ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ταϊβάν και Νότια Κινεζική Θάλασσα πεδία αντιπαράθεσης

Σημαντικές επαφές του Σάλιβαν στο Πεκίνο

Από τη συνάντηση των αξιωματούχων Κίνας και ΗΠΑ

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση των αξιωματούχων Κίνας και ΗΠΑ
Με τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας σε Ασία - Ειρηνικό να οξύνεται και την ένταση σε Ταϊβάν, Νότια Κινεζική Θάλασσα και Κορεατική Χερσόνησο να μεγαλώνει, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζέικ Σάλιβαν, πραγματοποιεί πολυήμερη επίσκεψη στην Κίνα, όπου μεταξύ άλλων είχε επαφές με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι και τον στρατηγό Ζανγκ Γιουσία, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.

Σε μια σπάνια αλλά και μεγάλης σημασίας κίνηση, η επίσκεψη του Σάλιβαν υπογραμμίζει την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τους «συμμάχους» τους στην περιοχή - την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα κ.ά.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση, με δεδομένες την κατάσταση του κόσμου και την ανάγκη να διαχειριστούμε με τρόπο υπεύθυνο τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Σάλιβαν, υπογραμμίζοντας τη σημασία της «σταθερότητας» στο Στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα.

Ο ίδιος επέμεινε εξάλλου στη σημασία της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, θέατρο επεισοδίων ανάμεσα στο Πεκίνο και στη Μανίλα.

Ο Ζανγκ, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι το καθεστώς του αυτόνομου νησιού της Ταϊβάν αποτελεί «την πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να παραβιαστεί στις σινοαμερικανικές σχέσεις».

«Η Κίνα ήταν ανέκαθεν δεσμευμένη στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν», δήλωσε ο Ζανγκ σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Αμυνας. Ομως «η ανεξαρτησία της Ταϊβάν» είναι «ασυμβίβαστη» με «την ειρήνη και τη σταθερότητα» στο Στενό, προειδοποίησε.

«Η Κίνα ζητάει να βάλουν τέλος οι ΗΠΑ σε κάθε στρατιωτική συνέργεια με την Ταϊβάν, να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να σταματήσουν να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με την Ταϊβάν», ξεκαθάρισε ο Ζανγκ σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

Η Ιαπωνία, η οποία έχει υπογράψει Συνθήκη «ασφαλείας» με τις ΗΠΑ, ανέπτυξε τη Δευτέρα καταδιωκτικά αεροπλάνα μετά την πρωτοφανή διείσδυση κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της.

Από την πλευρά τους οι Φιλιππίνες, οι οποίες συνδέονται με τις ΗΠΑ με Συνθήκη «αμοιβαίας άμυνας», ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η Κίνα είναι «αυτή που διαταράσσει» την ειρήνη στην περιοχή, έπειτα από σειρά αντιπαραθέσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα με κινεζικά πολεμικά πλοία.

Την Τετάρτη το Πεκίνο προειδοποίησε την Ουάσιγκτον εναντίον οποιασδήποτε υποστήριξης προς τις Φιλιππίνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, την ώρα που οι ΗΠΑ «δεσμεύονται» να υποστηρίξουν τους «συμμάχους» τους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις διμερείς Συνθήκες ως πρόσχημα για να υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας», επεσήμανε ο Κινέζος ΥΠΕΞ σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο χώρες έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν μια ενδεχόμενη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ, «μέσα στις προσεχείς εβδομάδες».

ΓΑΛΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ελεύθερος με περιορισμούς ο Ντούροφ

Υστερα από 4 μέρες κράτησης, ο δισεκατομμυριούχος Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων «Telegram», οδηγήθηκε την Τετάρτη ενώπιον της γαλλικής Δικαιοσύνης.

Αφού ενημερώθηκε ότι τέθηκε επισήμως υπό έρευνα για τη φημολογούμενη σύνδεση της πλατφόρμας «Telegram» με το οργανωμένο έγκλημα, οι δικαστές αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, εφόσον καταβάλει εγγύηση ύψους 5 εκατ. ευρώ. Ο Ντούροφ - υπήκοος Ρωσίας, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - υποχρεούται επίσης να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές τη βδομάδα και του απαγορεύεται η έξοδος από τη Γαλλία.

Η γαλλική Δικαιοσύνη τον κατηγορεί σε αυτήν την υπόθεση ότι δεν ενήργησε κατά της διάδοσης περιεχομένου εγκληματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα (διακίνηση ναρκωτικών, παιδική πορνογραφία, απάτη, «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος) στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων «Telegram» που ίδρυσε το 2013 με τον αδελφό του, Νικολάι, και η οποία έχει περισσότερους από 900 εκατ. χρήστες.

Τον περασμένο Απρίλη είχε δηλώσει ότι ορισμένες κυβερνήσεις είχαν επιδιώξει να του ασκήσουν πιέσεις, αλλά υποστήριξε ότι η πλατφόρμα του πρέπει να παραμείνει ...«ουδέτερη» και όχι να εξυπηρετεί «γεωπολιτικά παιχνίδια».

Ο Ντούροφ αποτελεί επίσης στόχο έρευνας για άσκηση «σοβαρής βίας» σε ένα από τα παιδιά του στο Παρίσι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο «καλά ενημερωμένη πηγή». Η έρευνα, που ανατέθηκε στην OFMIN, αρμόδια υπηρεσία για τη δίωξη εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων, μόλις ξεκίνησε, σύμφωνα με την πηγή.

Το αγοράκι ζει πλέον στην Ελβετία με τη μητέρα του. Εκείνη κατέθεσε το 2023 μήνυση στην Ελβετία, κατηγορώντας τον πρώην σύντροφό της για άσκηση βίας σε ένα από τα παιδιά του.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 10 τραυματίστηκαν χτες εξαιτίας διαρροής αερίου σε εγκατάσταση των Φρουρών της Επανάστασης στο Ισφαχάν. Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, το δυστύχημα σημειώθηκε σε εργαστήριο στο κέντρο του Ιράν.

ΜΠΑΝΤΖΟΥΛ.-- Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, συνεχίζοντας την περιοδεία σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, έφθασε χτες στην πρωτεύουσα της Γκάμπιας, Μπαντζούλ. Συνάντησε τον Πρόεδρο Αντάμα Μπάροου, συμφωνώντας να αυξήσουν τη διμερή συνεργασία για τον έλεγχο της μετανάστευσης από χώρες της περιοχής προς τα ισπανικά Κανάρια Νησιά. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη Ισπανού πρωθυπουργού στη μικρή αφρικανική χώρα των 2,7 εκατ. κατοίκων. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του μετά τη Μαυριτανία και την Γκάμπια είναι η Σενεγάλη, στην οποία μετέβη αργότερα χτες βράδυ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Απελαύνεται από τη Γερμανία ο Ιρανός Μοχαμάντ Χαντί Μοφατέχ, πρώην επικεφαλής του Ισλαμικού Κέντρου του Αμβούργου (IZH), το οποίο τέθηκε εκτός νόμου τον Ιούλη, κατηγορούμενο για σχέσεις με τη Χεζμπολάχ. Ο Μοφατέχ έχει προθεσμία μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη να εγκαταλείψει τη χώρα, διαφορετικά θα απελαθεί με δικά του έξοδα και δεν θα έχει δικαίωμα να επιστρέψει στη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία και επισπεύδει τις απελάσεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν με 3 νεκρούς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δημοσκόπηση της «Morning Consult», που διεξήχθη μεταξύ 23 και 25 Αυγούστου, φέρνει μπροστά την αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, Κάμαλα Χάρις, με 48%, και δεύτερο τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ με 44%. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση, των «Economist» - «YouGov» που έγινε από τις 17 ως τις 20 Αυγούστου, η Χάρις είχε προβάδισμα τριών μονάδων έναντι του Τραμπ (46% - 43%).

ΟΤΑΒΑ.-- Ο Καναδάς ανέβηκε φέτος από την 11η στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πίσω μόνο από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία, εξαιτίας των πολλών καταστροφικών πυρκαγιών που σημειώθηκαν στη χώρα το 2023, με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη 150 εκατομμύρια στρέμματα (ήτοι το 4% των δασών της χώρας).

«Ανησυχεί» ο ΟΗΕ για την ένταση στη Λιβύη

«Ανησυχία» για την κλιμακούμενη ένταση και τους ορατούς κινδύνους ανάφλεξης στη Λιβύη εξέφρασε το βράδυ της Τετάρτης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ιδιαίτερη ανησυχία έδειξε για την αντικατάσταση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Σαντίκ Αλ Καμπίρ, στην αρχή της εβδομάδας, με μονομερή απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά στη Δυτική Λιβύη. Ως αντίποινα, η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης αποφάσισε τη διακοπή της πετρελαϊκής παραγωγής.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρότρυνε τις δύο παράλληλες κυβερνήσεις σε Ανατολική και Δυτική Λιβύη να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση. Κάλεσαν επίσης τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες να διαμορφώσουν κλίμα «συναίνεσης».

Χτες, εξάλλου, ο Λίβυος πρωθυπουργός Α. Ντμπεϊμπά συνάντησε στην Τρίπολη την αναπληρώτρια επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα (UNSMIL), Στέφανι Κούρι. Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε στους «κινδύνους» που προκύπτουν από το κλείσιμο των πετρελαιοπηγών. Αντίστοιχα, ο Οσάμα Χάμαντ, της κυβέρνησης της Βεγγάζης, μετέβη στη Μαυριτανία για επίσημη επίσκεψη.

Ισχυρός τυφώνας σαρώνει την Ιαπωνία

Πλημμύρες με τουλάχιστον 28 νεκρούς στην Ινδία

Ο τυφώνας Σανσάν, που χαρακτηρίζεται ο ισχυρότερος της χρονιάς, «σαρώνει» την Ιαπωνία και χθες έφτασε στη μεγαλύτερη νήσο του νότιου τμήματος, την Κιούσου. Σχεδόν 4 εκατ. άνθρωποι στη νότια Ιαπωνία έχουν κληθεί να εκκενώσουν τις περιοχές τους.

Μέχρι τώρα 3 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας κατολίσθησης που έθαψε σπίτι στην Γκαμαγκόρι, στον κεντρικό νομό Αϊτσί, ενώ πάνω από 250.000 νοικοκυριά δεν είχαν ρεύμα χθες το πρωί.

Οι αρχές κήρυξαν χθες τον μέγιστο συναγερμό, επικαλούμενες τους ανέμους, τις βροχοπτώσεις και τα κύματα, προειδοποιώντας για κατολισθήσεις, πλημμύρες σε ζώνες με χαμηλό υψόμετρο και υπερχείλιση ποταμών στη νότια Κιούσου. Η αυτοκινητοβιομηχανία «Toyota» ανέστειλε την παραγωγή και στα 14 εργοστάσια που διαθέτει στην Ιαπωνία μέχρι χθες το βράδυ, ενώ εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν.

Ισχυρές βροχές σημειώθηκαν και σε τμήματα του κρατιδίου Γκουτζαράτ στη δυτική Ινδία αυτήν την εβδομάδα, πλημμυρίζοντας πόλεις, με τουλάχιστον 28 νεκρούς από την Κυριακή και περισσότερους από 18.000 να έχουν απομακρυνθεί από πόλεις κοντά στις ακτές. Το ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό επηρέασε επίσης τη νότια ακτή του γειτονικού Πακιστάν, όπου η μεγαλύτερη πόλη, το Καράτσι, έχει πληγεί από ισχυρές βροχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ