Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
XIOΣ
Αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στις εξορύξεις αντιμονίου

Από τη διαμαρτυρία των κατοίκων
Από τη διαμαρτυρία των κατοίκων
Αγωνιστικό μήνυμα έστειλαν, για άλλη μια φορά, κάτοικοι της Χίου, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Δευτέρας για το πολύ σοβαρό θέμα των εξορύξεων αντιμονίου στη βόρεια Χίο, λίγο πριν την έναρξη της σχετικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα της Συντονιστικής Επιτροπής Δράσης και Ενημέρωσης για το αντιμόνιο, που έχουν συγκροτήσει 19 φορείς του νησιού.

Δυναμικά στην είσοδο του δημαρχείου και στη συνέχεια στο φουαγιέ, οι διαδηλωτές με την παρουσία τους εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στη μετατροπή της περιοχής σε ορυχείο, ζητώντας τη διαφύλαξη και διάσωση του περιβάλλοντος. Αξιοσημείωτο της κινητοποίησης ήταν οι ζωγραφιές των παιδιών. Με λαδοπαστέλ ζωγράφισαν τη Χίο σε ένα πανό, μεταφέροντας με τον δικό τους τρόπο το δικαίωμά τους να μεγαλώσουν και να ζήσουν σε έναν τόπο που δεν θα έχει καταστραφεί από τις εξορύξεις.

Οσον αφορά την επαναληπτική συνεδρίαση του ΔΣ για το θέμα, ο δήμαρχος Χίου, Γιάννης Μαλαφής, πρότεινε την αναποτελεσματική διαδικασία μιας δήθεν διαβούλευσης - στην ουσία άτυπης - με την κυβέρνηση, την ώρα που, ήδη, το ΥΠΕΝ, μετά και την παράταση της δημόσιας διαβούλευσης έως τις 25/10, έχει ζητήσει τα... ίδια. Δηλαδή, να του σταλεί ό,τι έχει προκύψει, προκειμένου να τα ...λάβει υπόψη του για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού έρευνας και εκμετάλλευσης του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου της ευρύτερης περιοχής του Κεράμου Χίου.

Ετσι, κατέθεσε και υπερψηφίσθηκε από τη δημοτική αρχή μια πρόταση που δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, η οποία συνοψίζεται στη συγκέντρωση των ερωτημάτων, απόψεων κ.ά. που θα αναπτυχθούν στην λεγόμενη δημόσια διαβούλευση από φορείς και πολίτες, την αποστολή τους στις αρμόδιες αρχές και την εκ νέου συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα εκφράσει τη γνώμη του. Υπέρ της πρότασης του δημάρχου ψήφισαν 22 σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Η απόφαση έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες και χαρακτηρίστηκε εμπαιγμός από τους συγκεντρωμένους.

Οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέθεσαν την κοινή πρόταση να σταματήσει τώρα κάθε σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έρευνα και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της βόρειας Χίου και του αντιμονίου ειδικότερα. Την πρόταση ψήφισαν 15 σύμβουλοι από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Πιο πριν, στη συνεδρίαση του ΔΣ ο Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή, ότι «επειδή γίνεται συζήτηση για την τοπική κοινωνία... Ποια είναι η τοπική κοινωνία; Δεν είναι η συνέλευση της Βολισσού; Δεν είναι η απόφαση του προέδρου της Ποταμιάς (...); Επίσης, υπάρχουν 19 σωματεία και φορείς. Δεν είναι τοπική κοινωνία; 2.000 υπογραφές. Ο κόσμος από κάτω δεν είναι τοπική κοινωνία; Εσείς που κόπτεσθε για την τοπική κοινωνία, όλο αυτό το διάστημα τι κάνατε; Τη μέρα του προηγούμενου ΔΣ. (...) Τίποτα απολύτως». «Εμείς τις προθέσεις μας τις δείχνουμε. Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. (...) Βάζετε πλάτη στις πολιτικές της κυβέρνησης, κ. δήμαρχε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ