Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Απαιτεί άμεσα μέτρα για την ποιότητα του νερού στη Μεσσηνία

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στον δήμο Οιχαλίας στη Μεσσηνία απαιτεί, με Ερώτησή της στην περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου, η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Με βάση τις μετρήσεις του δήμου για την ποιότητα του νερού, σε ορισμένες Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Μελιγαλά (Μελιγαλά, Πολίχνη, Καλλιρρόη, Μαγούλα κ.α.), αναδεικνύεται ότι αυτό είναι ακατάλληλο, εφόσον οι τιμές των μικροβιολογικών φορτίων είναι πάνω από το όριο ασφαλείας.

Πρόκειται για μετρήσεις που εντείνουν την ανησυχία των κατοίκων του δήμου, αφού στη ΔΕ Μελιγαλά και συγκεκριμένα στην Καλλιρρόη δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από έναν χρόνο μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, που βρίσκεται στην περίοδο Μεταβατικής Διαχείρισης. Αφορά ένα εκ των τριών εργοστασίων που προβλέπονται από το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έργο ενταγμένο σε ΣΔΙΤ, με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Από την πρώτη στιγμή εγκατάστασης και λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αντιδράσει συλλογικά αξιοποιώντας υπομνήματα, ενημερωτικές ημερίδες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα επέφερε στη ζωή τους, όπως τις επιπτώσεις στο περιβάλλον συνολικά της περιοχής», τονίζουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Κουτουμάνος και Γιάννης Κελλάρης, υπογραμμίζοντας:

«Η κατάσταση εξελίσσεται σε ακόμα πιο επικίνδυνη, αν συνυπολογίσουμε ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπως ομολογούν επίσημα οι ιθύνοντες, η μόνη και "πρωτοποριακή" επεξεργασία, είναι η ταφή των απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, μιλούν ότι τώρα πραγματοποιείται ταφή του 80% των απορριμμάτων.

Η ύπαρξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας στην περιοχή επιβάλλει την αυστηροποίηση και συστηματοποίηση των ελέγχων, με όλα τα σύγχρονα τεχνικά και επιστημονικά μέσα, για τυχόν μολύνσεις και άλλες βλαβερές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" από την πρώτη στιγμή έναρξης της λειτουργίας του εργοστασίου, το 2023, έθεσε το επιτακτικό ζήτημα να υπάρχουν συνεχής παρακολούθηση και μετρήσεις, να δημιουργηθεί αρχείο για τον έλεγχο πιθανής μόλυνσης και ρύπανσης σε αέρα, γη, νερό. Παρ' όλα αυτά, εταιρεία, δήμος, Περιφέρεια και κυβερνήσεις δεν πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Καυτηριάζει ότι ακόμη και σήμερα, παρά και τις μετρήσεις, δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων, ενώ υπάρχει προσπάθεια να υποβαθμιστεί το γεγονός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ