Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΤΗΣ «WOLT»
Στην Επιθεώρηση Εργασίας τα δίκαια αιτήματά τους

Συνάντηση με τον διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας είχε χτες αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και των διανομέων της «Wolt», σε συνέχεια των πολυήμερων κινητοποιήσεων που οργάνωσαν οι διανομείς της συγκεκριμένης πλατφόρμας διεκδικώντας αυξήσεις μισθών, ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις και χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Στη χτεσινή συνάντηση με κλιμάκιο της Επιθεώρησης οι εργαζόμενοι επανέφεραν το αίτημά τους να κληθεί η εργοδοσία σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να απαντήσει στο πλαίσιο των διεκδικήσεων που της έχουν καταθέσει οι διανομείς. Επίσης, ζήτησαν τη διενέργεια ελέγχων από μεικτά κλιμάκια, με στόχο να προστατευτούν η ζωή και η ασφάλεια των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι με αλλεπάλληλες στάσεις εργασίας, αλλά και με 24ωρη απεργία μαζί με τους συναδέλφους τους στην πλατφόρμα «efood», οι διανομείς απαίτησαν αυξήσεις στις αμοιβές, ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις, κόντρα στη γενικευμένη ασυδοσία, και μέτρα προστασίας της υγείας τους. Κρίσιμο ζήτημα για τους διανομείς, κυρίως για τους μετανάστες, αποτελεί η διεκδίκηση για κατάργηση των «στολαρχών - διαχειριστών» που δρουν ως ενδιάμεσοι εργολάβοι, με πρόσληψή τους απευθείας από τη «Wolt».

Οπως έχουν αναδείξει, οι εργολάβοι λειτουργούν πάνω - κάτω σαν «δουλέμποροι» και η αυθαιρεσία οργιάζει στα μεροκάματα που πληρώνουν, στα ένσημα που αποδίδουν, στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι διανομείς απαιτούν επίσης κάλυψη του εργατικού «ατυχήματος» και των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους freelancers, καθώς και άμεση χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, χωρίς καμία χρηματική εγγύηση από τους εργαζόμενους. Οπως προέκυψε από τη συζήτηση, μάλιστα, οι έλεγχοι που ήδη διενεργούνται από την Επιθεώρηση καταγράφουν εκτεταμένη εργοδοτική ασυδοσία και παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ