ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Παρέμβαση στην πύλη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ενάντια στο κλείσιμο μονάδων

Παρέμβαση στην πύλη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου πραγματοποίησε η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, καταγγέλλοντας την απόσυρση των μονάδων 1 και 2 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Το κλείσιμο των μονάδων οδηγεί ολόκληρες περιοχές σε ερημοποίηση, τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια και τους εργαζόμενους στην εργασιακή ανασφάλεια.

Μοιράζοντας πλατιά υλικό στους εργαζόμενους του ΑΗΣ, η «Αγωνιστική Συνεργασία» κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα, για να μην κλείσουν οι σταθμοί, για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού με μέτρα υγείας και ασφάλειας, για διεκδίκηση ρεύματος και θέρμανσης φθηνών για όλο τον λαό.

«Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή! Κλείνουν ορυχεία και ΑΗΣ οδηγώντας περιοχές σε ερημοποίηση, τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια και τους εργαζόμενους στην εργασιακή ανασφάλεια. Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός τώρα! Για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ΑΗΣ και ορυχεία με περιβαλλοντική αναβάθμιση, ώστε να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, η αξιοποίηση του εγχώριου καυσίμου, για να έχει ο λαός πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα», σημειώνει.

«Δεν είναι ώρα για διαβουλεύσεις και παζάρια για μετατάξεις και μεταθέσεις που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Είναι ώρα αγώνα που θα στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία ότι δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας», προσθέτει.

Διεκδικεί:

- «Να μην κλείσουν οι σταθμοί και τα ορυχεία, να συνεχίσει η λειτουργία τους με περιβαλλοντική αναβάθμισή τους.

- Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας μόνιμου και έκτακτου προσωπικού στη ΔΕΗ ΑΕ. Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλο το προσωπικό.

- Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για όλο τον λαό. Καμία σκέψη για νέους φόρους στον λαό. Κατάργηση του χρηματιστηρίου ρεύματος και ρύπων».

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Την Παρασκευή η σύσκεψη ενάντια στα πλωτά αιολικά πάρκα

Σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης απέναντι στα επιχειρηματικά σχέδια για την εγκατάσταση γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο καλούν την Παρασκευή 4 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., στο ΕΚ Πάτρας, η δημοτική αρχή της πόλης και τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Το κάλεσμά τους υπογράφουν επίσης ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού - Μεσολογγίου «Το Αιτωλικό» και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Καλώντας σε σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης, απευθύνονται σε κάθε εργατικό συνδικάτο, λαϊκό φορέα σε όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

«Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα μάχης και αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, στους συνταξιούχους, στους χιλιάδες ανέργους, στους συλλόγους των αλιέων, των αγροτών ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης γιγαντιαίου αιολικού πάρκου μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο, που επιχειρείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, που εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΕΠ)», σημειώνουν, προσθέτοντας:

«Απευθύνουμε κάλεσμα στους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, στις γυναίκες και στη νεολαία της περιοχής μας, στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, σε κάθε μαζικό φορέα για να συντονίσουμε τον αγωνιστικό μας βηματισμό για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα σχέδια για τα πλωτά αιολικά πάρκα που θα έχουν τραγικές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων της περιοχής, καταστρέφοντας το φυσικό κάλλος της, αλλά και με σοβαρές συνέπειες στις ακτές, στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού, σε χερσαίες ζώνες Natura, συνολικά στον θαλάσσιο πλούτο του Πατραϊκού Κόλπου, στο θαλάσσιο περιβάλλον, στα οικοσυστήματα».

Οι φορείς απαιτούν «να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών ή σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στον Πατραϊκό Κόλπο. Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ήδη στην τελευταία συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, έπειτα από εισήγηση της δημοτικής αρχής, ομόφωνα ενέκρινε το ψήφισμά της κατά της εγκατάστασης των πλωτών αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις με τις ανεμογεννήτριες

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις με τις ανεμογεννήτριες στη Μάνη και οι θέσεις του ΚΚΕ για τις ΑΠΕ» διοργανώνει η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 5 Οκτώβρη στις 8 μ.μ., στην Καρδαμύλη (αίθουσα δημαρχείου).

Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεχίζονται τα προβλήματα με το Μετρό

Παρά τους πανηγυρισμούς και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι στις 30 Νοέμβρη θα τεθεί σε λειτουργία το Μετρό της Θεσσαλονίκης, τις διάφορες φιέστες για τον νέο συγκοινωνιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης που αλλάζει, αλλά και τις φιέστες για το ενιαίο εισιτήριο που θα ισχύει για τις μετακινήσεις σε Μετρό και ΟΑΣΘ, φαίνεται ότι τα προβλήματα συνεχίζονται. Αυτήν τη φορά με αφορμή τα εισιτήρια και τις «έξυπνες» κάρτες.

Ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), ο οποίος είναι αρμόδιος για την προμήθεια και διάθεση των εισιτηρίων, έχει ήδη στα χέρια του 2 εκατ. εισιτήρια τα οποία μπορούν να επαναφορτιστούν έως περίπου 7 φορές, καθώς και 200.000 «έξυπνες» κάρτες απεριορίστων διαδρομών οι οποίες επιδέχονται πολλές επαναφορτίσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, τα προϊόντα αυτά είναι ακατάλληλα για χρήση στο Μετρό. Οι «έξυπνες» κάρτες διαθέτουν μικρή χωρητικότητα (4Κ) με αποτέλεσμα να μη χωρούν τις αναγκαίες πληροφορίες ενός «έξυπνου» ηλεκτρονικού εισιτηρίου, για το οποίο απαιτείται μεγαλύτερη μνήμη (από 5Κ έως 8Κ).

Επιπλέον γίνεται αναφορά στο εγχείρημα του ενιαίου ηλεκτρονικού εισιτηρίου για χρήση σε Μετρό και αστικά λεωφορεία, ζήτημα που φαίνεται να είναι στον «αέρα». Και αναφέρεται το ενδεχόμενο δωρεάν λειτουργίας του Μετρό για τις πρώτες βδομάδες, έως ότου ετοιμαστούν τα εισιτήρια και οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Καθησυχαστικός προσπαθεί να εμφανισθεί ο ΟΣΕΘ και διαβεβαιώνει ότι «στις 30 Νοεμβρίου, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα μπουν στο Μετρό, χρησιμοποιώντας "έξυπνες κάρτες" και "ηλεκτρονικό εισιτήριο", υπηρεσίες που θα σηματοδοτήσουν την ψηφιακή μετάβαση στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης». Αναφέρει ότι «τα 2 εκατ. επαναφορτιζόμενα εισιτήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα μηχανήματα που προμηθεύτηκε ο ΟΣΕΘ που τοποθετούνται και στο Μετρό» και ότι «οι 200.000 κάρτες 4Κ αν και χαμηλού λογισμικού σχεδιασμού δύναται να χρησιμοποιηθούν σε μηχανήματα του ΟΣΕΘ».

Σε κάθε περίπτωση μένει να φανεί, χωρίς να αποκλείεται η λειτουργία του Μετρό να ξεκινήσει με πιθανές διεκδικήσεις αποζημιώσεων από τον ιδιώτη ανάδοχο της λειτουργίας του, που για άλλη μια φορά θα κληθεί να πληρώσει ακριβά ο λαός...

ΣΥΡΙΖΑ
Για όλα φταίει η κυβερνητική «ανικανότητα»

Την κυβερνητική «ανικανότητα» ανέδειξε ως αιτία όλων των προβλημάτων που ζει ο λαός, από τη γύμνια της πολιτικής προστασίας, μέχρι την ακρίβεια και τα Ελληνοτουρκικά, χτες, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Παππάς ως επικεφαλής της.

Προσπερνώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσυπογράψει τη στρατηγική προς όφελος του κεφαλαίου για ένα προς ένα τα ζητήματα που έθιξε, απ' την πολιτική προστασία και την απουσία κρίσιμων για τον λαό υποδομών και έργων, την ακρίβεια και τη στήριξη της στρατηγικής «απελευθέρωσης» της ΕΕ που την πυροδοτεί, έως τα διεθνή ζητήματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ σημαιοφόρο διευθετήσεων στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, ο Ν. Παππάς έφτασε στα εσωκομματικά για να σπρώξει τα προβλήματα κάτω απ' το χαλί, μιλώντας για «ενότητα, συνεργασία, οργάνωση, σεβασμό και συντροφικότητα» σε ένα κόμμα προ των πυλών της διάσπασης.

Κάλεσε ακόμα τους βουλευτές να είναι προσεκτικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι «η παρουσία μας πρέπει να υποβοηθά το κοινοβουλευτικό μας έργο. Ούτε να το υποκαθιστά, ούτε πολύ περισσότερο να το επισκιάζει», όπως και να υπερασπίζονται τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που, όπως υποστήριξε, «αποτελεί για εμάς ιστορικό χρέος».

Στο μεταξύ, χτες, την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής Ν. Φαραντούρης, ενώ σήμερα ή αύριο αναμένεται η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στ. Κασσελάκη. Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή για τα διαδικαστικά του συνεδρίου και των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου. Αναμένεται να επανακατατεθεί η τροπολογία ώστε η εκλογή της να αποσυνδεθεί απ' τη διαδικασία εκλογής προέδρου και να μετατεθεί αργότερα χρονικά, πρόταση με την οποία διαφωνεί έντονα η πλευρά Κασσελάκη.

Φιέστα στη Ρηγίλλης

Φιέστα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ ετοιμάζουν τα στελέχη του κόμματος το βράδυ της Παρασκευής έξω από τα παλαιά τους γραφεία στην οδό Ρηγίλλης, όπου θα κάνει πανηγυρική ομιλία ο Κυρ. Μητσοτάκης. Σε μια προσπάθεια επίδειξης ομοψυχίας, άλλωστε, φρόντισε να τηλεφωνήσει ο ίδιος στους Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά, προκειμένου να τους προσκαλέσει. Στο Μαξίμου δεν ξέρουν βέβαια αν τελικά οι δύο πρ. πρωθυπουργοί (που εκφράζοντας ενδοαστικές αντιθέσεις έχουν διαφωνήσει με πτυχές της πολιτικής Μητσοτάκη) θα παραβρεθούν.

ΠΕΚΑΜ
Στη Μακρόνησο στις 6 Οκτώβρη

Εκδήλωση στη Μακρόνησο την Κυριακή 6 Οκτώβρη διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), για τη σφαγή της Μακρονήσου (στο Α' Τάγμα), τιμώντας τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, που το παράδειγμά τους αποτελεί φάρο και οδηγό για τις νέες γενιές, για όλο τον λαό που παλεύει για μια καλύτερη ζωή, για να ανατρέψει τη βαρβαρότητα που γεννά το άδικο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

Η αναχώρηση θα γίνει από το Λαύριο στις 8.30 το πρωί ενώ νωρίτερα, στις 7.15 π.μ., πούλμαν θα φύγουν από τη στάση «Μεταξουργείο» του Μετρό.

Δηλώσεις συμμετοχής - πληροφορίες στα τηλέφωνα της ΠΕΚΑΜ μέχρι και σήμερα Τετάρτη.

ΚΙΝΑ
Απένειμε το «Βραβείο Φιλίας» στον Κώστα Γουλιάμο

Στον καθηγητή και πρώην πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμο απονεμήθηκε το «Βραβείο Φιλίας», η ύψιστη τιμητική διάκριση που απονέμει η Κίνα σε ξένες προσωπικότητες που διακρίνονται στους τομείς των Γραμμάτων, των Τεχνών, της επιστήμης και της οικονομίας.

Οπως δήλωσε ο ίδιος, «το "Βραβείο Φιλίας" αποτελεί ύψιστη τιμή. Νιώθω βαθύτατα συγκινημένος γι' αυτή την αναγνώριση (...) Το βραβείο αντικατοπτρίζει όχι μόνο τη δική μου συμβολή, αλλά και την αφοσίωση όλων εκείνων των συναδέλφων σε Ελλάδα και Κύπρο που έχουν συμβάλει με τον τρόπο τους στην προώθηση της διαπολιτισμικής συνεργασίας και διεπιστημονικής όσμωσης με την Κίνα».

Το «Βραβείο Φιλίας», που απονέμεται από το 1950, έχουν λάβει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.900 επιστήμονες και πολιτικοί από 80 χώρες, ανάμεσά τους επιστήμονες, συγγραφείς, διανοητές και καλλιτέχνες, όπως και κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ