ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Σε περιδίνηση διαρκείας και με όλα τα σενάρια ανοιχτά

Eurokinissi

Με όλα τα σενάρια ανοιχτά και την ένταση να κλιμακώνεται πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται - καθώς συζητιέται το ενδεχόμενο αναβολής της - να ξεκαθαριστεί κάπως το τοπίο τουλάχιστον ως προς τις προθέσεις των πλευρών που αντιπαρατίθενται.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο Στ. Κασσελάκης σε συνέντευξή του έβαλε ευθέως κατά του προκατόχου του, καλώντας τον Αλ. Τσίπρα να τοποθετηθεί ανοιχτά για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς «κύκλους» και «διαρροές». «Θα περίμενα τουλάχιστον από τον Αλέξη Τσίπρα να μην ανέχεται διάφοροι αυτόκλητοι ερμηνευτές του να μιλούν ή να γράφουν, υπονοώντας ότι τον εκφράζουν», δήλωσε στη «Real News», προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί συρρικνώνουν το προφίλ του από πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού παράταξης, σε αρχηγό ομάδας».

Η απάντηση ήρθε ανεπίσημα απ' την αδερφή του Αλ. Τσίπρα, Ζανέτ, η οποία έγραψε: «Αυτό το πολιτικό μόρφωμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη μου τελείωσε. Ο,τι είχε να δώσει το έδωσε. Η αλήθεια είναι ότι με την προεδρία του παρόντος, πάμε από το κακό στο χειρότερο. Χρειάζεται αναμόρφωση και αναδιάρθρωση όλου του προοδευτικού χώρου».

Ταυτόχρονα, κι ενώ ως την Παρασκευή φαινόταν ότι ο Π. Πολάκης δεν θα καταθέσει στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή πρόταση μομφής κατά του προέδρου, με νεότερες δηλώσεις του αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, υποστηρίζοντας πως χρειάζεται μια «ισχυρή αντιπολίτευση» που θα επιτευχθεί μόνο «με αλλαγές στην ηγεσία» του ΣΥΡΙΖΑ. Θέτοντας ως στόχο αυτών των αλλαγών να αποτελέσει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μια αξιόπιστη κυβερνητική «εναλλακτική» για το αστικό πολιτικό σύστημα ή αλλιώς να μετατραπεί σε «μια ισχυρή αντιπολίτευση που θα έχει προοπτική να γίνει κυβέρνηση», όπως ο ίδιος λέει, αφήνει αιχμές κατά του Στ. Κασσελάκη ότι δεν εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό «η πολιτική του ενός ανδρός αρχή που δεν έχει πολιτικό επιτελείο και σχεδιασμό, των ασύνδετων βιντεακίων στα σόσιαλ, της επίδειξης της προσωπικής ζωής, των προσωπικών επιλογών και του πλούτου».

Εως τώρα, ζήτημα ηγεσίας έχουν θέσει οι «87», ο καρατομηθείς πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Σ. Φάμελλος, ο Π. Πολάκης και ο ευρωβουλευτής Ν. Φαραντούρης.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής κατά του προέδρου και να προχωρήσει η νέα εκλογή ηγεσίας, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Αν πάντως δεν κατατεθεί μομφή, θεωρείται μάλλον απίθανο ο Στ. Κασσελάκης να αναλάβει πρωτοβουλία νέας προσφυγής στη βάση.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν ψηφίδες σεναρίων που θέλουν τον Αλ. Τσίπρα να μεθοδεύει τη συγκρότηση νέου φορέα, τους «87» να συζητάνε γενικότερα για τη συγκρότηση ενός «κεντροαριστερού» σχήματος και με το ΠΑΣΟΚ, όπως και το ενδεχόμενο μια νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με κοινοβουλευτικές απώλειες που θα του στερήσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.ά. Σε αυτά τα σενάρια αναφέρθηκε ο Π. Πολάκης μιλώντας για «σχέδια κάποιων να φύγουν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσουν την εικόνα διάλυσης που χρειάζεται για να καρπίσουν τα σενάρια της "Κεντροαριστεράς της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ"!!!».

Αλλά και ο Στ. Κασσελάκης στη συνέντευξή του μίλησε για «σχέδιο για ένα νεφελώδες κεντροαριστερό σχήμα - "κουρελού", που φιλοδοξεί να συστεγάσει ηττημένα πολιτικά σχέδια, είτε μιλάμε για το όλον ή ένα τμήμα του (ακόμα και σήμερα σημιτικού) ΠΑΣΟΚ, είτε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Πρόθυμοι φαίνεται ότι υπάρχουν από όλες τις πλευρές, όπως και πρόθυμοι επιχειρηματικοί κύκλοι, που στηρίζουν μια τέτοια, βολική και ακίνδυνη ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου».

50χρονη μπουγάδα στην υπηρεσία των διεργασιών αναστήλωσης

Στο μεταξύ, οι διεργασίες αναστήλωσης στη σάπια σοσιαλδημοκρατία περνάνε και μέσα από την «μπουγάδα» που έστησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα αστικά επιτελεία για τα «έργα και τις ημέρες» του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα 50 χρόνων από την ίδρυσή του. Περίσσεψαν έτσι η αρθρογραφία και τα αφιερώματα με διάφορα μυθεύματα περί «κοινωνικού κράτους», φιλολαϊκών μεταρρυθμίσεων και άλλα τέτοια, με στόχο να νεκραναστηθούν οι σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες για τον εγκλωβισμό του λαού στα προτάγματα της αστικής τάξης.

Με αυτό το περιεχόμενο εξάλλου σήμερα πραγματοποιείται και σχετική εκδήλωση στο Ζάππειο, όπου θα χαιρετίσουν οι πρώην πρόεδροι Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλος, ενώ θα μιλήσει ο Ν. Ανδρουλάκης.

Παράλληλα, τη στιγμή που η κούρσα για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος διανύει την τελική της ευθεία, οι ανθυποψήφιοι του Ν. Ανδρουλάκη σχεδιάζουν τις δικές τους παρεμβάσεις για την παρουσίαση των προτάσεών τους για την «αναγέννηση» του ΠΑΣΟΚ, με τηλεοπτικό σποτ ο Χ. Δούκας, με διαδικτυακή εκδήλωση ο Π. Γερουλάνος, με συγκεντρώσεις οι Ν. Γιαννακοπούλου, Μ. Κατρίνης και Α. Διαμαντοπούλου. Οι περισσότεροι ωστόσο εξ αυτών αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο Ζάππειο.

ΛΑΚΩΝΙΑ
Τιμή στον αγώνα της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ

Τον Διοικητή της 3ης Μεραρχίας Πελοποννήσου του ΔΣΕ, Στέφανο Γκιουζέλη, και τους μαχητές του ΔΣΕ Σταύρο Ζερβέα (ανθυπολογαχός) και Δημήτρη (Μάκη) Μίχο (υπολοχαχός) τίμησαν, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη δολοφονία τους, η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ και το ΤΣ Λακωνίας της ΚΝΕ.

Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσκεψη στη θέση Λάτα, μια τοποθεσία ανάμεσα στο Καστόρι και τη Λουσίνα, όπου σκοτώθηκαν ο Γκιουζέλης με τους συντρόφους του. Στη συνέχεια κατατέθηκαν λουλούδια στον χώρο έξω από τη μάντρα του Νεκροταφείου Καστορίου όπου είχε θαφτεί ο ίδιος.

Στις αναφορές που πραγματοποίησε ο Δημήτρης Μαστρογιαννόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, εστίασε στο βιογραφικό των αγωνιστών αλλά και στα γεγονότα της περιόδου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «το αστικό κράτος με τη δολοφονία του μέραρχου Στέφανου Γκιουζέλη πίστεψε πως θα τσακίσει το επαναστατικό εργατικό - λαϊκό κίνημα στον Μοριά, πως θα εξαφάνιζε το ΚΚΕ. Δεν το πέτυχε.

Τη θυσία των αγωνιστών και των χιλιάδων ακόμα επώνυμων και ανώνυμων κομμουνιστών την τιμάμε με τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για καθετί που καίει την εργατική τάξη και τα παιδιά της».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΚΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετούν με θλίψη την συντρόφισσα Μαρία Μαύρου

Η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Γαλάτσι αποχαιρετούν με θλίψη την συντρόφισσα Μαρία Μαύρου, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή. Ειδικότερα, σημειώνουν:

«Η συντρόφισσα, από μικρή στην ΚΝΕ, αργότερα στο πλάι του ΚΚΕ και έπειτα ως μέλος του έδωσε όλες τις μάχες, μικρές και μεγάλες, πάντα αταλάντευτα και πάντα πιστή στα ιδανικά, στις αξίες, στην πολιτική και τη στρατηγική του Κόμματός μας για την "έφοδο στον ουρανό", στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, όμορφη, ειρηνική και δίκαιη, στον αγώνα για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Για πάνω από μια δεκαετία ασχολούνταν ενεργά με το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τομέα που τον αγαπούσε πολύ και στον οποίο αφιερώθηκε και πρωτοστάτησε, δίνοντας το παράδειγμα με τη στάση της και σε άλλες γυναίκες. Από το 2014 ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Γαλατσίου και από το 2021 μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Συμμετείχε στους αγώνες που δόθηκαν από τον λαό του Γαλατσίου όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Εκφράζουμε τα θερμά και συντροφικά μας συλλυπητήρια στον άντρα της, Θανάση, στα παιδιά της, Βασιλεία, Νίκο και Αλκη, και στις αδερφές της, Σοφία, Κατερίνα και Ειρήνη».

Η πολιτική κηδεία της συντρόφισσας Μαρίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στις 2.15 μ.μ. στη Ριτσώνα.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάντηση στις λαθροχειρίες Πολάκη

Το θράσος να μπλέξει το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο «ξεκατίνιασμα» του ΣΥΡΙΖΑ και τις χρηματοδοτήσεις του ινστιτούτου «Prolepsis» της βουλευτή του Αθηνάς Λινού από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είχε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Οπως αναφέρει σε σχόλιό της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας, απαντώντας στις λαθροχειρίες και στη λασπολογία του Παύλου Πολάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτησή του ισχυρίστηκε ότι σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, τη 1 Αυγούστου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπερψήφισε σύμβαση για το ινστιτούτο «Prolepsis».

Ωστόσο η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», τη 1 Αυγούστου και σε συνεδρίαση που συζητήθηκε η 6η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, ψήφισε θετικά για την ένταξη σε αυτό επιμέρους έργων και από τα οποία κανένα δεν σχετίζεται με το ινστιτούτο «Prolepsis». Αντίθετα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα όταν αυτό εισήχθη αρχικά προς ψήφιση, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, όπως επίσης έχει καταψηφίσει κάθε σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» παραθέτει μάλιστα και τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης, που αναδεικνύουν τη λαθροχειρία του Παύλου Πολάκη, καθώς επίσης και πρακτικά προηγούμενων αποφάσεων όπου φαίνεται από κοινού οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν τις προγραμματικές συμβάσεις και τις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας προς το ινστιτούτο «Prolepsis» για την παροχή γευμάτων σε σχολεία της Στερεάς Ελλάδας.

Μάλιστα, η «Λαϊκή Συσπείρωση», μέσα από τα πρακτικά, αναδεικνύει ότι και σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής τον Ιούνη 2024, οι παρατάξεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν μαζί παράταση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του ινστιτούτο «Prolepsis».

«Στη συγκεκριμένη Επιτροπή, πρόεδρος και εισηγητής για τη συγκεκριμένη σύμβαση ήταν ο κ. Λύκος, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης του κ. Γκλέτσου (ΣΥΡΙΖΑ), στην οποία ο κ. Πολάκης - στην ανάρτηση που λασπολογεί εναντίον του ΚΚΕ - δίνει συγχαρητήρια (γιατί άραγε;). Αρα στην Περιφερειακή Επιτροπή απ' την οποία έχει αποκλειστεί η "Λαϊκή Συσπείρωση" Στερεάς Ελλάδας συμμετέχουν μόνο δύο παρατάξεις: Του κ. Σπανού (ΝΔ) και του κ. Γκλέτσου (ΣΥΡΙΖΑ). Αυτές λοιπόν ψήφισαν ομόφωνα τη συνέχιση της χρηματοδότησης της κας Λινού», απαντά χαρακτηριστικά η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Παύλο Πολάκη, επισημαίνοντας ότι αν χρειαστεί θα επανέλθει.

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Αύριο η συνέχεια των εκδηλώσεων

Συνεχίζονται αύριο, Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη, οι εκδηλώσεις της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά του ΚΚΕ και του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τα 80 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944. Στις 6.30 μ.μ. θα γίνουν συγκέντρωση στη μάντρα του Μπλόκου και ομιλία από τον Ηρακλή Ευαγγελινό, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Πειραιά της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου, όπου στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ