ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Στον βωμό του κέρδους θυσιάζεται η ζωή των εργαζομένων

Νεκρός εργάτης σε εργοστάσιο στον Αλμυρό Μαγνησίας | Συνέντευξη Τύπου από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Τέλος δεν έχει ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη στους χώρους δουλειάς, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.

Το πρωί της Τρίτης, 47χρονος που εργαζόταν στον Αλμυρό Μαγνησίας, στην εταιρεία SOVEL, υπέστη ανακοπή καρδιάς εν ώρα εργασίας και «έφυγε» από τη ζωή.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» αναφέρει ότι «ο θάνατος των συναδέλφων στον χώρο εργασίας και χωρίς τη δυνατότητα ανάνηψης αναδεικνύει την ανάγκη διαρκούς παρουσίας γιατρών Εργασίας και νοσηλευτών στους χώρους δουλειάς σε κάθε βάρδια. Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη η συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε μόνιμους και εργολαβικούς συναδέλφους».

Προσθέτει ότι «οι θάνατοι από καρδιολογικά προβλήματα, εγκεφαλικά, που χαρακτηρίζονται στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας "παθολογικά ατυχήματα", στην πραγματικότητα οφείλονται στις συνθήκες εργασίας. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οι "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις όπως η "διευθέτηση του χρόνου εργασίας", που εφαρμόζονται με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις όπως για τη 13ωρη και την 6ήμερη εργασία, επιβαρύνουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων».

Οχι άλλες ανθρωποθυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!

«Δεν είναι μοιραίο, δεν είναι κανονικότητα στη ζωή μας να πάμε για δουλειά και να μην ξέρουμε εάν θα γυρίσουμε», τόνισε στο μεταξύ ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες, με αφορμή το φριχτό δυστύχημα που σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα σε εκκοκκιστήριο, με αποτέλεσμα μια 25χρονη εργάτρια να βρει τραγικό θάνατο.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο περιστατικό, ο Γιάννης Σκόκας ανέφερε ότι η εργαζόμενη δέχτηκε θανατηφόρο χτύπημα σε πρέσα του εργοστασίου τη στιγμή που εκτελούσε εργασίες καθαριότητας μέσα στο συγκεκριμένο μηχάνημα από θυρίδα η οποία δεν είχε μηχανισμό ασφαλείας. Με ευθύνη της εργοδοσίας θα έπρεπε να υπάρχει μηχανισμός διακοπής λειτουργίας σε όλα τα μηχανήματα της εγκατάστασης. Το γεγονός ότι η πρέσα βάμβακος μπορούσε να λειτουργήσει με ανοιχτή θυρίδα έθετε καθημερινά τη ζωή των εργαζομένων σε κίνδυνο, με τραγικά αποτελέσματα για την 25χρονη. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή (θυρίδα) βρισκόταν σε σημείο όπου δεν υπήρχε ορατότητα από τον χειριστή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις βασικές παραμέτρους που δημιουργούν τις συνθήκες για να πολλαπλασιάζονται ραγδαία τα εργατικά «ατυχήματα» & «δυστυχήματα»: Από την έλλειψη μέτρων και τις κακοσυντηρημένες υποδομές μέχρι την εκπαίδευση του προσωπικού και την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάσταση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, επισημαίνοντας ότι «όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, λύνοντας τα χέρια της εργοδοσίας, κρατούν υποστελεχωμένους και υποβαθμισμένους τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία που στον ν. Λάρισας αντιστοιχούν 4 επιθεωρητές για όλους τους χώρους δουλειάς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!».

ΕΝΩΣΕΙΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΒΕ
Νέα παρέμβαση για να μη μένουν χωρίς εισόδημα όσοι επαγγελματίες ασθενούν

Ξεκρέμαστοι οι μικροί ΕΒΕ σε περίπτωση που τους βρει κάποια αρρώστια

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Τη χορήγηση επιδόματος ασθενείας σε επαγγελματία που νοσηλεύεται, και σε κάθε επαγγελματία που το έχει ανάγκη, απαίτησαν χτες το πρωί συνδικαλιστικοί φορείς επαγγελματιών με μία ακόμα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Ομοσπονδίες και Σωματεία κινητοποιήθηκαν με αφορμή την περίπτωση ιδιοκτήτη καθαριστηρίου στο Περιστέρι, ο οποίος έχει υποβληθεί ήδη σε ένα χειρουργείο, ενώ θα χρειαστεί μία ακόμα επέμβαση και θεραπεία για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Το αποτέλεσμα είναι να αδυνατεί να λειτουργήσει το κατάστημα που διατηρεί, και να μένει χωρίς εισόδημα και χωρίς καμία στήριξη από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Ο επαγγελματίας που μένει ξεκρέμαστος δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Πρόκειται για ένα γενικευμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι επαγγελματίες που ασθενούν, νοσούν από κάποια χρόνια πάθηση ή έχουν κάποιο ατύχημα εντός ή εκτός δουλειάς. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η κατάσταση επιδεινώνεται, αφού η θηλιά των χρεών σφίγγει όλο και περισσότερο για τους μικρούς επαγγελματίες και δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο να μένουν έστω και μία μέρα χωρίς εισόδημα.

Πρόκειται για πρόβλημα που σταθερά αναδεικνύουν Σωματεία και Ενώσεις των μικρών επαγγελματιών, διεκδικώντας το ...δικαίωμα να αρρωστήσουν. Μόλις τον περασμένο Μάρτη πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη κινητοποίηση για καρδιοπαθή επαγγελματία που έμεινε χωρίς εισόδημα, ενώ το 2021 η Ομοσπονδία Κατεργασίας Ξύλου είχε πραγματοποιήσει και σχετική ημερίδα, αναδεικνύοντας μια σειρά πλευρές του προβλήματος.

«Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη! Μια ζωή πληρώνουμε και την ώρα που χρειαζόμαστε τη στήριξη του ασφαλιστικού μας φορέα, αυτός μας γυρίζει την πλάτη», καταγγέλλουν τα Σωματεία. Ηδη φορείς όπως η Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Αθήνας και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου έχουν οργανώσει σειρά παρεμβάσεων, θέτοντας τις διεκδικήσεις τους και αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα να επιλυθεί νομοθετικά το ζήτημα. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν ικανοποιούν τα δίκαια και επείγοντα αιτήματα των επαγγελματιών, αλλά τους επιβαρύνουν διαρκώς με νέα βάρη:

Φορτώνουν στην πλάτη τους την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (4% από 1/1/2024) και τον νέο τρόπο φορολόγησης που λεηλατεί το εισόδημά τους, ενώ τους στερούν την ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση χρεών προς τον ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να ρυθμιστούν με βάση το ασφυκτικό πλαίσιο των 24 δόσεων.

Στη συνάντηση που έγινε με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι εκπρόσωποι των φορέων για μια ακόμα φορά άκουσαν το υπουργείο να τους παραπέμπει στον επικείμενο κανονισμό για την εξίσωση των παροχών σε χρήμα του ΕΦΚΑ προς τους ασφαλισμένους, χωρίς όμως λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο των ρυθμίσεων ή για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που κινητοποιούμαστε γι' αυτό το θέμα», τονίζει ο Νίκος Σφαντός, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Αθήνας και αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ, υπενθυμίζοντας ανάλογες διαμαρτυρίες για το ίδιο ζήτημα. «Θέτουν για μια ακόμα φορά το ζήτημα του κόστους», αναφέρει σχετικά με τη στάση του υπουργείου. «Τους απαντάμε: Ο ΕΦΚΑ αυξάνει κάθε χρόνο - και πέρυσι και φέτος - τις εισφορές κατά 4% για τους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση ανακοινώνει με πανηγυρισμούς τα ρεκόρ στην είσπραξη εσόδων» και την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες δεν δικαιούνται επίδομα ασθενείας, σχολιάζει. Στο έδαφος αυτό οι πρωτοβουλίες των Σωματείων θα συνεχιστούν, ξεκαθαρίζει, ενώ υπενθυμίζει ότι Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία και Σύλλογοι οργανώνουν συλλαλητήριο την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, δίνοντας αγωνιστική απάντηση συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυνηγάει τις συνταγογραφήσεις ενώ αποθεώνει το Φάρμακο - εμπόρευμα

Πρώτα υπερασπίζονται το Φάρμακο - εμπόρευμα και μετά παριστάνουν τους ...έκπληκτους από τις συνέπειες αυτής της εμπορευματοποίησης. Για την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας ο λόγος, που από χθες περιδιαβαίνει στα κανάλια καταγγέλλοντας γιατρούς που «υπερσυνταγογραφούν», ενώ προβάλλει και τις ψηφιακές δυνατότητες της ΗΔΙΚΑ για να πιάνει τους «παραβάτες». Μόνο που τέτοια φαινόμενα έχουν την υπογραφή της πολιτικής που επιτρέπει σε βιομηχανίες να θησαυρίζουν στην πλάτη του λαού, και πάνω σ' αυτό το έδαφος ξεφυτρώνουν και περιπτώσεις όπως των ψεύτικων συνταγών, ώστε διάφορα κυκλώματα να ρουφάνε χρήμα από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια στιγμή, φαινόμενα όπως αυτό αξιοποιούνται ως πρόσχημα για να γίνεται πιο αιχμηρό το «τσεκούρι» των κρατικών περικοπών στη φαρμακευτική δαπάνη, φορτώνοντας - όπως έχει αποδειχθεί - ακόμα περισσότερα στις πλάτες των ασφαλισμένων. Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, η κυβέρνηση διαφημίζει και την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων για τον εντοπισμό «αποκλίσεων».

Ετσι, στο «στόχαστρο» μπαίνουν «το πλήθος και η αξία των συνταγών», η συχνότητα ανανέωσής τους ανά ιατρική ειδικότητα, φαρμακεία και ασθενή. «Θα γίνονται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Παρακολουθούμε τη φαρμακευτική δαπάνη με απίστευτη λεπτομέρεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, ευχαριστώντας προφανώς «το Ταμείο Ανάκαμψης που μας έδωσε τους πόρους».

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αξιοποιεί τέτοιες βολικές για την πολιτική της περιπτώσεις παραβατικότητας, το μόνο σίγουρο είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα για τον λαό θα είναι εδώ και θα απειλεί την υγεία του. Θα είναι εδώ το Φάρμακο - εμπόρευμα, που με ευθύνη κυβερνήσεων και βιομηχάνων θα πληρώνεται πανάκριβα και όσοι το χρειάζονται δεν θα το έχουν απολύτως δωρεάν, όπως δικαιούνται.

ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ «IRON MOUNTAIN»
«Δεν είμαστε "αναλώσιμοι"» διαμηνύουν οι εργαζόμενοι

Πρόσφατα πέθανε συνάδελφός τους την ώρα της δουλειάς

Με δίωρες στάσεις εργασίας σήμερα (7 π.μ. έως 9 π.μ. και 3 μ.μ. έως 5 μ.μ.) οι εργαζόμενοι στην «Iron Mountain» διεκδικούν μέτρα για την προστασία της ζωής τους και δουλειά με δικαιώματα, απαιτώντας να μπει τέρμα στις συμβάσεις και τους όρους εργασίας που τους θεωρούν «αναλώσιμους». Η κινητοποίηση αποφασίστηκε από τους εργαζόμενους μετά από τον θάνατο μιας συναδέλφου τους από εγκεφαλικό την ώρα της δουλειάς. Στο πλευρό τους έχουν τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, που έχει προκηρύξει και τις σημερινές στάσεις, και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής που στηρίζουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες και τις διεκδικήσεις τους.

Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην ψηφιοποίηση, αποθήκευση, προστασία και διαχείριση πληροφοριών, παρέχοντας υπηρεσίες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και φορείς του Δημοσίου, όπως ο ΕΦΚΑ. Οι εργαζόμενοι σε αυτή, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, «είναι υποχρεωμένοι να ζουν με το άγχος αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους από τον ένα μήνα στον επόμενο, να δουλεύουν κάτω από τη συνεχή πίεση των "στόχων" που θέτει η εργοδοσία, να γίνονται "μπαλάκι" ανάμεσα στην εταιρεία και τους εργολάβους».

Μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν διαμόρφωσαν πλαίσιο διεκδικήσεων, απαιτώντας από την εταιρεία τα στοιχειώδη που δεν είχε φροντίσει να υπάρχουν για να μην κινδυνεύει το προσωπικό: Γιατρό Εργασίας σε κάθε χώρο και βάρδια. Φορητό απινιδωτή σε κάθε κτίριο, καθώς και φαρμακείο με όλα τα αναγκαία. Επίσης, να καταργηθούν οι μηνιαίες συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους, να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου με πλήρη δικαιώματα. Κατάργηση κάθε «ενοικίασης» εργαζομένων από τρίτες εταιρείες, όλοι οι εργαζόμενοι να εργάζονται με εργοδότη την «Iron Mountain». Να σταματήσει κάθε προσπάθεια πίεσης προς τους εργαζόμενους μέσω των ημερήσιων στόχων. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις που λήγουν το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ