Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θερμή η υποδοχή της Αλέιδα Γκεβάρα στο Χαϊδάρι

Από την εκδήλωση στο δημαρχείο
Από την εκδήλωση στο δημαρχείο
Η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε, η οποία αυτές τις μέρες βρίσκεται στη χώρα μας με αφορμή την έκδοση - λεύκωμα «Ernesto Che Guevara, Οικογενειακό Αλμπουμ», χθες το πρωί επισκέφτηκε το Χαϊδάρι, όπου την υποδέχτηκαν θερμά ο αγωνιστής δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Σελέκος και μέλη της δημοτικής αρχής. Ενημερώθηκε για τη μεγάλη Ιστορία της πόλης και τους αγώνες του λαού της, ενώ ακολούθησε εκδήλωση προς τιμήν της στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Μ. Σελέκος τόνισε ότι η ζωή και ο αγώνας του Τσε Γκεβάρα συνεχίζουν και σήμερα να συγκλονίζουν τους νέους, κάθε άνθρωπο που παλεύει απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές, ώστε οι λαοί να σηκώσουν κεφάλι. Δεν ήταν απλά μεγάλος επαναστάτης αλλά μια προσωπικότητα που έγραψε Ιστορία στον 20ό αιώνα, είπε, προσθέτοντας ότι η Κούβα, το Νησί της Επανάστασης, είναι στην καρδιά όλων των ανθρώπων που παλεύουν για να αλλάξει η κοινωνία, όπως έκαναν ο Τσε, ο Φιντέλ, ο Καμίλο Σιενφουέγος και άλλοι - και είναι σημαντικό να βλέπουμε τον ελληνικό λαό να δείχνει τη μεγάλη αλληλεγγύη του προς την Κούβα.

Ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμις Φουέντες Ερνάντες, ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή Χαϊδαρίου αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους για τη θερμή υποδοχή, ενώ μετέφερε και τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του κουβανικού λαού.

Από την επίσκεψη στο Στρατόπεδο - τόπο θυσίας αγωνιστών
Από την επίσκεψη στο Στρατόπεδο - τόπο θυσίας αγωνιστών
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Αλέιδα, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα, και αναφέρθηκε στο πώς έζησε η ίδια τον πατέρα της, πώς ήταν σαν άνθρωπος, πόσο έντονη είχε την αίσθηση του δικαίου, αλλά και γιατί η ιδεολογία του και η πάλη του είναι επίκαιρες και αναγκαίες και στο σήμερα. Επεσήμανε ότι ο κουβανικός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται για να είναι ελεύθερος, μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, κάτω από έναν σκληρό αποκλεισμό, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη βαρύτητα που δίνεται στην Κούβα σε ό,τι αφορά την Υγεία, τη μόρφωση, την καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας.

Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και για τη ζωή του Τσε και για την Κούβα, ενώ «βομβάρδισαν» την Αλέιδα με ερωτήσεις, τις οποίες απάντησε πολύ πρόθυμα.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης από τη «New Star», εκδότης του λευκώματος, ενημέρωσε ότι αυτό είναι το πρώτο από τα Απαντα του Τσε Γκεβάρα και στόχος είναι να εκδοθούν συνολικά 10 βιβλία, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα, καθώς επίσης ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία κυκλοφορεί το λεύκωμα.

Ακολούθησε επίσκεψη στο ιστορικό μνημείο «Μπλοκ 15» στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

Σήμερα η Αλέιδα θα επισκεφτεί την Πάτρα και θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ