Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Οδηγία της ΕΕ για τους «επαρκείς μισθούς» νομιμοποιεί την αθλιότητα της κατάργησης των ΣΣΕ

Ερώτηση για τον νέο αντεργατικό υπολογισμό του κατώτατου μισθού

Η κυβέρνηση παρουσιάζοντας τον νέο αντεργατικό τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού δήλωσε την αποφασιστικότητά της να διαιωνίσει την επιβολή του με Υπουργική Απόφαση, με επιδίωξη να καταργήσει οριστικά τον καθορισμό του μέσα από Συλλογική Σύμβαση, όπως διεκδικούν με τους αγώνες τους το ταξικό εργατικό κίνημα και εκατοντάδες συνδικάτα, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχωρά στη νέα αντεργατική επίθεση στη βάση των νόμων Βρούτση της ΝΔ και Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με τον νόμο 4172/2013 της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την Οδηγία 2022/2041 της ΕΕ, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο καθορισμός των μισθών με κυβερνητική απόφαση, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πλέον θα υπολογίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο - αλγόριθμο, με τον οποίο συνυπολογίζονται η «παραγωγικότητα» και ο πληθωρισμός, ενώ προκύπτει ένας μισθός πείνας, που κρατάει τον κατώτατο μισθό ελάχιστα πάνω από το όριο της εξαθλίωσης, δηλαδή στο εισόδημα του 20% των φτωχότερων εργαζομένων. Πρόκειται για ένα ακόμα αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, που μαζί με την ΕΕ αποκαλούν τον κατώτατο μισθό γαλέρας που θα προκύπτει από αυτό «επαρκή», ενώ αυτός θα καθορίζεται μόλις στο 50% του μέσου μισθού.

Εκτίθενται ιδιαίτερα οι χειροκροτητές της αντεργατικής Οδηγίας, που αποτελεί τον πυρήνα του νέου υπολογισμού, όπως η αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους εργάτες με ψέματα όπως ότι δήθεν «η Οδηγία επιδιώκει να κατοχυρώσει την κάλυψη του 80% των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας». Κι αυτό γιατί σε 21 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ (μεταξύ τους και στην Ελλάδα με τον νόμο των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από τις κυβερνήσεις με νόμο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εργοδοτών, και όχι από Συλλογικές Συμβάσεις.

Η Οδηγία άλλωστε είναι κατηγορηματική: «Η παρούσα Οδηγία δεν αποσκοπεί ούτε στην εναρμόνιση του επιπέδου των κατώτατων μισθών σε ολόκληρη την Ενωση, ούτε στη θέσπιση ενιαίου μηχανισμού για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών. Δεν θίγει την ελευθερία των κρατών - μελών να καθορίζουν νόμιμους κατώτατους μισθούς».

Επομένως, η Οδηγία όχι μόνο δεν κατοχυρώνει τις ΣΣΕ και την κάλυψη των εργαζομένων από αυτές, αλλά νομιμοποιεί και με τη «βούλα» της ΕΕ την αθλιότητα της κατάργησης των ΣΣΕ από τα κράτη - μέλη της, ενώ προετοιμάζει το έδαφος να συμβεί το ίδιο και στα εναπομείναντα 6 κράτη - μέλη. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, φέτος στην Ελλάδα έχουν υπογραφεί μόλις 8 εθνικές κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές Συμβάσεις, εκ των οποίων μόνο οι 2 έχουν γίνει υποχρεωτικές, δηλαδή τα κριτήρια υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ παραμένουν «εθνική υπόθεση», στη δαμόκλεια σπάθη του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Παρά τις παραπλανητικές κορόνες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (που προκλητικά μάλιστα διεκδικούν και την «πατρότητα» της αντεργατικής Οδηγίας) περί κακής εφαρμογής της Οδηγίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση μεταφέρει αυτούσια τα αντεργατικά κριτήρια της ευρωενωσιακής Οδηγίας στον καθορισμό του μισθού: Την ανταγωνιστικότητα των καπιταλιστών, τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα των ομίλων από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης των παραγωγών του πλούτου. Δηλαδή, ακριβώς τα κριτήρια του «μαθηματικού τύπου» της κυβέρνησης για το κάθε φορά τσεκούρωμα του κατώτατου μισθού.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«- Γιατί ενώ η Οδηγία 2022/2041 παραπλανητικά αναφέρεται σε "επαρκείς" κατώτατους μισθούς οδηγεί τελικά σε πραγματική μείωσή τους, με όρους αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, όπως αποδεικνύεται από την υλοποίησή της από την ελληνική κυβέρνηση;

- Με βάση την παραπάνω Οδηγία, με ποια κριτήρια μπορεί η Κομισιόν να τεκμηριώσει ως "επαρκές" το ύψος του κατώτατου μισθού που ορίζεται;

- Γιατί η Οδηγία νομιμοποιεί την κατάργηση του καθορισμού κατώτατου μισθού μέσω Συλλογικών Συμβάσεων στην Ελλάδα και σε άλλα 20 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, γεγονός που ενισχύει την εργοδοτική αυθαιρεσία και επιδιώκει να υπονομεύσει την πάλη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την καλυτέρευση των μισθών, των όρων εργασίας και των συνθηκών ζωής των εργατών;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προδιέγραψε τη μόνιμη συμπίεση του κατώτατου μισθού (2021-03-23 00:00:00.0)
Διπλή σφραγίδα (2020-07-01 00:00:00.0)
Προκλητικά πανηγύρια, μποναμάδες στο κεφάλαιο και δικομματικοί ψευτοκαβγάδες (2018-12-12 00:00:00.0)
Αχτσιόγλου όπως Βρούτσης. Οι μάσκες έπεσαν... (2018-09-22 00:00:00.0)
Οι Οδηγίες της ΕΕ για τα απόβλητα εξασφαλίζουν κέρδη στα μονοπώλια (2017-03-15 00:00:00.0)
Συνένοχος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην επιβολή του 65ωρου (2008-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ