ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
Ειδικού τύπου αυθαιρεσίες και παρανομίες

Η διοίκηση του Σικιαριδείου αρνείται να καταβάλει στους εργαζόμενους το κίνητρο απόδοσης και το επίδομα δυσμενών συνθηκών εργασίας, ενώ εξαπέλυσε ανελέητο κυνηγητό κατά των συνδικαλιστών

Σε απίστευτης σύλληψης παρανομίες και αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων και κυρίως των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων, επιδίδεται η διοίκηση του Σικιαρίδειου Ιδρύματος - Φιλανθρωπικό Ιδρυμα, Ειδικό Σχολείο για παιδιά με νοητική στέρηση.

Σαν να μην έφταναν οι παρανομίες - για τις οποίες διώκεται και καταγγέλλεται ο πρόεδρος και το ΔΣ του Σικιαριδείου Μ. Σιγουράκος από τη Νομαρχία Αθηνών και την Επιθεώρηση Εργασίας - τελείως προκλητικά και πέρα για πέρα με παράνομο τρόπο, η διοίκηση του Ιδρύματος προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι στη στέρηση μισθού από τη γενική γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων Αλεξία Σταύρου, τον ταμία Δημήτρη Γαλαζούλα και την Μαριλένα Γερακίνη, επίσης μέλος του συλλόγου. Η κίνηση αυτή, που αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των εργαζομένων, έγινε χωρίς καμία απολύτως προφορική ή γραπτή αιτιολογία απ' τη μεριά της διοίκησης. Για το συγκεκριμένο θέμα, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει υποβάλει μήνυση στη διοίκηση του Σικιαρίδειου.

Στα πλαίσια της παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, η διοίκηση του Ιδρύματος έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο ένα ανελέητο κυνηγητό, το οποίο εκδηλώνεται σε προσωπικό επίπεδο, τόσο απέναντι στον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, όσο και στη γενική γραμματέα. Απόδειξη αυτών είναι ότι το Φλεβάρη του 2001 κλειδώθηκε μέσα στο ίδρυμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Σπύρος Μαστροδήμος, προκειμένου να εμποδιστεί να παρευρεθεί ως συνδικαλιστής στην Επιθεώρηση Εργασίας! Ο πρόεδρος του συλλόγου ...απελευθερώθηκε με τη βοήθεια της αστυνομίας, ενώ για το θέμα έχουν υποβληθεί μηνύσεις σε βάρος της διοίκησης του Ιδρύματος.

Επίσης, το Μάρτη του 2001, η διοίκηση πραγματοποίησε μονομερή βλαπτική μεταβολή στους ατομικούς όρους εργασίας των υπαλλήλων του ιδρύματος. Τόσο το υπουργείο Εργασίας, όσο και η Επιθεώρηση Εργασίας έχουν γνωμοδοτήσει υπέρ των εργαζομένων, παρ' όλα αυτά η διοίκηση του Ιδρύματος επιμένει να παρανομεί και να προσπαθεί με τρομοκρατικό τρόπο να επιβάλει διαφορετικό καθεστώς μισθοδοσίας.

Η διοίκηση του Σικιαρίδειου αρνείται να καταβάλει στους εργαζόμενους το κίνητρο απόδοσης και το επίδομα δυσμενών συνθηκών εργασίας, που προβλέπεται στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και με το οποίο πληρώνονται οι εργαζόμενοι στα ειδικά σχολεία, που έχουν τη μορφή του Σικιαρίδειου - Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου - Φιλανθρωπικά Ιδρύματα.

Η διοίκηση του Σικιαρίδειου, προφασιζόμενη ελλιπή χρηματοδότηση από την πολιτεία, αρνείται, από τη μια, να καταβάλει τα εν λόγω επιδόματα στους υπαλλήλους του ιδρύματος, ενώ, απ' την άλλη, έχει δημιουργήσει κλίμα αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, προκειμένου να εμποδίσει τους εργαζόμενους να τα διεκδικήσουν, ενώ δεν ασκεί καμία απολύτως πίεση προς το υπουργείο Υγείας, που εποπτεύει το ίδρυμα, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, από το 2000 η Νομαρχία Αθηνών, με έγγραφά της, έχει επιστήσει την προσοχή και έχει προειδοποιήσει την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι νόμιμοι έλεγχοι στο Σικιαρίδειο για τα προβλήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, κάτι που συστηματικά αποφεύγει να κάνει το υπουργείο.

Το σωματείο των εργαζομένων

«Η κυβέρνηση να σταματήσει να βάζει πλάτες για την κάλυψη των παρανομιών και αυθαιρεσιών του προέδρου του ΔΣ του Σικιαρίδειου», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο των Εργαζομένων και καλεί τους αρμόδιους να πάρουν θέση.

«Πώς γίνεται ένα Ιδρυμα, που, απ' τη μια, λειτουργεί με 100% χρηματοδότηση από το ελληνικό, απ' την άλλη, να "πουλάει" φιλανθρωπία και να παραβιάζει τόσο ωμά νόμους του ελληνικού κράτους; Πώς γίνεται ένα Ιδρυμα που έχει σαν αποστολή του την εκπαίδευση παιδιών με νοητική υστέρηση να διακινεί κονδύλια με τόσο αδιαφανείς τρόπους, ενώ εργαζόμενοι και παιδιά να συνωστίζονται σε απαράδεκτες εγκαταστάσεις;Πώς το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, ως εποπτεύον υπουργείο και το υπουργείο Εργασίας, ως υπουργείο υπεύθυνο τήρησης της εργατικής νομοθεσίας - ενώ υπάρχουν τόσες καταγγελίες από δημόσιες αρχές, όπως Επιθεώρηση Εργασίας, Νομαρχία Αθηνών και κεντρικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ, ΠΟΜΕΕΑ - δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο Σύλλογος των Εργαζομένων.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι, οι γονείς και κηδεμόνες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα πάρουν την υπόθεση της εξυγίανσης, του εκδημοκρατισμού, της ανάπτυξης και δημοσιοποίησης στα δικά τους χέρια».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στις ελληνικές καλένδες η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου

Την παραπομπή της λειτουργίας της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Κορίνθου στις εκσυγχρονιστικές καλένδες, που αποτελεί «έγκλημα κατά της υγείας του κορινθιακού λαού» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ αντιπροσωπεία της οποίας πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη (1.8.2001) επίσκεψη στο νοσοκομείο και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του νοσοκομείου Νικ. Παπαγγελόπουλο.

Με όχημα τη γνωστή «καραμέλα» της ένταξης στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, επισημαίνει η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κορινθιακού λαού και απόκρυψης της αλήθειας ότι για μερικές δεκάδες εκατομμύρια, που αρνείται το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας να δώσει από τον κρατικό προϋπολογισμό για την απαλλοτρίωση των όμορων οικοπέδων στο κτίριο του νοσοκομείου, στερούνται χιλιάδες πολίτες και ασθενείς τις υπηρεσίες της νέας πτέρυγας, η οποία σημειωτέον είναι πλήρως εξοπλισμένη και ετοιμοπαράδοτη.

Συγκλονιστικό είναι ότι λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης στην Υγεία, 8 πολύτιμες κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένουν κλειδωμένες, όπως και η νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ενώ δεκάδες νεφροπαθείς ζουν καθημερινό Γολγοθά, καθώς πηγαίνουν για αιμοκάθαρση εκτός Κορινθίας.

Την εικόνα της προσπάθειας της κυβέρνησης για απαξίωση του δημόσιου τομέα Υγείας, προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό στην περιοχή, έρχονται να συμπληρώσουν οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στην υποδομή των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου Κορίνθου.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την ανυπόστατη καταγγελία «αγανακτισμένου» ασθενή σε βάρος της Βαΐτσας Ιακωβίδου, γιατρού και στελέχους του ΚΚΕ, η αντιπροσωπεία της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ τόνισε την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει ζητήματα διώξεων πρωτοπόρων αγωνιστών και εργαζομένων ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η κυβερνητική πολιτική σαρώνει ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και εντείνει τους κατασταλτικούς και τρομοκρατικούς της μηχανισμούς, προκειμένου να χειραγωγήσει το λαϊκό κίνημα.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Το σωματείο στηρίζει τις κινητοποιήσεις των γιατρών

Τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των γιατρών του Θριάσιου Νοσοκομείου Ελευσίνας για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου εκφράζει με ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου. Οι γιατροί του νοσοκομείου απέχουν από την 1η Αυγούστου και για όλο το μήνα από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία, ενώ επίσης πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 9 π.μ έως τη 1 μ.μ στην πρώτη γενική εφημερία κάθε βδομάδας για όλο το μήνα.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη (2.8.2001) έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την περικοπή των κονδυλίων εφημερίας που είναι δυνητικά επισφαλής για τη λειτουργία του νοσοκομείου και αποφάσισαν τη στήριξη των γιατρών που κινητοποιούνται, διεκδικώντας άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων εφημερίας, όπως αυτά αρχικά κατατέθηκαν, και την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη και ενίσχυση των επιμέρους τμημάτων του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι αντιμέτωπο με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο είναι όλο το προσωπικό του και ζητούν:

  • Την άμεση καταβολή δεδουλευμένων σε όλο το προσωπικό.
  • Αμεση έγκριση νέου οργανισμού που θα καλύψει όλα τα κενά θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.
  • Καμία περικοπή ή αναστολή λειτουργίας ή υπηρεσιών του νοσοκομείου.
  • Επάνδρωση των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση.

Οι κινητοποιήσεις των γιατρών συνεχίστηκαν κανονικά και χτες. Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Κ. Λαλένης αναφέρει ότι το ποσοστό συμμετοχής των γιατρών στη χτεσινή στάση εργασίας είναι 23,02% και οι γιατροί που συμμετέχουν στη στάση είναι 32. Στο ποσοστό αυτό η διοίκηση δεν περιλαμβάνει το ποσοστό συμμετοχής των ειδικευόμενων γιατρών, οι οποίοι είχαν πάρει απόφαση ότι όσοι ειδικευόμενοι γιατροί δε συμμετάσχουν στη στάση εργασίας θα κάνουν επίσχεση εργασίας. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία από μέρους των γιατρών στη χτεσινή κινητοποίηση από τους 47 ειδικευόμενους γιατρούς που εργάζονται στο νοσοκομείο συμμετείχαν οι 28.

Απομάκρυνση τριών πανεπιστημιακών από το «Αλεξάνδρα»

Τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί θα απομακρυνθούν από το μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Α' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Αττικής, που συνεδρίασε χτες. Πρόκειται για τους Δ. Λουτράδη, αναπληρωτή καθηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας, Δ. Μιναρετζή, λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γ. Καλλιπολίτη, επίκουρο καθηγητή.

Οι τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί δε διέκοψαν τη συνεργασία τους με την ιδιωτική γυναικολογική κλινική «Μητέρα» από την 1.7.2001, όπως προβλέπει ο νόμος 2889/2001, ούτε δήλωσαν ότι θα διακόψουν τη συνεργασία τους με την παραπάνω κλινική μετά και από τη σύσταση που τους έκανε η διοίκηση του Α' ΠεΣΥ Αττικής, δίνοντάς τους διορία 10 ημερών. Η απόφαση του ΔΣ του Α' ΠεΣΥ Αττικής, όπως προβλέπει ο νόμος, θα κοινοποιηθεί στο πρόεδρο του αρμόδιου ιατρικού τμήματος και στον πρύτανη του οικείου ΑΕΙ για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης.

Στο μεταξύ, οι τρεις πανεπιστημιακοί έκαναν ασφαλιστικά μέτρα κατά του «Μητέρα», καθώς την 1.7.2001 η διοίκηση της κλινικής τους ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία τους προκειμένου να μην καταβάλει το πρόστιμο, ύψους 25 εκατ. δραχμών για τον καθένα, όπως ορίζει ο νόμος 2889/2001. Το δικαστήριο όρισε δικάσιμο στα τέλη του μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ