Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΠΑΡΑΖ ΣΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Ολοι στον αγώνα για μισθούς, Υγεία και Παιδεία! Εξω η Ελλάδα από τα πολεμικά σφαγεία

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τα σωματεία | Στις 20 Νοέμβρη η μεγάλη πανεργατική απεργία

«Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία - Εξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία!»: Το σύνθημα αυτό ενισχύουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες πρωτοβουλίες διεκδίκησης που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς.

Μετά τη χτεσινή απεργία των υγειονομικών, που διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Υγείας, τη σκυτάλη παίρνουν την επόμενη βδομάδα μια σειρά κλάδων. Την Τετάρτη 23 Οκτώβρη σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί το λιμάνι του Πειραιά, καθώς εκτός από την πανελλαδική κινητοποίηση των ναυτεργατών σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στη Ζώνη και οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO. Την ίδια μέρα απεργούν επίσης οι εκπαιδευτικοί, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Οι κλαδικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται στις 6 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας για τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στις Κατασκευές.

Κάθε μέτωπο αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για την απόσπαση αυξήσεων στους μισθούς, για τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας, για την Υγεία και την Παιδεία, ενισχύει και το μεγάλο απεργιακό ποτάμι της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Σε 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν τα ναυτεργατικά σωματεία, με απόφαση και της ΠΝΟ, στις 22 και 23 Οκτώβρη, διεκδικώντας ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κόντρα στην εφοπλιστική ασυδοσία. Μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση, μάλιστα, τόσο η ΠΕΜΕΝ όσο και ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» οργανώνουν καθημερινά συσκέψεις στα πλοία της ακτοπλοΐας. Στη συζήτηση με τους ναυτεργάτες καταγγέλλουν την πρόταση της εργοδοσίας για αυξήσεις - ψίχουλα, της τάξης του 3%, και καλούν σε πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις 12% για το 2025.

«Ολα θα κριθούν στους καταπέλτες», είναι η απάντηση που δίνουν ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στην επιστολή με την οποία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) ζητά την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης. Τα αιτήματα για αυξήσεις, κλαδικά και θεσμικά ζητήματα «είναι δίκαια και "εντός των ορίων" που θέτουν οι ανάγκες μας», απαντούν χαρακτηριστικά τα δύο ναυτεργατικά σωματεία.

Στις προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ και στη Ζώνη

Εκτός από τους ναυτεργάτες οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται και στους άλλους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά.

Απεργούν στις 23 και στις 25 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά. Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν προχτές σε μαζική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ). Με ώθηση από τη δικαίωση του πολύχρονου αγώνα τους για την πλήρη ένταξη στα ΒΑΕ, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην απεργία που θα γίνει στο λιμάνι στις 23 Οκτώβρη, μαζί με τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στη Ζώνη, και να συνεχίσουν με νέα απεργία στις 25 Οκτώβρη, διεκδικώντας μέτρα για την προστασία της ζωής τους, τιμώντας παράλληλα και τη μνήμη του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή, ο οποίος στα 46 του χρόνια, τη μέρα αυτή το 2021, έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς.

Απεργιακή κινητοποίηση ετοιμάζουν και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στις 23 Οκτώβρη με αποφάσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, που καλούν σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά. Σε έναν χώρο δουλειάς που πληρώνει βαρύ τίμημα, με νεκρούς και τραυματίες σε εργατικά «ατυχήματα», εξαιτίας της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων προστασίας και της απουσίας ελέγχων, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις τους για Συλλογική Σύμβαση με υποχρεωτική ισχύ, αυξήσεις μισθών, τήρηση του ωραρίου και των μέτρων για την ασφάλεια.

Απεργιακή μάχη και στις Κατασκευές

Απόφαση για 24ωρη πανελλαδική κλαδική απεργία στις 6 Νοέμβρη έχει πάρει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις Κατασκευές, ενώ οργανώνει τη συμμετοχή της και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους από την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Η προετοιμασία συνεχίζεται με περιοδείες και παρεμβάσεις από τα Συνδικάτα και την Ομοσπονδία σε εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το κάλεσμα να δυναμώσει η διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις Κατασκευές.

Στις 23 Οκτώβρη στα ξενοδοχεία και στην εστίαση

Απεργεί και ο κλάδος Τουρισμού - Επισιτισμού στις 23 Οκτώβρη, με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να παλεύουν για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προετοιμάζει τη συμμετοχή του τόσο στην κλαδική όσο και στην πανεργατική απεργία. Διεκδικεί: Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις σε ξενοδοχεία, επισιτιστικά καταστήματα και μαζική εστίαση με ουσιαστικές αυξήσεις, που θα διασφαλίζουν όλα τα σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα (5ήμερο - 8ωρο, δύο συνεχόμενα ρεπό, ελάχιστη σύνθεση προσωπικού στα ξενοδοχεία, ένταξη ειδικοτήτων στα ΒΑΕ). Υπογραφή Τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων σε κάθε τουριστική περιοχή με τις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων. Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού κλαδικού μισθού για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Σε Κεφαλονιά - Ιθάκη, το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, οργανώνει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στο Αργοστόλι στις 10.30 π.μ. Το Σωματείο διεκδικεί να υπογραφεί και Τοπική Κλαδική Σύμβαση με την Ενωση Ξενοδόχων στα δύο νησιά, με αυξήσεις στους μισθούς, ενίσχυση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κλαδικού μισθού για όλους κ.ά. Σημειώνει ότι η μόνη επιλογή είναι η οργάνωση στο Σωματείο, η ενωμένη πάλη των εργαζομένων για τα συμφέροντά τους, καταλήγοντας: «Χωρίς εμάς οι επιχειρήσεις τους δεν δουλεύουν, είναι σκέτα κουφάρια! Η μεγάλη αύξηση των δυνάμεών μας στις εκλογές να γίνει ακόμα μεγαλύτερη με εκατοντάδες νέες εγγραφές!».

Πρωτοβουλίες από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Πρόγραμμα δράσης και αγωνιστικών πρωτοβουλιών έχει αποφασίσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Την Τρίτη 22 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., προχωρά σε παρέμβαση στο ΣΕΠΕ (Δραγατσανίου 8) για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Την Κυριακή 3 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., οργανώνει σύσκεψη σωματείων για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., καλεί σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα του ωραρίου και του εργάσιμου χρόνου.

Στη Νέα Ιωνία

Στη Νέα Ιωνία σωματεία και φορείς προχωρούν σε κινητοποίηση το Σάββατο 2 Νοέμβρη, στις 12 μ., στην πλατεία Σημηριώτη, με σύνθημα: «Δεν πάει άλλο! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεβάζουν ρυθμούς τα συνδικάτα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις (2024-10-10 00:00:00.0)
Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία - ΕΞΩ η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία! (2024-10-08 00:00:00.0)
Πυκνώνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις από σωματεία και Ομοσπονδίες (2024-10-04 00:00:00.0)
Απεργία στα πλοία στις 8 και 9 Φλεβάρη για τις ΣΣΕ (2023-01-24 00:00:00.0)
Ολοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα (2021-11-02 00:00:00.0)
Στο πόδι εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα σημαίνουν ξεσηκωμό (2021-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ