ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Δεκαεννέα μήνες μετά ακόμα να ξεκινήσει η δίκη

Στον ανακριτή ξεκίνησαν χτες οι απολογίες των 41 κατηγορουμένων, με πρώτη την πρόεδρο της ΡΑΣ

INTIME NEWS

Εν μέσω καταγγελιών των συγγενών των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών για «τακτικές επιπλέον και διαρκούς καθυστέρησης», από την κυβέρνηση και τις αρχές, της έναρξης της δίκης, ξεκίνησε χτες στη Λάρισα ο πρώτος κύκλος των απολογιών 8 κατηγορουμένων για τη μετωπική σύγκρουση στις 29 Φλεβάρη του 2023 των δύο τρένων και την έκρηξη που ακολούθησε και στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Πρώτη κατέθεσε στον εφέτη ανακριτή η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), Ιωάννα Τσιαπαρίκου, για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή. Μετά από την απολογία αφέθηκε ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της διαμονής στην οικία της (και όχι σε άλλη διεύθυνση ή σπίτι) και της υποχρεωτικής παρουσίας στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της το πρώτο 10ήμερο κάθε μήνα.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να απολογηθούν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και τρεις προανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής, ενώ στις αρχές Νοέμβρη αναμένεται η απολογία του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αυτήν τη στιγμή οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 41.

Στο μεταξύ, ακόμη αναμένεται το πόρισμα του εμπειρογνώμονα του ΕΜΠ σχετικά με την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησαν μετά τη σύγκρουση των τρένων, έρευνα που είχε παραγγείλει ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης.

Επιπλέον, αναμένονται το πόρισμα ειδικού μεταλλειολόγου που εξέτασε βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, το οποίο είχε μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα αποτελέσματα της έρευνας επί του βιντεοληπτικού υλικού που ανέκτησε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Αγγλία και έστειλε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στην Ελλάδα και αφορά τη μοιραία διαδρομή της εμπορικής αμαξοστοιχίας από τη Θεσσαλονίκη ως τους Ν. Πόρους.

Τις επόμενες μέρες ο εφέτης ανακριτής θα αποφασίσει επί του αιτήματος πατέρα θύματος για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών αξιωματούχων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών σχετικά με τον τρόπο περισυλλογής βιολογικού υλικού από το Κουλούρι.

Κωλυσιεργία με στόχο τη συγκάλυψη

Αυτό πάντως που παραμένει εξόφθαλμο είναι ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί από την πρώτη στιγμή να συγκαλύψει όλες τις πτυχές του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη. Η χυδαιότητα με την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός βγαίνει και δηλώνει «εμείς κάναμε την καλύτερη δουλειά που πιστεύω ότι μπορούσαμε να κάνουμε», σε συνδυασμό με το πόρισμα - ντροπή της ΝΔ, είναι ενδεικτική για το μέγεθος του «κουκουλώματος» και τον συντονισμό της προπαγάνδας τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ομως, τα ψέματά τους είναι τόσο κραυγαλέα που η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Δεν μπορούν να κρυφτούν ούτε οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την υλοποίηση της πολιτικής της «απελευθέρωσης» των Μεταφορών, της ιδιωτικοποίησης και της υποστελέχωσης του σιδηρόδρομου, που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη. Ούτε βέβαια η συντονισμένη επιχείρηση συγκάλυψης με το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος.

Είναι προφανές ότι την κύρια πολιτική ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο και τα τεράστια κενά και ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας φέρουν ακέραιη το αστικό κράτος και όλες οι αστικές κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ): Ολοι μαζί προώθησαν, από την περίοδο ακόμα που ήταν πλήρως κρατική ιδιοκτησία οι σιδηροδρομικές μεταφορές, την κατεύθυνση διάσπασης και τεμαχισμού του ΟΣΕ, την αποψίλωση του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού και την υποστελέχωση, ενώ στη συνέχεια προώθησαν την ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου τμήματος των μεταφορών. Ταυτόχρονα, τα συστήματα ασφαλείας, που με βάση τις εξελιγμένες τεχνολογικές δυνατότητες θα μπορούσαν να αποτρέψουν τέτοιου είδους δυστυχήματα, δεν τοποθετούνται γιατί για κράτος και ομίλους που εκμεταλλεύονται το δίκτυο θεωρούνται κόστος. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και στην υπόλοιπη ΕΕ της «απελευθερωμένης σιδηροδρομικής αγοράς», αφού μόνο στο 13% του δικτύου έχουν τοποθετηθεί, όπου δηλαδή συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Θερμή η υποδοχή της Αλέιδα Γκεβάρα στο Χαϊδάρι

Από την εκδήλωση στο δημαρχείο
Από την εκδήλωση στο δημαρχείο
Η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε, η οποία αυτές τις μέρες βρίσκεται στη χώρα μας με αφορμή την έκδοση - λεύκωμα «Ernesto Che Guevara, Οικογενειακό Αλμπουμ», χθες το πρωί επισκέφτηκε το Χαϊδάρι, όπου την υποδέχτηκαν θερμά ο αγωνιστής δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Σελέκος και μέλη της δημοτικής αρχής. Ενημερώθηκε για τη μεγάλη Ιστορία της πόλης και τους αγώνες του λαού της, ενώ ακολούθησε εκδήλωση προς τιμήν της στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Μ. Σελέκος τόνισε ότι η ζωή και ο αγώνας του Τσε Γκεβάρα συνεχίζουν και σήμερα να συγκλονίζουν τους νέους, κάθε άνθρωπο που παλεύει απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές, ώστε οι λαοί να σηκώσουν κεφάλι. Δεν ήταν απλά μεγάλος επαναστάτης αλλά μια προσωπικότητα που έγραψε Ιστορία στον 20ό αιώνα, είπε, προσθέτοντας ότι η Κούβα, το Νησί της Επανάστασης, είναι στην καρδιά όλων των ανθρώπων που παλεύουν για να αλλάξει η κοινωνία, όπως έκαναν ο Τσε, ο Φιντέλ, ο Καμίλο Σιενφουέγος και άλλοι - και είναι σημαντικό να βλέπουμε τον ελληνικό λαό να δείχνει τη μεγάλη αλληλεγγύη του προς την Κούβα.

Ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμις Φουέντες Ερνάντες, ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή Χαϊδαρίου αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους για τη θερμή υποδοχή, ενώ μετέφερε και τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του κουβανικού λαού.

Από την επίσκεψη στο Στρατόπεδο - τόπο θυσίας αγωνιστών
Από την επίσκεψη στο Στρατόπεδο - τόπο θυσίας αγωνιστών
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Αλέιδα, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα, και αναφέρθηκε στο πώς έζησε η ίδια τον πατέρα της, πώς ήταν σαν άνθρωπος, πόσο έντονη είχε την αίσθηση του δικαίου, αλλά και γιατί η ιδεολογία του και η πάλη του είναι επίκαιρες και αναγκαίες και στο σήμερα. Επεσήμανε ότι ο κουβανικός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται για να είναι ελεύθερος, μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, κάτω από έναν σκληρό αποκλεισμό, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη βαρύτητα που δίνεται στην Κούβα σε ό,τι αφορά την Υγεία, τη μόρφωση, την καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας.

Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και για τη ζωή του Τσε και για την Κούβα, ενώ «βομβάρδισαν» την Αλέιδα με ερωτήσεις, τις οποίες απάντησε πολύ πρόθυμα.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης από τη «New Star», εκδότης του λευκώματος, ενημέρωσε ότι αυτό είναι το πρώτο από τα Απαντα του Τσε Γκεβάρα και στόχος είναι να εκδοθούν συνολικά 10 βιβλία, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα, καθώς επίσης ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία κυκλοφορεί το λεύκωμα.

Ακολούθησε επίσκεψη στο ιστορικό μνημείο «Μπλοκ 15» στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

Σήμερα η Αλέιδα θα επισκεφτεί την Πάτρα και θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Φωτιά στο άλσος του Πεδίον του Αρεως

Φωτιά εκδηλώθηκε στο άλσος στο Πεδίον του Αρεως αργά χτες το απόγευμα. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η φωτιά προκλήθηκε από ρίψη φωτοβολίδας, με συνέπεια να τυλιχθεί στις φλόγες ένα δέντρο. Η φωτιά επεκτάθηκε, χωρίς να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, αστυνομικές δυνάμεις διενεργούσαν έρευνες προκειμένου να εντοπιστεί το άτομο που εκτόξευσε τη φωτοβολίδα.

ΣΕΠΟΛΙΑ
Επίθεση ρατσιστών σε δομή προσφυγόπουλων

Σοβαρό περιστατικό εναντίον ανήλικων ξεριζωμένων φέρεται να σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Μετά από μια έντονη αψιμαχία μεταξύ προσφυγόπουλων που διέμεναν στη δομή, ομάδα ρατσιστών που εμφανίστηκε εισέβαλε με βρισιές και βία και χτύπησε δύο παιδιά, ενώ καταγγέλλεται από κατοίκους ότι η αστυνομία που κλήθηκε προχώρησε στην προσαγωγή όχι των δραστών αλλά των θυμάτων. Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι μία ομάδα περίπου 20 ατόμων εισέβαλε στη δομή με λοστούς, σπάζοντας την πόρτα. Οπως σημείωσε, το υλικό από βίντεο θα παραδοθεί στην Εισαγγελία και πρόσθεσε ότι ...η αυτοδικία δεν γίνεται ανεκτή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εισαγγελική παρέμβαση για το κέντρο αποκατάστασης αναπήρων «Αγ. Δημήτριος»

Παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε δημοσίευμα για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης δεκάδων περιθαλπόμενων στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Αγιος Δημήτριος».

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες. Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι αυτά της έκθεσης (κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση), της παράνομης βίας κατά ανηλίκων και αδύναμων προσώπων (κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση) και της παράβασης υγειονομικού κανονισμού.

Θυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο Κέντρο είχε διαταχθεί έρευνα από κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) μετά τον θάνατο ενός περιθαλπόμενου, 21 ετών, τον Νοέμβριο του 2021, που φέρεται να έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από νοσηλευτή. Από την έρευνα της Αρχής διαπιστώθηκαν παραλείψεις και παρατυπίες στη λειτουργία του.

Με βάση τα ευρήματα της έκθεσης, η εισαγγελία παρέπεμψε σε δίκη συνολικά 18 στελέχη και εργαζόμενους του Κέντρου.

Στο μεταξύ, για τον θάνατο του περιθαλπόμενου δικάζεται αυτές τις μέρες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης ένας 57χρονος νοσηλευτής με την κατηγορία θανατηφόρας σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμου ατόμου.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέχεια παρεμβάσεων για να σταματήσει η καταστροφή στον Γράμμο

Στην Εισαγγελία Ιωαννίνων χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ

Η ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, σε συνέχεια της μαχητικής κινητοποίησης στην Αετομηλίτσα την περασμένη Κυριακή για την υπεράσπιση του Γράμμου από τις παράνομες και καταστροφικές παρεμβάσεις της περιφερειακής αρχής Ηπείρου που συνεχίζει το έργο της με τις πλάτες της κυβέρνησης, με σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει:

«Οι εκπρόσωποι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου έχουν ήδη θέσει προς συζήτηση τα καταστροφικά "έργα" (!) στον Γράμμο, ωστόσο η περιφερειακή αρχή τελικά αναβάλλει το προγραμματισμένο για την Πέμπτη 17 Οκτώβρη Περιφερειακό Συμβούλιο, για να μην αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις όλων των φορέων που εναντιώνονται στην καταστροφή του Γράμμου.

Το ΚΚΕ θα λάβει κι άλλες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του Γράμμου, για να σταματήσουν εδώ και τώρα οι παρεμβάσεις. Ηδη έχει κατατεθεί σχετική Ερώτηση αλλά και Αναφορά στη Βουλή. Παρέμβαση στην Εισαγγελία Ιωαννίνων πραγματοποίησε σήμερα (σ.σ. χτες) κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Νίκο Εξαρχο, βουλευτή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, Γιώργο Πρέντζα, περιφερειακό σύμβουλο Ηπείρου της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και την Ολυ Τσουμάνη, δημοτική σύμβουλο Ιωαννίνων της "Λαϊκής Συσπείρωσης", οι οποίοι κατέθεσαν σχετικά έγγραφα και φωτογραφίες και ζήτησαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας για να σταματήσουν οι παράνομες καταστροφικές εργασίες στην κορυφογραμμή του Γράμμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ