Eurokinissi |
Τα νερά παρέσυραν ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε καταστήματα της περιοχής από την ορμή των νερών και να παρασύρουν μέχρι και αυτοκίνητα στη θάλασσα.
Οπως αποδείχθηκε από την προχθεσινή βροχή, οι υποσχέσεις κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης μετά την πλημμύρα του 2022 για αντιπλημμυρικά έργα ακόμα δεν έχουν προχωρήσει, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τρέμουν σε κάθε νεροποντή για την επόμενη καταστροφή, ενώ ξύπνησαν και μνήμες από εκείνη την καταστροφική πλημμύρα, της οποίας οι πληγέντες ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις.
«Είμαστε τυχεροί που η βροχή κράτησε λίγο. Αν συνεχιζόταν θα είχαμε τις προπέρσινες καταστροφές», μας δήλωσε ο Παύλος Κρανιωτάκης, κάτοικος της περιοχής.
«Διεκδικούμε εδώ και τώρα να γίνουν τα απαραίτητα έργα που χρειάζεται η περιοχή. Δεν μπορούμε να ζούμε στην ανασφάλεια», πρόσθεσε.
Παρόμοια προβλήματα υπήρξαν και στην περιοχή του Φόδελε, όπου βράχοι και χώματα έπεσαν για άλλη μια φορά στον ΒΟΑΚ και σε αγροτικούς δρόμους του χωριού.
Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος και βουλευτή Ηρακλείου, βρέθηκε χθες το απόγευμα στο Παλαιόκαστρο, όπου οι κάτοικοι μετράνε τις ζημιές τους από την πλημμύρα και είναι έκδηλες η οργή και η αγανάκτησή τους. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του Κόμματος και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Το κλιμάκιο ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες του κεντρικού κράτους και της τοπικής διοίκησης για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, την ώρα που δίνονται εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο και σε έργα που εξυπηρετούν την κερδοφορία του. Κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να διεκδικήσουν εδώ τώρα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους.
Μια σύντομη μπόρα ήταν αρκετή για να προκαλέσει αρκετά προβλήματα σε περιοχές της Αττικής το μεσημέρι του Σαββάτου, ιδιαίτερα στα νότια προάστια, καθώς παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις το Λεκανοπέδιο παραμένει αθωράκιστο απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.
Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα και ταλαιπωρία στους οδηγούς. Στην Καλλιθέα διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία επί της οδού Δαβάκη, από τη συμβολή της με τη Χρυσοστόμου Σμύρνης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Νέα Σμύρνη. Προβλήματα υπήρξαν και στην Ποσειδώνος, στον σταθμό Μετρό του Αιγάλεω, στη Νίκαια και στον Κορυδαλλό.
Οπως και στις πυρκαγιές, το μοναδικό «μέτρο» ήταν οι συστάσεις «αυτοπροστασίας» και τα μηνύματα του 112.
Την αντίθεσή της στην πρόταση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στην περιοχή Σφελινού του Μενοίκιου Ορους, στις Σέρρες, εξέφρασε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και καταψήφισε τη σχετική πρόταση στην Επιτροπή Ανάπτυξης Καινοτομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Η Φιλιώ Σαραντίδου, περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σχολίασε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως στη γνωμοδότηση της Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε δύο σημεία μάλιστα, αναφέρεται ότι «για το έργο δεν υπήρξε καμία αντίδραση από φορέα ή πολίτη, ενώ στα επισυναπτόμενα συνοδά έγγραφα υπάρχει η αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Ν. Ζίχνης».
Επίσης, ανέδειξε τις επιπτώσεις που θα έχει το έργο αν υλοποιηθεί στο Μενοίκιο Ορος και στη γύρω περιοχή. Συγκεκριμένα είπε: «Το Ορος Μενοίκιο καλύπτει τη συνολική έκταση βορειοανατολικά της ΠΕ Σερρών, ενώ διαθέτει ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά, στην ορεινή ζώνη υπάρχουν μάρμαρα, κατά θέσεις έντονα καρστικοποιημένα ή ρωγματωμένα, που δημιουργούν το φαινόμενο των δολινών (καρστικοί σχηματισμοί). Το στρώμα αυτό εμποδίζει τελείως τη διείσδυση του νερού στα βαθύτερα στρώματα με αποτέλεσμα τον μεγάλο αριθμό πηγών που εμφανίζονται στα κράσπεδα του ορεινού όγκου. Το Ορος Μενοίκιο αποτελεί μια ασπίδα προστασίας για τους τρεις από τους εφτά συνολικά δήμους (Σερρών, Εμμ. Παπά, Ν. Ζίχνης) τόσο από τη λειψυδρία, αφού από τις πηγές του τροφοδοτούνται πολλές τοπικές κοινότητες όσο και από πλημμυρικά φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια είναι έντονα στις προαναφερόμενες περιοχές».
Επισήμανε ότι στην περιοχή εκκρεμούν κατασκευές εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων ΑΠΕ, που θα αλλάξουν ριζικά τα γεωλογικά μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής με οδυνηρές συνέπειες για τους κατοίκους. Και δήλωσε την απόλυτη αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην άναρχη ανάπτυξη τέτοιων έργων που μόνο όφελος έχουν την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Ζητά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Εορδαίας επισκέφτηκε την Παρασκευή 30 Αυγούστου τον δήμαρχο Εορδαίας, Παναγιώτη Πλακεντά, με αίτημα την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις με την τηλεθέρμανση.
Οπως τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «ο λαός της Εορδαίας το τελευταίο διάστημα αισθάνεται οργή και αγανάκτηση από τις εξελίξεις με την τηλεθέρμανση. Τα εξώδικα και οι απειλές της ΔΕΗ ΑΕ προς τη ΔΕΤΗΠ για διακοπή του ρεύματος στην τηλεθέρμανση εντείνουν την ανασφάλεια και την ανησυχία για το αν το χειμώνα που έρχεται, είναι διασφαλισμένο το αγαθό της θέρμανσης. Κατανοούν ότι και αν ακόμα διασφαλιστεί η παροχή τηλεθέρμανσης η τιμή της θα είναι απαγορευτική για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που στενάζουν από τη γενικότερη ακρίβεια, την ανεργία, τους μισθούς πείνας. Κυβέρνηση, ΔΕΗ ΑΕ, Περιφέρεια, δήμος να αναλάβουν τις ευθύνες τους άμεσα και να λύσουν το πρόβλημα εξασφαλίζοντας την παροχή τηλεθέρμανσης χωρίς καμία αύξηση της τιμής της.
Καλούμε άμεσα να γίνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την τηλεθέρμανση, όπου θα κληθούν όλοι οι φορείς της πόλης να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν για το ζήτημα.
Να καλέσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους φορείς και τον λαό της Εορδαίας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα έχουμε θέρμανση τον επόμενο χειμώνα χωρίς καμία αύξηση στην τιμή της τηλεθέρμανσης».
Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι δεν είναι στις προθέσεις του να συγκαλέσει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο με αυτό το θέμα, ενώ δεν συμφωνεί με τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για αγωνιστική διεκδίκηση απέναντι στο πρόβλημα.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τον λαό και τους μαζικούς φορείς, τα συνδικάτα της πόλης να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. «Τώρα είναι η ώρα του ξεσηκωμού. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα πια από αυτούς που καλλιεργούν κλίμα αναμονής και ουσιαστικά οδηγούν στην υποχώρηση και στην ήττα. Τα δικαιώματα μόνο με αγώνες κατακτιούνται!», σημειώνουν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στο λιμάνι του Κατάκολου της Ηλείας μεταφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου περίπου 60 μετανάστες, οι οποίοι περισυλλέχτηκαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος σε θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Οπως αναφέρθηκε από το Λιμενικό, οι μετανάστες εντοπίστηκαν από φορτηγό πλοίο σημαίας Λιβερίας 53 ν.μ. δυτικά της Πύλου σε ιστιοφόρο σκάφος, με προορισμό την Ιταλία.
Οι μετανάστες, νεαροί άνδρες, γυναίκες και παιδιά, προερχόμενοι στην πλειοψηφία τους από το Ιράν, μεταφέρθηκαν από πλοίο του Σώματος.
Οπως έγινε γνωστό από την περιοχή, το ιστιοφόρο εξέπεμψε σήμα κινδύνου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και το Λιμεναρχείο Κατάκολου ενημερώθηκαν παραπλέοντα σκάφη και ένα φορτηγό σκάφος προσέγγισε το ιστιοφόρο, ενώ στο σημείο μετέβη και σκάφος του Λιμεναρχείου Κατάκολου.
Με την άφιξη στο λιμάνι, ξεκίνησε και η διαδικασία ταυτοποίησης από τις λιμενικές αρχές για να διαπιστωθεί αν οι διακινητές βρίσκονταν στο ίδιο σκάφος. Πρόκειται για άλλη μια ιστορία όπου κατατρεγμένοι, από πολέμους, την πολιτική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κι άλλων καπιταλιστικών κρατών στην ευρύτερη περιοχή, καταλήγουν στη χώρα μας, στην προσπάθειά τους να αλλάξουν τη ζωή τους σε μια χώρα της Ευρώπης, διασχίζοντας τα νερά της Μεσογείου και του Ιονίου, με τραγικές πολλές φορές συνέπειες, όπως το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου πριν από έναν και πλέον χρόνο.
Ενταση προκλήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στο Σύνταγμα, ανάμεσα σε δυνάμεις της αστυνομίας και φασιστοειδή, μέλη της ομάδας που αυτοαποκαλείται «Συντακτική Εθνοσυνέλευση - Αμεση Δημοκρατία», τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο.
Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είχε απαγορεύσει τις συναθροίσεις στην περιοχή, επέτρεψε σε λίγα άτομα (περίπου 250) να συγκεντρωθούν απέναντι από τη Βουλή. Στη συνέχεια δόθηκε εντολή να μεταφερθούν προς την οδό Φιλελλήνων, στην κάτω πλευρά της πλατείας. Τότε ακολούθησαν συμπλοκές, η αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και χημικά, ενώ έγιναν τουλάχιστον 33 προσαγωγές από τις οποίες οι 20 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα του αστικού κράτους στα Τέμπη, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όπου στη μετωπική σύγκρουση τρένων βρήκαν τραγικό θάνατο 57 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι. Την ανακοίνωση της έναρξης της δίκης έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό. Ο λόγος που καθυστερεί η έναρξη της δίκης είναι ότι «από την πλευρά των δικηγόρων υποβάλλονται αιτήματα προς περαιτέρω διερεύνηση», ισχυρίστηκε. «Ο ανακριτής έχει εντολή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όταν υποβάλλεται αίτημα να μην το αφήνει αναπάντητο», είπε και συμπλήρωσε ότι έχει βρεθεί χώρος διεξαγωγής της δίκης, που θα περιλαμβάνει γύρω στους 250 συνηγόρους, εκτός από τους διάδικους και τους συγγενείς των θυμάτων.