ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
Flexάρουν την αμερικανική προπαγάνδα μέσα στα σχολεία!

Το πρόγραμμα «Future Leaders Exchange» (FLEX), του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που οργανώνεται από τα Αμερικανικά Συμβούλια για τη Διεθνή Εκπαίδευση, επανέρχεται στα σχολεία, με τον δήμο Ξάνθης, σε συνεργασία με το «Xanthi TechLab», να πρωτοστατεί στη διαφήμισή του.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που τους προσφέρονται υποτροφίες για να ταξιδέψουν και να μείνουν για ένα ακαδημαϊκό έτος στις ΗΠΑ, φιλοξενούμενοι σε οικογένεια υποδοχής και να φοιτήσουν σε σχολείο εκεί.

Η σχετική εγκύκλιος που προωθείται στα σχολεία αναφέρει ότι το πρόγραμμα FLEX δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν για τους ανθρώπους και την κουλτούρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα «discover.flex» αναφέρεται ξεδιάντροπα πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργήθηκε βασισμένο στην πεποίθηση ότι «ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί μακροχρόνια ειρήνη και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρασίας είναι να επιτραπεί στους νέους να μάθουν για τις ΗΠΑ (...)»! Καθόλου τυχαία αναφέρονται η Μέση Ανατολή, η Αφρική, η Ασία ως περιοχές που υλοποιείται το πρόγραμμα.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως αντίστοιχα πριν - με το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα - είχε κάνει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιεί με ευλάβεια την προτροπή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Ελλάδα έτσι ώστε «μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα να αμβλύνει τα αισθήματα αντιαμερικανισμού που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία».

Σε ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών καθώς και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων ν. Ξάνθης καταγγέλλουν το πρόγραμμα και σημειώνουν: «Σήμερα απαιτείται περισσότερο από ποτέ να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους λαούς που "ματώνουν" εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Να δυναμώσει το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και διακοπή κάθε πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ».

Να σημειωθεί ότι σε κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Ξάνθη για τη λειτουργία του προγράμματος «Future Leaders Exchange», οι παραπάνω φορείς καταγγέλλουν πως «το drone που νοικιάζει ο δήμος Ξάνθης με 15.000 ευρώ μηνιαίως (σύμφωνα με δημοσιεύματα) για να παίζει τον ρόλο του δασοφύλακα, πετούσε για περίπου 5 λεπτά ακριβώς πάνω από τους συγκεντρωμένους, στο κέντρο της πόλης (!)».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τη μνήμη του συντρόφου Τάσου Χρονά

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον σύντροφο Τάσο Χρονά, που «έφυγε» από κοντά μας πριν από ενάμιση χρόνο, διοργανώνει η ΤΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαμίας (Λεωνίδου 9 - 11). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί βίντεο αφιερωμένο στη ζωή και τη δράση του.

Πέθανε η σπουδαία Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία της πνοή το πρωί της Παρασκευής σε νοσοκομείο του Λονδίνου η σπουδαία ηθοποιός Μάγκι Σμιθ, όπως ανακοίνωσαν οι γιοι της.

Η Σμιθ γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1934 στο Ιλφορντ και για περίπου 60 χρόνια διέγραψε μια λαμπρή καριέρα, η οποία την κατατάσσει ανάμεσα στις σημαντικότερες ηθοποιούς της Μεγάλης Βρετανίας.

Ξεκίνησε την καριέρα της στο Oxford Playhouse, με τον Φρανκ Σέλεϊ, και έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1958, στην ταινία τρόμου του Σεθ Χολτ «Nowhere to Go». Κατά τη δεκαετία του '60 έγινε μόνιμο μέλος του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, έχοντας αναλάβει τον ρόλο της Δυσδαιμόνας στο πλευρό του Λόρενς Ολίβιε, που ερμήνευε τον ρόλο του Οθέλλου. Οταν το έργο του Σαίξπηρ μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Στιούαρτ Μπερτζ το 1965, η Σμιθ επανέλαβε τον ρόλο που είχε ερμηνεύσει στο θέατρο, κερδίζοντας την πρώτη της υποψηφιότητα για Οσκαρ.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής της τιμήθηκε με δύο βραβεία Οσκαρ. Το 1970 για την ερμηνεία της στην ταινία «Η δεύτερη νιότη της Τζιν Μπρόντι» τής απονεμήθηκε το βραβείο του Α' γυναικείου ρόλου, και το 1978 πήρε το βραβείο Β' γυναικείου ρόλου για τη συμμετοχή της στο «California Suite».

Επιπρόσθετα, είναι κάτοχος ενός βραβείου Τόνυ, επτά βραβείων BAFTA, δύο βραβείων Εμμυ, δύο Χρυσών Σφαιρών, δύο βραβείων Σωματείου Ηθοποιών και ενός βραβείου «Λόρενς Ολίβιε».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επαναπροσλήφθηκε ο απολυμένος στην «Teleperformance»

Μαχητική κινητοποίηση στα γραφεία της «Teleperformance» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι, απαιτώντας την επαναπρόσληψη παράνομα απολυμένου συναδέλφου τους και την απρόσκοπτη ασφαλιστική του κάλυψη.

Οπως έγινε γνωστό, μετά από την αποφασιστική παρέμβαση του επιχειρησιακού και του κλαδικού σωματείου και των ίδιων των εργαζομένων, τον ενημέρωσαν ότι θα επαναπροσληφθεί σε νέο project από τις 14/10.

Το επιχειρησιακό σωματείο στην «Teleperformance» είχε από την πρώτη στιγμή καταγγείλει την απόλυση, η οποία ανακοινώθηκε στον εργαζόμενο ενώ βρισκόταν σε άδεια (!), με το HR να θέτει την επίσημη ημερομηνία της απόλυσης μετά τη λήξη της άδειας. Και σημείωνε ότι «η απόλυση ήρθε κατά παραγγελία της "Cosmote" - η εταιρεία του project όπου εργαζόταν ο συνάδελφος - λόγω δυσαρεστημένου πελάτη της, που βρέθηκε στην άλλη άκρη της γραμμής και εξυπηρετήθηκε από τον συνάδελφο με τρόπο που δεν έγινε αρεστός». Το Σωματείο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί την απόλυση, αφού η αντιμετώπιση δεν ήταν σε καμιά περίπτωση υβριστική ή επιθετική απέναντι στον πελάτη.

Τώρα το Σωματείο απαιτεί την πλήρη αποζημίωση του εργαζόμενου, καθώς είχε συμβόλαιο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ταυτόχρονα απαιτεί άμεση επαναπρόσληψη και να μη μείνει ούτε μέρα χωρίς δουλειά, την άμεση διασφάλιση της θέσης του στην εταιρεία και την απρόσκοπτη ασφαλιστική του κάλυψη.

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής

-- Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Αιγάλεω και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν την Κυριακή 29 Σεπτέμβρη ιστορικό περίπατο στο πλαίσιο της επετείου των 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας, αλλά και από τη μάχη του Αη Γιώργη και τη θηριωδία των ναζί κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους εναντίον του λαού της πόλης στις 29/9/1944. Το σημείο συνάντησης είναι στην πλατεία στη συμβολή Θηβών και Σμύρνης στις 6 μ.μ. Ο τερματισμός του περιπάτου θα γίνει στο μνημείο επί της πλατείας 29ης Σεπτεμβρίου 1944 (Λ. Κηφισού και Σμύρνης), όπου θα πραγματοποιηθεί και κατάθεση στεφάνων.

-- Η ΚΟ Αγ. Βαρβάρας του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδήλωση προς τιμήν των εκτελεσμένων πατριωτών του μαρτυρικού Σεπτέμβρη 1944 στο ρέμα Δούσμανη από γερμανικό απόσπασμα κατοχής. Την Κυριακή 29 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ. στο μνημείο στη συμβολή των οδών Σαράφη και Δούσμανη, θα γίνει ομιλία για το χρονικό της εκτέλεσης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

ΠΕΚΑΜ
Εκδήλωση στη Μακρόνησο στις 6 Οκτώβρη

Εκδήλωση στη Μακρόνησο την Κυριακή 6 Οκτώβρη διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), για τη σφαγή της Μακρονήσου (στο Α΄ Τάγμα), τιμώντας τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, που το παράδειγμά τους αποτελεί φάρο και οδηγό για τις νέες γενιές, για όλο τον λαό που παλεύει για μια καλύτερη ζωή, για να ανατρέψει τη βαρβαρότητα που γεννά το άδικο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

Η αναχώρηση θα γίνει από το Λαύριο στις 8.30 το πρωί, ενώ νωρίτερα στις 7.15 π.μ., πούλμαν θα φύγουν από τη στάση του Μετρό Μεταξουργείου.

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα τηλέφωνα της ΠΕΚΑΜ, μέχρι την Τετάρτη 2/10.

Περαστικά

Η στήλη «Δακτυλικά Αποτυπώματα» απουσιάζει εκτάκτως για λόγους υγείας. Ευχόμαστε από καρδιάς περαστικά στον συντάκτη της, Βασίλη Καλαμαρά, και να είναι γρήγορα ξανά κοντά μας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ