ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θερμή συνάντηση της Αλ. Γκεβάρα με την Ομάδα Φιλίας της Βουλής

Στην Ομάδα Φιλίας της Βουλής
Στην Ομάδα Φιλίας της Βουλής
Η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε, η οποία συνεχίζει την επίσκεψη στη χώρα μας, με αφορμή την πρωτοβουλία έκδοσης του συνόλου των έργων του μεγάλου Λατινοαμερικανού κομμουνιστή ηγέτη Τσε Γκεβάρα, στα Ελληνικά, μέσα από τη σημαντική συνεργασία των εκδόσεων «New Star» με το Κέντρο Μελετών «Τσε Γκεβάρα» και τον εκδοτικό οίκο «Ocean Press» είχε χτες συνάντηση με την Ομάδα Φιλίας Ελλάδας - Κούβας της Βουλής των Ελλήνων.

Την αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρέσβης της Κούβας Αραμις Φουέντε Ερνάντες και ο εκδότης Βελισσάριος Κοσσυβάκης, υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της Ομάδας Κώστας Βλάσης, η Αικατερίνη Μονογυιού, η Ειρήνη Κασιμάτη, ο Γιάννης Γκιόκας και ο Φερχάτ Οζγκιούρ. Στη θερμή συνάντηση που έγινε εκφράστηκαν τα αισθήματα φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς, με τον πρόεδρο της Ομάδας να δηλώνει ότι η Ελλάδα ως χώρα πάντα ψηφίζει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπέρ της άρσης του εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας τόνισε ότι ο ελληνικός λαός από την πρώτη στιγμή έτρεφε συναισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης για το Νησί της Επανάστασης και σταθερά και αταλάντευτα το ΚΚΕ απαιτεί την άρση του αποκλεισμού όπως και το να βγει η Κούβα από τον κατάλογο των χωρών «χορηγών της τρομοκρατίας» που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ. Υπογράμμισε ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των λαών να επιλέγουν οι ίδιοι τον δρόμο της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής ανάπτυξής τους και ότι η Κουβανική Επανάσταση αποτελεί φάρο για όλους τους αγωνιζόμενους λαούς.

Στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»
Στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»
Η Αλέιδα Γκεβάρα επισκέφτηκε το απόγευμα το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ) στο Χαλάνδρι, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Επιμορφωτικού Κέντρου καθώς και για τη συμβολή του Χαρίλαου Φλωράκη στο ελληνικό και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία που έχουν η διαφύλαξη και η διάδοση στις νέες γενιές των αρχειακών υλικών του παγκόσμιου κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Το καθήκον αυτό θα συνεχίσουν να υλοποιούν με συνέπεια τόσο το Τμήμα Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ, όσο και το Κέντρο Μελετών «Τσε Γκεβάρα», όπως ειπώθηκε.

Αύριο Σάββατο 19 Οκτώβρη το απόγευμα θα παρευρεθεί σε εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στη Λαμία και την Κυριακή 20 Οκτώβρη θα επισκεφθεί το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή και το Σκοπευτήριο, σημείο εκτέλεσης των 200 ηρωικών κομμουνιστών από τους Γερμανούς κατακτητές την 1η Μαΐου 1944.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Απαιτεί μέτρα για το στεγαστικό πρόβλημα χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» με Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Κρήτης αναδεικνύουν το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα φοιτητών και εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο (εκπαιδευτικών, υγειονομικών κ.α.), που βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση, αλλά και με τα δυσθεώρητα κόστη για την εξασφάλιση στέγης στην Κρήτη, όπως και πανελλαδικά.

Στην Επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Ειδικότερα, το πρόβλημα της στέγης αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις σπουδές των φοιτητών και για την αξιοπρεπή και οικονομικά βιώσιμη διαμονή των εργαζομένων στην Κρήτη, που με μισθούς πείνας καλούνται να δαπανούν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους για τη διαμονή τους, γεγονός που τους οδηγεί ακόμα και σε μαζικές παραιτήσεις (776 ευρώ είναι ο πρώτος μισθός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού και 950 ευρώ ο πρώτος μισθός αναπληρωτή). Αυτή η οξυμένη κατάσταση για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά γίνεται ανυπόφορη, με βάση και το συνολικό κόστος στέγασης, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών "κοινής ωφέλειας", ιδιαίτερα το κόστος της Ενέργειας.

Την ίδια ώρα ετοιμάζεται νέος γύρος χιλιάδων πλειστηριασμών προς χάριν των κορακιών των τραπεζών, των funds και των servicers, με βάση τους υπαγορευμένους από αυτούς νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και τις ευρωενωσιακές Οδηγίες.

Τα εμπόδια στη στέγη που βρίσκουν μπροστά τους φοιτητές και εργαζόμενοι, έχουν αιτία την αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, που - με μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων και με την τεράστια ακρίβεια σε Ενέργεια και είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης - μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα και την αγοραστική ικανότητα των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτήν την πορεία ακολουθούν και οι τιμές των ενοικίων, που εκτοξεύτηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της συνολικής υποτίμησης του εισοδήματος, της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, της ανόδου της τουριστικής κίνησης, που τελικά ωφελεί μια χούφτα μεγαλοξενοδόχους και tour operators, της μετατροπής της στέγης σε "επενδυτικό προϊόν", για τουριστική κυρίως χρήση.

Από την άλλη μεριά, δημόσια κτίρια που ανήκουν στους δήμους, στην Περιφέρεια ή ευρύτερα στον δημόσιο τομέα και μάλιστα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ιστορία και αξία (π.χ. πρώην Ψυχιατρείο στα Χανιά κ.λπ.) καταρρέουν αντί να αξιοποιούνται για τη στέγαση εκπαιδευτικών, υγειονομικού προσωπικού και άλλων εργαζομένων.

Επιβεβαιώνεται ότι η άνοδος των τιμών της κατοικίας, όπως κάθε εμπορεύματος, δεν αποτελεί "έκτακτο" ή "τυχαίο" φαινόμενο, αλλά προϊόν της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ και της "φυσιολογικής" λειτουργίας του καπιταλισμού, όπου η στέγη είναι εμπόρευμα.

Τα μέτρα - κοροϊδία που ανακοινώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, για την επιδότηση ενοικίου σε "ευάλωτα" νοικοκυριά, με την επιδότηση επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια, με Προγράμματα τύπου "Σπίτι μου ΙΙ", "Κοινωνική Αντιπαροχή", "Ανακαινίζω - Νοικιάζω" κ.τ.λ., δεν μπορούν να δώσουν ούτε καν ανάσα στα λαϊκά νοικοκυριά που υποφέρουν, ενώ το επίδομα στέγασης για φοιτητές δίνεται διαχρονικά σε ελάχιστους και το ύψος του είναι πολύ μικρότερο από το πραγματικό κόστος στέγασής τους.

Η τοπική και περιφερειακή διοίκηση έχουν τις δικές τους ευθύνες, αφού κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα στέγασης που δημιουργείται στην Κρήτη, καθώς προτεραιότητά τους είναι η προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης, ο σχεδιασμός του κεφαλαίου για μετατροπή της Κρήτης σε διεθνή προορισμό για "υψηλού επιπέδου" τουρισμό, με την προσέλκυση εγχώριων και ξένων κεφαλαίων, που μεταφράζεται σε νέες επενδύσεις ακινήτων (real estate), στην εκτόξευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb), εκτοξεύοντας περαιτέρω τις τιμές».

Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο κ. περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η διοίκηση της Περιφέρειας για:

  • Να παρέχει επίδομα στέγασης τουλάχιστον 300 ευρώ και σίτισης σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς και επίδομα ενοικίου για εργαζόμενους της Περιφέρειας;
  • Να πιέσει για ασφαλείς μεταφορές και μείωση του κόστους μετακίνησης των φοιτητών;

Εάν προτίθεται να πιέσει την κυβέρνηση για:

  • Δωρεάν εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των φοιτητών.
  • Να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις υπάρχουσες εστίες για τη βελτίωση των υποδομών.
  • Αμεση ανακαίνιση, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, υπαρχουσών δημόσιων εγκαταστάσεων - όπως το πρώην Ψυχιατρείο στα Χανιά - με σκοπό τη λειτουργία τους ως ξενώνες.
  • Επανασύσταση του ΟΕΚ και ενίσχυση του αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος.
  • Απαγόρευση των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών όσο και επαγγελματικής στέγης αυτοαπασχολουμένων.
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Απαιτεί άμεσα μέτρα για την ποιότητα του νερού στη Μεσσηνία

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στον δήμο Οιχαλίας στη Μεσσηνία απαιτεί, με Ερώτησή της στην περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου, η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Με βάση τις μετρήσεις του δήμου για την ποιότητα του νερού, σε ορισμένες Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Μελιγαλά (Μελιγαλά, Πολίχνη, Καλλιρρόη, Μαγούλα κ.α.), αναδεικνύεται ότι αυτό είναι ακατάλληλο, εφόσον οι τιμές των μικροβιολογικών φορτίων είναι πάνω από το όριο ασφαλείας.

Πρόκειται για μετρήσεις που εντείνουν την ανησυχία των κατοίκων του δήμου, αφού στη ΔΕ Μελιγαλά και συγκεκριμένα στην Καλλιρρόη δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από έναν χρόνο μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, που βρίσκεται στην περίοδο Μεταβατικής Διαχείρισης. Αφορά ένα εκ των τριών εργοστασίων που προβλέπονται από το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έργο ενταγμένο σε ΣΔΙΤ, με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Από την πρώτη στιγμή εγκατάστασης και λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αντιδράσει συλλογικά αξιοποιώντας υπομνήματα, ενημερωτικές ημερίδες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα επέφερε στη ζωή τους, όπως τις επιπτώσεις στο περιβάλλον συνολικά της περιοχής», τονίζουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Κουτουμάνος και Γιάννης Κελλάρης, υπογραμμίζοντας:

«Η κατάσταση εξελίσσεται σε ακόμα πιο επικίνδυνη, αν συνυπολογίσουμε ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπως ομολογούν επίσημα οι ιθύνοντες, η μόνη και "πρωτοποριακή" επεξεργασία, είναι η ταφή των απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, μιλούν ότι τώρα πραγματοποιείται ταφή του 80% των απορριμμάτων.

Η ύπαρξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας στην περιοχή επιβάλλει την αυστηροποίηση και συστηματοποίηση των ελέγχων, με όλα τα σύγχρονα τεχνικά και επιστημονικά μέσα, για τυχόν μολύνσεις και άλλες βλαβερές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" από την πρώτη στιγμή έναρξης της λειτουργίας του εργοστασίου, το 2023, έθεσε το επιτακτικό ζήτημα να υπάρχουν συνεχής παρακολούθηση και μετρήσεις, να δημιουργηθεί αρχείο για τον έλεγχο πιθανής μόλυνσης και ρύπανσης σε αέρα, γη, νερό. Παρ' όλα αυτά, εταιρεία, δήμος, Περιφέρεια και κυβερνήσεις δεν πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Καυτηριάζει ότι ακόμη και σήμερα, παρά και τις μετρήσεις, δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων, ενώ υπάρχει προσπάθεια να υποβαθμιστεί το γεγονός.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει τη ρατσιστική επίθεση σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων

Τη ρατσιστική επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή 13 Οκτώβρη σε Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Σεπόλια καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Κατά το συγκεκριμένο περιστατικό, ομάδα ρατσιστών παραβίασε την πόρτα της Δομής, μπήκε με λοστούς στον χώρο της δομής και χτύπησε παιδιά, «δύο εκ των οποίων πήγαν στα επείγοντα». Είχε προηγηθεί παρέμβαση της Αστυνομίας, οι δυνάμεις της οποίας μετέβησαν στη δομή γιατί υπήρξαν αψιμαχίες μεταξύ προσφυγόπουλων, προσήγαγαν ανηλίκους και αποχώρησαν. Οταν κλήθηκαν εκ νέου για τη ρατσιστική επίθεση «έκαναν προσαγωγή κι άλλων παιδιών». «Η Αστυνομία ή θα χτυπάει εργαζόμενους, ή θα προσαγάγει ανήλικους», σχολιάζει το σωματείο.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, του αρμόδιου υπουργείου και της ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Εκφραση» (ΕΚΠΕΘΕ) για τη μεγάλη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δομών. Καλεί τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση «για να προστατεύσουμε κάθε παιδί που απειλείται» και τον λαό των Σεπολίων «να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη του και να απομονώσει κάθε ρατσιστική - φασιστική φωνή». Απαιτεί από την εργοδοσία και την κυβέρνηση να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια εργαζομένων και ασυνόδευτων ανήλικων. «Είναι απόλυτα υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη της υγείας και της σωματικής τους ακεραιότητας. Απαιτούμε άμεσα να βρεθούν και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται και εμπλέκονται στην επίθεση εναντίον παιδιών και εργαζομένων», τονίζει το σωματείο.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών για το περιστατικό, για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απειλής και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ