Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για την πολιτιστική κληρονομιά της Γάζας

...και μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
...και μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Παλαιστινιακό τμήμα του Icomos (Διεθνές Συμβούλιο για την Προστασία Μνημείων και Ιστορικών Χώρων) σχετικά με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλά από τα κτίσματα και μνημεία της Παλιάς Πόλης της Γάζας.

Στόχος της έκθεσης είναι να εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη σκόπιμη και επανειλημμένη στόχευση των ιστορικών κτιρίων της Παλιάς Πόλης της Γάζας, ενώ προειδοποιεί και για σκόπιμη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη την έκταση της πόλης, απαιτώντας επείγουσα διεθνή προσοχή και παρέμβαση, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες.

Οπως σημειώνει, «η αξιολόγηση της UNESCO από τον Ιούνη του 2024 επιβεβαίωσε τη ζημιά σε 50 πολιτιστικούς χώρους στη Γάζα», τονίζοντας παράλληλα «την ανάγκη επείγουσας διεθνούς παρέμβασης για τη διατήρησή τους ως αναντικατάστατων πολιτιστικών αγαθών».

Χαρακτηριστικά αναφέρει το παράδειγμα του παζαριού (Al Qaisariyya Souk), το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης στη Γάζα και για αιώνες χρησίμευε ως εμπορικό κέντρο και είχε πρόσφατα αποκατασταθεί. Ομως, οι επιθέσεις του ισραηλινού κράτους έχουν αφήσει το Σουκ σε μια επικίνδυνη κατάσταση που απαιτεί επείγουσα παρέμβαση.


Πριν...
Πριν...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ