ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Οδηγία της ΕΕ για τους «επαρκείς μισθούς» νομιμοποιεί την αθλιότητα της κατάργησης των ΣΣΕ

Ερώτηση για τον νέο αντεργατικό υπολογισμό του κατώτατου μισθού

Η κυβέρνηση παρουσιάζοντας τον νέο αντεργατικό τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού δήλωσε την αποφασιστικότητά της να διαιωνίσει την επιβολή του με Υπουργική Απόφαση, με επιδίωξη να καταργήσει οριστικά τον καθορισμό του μέσα από Συλλογική Σύμβαση, όπως διεκδικούν με τους αγώνες τους το ταξικό εργατικό κίνημα και εκατοντάδες συνδικάτα, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχωρά στη νέα αντεργατική επίθεση στη βάση των νόμων Βρούτση της ΝΔ και Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με τον νόμο 4172/2013 της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την Οδηγία 2022/2041 της ΕΕ, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο καθορισμός των μισθών με κυβερνητική απόφαση, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πλέον θα υπολογίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο - αλγόριθμο, με τον οποίο συνυπολογίζονται η «παραγωγικότητα» και ο πληθωρισμός, ενώ προκύπτει ένας μισθός πείνας, που κρατάει τον κατώτατο μισθό ελάχιστα πάνω από το όριο της εξαθλίωσης, δηλαδή στο εισόδημα του 20% των φτωχότερων εργαζομένων. Πρόκειται για ένα ακόμα αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, που μαζί με την ΕΕ αποκαλούν τον κατώτατο μισθό γαλέρας που θα προκύπτει από αυτό «επαρκή», ενώ αυτός θα καθορίζεται μόλις στο 50% του μέσου μισθού.

Εκτίθενται ιδιαίτερα οι χειροκροτητές της αντεργατικής Οδηγίας, που αποτελεί τον πυρήνα του νέου υπολογισμού, όπως η αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους εργάτες με ψέματα όπως ότι δήθεν «η Οδηγία επιδιώκει να κατοχυρώσει την κάλυψη του 80% των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας». Κι αυτό γιατί σε 21 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ (μεταξύ τους και στην Ελλάδα με τον νόμο των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από τις κυβερνήσεις με νόμο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εργοδοτών, και όχι από Συλλογικές Συμβάσεις.

Η Οδηγία άλλωστε είναι κατηγορηματική: «Η παρούσα Οδηγία δεν αποσκοπεί ούτε στην εναρμόνιση του επιπέδου των κατώτατων μισθών σε ολόκληρη την Ενωση, ούτε στη θέσπιση ενιαίου μηχανισμού για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών. Δεν θίγει την ελευθερία των κρατών - μελών να καθορίζουν νόμιμους κατώτατους μισθούς».

Επομένως, η Οδηγία όχι μόνο δεν κατοχυρώνει τις ΣΣΕ και την κάλυψη των εργαζομένων από αυτές, αλλά νομιμοποιεί και με τη «βούλα» της ΕΕ την αθλιότητα της κατάργησης των ΣΣΕ από τα κράτη - μέλη της, ενώ προετοιμάζει το έδαφος να συμβεί το ίδιο και στα εναπομείναντα 6 κράτη - μέλη. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, φέτος στην Ελλάδα έχουν υπογραφεί μόλις 8 εθνικές κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές Συμβάσεις, εκ των οποίων μόνο οι 2 έχουν γίνει υποχρεωτικές, δηλαδή τα κριτήρια υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ παραμένουν «εθνική υπόθεση», στη δαμόκλεια σπάθη του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Παρά τις παραπλανητικές κορόνες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (που προκλητικά μάλιστα διεκδικούν και την «πατρότητα» της αντεργατικής Οδηγίας) περί κακής εφαρμογής της Οδηγίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση μεταφέρει αυτούσια τα αντεργατικά κριτήρια της ευρωενωσιακής Οδηγίας στον καθορισμό του μισθού: Την ανταγωνιστικότητα των καπιταλιστών, τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα των ομίλων από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης των παραγωγών του πλούτου. Δηλαδή, ακριβώς τα κριτήρια του «μαθηματικού τύπου» της κυβέρνησης για το κάθε φορά τσεκούρωμα του κατώτατου μισθού.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«- Γιατί ενώ η Οδηγία 2022/2041 παραπλανητικά αναφέρεται σε "επαρκείς" κατώτατους μισθούς οδηγεί τελικά σε πραγματική μείωσή τους, με όρους αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, όπως αποδεικνύεται από την υλοποίησή της από την ελληνική κυβέρνηση;

- Με βάση την παραπάνω Οδηγία, με ποια κριτήρια μπορεί η Κομισιόν να τεκμηριώσει ως "επαρκές" το ύψος του κατώτατου μισθού που ορίζεται;

- Γιατί η Οδηγία νομιμοποιεί την κατάργηση του καθορισμού κατώτατου μισθού μέσω Συλλογικών Συμβάσεων στην Ελλάδα και σε άλλα 20 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, γεγονός που ενισχύει την εργοδοτική αυθαιρεσία και επιδιώκει να υπονομεύσει την πάλη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την καλυτέρευση των μισθών, των όρων εργασίας και των συνθηκών ζωής των εργατών;».

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, για τα μορφωτικά δικαιώματα, ενάντια στις διώξεις

Αγωνιστικά θα απαντήσουν στις διώξεις και την τρομοκρατία της κυβέρνησης

Οι όροι με τους οποίους εργάζεται και ζει ο εκπαιδευτικός, οι όροι που λειτουργεί το σχολείο, η διεκδίκηση οι εκπαιδευτικοί να μορφώνουν με αξιοπρέπεια τα παιδιά σε ένα σχολείο που τους αξίζει απέναντι στην πολιτική της «παιδείας - εμπόρευμα» που προωθεί η κυβέρνηση βρίσκονται στο επίκεντρο της απεργίας των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 23 Οκτώβρη.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη, τα σωματεία των δασκάλων και οι ΕΛΜΕ συγκεντρώνονται στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις θα βρεθούν και τα σωματεία εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κόντρα στην υπονόμευση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ, αφού οι μισές περίπου κατά τόπους ΕΛΜΕ έχουν πάρει αποφάσεις για τρίωρες στάσεις εργασίας.

Στα κύρια αιτήματα της ΔΟΕ συμπεριλαμβάνονται οι αυξήσεις στους μισθούς, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα, ίσα δικαιώματα σε μόνιμους και αναπληρωτές, 9μηνη άδεια ανατροφής στους αναπληρωτές. Σε μία σχολική χρονιά που ξεκινά με συμπτύξεις τμημάτων και χιλιάδες κενά, σε ασυντήρητα κτίρια και άδεια σχολικά ταμεία, ζητούν να χρηματοδοτηθούν τα σχολεία στο ύψος όλων των αναγκών, να μειωθεί ο αριθμός στην τάξη, να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις.

Δεν περνά η τρομοκρατία!

Μέσα από τη συμμετοχή τους στην απεργία και τις συγκεντρώσεις, οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στην κατηγοριοποίηση και δίνουν για μια ακόμα φορά απάντηση στην εντεινόμενη επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα ήρθαν και απαράδεκτες ποινές.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής αποφάσισε για διευθυντές και υποδιευθυντές Δημοτικών σχολείων και προϊστάμενους νηπιαγωγείων να τους απαλλάξει από τα καθήκοντά τους και να τους αποκλείσει από τη διαδικασία επιλογής για οποιαδήποτε θέση στελέχους για τα επόμενα 8 χρόνια, επειδή είτε αρνήθηκαν να αξιολογηθούν είτε «παρακώλυσαν με τη στάση τους τη διαδικασία της αξιολόγησης». Στον Πειραιά, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπονται εκπαιδευτικοί για τη συνδικαλιστική τους δράση, ενώ αντίστοιχες διώξεις απλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Θα βρουν μπροστά τους ολόκληρο τον κλάδο ενωμένο», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», με αφορμή τα παραπάνω, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα περάσουν αυτές οι τακτικές.

«Η κυβέρνηση, το ΥΠΑΙΘΑ και τα πρόθυμα στελέχη τους στις ΔΙΠΕ όλης της χώρας βρίσκονται σε τεράστιο αδιέξοδο», τονίζει η ΑΣΕ, σχολιάζοντας πως την ίδια στιγμή που δεν μπορούν να προμηθεύσουν τα σχολεία με τα απαραίτητα, με τους εκπαιδευτικούς που χρειάζονται, να δώσουν ουσιαστικές αυξήσεις, μπορούν ταχύτατα, με τρομερή σπουδή και σχέδιο, να στέλνουν ειδοποιητήρια, με μέιλ, κλητήρες και κάθε άλλον απίθανο τρόπο, να τρομοκρατούν τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται και στηρίζουν το δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά. Είναι ικανότατοι να διώκουν, να απειλούν με πειθαρχικά και καθαιρέσεις όσους ζητούν λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα των σχολείων, στήριξη της μαθησιακής διαδικασίας με το αναγκαίο προσωπικό, αυξήσεις για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Μπορούν να κυνηγούν με μεγάλη συνέπεια, αυτό που πραγματικά τελικά φοβούνται, το ίδιο το δικαίωμα των εργαζομένων να συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις των σωματείων τους. Το αδιαπραγμάτευτο και αναφαίρετο δικαίωμά μας στην απεργία!»

«Οι εκπαιδευτικοί ενωμένοι σαν μια γροθιά μέσα από τα σωματεία μας θα βγούμε πάλι νικητές! Τους λέμε καθαρά, στον πόλεμο που μας κήρυξαν απαντάμε με πόλεμο! Κάθε χέρι που θα σηκώνεται απέναντι σε απεργό θα "κόβεται"», τονίζει μεταξύ άλλων η ΑΣΕ, καλώντας να δοθεί μαζική απάντηση την Τετάρτη 23 Οκτώβρη με καθολική συμμετοχή στην απεργία, στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια, στηρίζοντας και την κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά την ίδια μέρα, στις 10 π.μ. στην ΠΔΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «IRON MOUNTAIN»
Με μεγάλη συμμετοχή οι χτεσινές στάσεις εργασίας

Με μαζική συμμετοχή στις στάσεις εργασίας που είχαν προκηρύξει στην πρωινή και την απογευματινή βάρδια, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της «Iron Mountain» στον Κεραμεικό απαίτησαν χτες μέτρα για την προστασία της ζωής τους και δουλειά με δικαιώματα, στέλνοντας μήνυμα στην εργοδοσία πως δεν της επιτρέπουν να τους θεωρεί «αναλώσιμους». Η κινητοποίηση αποφασίστηκε από τους εργαζόμενους μετά τον θάνατο μιας συναδέλφου τους από εγκεφαλικό την ώρα της δουλειάς και προκηρύχθηκε από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων συμμετείχε και το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-value», εκπρόσωπος του οποίου χαιρέτισε την κινητοποίηση. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε επίσης ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. Καθώς οι εργαζόμενοι των δύο εταιρειών συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, διεκδικούν από κοινού γιατρό Εργασίας σε κάθε χώρο και βάρδια, φορητό απινιδωτή, καθώς και φαρμακείο με όλα τα αναγκαία. Μάλιστα, προσανατολίζονται σε νέες κοινές παρεμβάσεις για το ζήτημα.

Εκτός από τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία, οι εργαζόμενοι διεκδικούν να καταργηθούν οι μηνιαίες συμβάσεις, να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου με πλήρη δικαιώματα, να καταργηθεί κάθε «ενοικίαση» από τρίτες εταιρείες, να σταματήσει κάθε προσπάθεια πίεσης μέσω των ημερήσιων στόχων, να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις που λήγουν το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ