ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024
Σελ. /40
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 9 - 10 ΝΟΕΜΒΡΗ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη μεγάλη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, στις 9 και 10 Νοέμβρη στο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου στην Αθήνα.

Εκεί θα λάβουν μέρος εκατοντάδες σωματεία, μεταφέροντας την πλούσια πείρα από την αγωνιστική δράση, διαμορφώνοντας το πλαίσιο πάλης και δράσης, συζητώντας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την οργάνωση της αντεπίθεσης.

Σύνθημα της Σύσκεψης του ΠΑΜΕ - που συμπίπτει και με τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του - είναι «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, στον δρόμο της ανατροπής».

Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ για τη διοργάνωση Πανελλαδικής Σύσκεψης στις 9 - 10 Νοέμβρη, ήδη είναι δεκάδες τα σωματεία που δηλώνουν τη συμμετοχή τους, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική που έχει το ΠΑΜΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο πλαίσιο μάλιστα της διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους εργάτες και τους λαούς του κόσμου, στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών από το εξωτερικό, με την ηγεσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας αλλά και συνδικάτα που ανέπτυξαν μεγάλους και σημαντικούς αγώνες, από τη Νότια Αφρική, την Παλαιστίνη, την Τουρκία, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστρία κ.α.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σ' αυτό το φύλλο τη δημοσίευση δηλώσεων συνδικαλιστών μπροστά στη Σύσκεψη.

Πώς θα δώσουμε πνοή στους αγώνες που έρχονται

Γιώργος Κρητικός, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Στις 9 και 10 Νοέμβρη στο Γαλάτσι οι οργανωμένοι εργαζόμενοι με τους συνδικαλιστές τους θα συζητήσουν την πορεία του κινήματός τους, τις προϋποθέσεις για την ανασύνταξή του. Θα είναι ένα διήμερο ζωντανής συζήτησης, συνέχειας αυτής που γίνεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς, που θα έχει τη δική της συμβολή στην απάντηση του ερωτήματος χιλιάδων εργαζομένων για το πώς μπορεί να μπει φρένο στην επιδείνωση της ζωής τους, πώς μπορούν να κατακτηθούν δικαιώματα, ποιος είναι ο ρόλος των σωματείων τους σε αυτό.

Αξιοποιώντας την πείρα του διαστήματος που μεσολάβησε από την προηγούμενη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, από αγώνες που ενέπνευσαν και φώτισαν τον δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης και της αλληλεγγύης, θα συζητήσουμε πώς θα δώσουμε πνοή στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Επίσης από την προσπάθεια για επεξεργασία πλαισίων πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, σε σύγκρουση με την εργοδοσία και το κράτος της, που όταν συνδυάστηκε με την καλή λειτουργία των σωματείων, με επίμονη καθημερινή δουλειά πρωτοπόρων εργαζομένων, έδωσε τη δυνατότητα κινητοποίησης ευρύτερων τμημάτων τους, αγωνιστικού συντονισμού όλων των κλάδων σε πανελλαδικό επίπεδο και με κινήματα άλλων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, των γυναικών που αγωνίζονται.

Με το βλέμμα επικεντρωμένο σε μια μεγάλη μάζα εργαζομένων που δεν είναι οργανωμένη στα σωματεία τους, επιδιώκουμε το συμπέρασμα που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» να γίνει πράξη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο.

Ισχυρή δυναμική στο οργανωμένο εργατικό κίνημα

Βασίλης Γκιτάκος, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά (ΣΟΜΕΔΠ), μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Για όλους εμάς που προερχόμενοι από άλλους πολιτικο-συνδικαλιστικούς δρόμους γνωρίσαμε και ανταμώσαμε με το ΠΑΜΕ μέσα στην ταξική πάλη, στην αλληλεγγύη και στην ταξική αντιπαράθεση, συλλογικές διαδικασίες όπως η Πανελλαδική Σύσκεψη είναι πολύ σημαντικές.

Είναι πολύ σημαντικές οι συλλογικές διαδικασίες του ΠΑΜΕ, ειδικότερα σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, στέλνοντας θετικά μηνύματα για τις μεγάλες δυνατότητες της εργατικής τάξης, κόντρα στη λογική της ανάθεσης στην εναλλαγή της κυβέρνησης, του «τίποτα δεν γίνεται», της ηττοπάθειας που σκόπιμα καλλιεργούν οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Σε μια περίοδο που μεγαλώνει διαρκώς ο προβληματισμός για τη διέξοδο από την κρίση και τη λιτότητα, που δυναμώνει η αίσθηση ότι εκτός από το ΠΑΜΕ δεν κινείται τίποτα άλλο οργανωτικά και κινηματικά, με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ επί χρόνια παραδομένες στην εργοδοσία και στις κυβερνήσεις.

Με δεδομένο ότι οι εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ θα γίνουν λίγες μέρες πριν τη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, μπορούν μέσα σε αυτή να συναντηθούν οι αγωνίες, ο προβληματισμός και οι προτάσεις όλων αυτών που στην αγωνιστική διαδρομή μας έχουμε επιλέξει τη σωστή πλευρά της ταξικής πάλης.

Οι θέσεις και οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ μπορούν να δώσουν νέα, ακόμα πιο ισχυρή δυναμική στο οργανωμένο εργατικό κίνημα, που το εμπιστεύονται και συσπειρώνονται σε αυτό όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, αναγνωρίζοντας την καθημερινή παρουσία και προσφορά του μέσα στους χώρους δουλειάς.

Ενας είναι ο δρόμος: Συσπείρωση στο ΠΑΜΕ και οργάνωση του αγώνα

Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας

RIZOSPASTIS

Η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει και εξαφανίζει το εργατικό εισόδημα, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνουν τους κινδύνους για τους λαούς, οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε κρεματόρια, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός βάζει και τώρα πλάτη στην προώθηση των πιο αντιδραστικών πολιτικών στην εργασιακή νομοθεσία. Είναι εξελίξεις που επιβεβαιώνουν ότι για το εργατικό κίνημα υπάρχει μόνο ένας δρόμος: Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ για την οργάνωση του αγώνα με ξεκάθαρο ταξικό προσανατολισμό. Οπλο για την ένταση της πάλης είναι η πείρα που έχει συσσωρευτεί από τους μέχρι τώρα αγώνες στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, συνολικά. Αυτή η πείρα πρέπει να μεταφερθεί και να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας στην Πανελλαδική Σύσκεψη. Κάθε συνδικάτο που βλέπει τη θέση του σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να συμμετάσχει και να πάρει θέση μάχης.

Να συζητήσουμε την οργάνωση της κοινής πάλης

Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής

Το κλαδικό Συνδικάτο στη συνεδρίασή του ομόφωνα αποφάσισε να συμμετέχει στη μεγάλη Πανελλαδική Σύσκεψη, για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, να βαδίσουμε στον δρόμο της ανατροπής.

Η πείρα όλα αυτά τα χρόνια έδειξε ότι μόνο με τη σύγκρουση απέναντι σε κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους μπορούμε να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας ανήκει.

Αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα δίνουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, όπως στους διανομείς, στην COSCO, στους οικοδόμους, στους υγειονομικούς, στους εκπαιδευτικούς. Μόνο με την ταξική πάλη κατακτιούνται δικαιώματα.

Κόντρα στη λογική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που όλα αυτά τα χρόνια, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, έβαλε πλάτη να περάσουν αντεργατικά μέτρα όλων των κυβερνήσεων.

Κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των κομμάτων που υπηρετούν τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου, για να αποκομίσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, και οι εργαζόμενοι να βιώνουν την άσχημη κατάσταση με την εντατικοποίηση, τους χαμηλούς μισθούς, τις απλήρωτες υπερωρίες, την αβεβαιότητα αν θα βγάλουν τον μήνα.

Στον κλάδο του Φαρμάκου, οι μεγάλες επιχειρήσεις όλα αυτά χρόνια εξασφάλισαν μεγάλη κερδοφορία με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων, με πρόσφατο παράδειγμα την αύξηση των τιμών σε πάνω από 800 φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, ενώ από την άλλη οι εργαζόμενοι ακόμα δεν έχουμε Συλλογική Σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις από το 2009.

Καθημερινά το κλαδικό Συνδικάτο δίνει μάχες σε χώρους δουλειάς, διεκδικώντας υπογραφή επιχειρησιακών Συμβάσεων και κλαδικής. Γι' αυτόν τον λόγο συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Σύσκεψη, καλώντας να συμμετάσχουν και τα επιχειρησιακά σωματεία, όπου μαχητικά και ζωντανά θα συζητήσουμε με συναδέλφους μας από όλους τους κλάδους πώς θα οργανώσουμε από κοινού την πάλη.

Δεκάδες συμμετοχές μέχρι στιγμής

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν δηλώσει συμμετοχή έως τώρα είναι:

Ομοσπονδίες: Λογιστών, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Υπαλλήλων Υπουργείου Γεωργίας, ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

Εργατικά Κέντρα: Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας, Λέσβου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Αγρινίου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Λευκάδας

Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

Πρωτοβάθμια Σωματεία Ιδιωτικού Τομέα: Λογιστών Αττικής, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Ο ΒΥΡΩΝ», Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Ειδικής Αγωγής Αττικής, Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Μετάλλου Ν. Λάρισας, Μετάλλου Εύβοιας, Φαρμάκου Αττικής, Φαρμακοϋπαλλήλων Πάτρας, Φαρμάκου Ηπείρου, Φαρμάκου Καλλυντικού Κ. Μακεδονίας, Εργαζομένων στη «Pfizer», Φαρμάκου Λάρισας, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Διανομέων - Ντελιβεράδων Ν. Αχαΐας, Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας, Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Τουρισμού - Επισιτισμού Ν. Ζακύνθου, Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Επισιτισμού - Τουρισμού Λέσβου, Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγειρείων Χανίων, Εργαζομένων ΦΑΓΕ, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, Ποτών - Τροφίμων Ν. Αχαΐας, Εργαζομένων EMFI (πρώην ΕΒΓΑ), Εργαζομένων TASTY FOODS, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αργολίδος - Κορινθίας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας, Τροφίμων - Ποτών - Ειδών Ζαχαροπλαστικής Ν. Χανίων, Τροφίμων - Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ΕΝΕΔΕΠ, ΠΕΜΕΝ, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Φύλαξης και Καθαριότητας Κ. Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Εμπορικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, Εργαζομένων στην «Praktiker» (Πάτρα), Εργαζομένων στη «Σκλαβενίτης» Ν. Αχαΐας, Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ν. Ζακύνθου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φωκίδας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Χανίων, Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις, Υπηρεσίες, Καταστήματα και ΑΕ Ν. Αρκαδίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Καθαριστών - Καθαριστριών Σχολείων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και Νήσων, Οικοδόμων Αθήνας, Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Οικοδόμων Πάτρας, Οικοδόμων Λάρισας, Παράρτημα Θεσσαλίας Μισθωτών Τεχνικών, Οικοδόμων Ζακύνθου, Οικοδόμων Ν. Ιωαννίνων, Οικοδόμων Καβάλας, Οικοδόμων Κέρκυρας, Οικοδόμων Χανίων, Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης, Οικοδόμων Κοζάνης, Οικοδόμων Πύργου, Οικοδόμων Αρτας, Οικοδόμων Ν. Μεσσηνίας, Οικοδόμων Θήβας, Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, Ξύλου Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων Ηρακλείου, Οικοδόμων Καλαμάτας, Οικοδόμων Ρεθύμνου, Οικοδόμων Καλύμνου. Τύπου - Χάρτου Ν. Αχαΐας, Εργοστασίου «EL - PACK», Τύπου - Χάρτου Ν. Λάρισας, Τύπου - Χάρτου Αττικής, ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» Αχαΐας, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα & τον Πολιτισμό Αττικής, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας, Εργαζομένων ΔΕΥΑ Ζακύνθου, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Κορινθίας, Ενέργειας Νομών Πελοποννήσου, Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής, Εργαζομένων στη «Mellon», εργαζομένων στη NEXI (πρώην «First Data»), Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ», Εργαζομένων ΑΠΚΟ ΜΟΡΝΟΣ

Πρωτοβάθμια Σωματεία Δημόσιου Τομέα: ΟΤΑ Αττικής, ΟΤΑ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Δήμου Γαλατσίου, Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, Εργαζομένων ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ, Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας, Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Μακεδονίας, Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Υπουργείου Τομέας Βιομηχανίας και Ενέργειας, Εργαζομένων ΕΦΕΤ, ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ΕΛΜΕ Νότιων Κυκλάδων, Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ