ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ
«Να γίνουμε ένα μέσα από τη μουσική και την αλληλεγγύη, να μην ξεχάσουμε και να μην ξεχαστούμε... »

RIZOSPASTIS

Τέμπη. 28.2.2023. Μια ημερομηνία χαραγμένη στη μνήμη του λαού και της νεολαίας. Δεν ξεχνάμε. «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Το σύνθημα που δόνησε όλη τη χώρα στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις μετά το έγκλημα στην κοιλάδα των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, παραμένει ολοζώντανο, όχι μόνο γιατί δεν ξεχνάμε, αλλά γιατί επιβεβαιώνεται δραματικά με χίλιες δυο αφορμές.

Το μήνυμα ότι «δεν ξεχνάμε» έστειλε το μεγάλο πλήθος που συνέρρεε από νωρίς στη συναυλία που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Καλλιμάρμαρο, από τον Σύλλογο Συγγενών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν και Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, που με κατακόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα «το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί» μοίραζαν το «εισιτήριο χωρίς επιστροφή», δείχνοντας ότι το έγκλημα αυτό έχει ιστορία.

«Δεν ξεχνάμε τις μεγάλες διαδηλώσεις εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών που με τα σωματεία τους και τους φοιτητικούς συλλόγους διατράνωσαν το σύνθημα ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας και έδειξαν τη δύναμή μας. Ετσι συνεχίζουμε και στη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 20 Νοέμβρη με σύνθημα "λεφτά για μισθούς, Παιδεία, Υγεία - έξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία», ανέφερε μεταξύ άλλων το κάλεσμα που μοίραζαν, ενώ τα μπλουζάκια που φορούσαν και το πανό που σήκωσαν κατά τη διάρκεια της συναυλίας έγραφαν: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί».

«Μακάρι να μη χρειαζόταν να είμαστε εδώ απόψε, μακάρι να ήμασταν με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μαζί στη ζωή». Με αυτά τα λόγια οι διοργανωτές καλωσόρισαν το πλήθος. «Να μνημονεύσουμε τους ανθρώπους που άδικα έφυγαν τόσο νωρίς», σημείωσαν ακόμα.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων άνοιξε τη συναυλία με ένα μοιρολόι που έγραψε προς τιμήν της νιότης που χάθηκε στο έγκλημα των Τεμπών. «Μία νύχτα μνήμης με την ευχή και την παράκληση να γίνουμε ένα μέσα από τη μουσική και την αλληλεγγύη, να μην ξεχάσουμε και να μην ξεχαστούμε...», προσέφεραν στη συνέχεια οι σπουδαίοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συναυλία με το απόθεμα της ψυχής τους: Οι Κοινοί Θνητοί, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και η Τάνια Τσανακλίδου.

Στη συναυλία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Θοδωρή Κωτσαντή.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καταγγέλλει το νέο κρούσμα καταστολής στο ΑΠΘ

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων για την πτώση ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καταγγέλλει την εισβολή των ΜΑΤ και των δυνάμεων καταστολής στο ιστορικό κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής, τις συλλήψεις 5 φοιτητών και το νέο κυβερνητικό σχέδιο αποπροσανατολισμού και συκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος, που εξελίσσεται για άλλη μια φορά με επίκεντρο το ΑΠΘ.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΠΣ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ αναφέρει: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το "πάμε κι όπου βγει" στο πανεπιστήμιο ΑΕ είναι ο "κανόνας" και η καθημερινότητα για τους πολλούς, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλειά μας (...) Δεν θα περιμένουμε να δούμε ξανά τους διάφορους "υπεύθυνους - ανεύθυνους" να χύνουν πάλι κροκοδείλια δάκρυα, όταν θα έχει γίνει το κακό!».

Στο μεταξύ, κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10/10 στην Πρυτανεία του ΑΠΘ από τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) και άλλους 6 φοιτητικούς συλλόγους για την πτώση του ασανσέρ που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στις Γ' Φοιτητικές Εστίες.

«Για άλλη μια φορά οι απαντήσεις που πήραμε ήταν εξοργιστικές. Το γνωστό πινγκ - πονγκ ευθυνών ανάμεσα σε Πρυτανεία - κυβέρνηση - ΙΝΕΔΙΒΙΜ, όπου όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι, όλοι όμως συμφωνούν και εφαρμόζουν την εγκληματική πολιτική κόστους - οφέλους, που προετοιμάζει τα "νέα Τέμπη" στις σπουδές και τις ζωές μας», καταγγέλλουν οι φοιτητές και καταδικάζουν επίσης την εισβολή πάνοπλων διμοιριών των ΜΑΤ στο ιστορικό κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Ξεσηκωμός για το ξεσπίτωμα οικογένειας με ανάπηρο παιδί

Να πετάξουν στον δρόμο οικογένεια συνταξιούχου με βαριά ανάπηρο παιδί, στη φτωχογειτονιά της Νεάπολης Χαλκίδας, για χρέος μόλις 10.000 ευρώ, επιχειρούν τα «κοράκια» των funds. Στο πλευρό της οικογένειας στέκονται συνδικάτα και σύλλογοι της Εύβοιας καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, διοργανώνοντας κινητοποίηση το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο δημαρχείο Χαλκίδας (παραλία) με την απαίτηση να σταματήσει η απαράδεκτη διαδικασία.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στις Βρυξέλλες για τους πλειστηριασμούς

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ διοργανώνει τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη, στις 9 π.μ., στο Ευρωκοινοβούλιο (αίθουσα 7Η1) στις Βρυξέλλες, εκδήλωση ενάντια στους πλειστηριασμούς με θέμα «Πλειστηριασμοί κυβέρνησης - ΕΕ: Εκεί που ο λαός έσωσε τα σπίτια του λαού».

Την εισήγηση θα πραγματοποιήσει ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης. Θα ακολουθήσουν ομιλίες από την Ιωάννα Κολοβού, συνταξιούχο δημοσιογράφο που υπερασπίστηκε το σπίτι της ενάντια στα «κοράκια» τραπεζών και funds, την Αναστασία Ευθυμίου, εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), και τον Αντώνη Λευκαδίτη, δικηγόρο οικογενειών. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με παρεμβάσεις οικογενειών που ήρθαν αντιμέτωπες με πλειστηριασμούς και εξώσεις.

Τον συντονισμό και το κλείσιμο της εκδήλωσης θα πραγματοποιήσει ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Στις 14 - 16 Οκτώβρη το 24ο Συνέδριο

Το τριήμερο 14 -16 Οκτώβρη πραγματοποιείται στην Αθήνα το 24ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, με τη συμμετοχή 352 αντιπροσώπων που εκπροσωπούν 99 σωματεία - μέλη της και χιλιάδες συνταξιούχους σε όλη τη χώρα. Το Συνέδριο ολοκληρώνει τον κύκλο μιας τριετίας γεμάτης με πλούσια δράση του συνταξιουχικού κινήματος ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, διεκδίκησης των αιτημάτων των συνταξιούχων με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Κορυφώνονται οι διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Σε τροχιά κορύφωσης βρίσκονται οι διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της συνολικότερης αναμόρφωσης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

Το ΠΑΣΟΚ εκλέγει την Κυριακή τον νέο του πρόεδρο, ανάμεσα στους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα που επικράτησαν στον πρώτο γύρο των εκλογών. Παρά τους υψηλούς τόνους με αφορμή τη ματαίωση του μεταξύ τους ντιμπέιτ, αμφότεροι δηλώνουν ότι η επόμενη μέρα θα τους βρει προσηλωμένους στη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης. Στη διαμόρφωση δηλαδή μιας αξιόπιστης εναλλακτικής για το σύστημα, στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην απορρόφηση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο συγκαλείται εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή, όπου δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτημα διαγραφής του Στ. Κασσελάκη, μετά και το εξώδικο που απέστειλε στην Κεντρική Επιτροπή και στην Πολιτική Γραμματεία, καταλογίζοντάς τους ευθύνη για την επιλεκτική διαρροή του «πόθεν έσχες» που κατέθεσε μαζί με την υποψηφιότητά του για την προεδρία.

Το κλίμα είναι «πολεμικό». Την Πέμπτη μάλιστα κυκλοφόρησε ένα sms που αποδίδεται στην πλευρά Κασσελάκη και αποκαλύπτει σχέδιο συγκέντρωσης αγανακτισμένων μελών έξω απ' το ξενοδοχείο όπου θα συνεδριάζει η ΚΕ, έτσι ώστε να μην μπορέσει αυτή να πραγματοποιηθεί. Ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης έκανε λόγο για «προβοκάτσια», ενώ σε συνέντευξή του δήλωσε ότι παραμένει πρόεδρος του κόμματος...

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξω οι μπουλντόζες από τις βουνοκορφές του Γράμμου

Σε κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφή των ηρωικών για τον λαό βουνοκορφών του Γράμμου από τις παράνομες παρεμβάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, με τη χρήση σκαπτικών μηχανημάτων του στρατού, καλεί η ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ την Κυριακή 13/10, στις 9.30 π.μ. στην Αετομηλίτσα. Ωρα αναχώρησης 7.30 π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου.

ΛΑΡΙΣΑ
Αναβλήθηκε η δίκη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου

Παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας πραγματοποίησαν, το πρωί της Παρασκευής, εργαζόμενοι, μέλη συνδικάτων και σωματείων την ώρα που είχε προγραμματιστεί να γίνει η δίκη σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, Γιάννη Σκόκα, για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή υπερασπίστηκε απολυμένο από το ξενοδοχείο «Metropol». Η δίκη τελικά αναβλήθηκε καθώς δεν προσήλθε η πλευρά της εργοδοσίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΒΕ
Κινητοποίηση για να δοθεί επίδομα ασθενείας σε επαγγελματία

Τη χορήγηση επιδόματος ασθενείας σε επαγγελματία που νοσηλεύεται, και σε κάθε επαγγελματία που το έχει ανάγκη, απαιτούν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Ενώσεις επαγγελματιών με κινητοποίηση την Τετάρτη 16 Οκτώβρη στις 8 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Ο επαγγελματίας, ιδιοκτήτης καθαριστηρίου στο Περιστέρι, έχει υποβληθεί σε χειρουργείο λόγω ανευρύσματος στην κοιλιακή χώρα. Μετά από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν παραμένει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο εδώ και πάνω από 20 μέρες, χωρίς να έχει καμία στήριξη από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Το πρόβλημα αναδεικνύει η Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων και την κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει στηρίζουν οι: Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθαριστηρίων - Ταπητοκαθαριστηρίων και συναφών επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου.

Επίσης, τα Σωματεία - Ενώσεις - Συντεχνίες: Καθαριστηρίων Πειραιά «Η Αργώ», Καθαριστηρίων Θεσσαλονίκης, Καθαριστηρίων Ιωαννίνων «Ο Πύρρος», Επαγγελματιών Εμπόρων Περιστερίου, Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Περιχώρων.

Στο μεταξύ, με συσκέψεις, συνελεύσεις και άλλες πρωτοβουλίες δυναμώνουν τον αγώνα τους οι μικροί ΕΒΕ, με σταθμό το συλλαλητήριο που διοργανώνουν στην Αθήνα την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Αθηνών και προαστίων καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 21 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της ΟΒΣΑ (Πατούσα 3, 6ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ