ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Οι Βρετανοί αναλαμβάνουν την εκπαίδευση του στρατού...

ΣΚΟΠΙΑ.-

Ακόμη περισσότερο έκδηλη γίνεται η - σε στρατιωτικό επίπεδο -ανάμειξη του Λονδίνου στην κρίση της ΠΓΔΜ. Μολονότι η όποια εύθραυστη πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών ηγετών της ΠΓΔΜ στην πόλη Οχρίδα σημειώνεται με το σταγονόμετρο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκεοργκιέφσκι ανακοίνωσε χτες πως αποδέχτηκε την πρόταση του Λονδίνου για την αποστολή βρετανικής ομάδας στρατιωτικών αξιωματούχων με στόχο... την αποτελεσματική... εκπαίδευση του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας έναντι των Αλβανών αυτονομιστών.

Ωρες νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί της «άμεμπτης» στάσης που τηρεί η Ουάσιγκτον έναντι της επικίνδυνης κρίσης στα Σκόπια, επιρρίπτοντας στους Αλβανούς αυτονομιστές την ευθύνη για την παραβίαση της τελευταίας - και διάτρητης επί της ουσίας... -εκεχειρίας, λοιδορώντας τους μάλιστα πως προβαίνουν σε πράξεις εκφοβισμού σε βάρος μη αλβανικού πληθυσμού...

Βρετανική κίνηση στη σκακιέρα

Την «προσφορά» του Λονδίνου για την αποστολή βρετανικής ομάδας που θα αναλάβει την εκπαίδευση των στρατιωτών της ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αποδέχτηκε χτες η κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Μάργιαν Γκιούροφσκι, διευκρίνισε πως η πρωτοβουλία «περί αποστολής αξιωματούχων για την εκπαίδευση του στρατού» ανήκει στο Λονδίνο, λέγοντας: «Η Βρετανία πρότεινε την αποστολή μιας ομάδας για να εκπαιδεύσει τους στρατιώτες μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Το υπουργείο Αμυνας απάντησε θετικά στην προσφορά αυτή».

Ο Γκιούροφσκι, πάντως, αρνήθηκε να δώσει άλλες λεπτομέρειες, αποφεύγοντας να γνωστοποιήσει ακόμη και την ημερομηνία άφιξης της ομάδας των Βρετανών στρατιωτικών αξιωματούχων στα Σκόπια.

Οι λεκτικές επικρίσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοφσκι, εξέφραζε την ικανοποίηση της ΠΓΔΜ για τη «θετική» προχτεσινοβραδινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία οι ΗΠΑ καταδίκαζαν (λεκτικώς...) τη βία των Αλβανών αυτονομιστών επιρρίπτοντας στους τελευταίους την ευθύνη για «κατάφωρες παραβιάσεις» της γυάλινης συμφωνίας εκεχειρίας.

«Η αντίδραση αυτή είναι θετική, ελπίζουμε ότι θα έχει κάποια επίδραση σε αυτούς που αποτελούν το στόχο των κατηγοριών αυτών» κατέληξε ο Μιλόσοφσκι.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τσαρλς Χάντερ, καταδίκαζε τη βία εκ μέρους των ενόπλων Αλβανών λέγοντας: «Καταδικάζουμε έντονα την τακτική των σκόπιμων παραβιάσεων της εκεχειρίας από τις αλβανικές ένοπλες ομάδες στη Μακεδονία. Παραβιάζοντας κατάφωρα τη συμφωνία που υπέγραψαν, οι εξτρεμιστές διατηρούν την παρουσία τους σε ορισμένα από τα χωριά στην περιοχή του Τέτοβο. Εχουμε πληροφορίες για βία και εκφοβισμό... από τους εξτρεμιστές εναντίον πολιτών της Μακεδονίας, καθώς και για πυρπόληση των σπιτιών τους».

Ωστόσο, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε στο ελάχιστο δεν «αναστάτωσε» τον αρχηγό των Αλβανών αυτονομιστών Αλί Αχμέτι που σχολίασε χτες μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» πως η αντίδραση της Ουάσιγκτον είναι εσφαλμένη και πως στηρίζεται σε ελλιπείς πληροφορίες...

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι καλά πληροφορημένες για το τι συμβαίνει πραγματικά... Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δε διαθέτει επαρκείς πληροφορίες για ό,τι αφορά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο έδαφος της ΠΓΔΜ» είπε σαρκαστικά ο Αχμέτι. Στην ίδια συνέντευξη προς το «Ρόιτερς», ο Αχμέτι ρωτήθηκε και για την πορεία των συνομιλιών στην Οχρίδα. Ο αρχηγός του «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού» απάντησε πως η οργάνωσή του αντιτίθεται στην περιορισμένη επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας προσθέτοντας: «Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι θα είναι επίσημη γλώσσα μόνο στις περιοχές όπου οι Αλβανοί αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του πληθυσμού».

Αμφιλεγόμενη «πρόοδος» στις συνομιλίες...

Θολό και συγκεχυμένο παραμένει το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων και χτες συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών ηγετών της ΠΓΔΜ στην πόλη Οχρίδα.

Δυτικές διπλωματικές πηγές ξαναείπαν σε δημοσιογράφους πως «σημειώθηκε κάποια πρόοδος στο ζήτημα επισημοποίησης της αλβανικής γλώσσας» σε περιοχές όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 20% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

Αν και στέλεχος αλβανικού κόμματος που έχει πρόσβαση στο τραπέζι των συνομιλιών, έκανε επίσης χτες λόγο για «πρόοδο» στο ζήτημα της επίσημης χρήσης της αλβανικής γλώσσας, εντούτοις την ίδια στιγμή κατηγόρησε τους ηγέτες των σλαβομακεδονικών κομμάτων πως προκαλούν προβλήματα ακόμη και σ' αυτό το ζήτημα προβάλλοντας με διάφορες αφορμές διαφωνίες.

Απ' την άλλη πλευρά, Σλαβομακεδόνας αξιωματούχος που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, κατηγόρησε τους Αλβανούς πολιτικούς συνομιλητές για «επιθετική συμπεριφορά» στο τραπέζι των συνομιλιών...

Η παρέμβαση Μίλο

Την ίδια στιγμή στη Σόφια, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, έκανε έκκληση στη βουλγαρική κυβέρνηση να ασκήσει την όποια πειθώ έχει έναντι των Σκοπίων προκειμένου η κυβέρνηση Γκεοργκιέφσκι να υιοθετήσει γρήγορα ένα «διεθνές σχέδιο διεύρυνσης των δικαιωμάτων των Αλβανών» της ΠΓΔΜ.

«Προσκαλώ τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την επιρροή της προκειμένου να πειστούν οι μακεδονικές αρχές και να αποδεχτούν το προσχέδιο συμφωνίας που προτείνεται από τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Μίλο μετά από συνομιλίες που είχε χτες στη Σόφια με το Βούλγαρο ομόλογό του, Σόλομον Πάσι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσπαθούν να κάμψουν τους απεργούς πείνας

ΑΓΚΥΡΑ.-

«Ανεστάλησαν» για έξι μήνες οι ποινές κάθειρξης, που είχαν επιβληθεί σε 27 πολιτικούς κρατούμενους, για λόγους «υγείας», αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τούρκις Ντέιλι Νιους, διευκρινίζοντας ότι η υγεία τους χειροτέρευσε, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας μέχρι θανάτου.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές του πρακτορείου Ανατόλια, αναφέρει πως οι «τρομοκρατικές οργανώσεις», στις οποίες είναι ενταγμένοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, «τους πιέζουν να συνεχίσουν την απεργία πείνας, ακόμη κι έξω από τις φυλακές», και πως «τα αναγκαία μέτρα για να απαλλαγούν από αυτήν την πίεση λαμβάνονται, σύμφωνα με τις αρχές» (αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρελθόν, μάλλον οι φιλεύσπλαχνες τουρκικές σωφρονιστικές αρχές θα τους εκτελέσουν για να τους σώσουν). Η «πίεση», καταλήγει το δημοσίευμα, «ασκείται και στους συγγενείς τους». Η προπαγάνδα αυτή βέβαια σκοπό έχει να «σπάσει» τους πολιτικούς κρατούμενους, που συνεχίζουν σε μια κίνηση απελπισμένης αντίστασης την απεργία πείνας, με -τουλάχιστον - 28 εξ αυτών να έχουν χάσει τη ζωή τους εφέτος.

Το ΕΔΑΔ απέρριψε την προσφυγή του Ρεφάχ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε την προσφυγή του κόμματος του «πολιτικού Ισλάμ» Ρεφάχ εναντίον της απόφασης απαγόρευσής του, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου. Η απαγόρευση του 1998 είχε έρθει μερικούς μήνες μετά το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» του καλοκαιριού του 1997, για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερμπακάν - Τσιλέρ.

Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε (σε μια οριακή ψηφοφορία με αποτέλεσμα 4-3) ότι η απόφαση απαγόρευσης του Κόμματος Ευημερίας δεν παραβιάζει το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ οι κυρώσεις σε βάρος του ηγέτη του Νετσμεντίν Ερμπακάν και ο 5ετής εξοστρακισμός του από την πολιτική «μπορεί λογικά να θεωρηθούν ως μία επιτακτική κοινωνική ανάγκη για προστασία της δημοκρατικής κοινωνίας».

Ωστόσο, το πολιτικό Ισλάμ μοιάζει με ...Λερναία Υδρα, καθώς από το απαγορευθέν Κόμμα Ευημερίας προέκυψε το Κόμμα της Αρετής και από το απαγορευθέν φέτος Κόμμα της Αρετής, ήδη, προέκυψε το Κόμμα της Ευτυχίας (με ηγέτη τον Ρετζάι Κουτάν) και ετοιμάζεται άλλο ένα, υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ερντογάν...

ΗΠΑ
Φονική έκρηξη

Αστυνομικοί και πολίτες προσπαθούν να βοηθήσουν τους τραυματισμένους επισκέπτες της έκθεσης

Associated Press

Αστυνομικοί και πολίτες προσπαθούν να βοηθήσουν τους τραυματισμένους επισκέπτες της έκθεσης
ΜΕΔΙΝΑ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΧΑΪΟ.-

Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για να δει την έκθεση ήταν πολύς. Εξάλλου, η Κυριακή εν μέσω θέρους αποτελεί την καλύτερη αφορμή για μία επίσκεψη σε υπαίθρια έκθεση - πανηγύρι, την παλαιότερη και μεγαλύτερη σχεδόν σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Ολόκληρες οικογένειες συνωστίζονταν στον ανοιχτό χώρο. Μέχρι τη στιγμή που μία ατμομηχανή αντίκα εξερράγη και σκόρπισε το θάνατο τουλάχιστον σε τέσσερις ανθρώπους ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην πόλη Μεδίνα της βορειοανατολικής πολιτείας του Οχάιο, στην 156η έκθεση - έκθεση που γίνεται κάθε χρόνο στα τέλη του Ιούλη και συγκεντρώνει πάνω από 120.000 κόσμο - και σύμφωνα με τις νοσοκομειακές πηγές της πόλης οι τραυματίες είναι είκοσι πέντε, ανάμεσά τους αρκετά παιδιά και βρέφη ενώ οι περισσότεροι φέρουν εγκαύματα και τραυματισμούς από θραύσματα. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο αρχηγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, καυτό λάδι από τη μηχανή περιέλουσε πολλούς από τους επισκέπτες της έκθεσης, προκαλώντας τους σοβαρά εγκαύματα.

Η προϊσταμένη νοσοκόμα στο Παιδικό Νοσοκομείο του Ακρον του Οχάιο δήλωσε ότι οχτώ άνθρωποι θεωρούνται σε «σοβαρή κατάσταση» ενώ σύμφωνα με την ίδια υπάρχουν αναφορές για παιδιά τα οποία βρίσκονταν πάνω στην ατμομηχανή τη στιγμή της έκρηξης. Πάντως, η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία. Παράλληλα και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μεδίνας, νοσηλεύονται 17 άνθρωποι. Αρκετοί ακόμη τραυματίες διακομίστηκαν σε 7 νοσοκομεία.

ΔΠΔ- ΚΡΟΑΤΙΑ
Ερευνες για 30 Κροάτες πρώην αξιωματούχους

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης ξεκίνησε τη διενέργεια προκαταρκτικών ερευνών για 30 Κροάτες, μεταξύ των οποίων και ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, αναφορικά με το ρόλο που είχαν στον πόλεμο της Βοσνίας.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της κροατικής εφημερίδας «Νάσιοναλ», η κροατική κυβέρνηση έλαβε στις 18 Ιουλίου μία σειρά εγγράφων του Δικαστηρίου της Χάγης, τα οποία περιείχαν σε τέσσερις διαφορετικούς καταλόγους τα ονόματα 30 πολιτικών, αξιωματικών του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει πως ήδη η Χάγη έχει εξασφαλίσει την άδεια της κροατικής κυβέρνησης, για να αρχίσει την εξέταση των κατηγορουμένων, ξεκινώντας από δύο πρώην επικεφαλής των κροατικών μυστικών υπηρεσιών: τον Μίροσλαβ Τούτζμαν (γιου του πρώην προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν) και τον Μάρκιτσα Ρέμπιτς.

Η «Νάσιοναλ» καταλήγει αναφέροντας πως το ΔΠΔ έχει ήδη ξεκινήσει μία σειρά ερευνών που αφορούν το ρόλο που διαδραμάτισε το καθεστώς Τούτζμαν υποστηρίζοντας τους Κροάτες αυτονομιστές της Βοσνίας στη διάρκεια της σύγκρουσης με τους Μουσουλμάνους στο διάστημα 1993-95.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ