Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
Ειδικού τύπου αυθαιρεσίες και παρανομίες

Η διοίκηση του Σικιαριδείου αρνείται να καταβάλει στους εργαζόμενους το κίνητρο απόδοσης και το επίδομα δυσμενών συνθηκών εργασίας, ενώ εξαπέλυσε ανελέητο κυνηγητό κατά των συνδικαλιστών

Σε απίστευτης σύλληψης παρανομίες και αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων και κυρίως των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων, επιδίδεται η διοίκηση του Σικιαρίδειου Ιδρύματος - Φιλανθρωπικό Ιδρυμα, Ειδικό Σχολείο για παιδιά με νοητική στέρηση.

Σαν να μην έφταναν οι παρανομίες - για τις οποίες διώκεται και καταγγέλλεται ο πρόεδρος και το ΔΣ του Σικιαριδείου Μ. Σιγουράκος από τη Νομαρχία Αθηνών και την Επιθεώρηση Εργασίας - τελείως προκλητικά και πέρα για πέρα με παράνομο τρόπο, η διοίκηση του Ιδρύματος προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι στη στέρηση μισθού από τη γενική γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων Αλεξία Σταύρου, τον ταμία Δημήτρη Γαλαζούλα και την Μαριλένα Γερακίνη, επίσης μέλος του συλλόγου. Η κίνηση αυτή, που αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των εργαζομένων, έγινε χωρίς καμία απολύτως προφορική ή γραπτή αιτιολογία απ' τη μεριά της διοίκησης. Για το συγκεκριμένο θέμα, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει υποβάλει μήνυση στη διοίκηση του Σικιαρίδειου.

Στα πλαίσια της παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, η διοίκηση του Ιδρύματος έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο ένα ανελέητο κυνηγητό, το οποίο εκδηλώνεται σε προσωπικό επίπεδο, τόσο απέναντι στον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, όσο και στη γενική γραμματέα. Απόδειξη αυτών είναι ότι το Φλεβάρη του 2001 κλειδώθηκε μέσα στο ίδρυμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Σπύρος Μαστροδήμος, προκειμένου να εμποδιστεί να παρευρεθεί ως συνδικαλιστής στην Επιθεώρηση Εργασίας! Ο πρόεδρος του συλλόγου ...απελευθερώθηκε με τη βοήθεια της αστυνομίας, ενώ για το θέμα έχουν υποβληθεί μηνύσεις σε βάρος της διοίκησης του Ιδρύματος.

Επίσης, το Μάρτη του 2001, η διοίκηση πραγματοποίησε μονομερή βλαπτική μεταβολή στους ατομικούς όρους εργασίας των υπαλλήλων του ιδρύματος. Τόσο το υπουργείο Εργασίας, όσο και η Επιθεώρηση Εργασίας έχουν γνωμοδοτήσει υπέρ των εργαζομένων, παρ' όλα αυτά η διοίκηση του Ιδρύματος επιμένει να παρανομεί και να προσπαθεί με τρομοκρατικό τρόπο να επιβάλει διαφορετικό καθεστώς μισθοδοσίας.

Η διοίκηση του Σικιαρίδειου αρνείται να καταβάλει στους εργαζόμενους το κίνητρο απόδοσης και το επίδομα δυσμενών συνθηκών εργασίας, που προβλέπεται στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και με το οποίο πληρώνονται οι εργαζόμενοι στα ειδικά σχολεία, που έχουν τη μορφή του Σικιαρίδειου - Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου - Φιλανθρωπικά Ιδρύματα.

Η διοίκηση του Σικιαρίδειου, προφασιζόμενη ελλιπή χρηματοδότηση από την πολιτεία, αρνείται, από τη μια, να καταβάλει τα εν λόγω επιδόματα στους υπαλλήλους του ιδρύματος, ενώ, απ' την άλλη, έχει δημιουργήσει κλίμα αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, προκειμένου να εμποδίσει τους εργαζόμενους να τα διεκδικήσουν, ενώ δεν ασκεί καμία απολύτως πίεση προς το υπουργείο Υγείας, που εποπτεύει το ίδρυμα, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, από το 2000 η Νομαρχία Αθηνών, με έγγραφά της, έχει επιστήσει την προσοχή και έχει προειδοποιήσει την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι νόμιμοι έλεγχοι στο Σικιαρίδειο για τα προβλήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, κάτι που συστηματικά αποφεύγει να κάνει το υπουργείο.

Το σωματείο των εργαζομένων

«Η κυβέρνηση να σταματήσει να βάζει πλάτες για την κάλυψη των παρανομιών και αυθαιρεσιών του προέδρου του ΔΣ του Σικιαρίδειου», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο των Εργαζομένων και καλεί τους αρμόδιους να πάρουν θέση.

«Πώς γίνεται ένα Ιδρυμα, που, απ' τη μια, λειτουργεί με 100% χρηματοδότηση από το ελληνικό, απ' την άλλη, να "πουλάει" φιλανθρωπία και να παραβιάζει τόσο ωμά νόμους του ελληνικού κράτους; Πώς γίνεται ένα Ιδρυμα που έχει σαν αποστολή του την εκπαίδευση παιδιών με νοητική υστέρηση να διακινεί κονδύλια με τόσο αδιαφανείς τρόπους, ενώ εργαζόμενοι και παιδιά να συνωστίζονται σε απαράδεκτες εγκαταστάσεις;Πώς το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, ως εποπτεύον υπουργείο και το υπουργείο Εργασίας, ως υπουργείο υπεύθυνο τήρησης της εργατικής νομοθεσίας - ενώ υπάρχουν τόσες καταγγελίες από δημόσιες αρχές, όπως Επιθεώρηση Εργασίας, Νομαρχία Αθηνών και κεντρικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ, ΠΟΜΕΕΑ - δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο Σύλλογος των Εργαζομένων.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι, οι γονείς και κηδεμόνες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα πάρουν την υπόθεση της εξυγίανσης, του εκδημοκρατισμού, της ανάπτυξης και δημοσιοποίησης στα δικά τους χέρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ