Σάββατο 12 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ
«Να γίνουμε ένα μέσα από τη μουσική και την αλληλεγγύη, να μην ξεχάσουμε και να μην ξεχαστούμε... »

RIZOSPASTIS

Τέμπη. 28.2.2023. Μια ημερομηνία χαραγμένη στη μνήμη του λαού και της νεολαίας. Δεν ξεχνάμε. «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Το σύνθημα που δόνησε όλη τη χώρα στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις μετά το έγκλημα στην κοιλάδα των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, παραμένει ολοζώντανο, όχι μόνο γιατί δεν ξεχνάμε, αλλά γιατί επιβεβαιώνεται δραματικά με χίλιες δυο αφορμές.

Το μήνυμα ότι «δεν ξεχνάμε» έστειλε το μεγάλο πλήθος που συνέρρεε από νωρίς στη συναυλία που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Καλλιμάρμαρο, από τον Σύλλογο Συγγενών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν και Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, που με κατακόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα «το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί» μοίραζαν το «εισιτήριο χωρίς επιστροφή», δείχνοντας ότι το έγκλημα αυτό έχει ιστορία.

«Δεν ξεχνάμε τις μεγάλες διαδηλώσεις εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών που με τα σωματεία τους και τους φοιτητικούς συλλόγους διατράνωσαν το σύνθημα ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας και έδειξαν τη δύναμή μας. Ετσι συνεχίζουμε και στη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 20 Νοέμβρη με σύνθημα "λεφτά για μισθούς, Παιδεία, Υγεία - έξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία», ανέφερε μεταξύ άλλων το κάλεσμα που μοίραζαν, ενώ τα μπλουζάκια που φορούσαν και το πανό που σήκωσαν κατά τη διάρκεια της συναυλίας έγραφαν: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί».


«Μακάρι να μη χρειαζόταν να είμαστε εδώ απόψε, μακάρι να ήμασταν με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μαζί στη ζωή». Με αυτά τα λόγια οι διοργανωτές καλωσόρισαν το πλήθος. «Να μνημονεύσουμε τους ανθρώπους που άδικα έφυγαν τόσο νωρίς», σημείωσαν ακόμα.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων άνοιξε τη συναυλία με ένα μοιρολόι που έγραψε προς τιμήν της νιότης που χάθηκε στο έγκλημα των Τεμπών. «Μία νύχτα μνήμης με την ευχή και την παράκληση να γίνουμε ένα μέσα από τη μουσική και την αλληλεγγύη, να μην ξεχάσουμε και να μην ξεχαστούμε...», προσέφεραν στη συνέχεια οι σπουδαίοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συναυλία με το απόθεμα της ψυχής τους: Οι Κοινοί Θνητοί, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και η Τάνια Τσανακλίδου.

Στη συναυλία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Θοδωρή Κωτσαντή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ