Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εμφανίζεται να προωθεί «συμφωνία εκεχειρίας», κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Ισραήλ, της διαιώνισης της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και της διασφάλισης των συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπάιντεν μαζί με την αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, Κάμαλα Χάρις, συναντήθηκαν χθες στον Λευκό Οίκο με τη «διαπραγματευτική ομάδα» της Ουάσιγκτον, παρουσία του ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν και άλλων αξιωματούχων.
Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο Μπάιντεν «επιβεβαίωσε τη σημασία τού να αποδοθούν ευθύνες στους ηγέτες της Χαμάς» για τη «δολοφονία» των 6 ομήρων στη Γάζα. Επισημαίνεται ακόμα ότι ο Μπάιντεν και η Χάρις «ενημερώθηκαν από τη διαπραγματευτική ομάδα των ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση της πρότασης - γέφυρας που κατατίθεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αίγυπτο» και «συζήτησαν τα επόμενα βήματα στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των διαβουλεύσεων με τους συνδιαμεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτο».
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι μια τελική συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα είναι πολύ κοντά. Ερωτηθείς όμως αν πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια τέτοια συμφωνία, ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε «όχι».
Είχαν προηγηθεί «διαρροές» από Αμερικανούς αξιωματούχους σε «Washington Post» και «Axios» ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχει έτοιμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες μια πρόταση για εκεχειρία, που θα την παρουσιάσει σε Ισραήλ και Χαμάς μέσω των διαμεσολαβητών Αιγύπτου και Κατάρ, και για την οποία θα δεχτεί μόνο είτε την πλήρη αποδοχή είτε την πλήρη απόρριψη, απειλώντας να δώσει τέλος από εκεί και πέρα σε κάθε «μεσολαβητική» προσπάθεια.
Στο μεταξύ, μετά από 11 μήνες ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων στη Γάζα και 40.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, η βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει ...τις 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, διότι υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός αυτός να χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη σοβαρών παραβάσεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, όπως ανακοίνωσε με υποκριτική «ευαισθησία» ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Λάμι.
Με άλλα λόγια η βρετανική κυβέρνηση διατηρεί σε πλήρη ισχύ 330 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, συνεχίζοντας να εξοπλίζει το κράτος - δολοφόνο.
Καθόλου τυχαία, ο Βρετανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να στηρίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», την επίκληση δηλαδή με την οποία το Ισραήλ μακελεύει τον Παλαιστινιακό λαό και επιτίθεται στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράν, στην Υεμένη...
Ο ίδιος υπογράμμισε εξάλλου, απευθυνόμενος στο βρετανικό κοινοβούλιο, ότι «δεν πρόκειται για γενική απαγόρευση, δεν είναι εμπάργκο όπλων».
Ο Λάμι είπε ότι η αναστολή αφορά εξοπλισμό όπως ανταλλακτικά για μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones, όχι όμως και τα εξαρτήματα για τα αεροσκάφη F-35.
Σημείωσε δε ότι η απόφαση του Λονδίνου δεν θα έχει κάποιον ουσιαστικό αντίκτυπο για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Στο μεταξύ οι ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, και της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με «την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και την ανάγκη η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβουν δράση για να παράσχουν την απαραίτητη προστασία στον παλαιστινιακό λαό, και να σταματήσουν τις ισραηλινές παραβιάσεις».
Υπογράμμισαν επίσης τη σημασία «συνέχισης του συντονισμού και της διαβούλευσης» για «να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, να παρασχεθεί επαρκής και βιώσιμη βοήθεια» και «να προστατευτεί η περιοχή από (...) τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης (...) σε περιφερειακό πόλεμο».
Καταγγελία της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Κύπρου
Την ένταση της εμπλοκής της Κύπρου στη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης καταγγέλλει η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου (ΚΠΚ).
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Χαράρι δήλωσε πρόσφατα ότι η "Κύπρος μπορεί να συρθεί στη σύγκρουση" ως αποτέλεσμα των στρατηγικών σχέσεων που ανέπτυξε με το Ισραήλ. Το δε Μέσο που φιλοξένησε τη συνέντευξη του τέως πρέσβη αποκαλύπτει ότι, εκτός των άλλων, η Κύπρος αποτελεί έδαφος στο οποίο ασκούνται ισραηλινές Ειδικές Δυνάμεις.
Η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει τον λαό άμεσα και να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές. Να σταματήσει να εμπλέκει την Κύπρο στη γενοκτονικού τύπου επιχείρηση του Ισραήλ, παρέχοντας προφανώς γη και ύδωρ όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και στους μεγάλους ιμπεριαλιστικούς του συμμάχους, ανάμεσά τους η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η ΚΠΚ καταδικάζει επίσης την υποκριτική στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που όχι μόνο δεν καταδικάζει και επιβάλλει κυρώσεις στο Ισραήλ αλλά το υποστηρίζει με διάφορους τρόπους.
Η ΚΠΚ καλεί τον κυπριακό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο ενάντια στην καταπίεση Παλαιστινιακό λαό, που υποφέρει όπως και οι Κύπριοι από τα δεινά μιας αιμοσταγούς κατοχής.
Να καταδικάσει το μιλιταριστικό κράτος του Ισραήλ και να υποστηρίξει τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της χώρας και των κρατών της γύρω περιοχής που αγωνίζονται με κάθε μέσο για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, στο όνομα της ειρήνης και της δικαιοσύνης.
Να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στη χρήση της Κύπρου από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ως στρατιωτικού και κατασκοπευτικού ορμητηρίου, γεγονός που όχι μόνο είναι απαράδεκτο αλλά θέτει την Κύπρο στο μάτι του κυκλώνα.
Καλεί τον λαό να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, να πάψει να ανέχεται τη δουλική χρησιμοποίηση της Κύπρου από ξένους "πάτρωνες" με την ανοιχτή ή συγκεκαλυμμένη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων».
Νέα επίθεση σημειώθηκε χτες σε βάρος ελληνόκτητου πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα, την ώρα που η «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» αξιοποιείται πολύπλευρα ώστε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να αναβαθμίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει παρούσα μέσα και από τη συμμετοχή της στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides».
Συγκεκριμένα, το πετρελαιοφόρο «Blue Lagoon I», με σημαία Παναμά, το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία «Sea Trade Marine SA», επλήγη από δύο βλήματα στα ανοιχτά της Υεμένης. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, «Ambrey», το τάνκερ δέχτηκε επίθεση με πυραύλους περίπου 70 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Σαλίφ της Υεμένης. Σε χωριστό επεισόδιο, επίσης χτες, μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε εμπορικό πλοίο σε απόσταση περίπου 50 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, λίγο νοτιότερα από το Σαλίφ. Το Σάββατο οι Χούθι είχαν αναλάβει την ευθύνη για επίθεση εναντίον του πλοίου «Groton» στον Κόλπο του Αντεν, «σε ένδειξη υποστήριξης των Παλαιστινίων και της Χαμάς, λόγω των συναλλαγών της πλοιοκτήτριας εταιρείας με το Ισραήλ», όπως ανέφερε εκπρόσωπός τους. Ο ίδιος είπε ότι το ίδιο πλοίο είχε δεχτεί επίθεση και στις 3 Αυγούστου. Η πολυεθνική ναυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχει και ελληνική φρεγάτα, ανέφερε πως το «Groton» συνέχισε το ταξίδι του χωρίς να υποστεί ζημιές.
Στο μεταξύ, για 12η μέρα συνέχιζε χτες να φλέγεται το δεξαμενόπλοιο «MV Sounion», που στις 21 Αυγούστου επλήγη από πυραύλους των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι. Επιχείρηση ρυμούλκησης εκκρεμούσε ακόμα να ξεκινήσει, αν και οι Χούθι φέρεται να έδωσαν σχετική άδεια και ενώ εδώ και μέρες εκφράζονται φόβοι για μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει η διάχυση του φορτίου του (περίπου 150.000 τόνων αργού πετρελαίου). Δημοσιεύματα εμφάνιζαν χτες δύο ρυμουλκά να προσεγγίζουν το «Sounion», συνοδεία φρεγατών της «Aspides», μεταξύ τους και της ελληνικής φρεγάτας «Ψαρά».
Την ίδια στιγμή, δύο άτομα σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινό πλήγμα στην περιοχή Νακούρα του νότιου Λιβάνου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας επρόκειτο για εργαζόμενο σε εταιρεία καθαρισμού που συνεργάζεται με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και για συγγενή του. Από τη μεριά τους οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι περίπου 30 πύραυλοι της «Χεζμπολάχ» εκτοξεύτηκαν εναντίον θέσεων στο βόρειο Ισραήλ, χωρίς αναφορές για θύματα.
Η αρμόδια για τη Μέση Ανατολή διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (U.S. Central Command ή CENTCOM) ανακοίνωσε ότι στα τέλη της περασμένης βδομάδας προχώρησε σε κοινή «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, στο δυτικό Ιράκ, με αποτέλεσμα την «εξουδετέρωση» 15 μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), που είχαν «πολλά όπλα, χειροβομβίδες και ζώνες με εκρηκτικά (σ.σ. για επιθέσεις καμικάζι αυτοκτονίας)». Η CENTCOM ανακοίνωσε ακόμα ότι «το ISIS παραμένει απειλή για την περιοχή, τους συμμάχους μας, καθώς και την πατρίδα μας», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να καταδιώκουν επιθετικά αυτούς τους τρομοκράτες, μαζί με το Συνασπισμό και τους Ιρακινούς εταίρους».
Στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν 7 Αμερικανοί στρατιώτες που ωστόσο «είναι σε σταθερή κατάσταση», σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση. Τον Αύγουστο, είχαν τραυματιστεί 5 Αμερικανοί σε επίθεση που σημειώθηκε εναντίον αμερικανικής βάσης στο Ιράκ, με τη Βαγδάτη να ανακοινώνει μάλιστα ότι λόγω των «τελευταίων εξελίξεων» αναβλήθηκε η ανακοίνωση της ημερομηνίας αποχώρησης της αμερικανικής δύναμης που εδρεύει στη χώρα, στο πλαίσιο του «Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους».
Διεθνή ΜΜΕ όπως το «Reuters» έχουν μεταδώσει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν μετά τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβρη στις ΗΠΑ.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν τη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσαν την απελευθέρωση περίπου 50 Σύρων που κρατούνταν ως κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο ISIS. Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα ατόμων που απελευθερώνονται στο πλαίσιο χορήγησης γενικής αμνηστίας, όπως δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος που είπε ότι αυτή αφορά μόνο Σύρους και άτομα «των οποίων τα χέρια δεν είναι λερωμένα με αίμα», αναγγέλλοντας και άλλα «κύματα αποφυλακίσεων κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών».