλειά».

Χτες, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, καταθέτοντας ενώπιον ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής για τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι φιμώνει αντίθετες φωνές εντός των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, οδηγώντας ανώτερους αξιωματούχους να αποφεύγουν να τον ενημερώνουν για δυσάρεστα γεγονότα.«Επί 15 χρόνια, έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι οποιοσδήποτε ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας που λέει κάτι (επικριτικό) γίνεται στόχος συκοφαντίας και φίμωσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ολόκληρο το περιβάλλον του. Εχει δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα στην οποία άνθρωποι δεν (του) λένε τα γεγονότα και τις απόψεις τους, για να αποφύγουν να πυροδοτήσουν διαμάχες που θα υπονόμευαν το κύρος και την ικανότητά τους να ενεργούν», υποστήριξε ο Ολμέρτ.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναγκάστηκαν να καταδικάσουν τις πρόσφατες, προκλητικές δηλώσεις του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, που πρότεινε να «αφεθούν να πεθάνουν από πείνα οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας» επειδή αυτό θα ήταν «δικαιολογημένο και ηθικό», μολονότι παραδέχθηκε πως «δεν θα το ενέκρινε η διεθνής κοινότητα». Ερωτηθείς τη Δευτέρα στη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στο μέλλον της Γάζας ο Σμότριτς πρόσθεσε: «Αφήνουμε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια επειδή δεν έχουμε επιλογή, βρισκόμαστε σε κατάσταση που απαιτεί να έχουμε διεθνή νομιμοποίηση για να διεξαγάγουμε αυτόν τον πόλεμο».

Υποκριτική αντίδραση των ΗΠΑ για τον βιασμό Παλαιστίνιου κρατούμενου

Νωρίτερα (αργά προχτές βράδυ) ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τον αποτρόπαιο ξυλοδαρμό και ομαδικό βιασμό Παλαιστίνιου κρατούμενου στις ισραηλινές φυλακές Sde Teiman. Χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις «τρομερές» και κάλεσε το Ισραήλ «να ερευνήσει γρήγορα και πλήρως» το περιστατικό. «Θα πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε σεξουαλική κακοποίηση, βιασμό οποιωνδήποτε κρατούμενων. Τελεία και παύλα», είπε ο Μάθιου Μίλερ, ξεχνώντας προφανώς τα ανάλογα αίσχη του αμερικανικού στρατού και των στρατιωτικών εργολάβων στις φυλακές Αμπου Γκρέιμπ του Ιράκ πριν περίπου 20 χρόνια ή το Γκουαντάναμο.

Πάντως, ο Μίλερ δεν έκρυψε πως υπάρχουν καταγγελίες και για άλλες παραβιάσεις δικαιωμάτων κρατουμένων και κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να τις διερευνήσει άμεσα και να τιμωρήσει όσους ευθύνονται.

Στο μεταξύ, οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισραήλ (PHRI) κατήγγειλαν πως μπορεί να μην είναι η μοναδική περίπτωση βιασμού κρατουμένων στις φυλακές Sde Teiman η περίπτωση ομαδικού βιασμού ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου περίπου 30 ετών, που νοσηλεύεται έκτοτε σε κρίσιμη κατάσταση σε δημόσιο νοσοκομείο και όχι σε στρατιωτική κλινική της βάσης - κολαστήριο.

Επίσης, ο Σύλλογος Παλαιστίνιων Κρατουμένων επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως η διαρροή του βίντεο την Τετάρτη, που καταγράφει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο από τη Γάζα, αποδεικνύει ότι το Ισραήλ διαθέτει ένα τεράστιο τεκμηριωμένο αρχείο όλων των εγκλημάτων του στο διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης Sde Teiman και πως ο απώτερος στόχος αυτής της αποκάλυψης ήταν να αποσιωπηθούν ανάλογα εγκλήματα και σε άλλες ισραηλινές φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Συνάντηση Ερντογάν με τον Εμίρη του Κατάρ

Χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο, στην Αγκυρα, με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Βασικό θέμα στην ατζέντα των δύο ηγετών οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι διμερείς σχέσεις.

Σε γραπτή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται πως «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ με τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν έχει πρόθεση για κατάπαυση του πυρός, ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργάζεται για μια λύση που θα φέρει διαρκή ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή και ότι, μαζί με το Κατάρ, σκοπεύει να αυξήσει τις εποικοδομητικές προσπάθειές». Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως το Ισραήλ προσπαθεί να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή με τις επιθέσεις του τόσο στα Παλαιστινιακά Εδάφη όσο και τον Λίβανο, και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα, η οποία έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες.

Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε επίσης πως θα προωθήσει τη συνεργασία με το Κατάρ στον πολιτικό, στρατιωτικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα, ιδίως στις οικονομικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ