ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για να σταθούνε όρθια...

Καταχειροκροτήθηκε το αφιέρωμα στον Γιάννη Σκαρίμπα

Το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού απέσπασε το μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στον πολυδιάστατο στοχαστή και λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα, με τίτλο «Τα γυρίζω ανάποδα για να σταθούνε όρθια», που παρουσιάστηκε την Κυριακή 1 Σεπτέμβρη στη Λίμνη Εύβοιας, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΚΟ Λίμνης και η ΤΟ Εύβοιας του ΚΚΕ.

Πρόκειται για το μουσικό αφηγηματικό αφιέρωμα που επιμελήθηκαν η Θεατρική Ομάδα της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και μουσικοί της περιοχής, στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΤΟ Εύβοιας του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Γιάννη Σκαρίμπα, μιας εμβληματικής προσωπικότητας για την πόλη της Χαλκίδας και για τη λογοτεχνία της χώρας, που πραγματοποιούνται τη φετινή χρονιά με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατό του και την ανακήρυξή της σε «Ετος Σκαρίμπα», μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων «Γιάννη Σκαρίμπα».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Νίκος Γεραλής, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Γιάννη Σκαρίμπα, αλλά και στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ να αναδείξει τον λαϊκό χαρακτήρα του έργου του.

Σε μια ιδιαίτερα απαιτητική μουσικο-αφηγηματική παράσταση με επιλεγμένα κομμάτια από το έργο του Γιάννη Σκαρίμπα, σε αφήγηση της Θεατρικής Ομάδας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, «δεμένα» με μελοποιημένα ποιήματά του που ερμήνευσαν μουσικοί της περιοχής, η εκδήλωση καθήλωσε το κοινό, επιχειρώντας, από τη μία, μια βιογραφική αποτύπωση και, από την άλλη, να αναδείξει τον λαϊκό χαρακτήρα του έργου, τον μόχθο, τα βάσανα και τις αγωνίες του λαού ως πηγή έμπνευσής του.

Στην αφήγηση επιλεγμένων κειμένων από το έργο του Γιάννη Σκαρίμπα συμμετείχαν τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ Κωνσταντίνα Ανδρούτσου, Ράνια Γιαβάρα, Αναστασία Ευσταθίου, Μαριάννα Μπαράκου, Δημήτρης Προκάκης, Φώτης Στρατής, Δήμητρα Σάλιαρη, Παναγιώτης Τζουβάρας, Ελεάνα Τσαρακλή και Ρένα Τσιβίκα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σκόκα.

Οι Νίκος Παχής και Μαίρη Σακκή στο τραγούδι και οι Δημήτρης Μακρής (κιθάρα), Βαγγέλης Μαρκάκης (κιθάρα), Δημήτρης Λιάσκος (φλάουτο) και Βαγγέλης Φοντάνας (κιθάρα, μπάσο) παρουσίασαν τραγούδια που βασίζονται σε ποιήματα του Γιάννη Σκαρίμπα και μελοποίησαν καλλιτέχνες της περιοχής αλλά και άλλοι γνωστοί ερμηνευτές και συνθέτες.

Συναυλία - αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

«Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ...», είναι ο τίλος της συναυλίας - αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη στο θέατρο «Αλσος», στο Πεδίον του Αρεως.

Τραγουδούν (αλφαβητικά): Γιάννης Ζουγανέλης, Χρήστος Θηβαίος, Δήμητρα Παπίου, «Κίτρινα Ποδήλατα», Αντώνης Ρέμος, Διονύσης Τσακνής, Steve Tesser.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες δημιουργούς, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ελληνική μουσική σκηνή. Είχε ουσιαστική συμβολή στη θεμελίωση του ελληνικού ροκ με τους «Τερμίτες», υπήρξε από τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς των τραγουδοποιών της δεκαετίας του '90, αγαπήθηκε από το κοινό όσο λίγοι καλλιτέχνες και τα τραγούδια του δεν σταμάτησαν ποτέ να ακούγονται και να παίζονται.

Τα τραγούδια «Διδυμότειχο μπλουζ», «Πόσο σε θέλω», «Και τι ζητάω», «Εκεί στο Νότο», «Ενας Τούρκος στο Παρίσι», «Tερατάκια τσέπης», «Ελα ψυχούλα μου», «Μικρός Τιτανικός» και πολλά ακόμα, θεωρούνται πλέον κλασικά στο είδος τους.

Οι φίλοι, συνοδοιπόροι και συνεργάτες του θα βρεθούν λοιπόν για άλλη μια φορά μπροστά στο κοινό, τη μέρα που συμπληρώνονται 5 χρόνια από τον θάνατό του στις 9 Σεπτέμβρη του 2019, για να θυμηθούν και να τιμήσουν τον Λαυρέντη, τον ερμηνευτή των επιτυχιών, της ευαισθησίας και της ανθρωπιάς, που άνοιξε μουσικούς δρόμους και διαμόρφωσε μουσικό στιλ, σφραγίζοντας μελωδικά και υπέροχα τα ακούσματά μας.

Για την πολιτιστική κληρονομιά της Γάζας

...και μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
...και μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Παλαιστινιακό τμήμα του Icomos (Διεθνές Συμβούλιο για την Προστασία Μνημείων και Ιστορικών Χώρων) σχετικά με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλά από τα κτίσματα και μνημεία της Παλιάς Πόλης της Γάζας.

Στόχος της έκθεσης είναι να εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη σκόπιμη και επανειλημμένη στόχευση των ιστορικών κτιρίων της Παλιάς Πόλης της Γάζας, ενώ προειδοποιεί και για σκόπιμη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη την έκταση της πόλης, απαιτώντας επείγουσα διεθνή προσοχή και παρέμβαση, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες.

Οπως σημειώνει, «η αξιολόγηση της UNESCO από τον Ιούνη του 2024 επιβεβαίωσε τη ζημιά σε 50 πολιτιστικούς χώρους στη Γάζα», τονίζοντας παράλληλα «την ανάγκη επείγουσας διεθνούς παρέμβασης για τη διατήρησή τους ως αναντικατάστατων πολιτιστικών αγαθών».

Χαρακτηριστικά αναφέρει το παράδειγμα του παζαριού (Al Qaisariyya Souk), το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης στη Γάζα και για αιώνες χρησίμευε ως εμπορικό κέντρο και είχε πρόσφατα αποκατασταθεί. Ομως, οι επιθέσεις του ισραηλινού κράτους έχουν αφήσει το Σουκ σε μια επικίνδυνη κατάσταση που απαιτεί επείγουσα παρέμβαση.

Πριν...
Πριν...
Οι «Κοινοί Θνητοί» στην Πάτρα στις 6 Σεπτέμβρη

Οι «Κοινοί Θνητοί», το αγαπημένο 8μελές συγκρότημα από το Αλιβέρι της Εύβοιας, που μπλέκει ορμητικά ρυθμούς και μουσικά όργανα σε ένα μιξάρισμα ηχοχρωμάτων μιας καταιγιστικής fullband, που ραπάρει ταξιδεύοντας από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, στο ροκ και το χιπ-χοπ, θα δώσουν μια μεγάλη συναυλία στην Πάτρα, την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη στις 9.30 μ.μ. στα Παλαιά Σφαγεία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Διεθνούς Φεστιβάλ».

Γενική είσοδος 10 ευρώ (φοιτητικό - άνεργοι και άτομα άνω των 65 ετών 7 ευρώ, ομαδικό 5 ευρώ).

Προπώληση εισιτηρίων γίνεται από τα εξής σημεία: Δισκοπωλείο «Joe Records» (Καραϊσκάκη 134), βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος» (Κορίνθου 274). Ηλεκτρονική διάθεση: www.ticketservices.gr.

«Ονειρο Θερινής Νυκτός» από τις θεατρικές ομάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων

Το «Ονειρο Θερινής Νυκτός», του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Αφροδίτης Παρζακώνη από τις θεατρικές ομάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων, «Απλετοι Κήποι» και «ΠάντεςPanic», επιστρέφει για δυο ακόμη βραδιές, στις 7 και 8 Σεπτέμβρη, στις 20.00 στο Ανοιχτό Θεατράκι Φλώρου & Λάμψα.

Οι θεατρικές ομάδες «Απλετοι Κήποι» και «ΠάντεςPanic» προσεγγίζουν το ονειρόδραμα του Σαίξπηρ μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του έρωτα που ανατρέπει την κοινή λογική, είναι αστείος, γελά με τη φθαρτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, μας μεταμορφώνει, γεννά χάος, καταδυναστεύει θεούς και ανθρώπους. Οταν διαταράσσεται, ο κόσμος μπαίνει σε αταξία.

Και όπως σε ένα όνειρο η αλήθεια και η φαντασία γίνονται ΕΝΑ δημιουργώντας έναν ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ, στο δικό μας Ονειρο Θερινής Νυκτός αναζητούμε την αρμονία μέσα στην αταξία χρησιμοποιώντας πολυσύνθετες κινητικές εικόνες, ασύμβατες ενδυματολογικές φόρμες, πρωτότυπη μουσική και ηχοτοπία σε συνδυασμό με τραγούδια από τόπους μακρινούς αλλά και κοντινούς.

Για πληροφορίες και κρατήσεις: Τηλ. επικοινωνίας: 6976.924.128 / 6975.939.970, Email: apletoi_khpoi@yahoo.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ