Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΥΕΜΕΝΗ
Συνεχείς επιθέσεις ενόψει κλιμάκωσης αντιποίνων από τη Χεζμπολάχ

Από πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Νότιο Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Από πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Νότιο Λίβανο
Νέο «λάδι στη φωτιά» προσθέτουν καθημερινά οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, αυξάνοντας τις πιθανότητες γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή, με το πρόσχημα των αναμενόμενων αντιποίνων από τη μεριά της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, στις 30 Ιουλίου στη Νότια Βηρυτό.

Το κράτος - δολοφόνος συνεχίζει τις προκλήσεις με καθημερινές αεροπορικές επιδρομές αλλά και επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου, απειλώντας να συντρίψει τη γειτονική χώρα σε περίπτωση σκληρών αντιποίνων.

Σε μία κλασική επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ανάρτησε χτες βράδυ από τον λογαριασμό του στην πλατφόρμα «Χ» μήνυμα γραμμένο στα Αραβικά με αποδέκτη τον λαό του Λιβάνου, σε μία προφανή προσπάθεια να προκαλέσει πανικό: «Εάν η Χεζμπολάχ συνεχίσει την επίθεσή της, το Ισραήλ θα την πολεμήσει με όλη του τη δύναμη. Θυμηθείτε την λύπη του Νασράλα για την επικίνδυνη και κακώς υπολογισμένη περιπέτεια τον Αύγουστο του 2006. Μάθετε το μάθημα για να αποφύγετε μία επικίνδυνη περιπέτεια τον Αύγουστο του 2024. Εκείνοι που παίζουν με τη φωτιά να περιμένουν καταστροφή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός υπουργός, που ισχυρίστηκε στην αρχή πως το Ισραήλ επιδιώκει τάχα την... ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα, λες και δεν προκαλεί με τις επιθέσεις του τη γενική ανάφλεξη συγκρούσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Το απόγευμα της Πέμπτης, είχαν γίνει ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε χωριά του Νότιου Λιβάνου, χωρίς να αναφερθούν άμεσα νέα θύματα. Μαχητές της Χεζμπολάχ σε απάντηση εκτόξευσαν τουλάχιστον 23 ρουκέτες στη Δυτική Γαλιλαία του Βορείου Λιβάνου, με τις περισσότερες εξ αυτών να πέφτουν στην ύπαιθρο, κοντά στο κιμπούτς Κάμπρι. Πυροδότησαν ωστόσο τις σειρήνες προειδοποίησης επιθέσεων σε αρκετές κωμοπόλεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, μεταξύ των οποίων Για'αρά, Σλόμι, Ματζουβά κ.ά.

Δημοσιεύματα για τα αντίποινα από τη Χεζμπολάχ

Το ίδιο διάστημα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιθανολογούν πως τα πρώτα αντίποινα κατά του Ισραήλ θα έρθουν από τη Χεζμπολάχ και όχι από το Ιράν. Δύο πηγές που επικαλέστηκε χτες το CNN αναφέρουν πως η Χεζμπολάχ «είναι έτοιμη να δράσει κατά του Ισραήλ ανεξάρτητα από τα ιρανικά αντίποινα».

Μία από αυτές τις πηγές υποστήριξε ότι η Χεζμπολάχ κινείται με «ταχύτερο ρυθμό» από το Ιράν στην προετοιμασία μιας επίθεσης, εκτιμώντας πως αυτή θα μπορούσε να συμβεί «τις επόμενες μέρες». Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Τεχεράνη έχει ήδη κάνει κάποιες - αλλά όχι όλες - τις αναμενόμενες προετοιμασίες για μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Η δεύτερη πηγή δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ μπορεί πιθανότατα να ξεκινήσει επίθεση δίνοντας λίγα έως καθόλου προκαταβολικά σημάδια.

Παράλληλα, ρεπορτάζ του ισραηλινού Καναλιού 12 ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει τη Χεζμπολάχ και το Ιράν ότι οποιαδήποτε ζημιά σε αμάχους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια αντιποίνων τους θα αποτελέσει «κόκκινη γραμμή» που θα προκαλέσει «δυσανάλογη» απάντηση.

Για συντονισμένα βήματα μιλάει ο αρχηγός των Χούθι

Ο ηγέτης των Υεμενιτών Χούθι Αμντούλ Μάλικ αλ Χούθι δήλωσε πως η οργάνωση θα συντονίσει τις ενέργειές της με τα άλλα μέλη του «Αξονα της Αντίστασης» (Ιράν, Χαμάς, Χεζμπολάχ κ.ά.) σε οποιαδήποτε νέα επιχείρηση. Πρόσθεσε πως η σχετική απόφαση για αντίποινα κατά του Ισραήλ αναμένεται να ληφθεί από κοινού, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τις δύο δολοφονίες που έγιναν την περασμένη βδομάδα κατά του διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και κατά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης σε αποθήκες καυσίμων και άλλες εγκαταστάσεις τον Ιούλιο.

Στόχος επίθεσης ελληνικό τάνκερ

Στόχος των Χούθι της Υεμένης έγινε ακόμη ένα δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο «DELTA BLUE» υπό σημαία Λιβερίας, που δέχτηκε επίθεση 45 ναυτικά μίλια νότια της Μόκα στην Υεμένη στις 17.03 (ώρα Ελλάδας). Οπως ανέφεραν μέλη του πληρώματος, ένας αντιαρματικός πύραυλος (RPG) εξερράγη σε κοντινή απόσταση από το πλοίο, ενώ είχαν πλησιάσει δύο μικρά σκάφη, λευκού και μαύρου χρώματος, με τέσσερα άτομα στο καθένα. Ολοι οι επιβαίνοντες στις βάρκες φορούσαν λευκά και κίτρινα αδιάβροχα.

Το σκάφος δεν επλήγη από τον πύραυλο. Ανακοινώθηκε επίσης πως το πλοίο και το πλήρωμά του είναι ασφαλή και κατευθύνονται προς το επόμενο λιμάνι προσέγγισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ