Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΑΕΔ
Κατάληψη κόντρα στο δουλεμπόριο

Δίωρη συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ στον Πειραιά από άνεργους, συνταξιούχους και συνδικαλιστές

Το πανό στα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Πειραιά
Το πανό στα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Πειραιά
Την πρώτη αγωνιστική απάντηση δέχτηκε χτες το νομοθετικό εξάμβλωμα, που προετοιμάζει η κυβέρνηση, για τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε «παραμάγαζο» του δουλεμπορικού κυκλώματος. Συνδικαλιστές από τα δεκάδες σωματεία που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά και άνεργοι και συνταξιούχοι της πόλης «κατέλαβαν» συμβολικά επί δύο ώρες τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στον Πειραιά. Η συμβολική κατάληψη έδωσε τη δυνατότητα της συζήτησης πρόσωπο με πρόσωπο συνδικαλιστών, υπαλλήλων του Οργανισμού, αλλά και των εργαζόμενων, που βρίσκονταν μπροστά από τα γκισέ για να εξυπηρετηθούν. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ και «χρήστες», δηλαδή εργαζόμενοι και άνεργοι, πρέπει τώρα να συντονίσουν τα αγωνιστικές τους βολές για να υπερασπίσουν το δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού, «όχι μόνο για το δικό μας συμφέρον, αλλά και των παιδιών μας», όπως είπε χαρακτηριστικά μία εργαζόμενη.

Η συμβολική κατάληψη ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί. Ομάδα των «καταληψιών» έσπευσε στον τελευταίο όροφο του κτιρίου για να κρεμάσει ένα τεράστιο πανό, στο οποίο αναγραφόταν: «Πλήρης σταθερή εργασία. ΟΑΕΔ Ενιαίος Δημόσιος στην υπηρεσία των εργαζομένων. ΟΧΙ στη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε δουλεμπορικό παραμάγαζο». Το μεγαλύτερο μέρος των συνδικαλιστών είχε σκορπιστεί στους ορόφους του κτιρίου για να συνομιλήσει με υπαλλήλους και εργαζόμενους. Ενώ άλλη ομάδα συνδικαλιστών είχε παραμείνει στην είσοδο του κτιρίου, όπου με «εργαλεία» την ντουντούκα και την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής ενημέρωνε τους πολίτες του Πειραιά.

Συζητώντας με τους υπαλλήλους του τρίτου ορόφου, όπου βρίσκεται το Γραφείο Εργασίας ΟΑΕΔ, ο Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ανέφερε: «Γνωρίζοντας η κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διακοπές, όπως άλλωστε δικαιούνται, σπεύδει να προωθήσει μια σειρά μέτρα που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και νομιμοποιούν το δουλεμπορικό κύκλωμα. Δε σταματάει, όμως, εκεί. Ξεπουλάει τα "Ελληνικά Πετρέλαια", τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και άλλες εταιρίες. Ε, τι θα γίνει, τέλος πάντων; Πρέπει να της κόψουμε τη φόρα. Σας καλούμε όλους να συμβάλετε στην οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει τη δική του συμβολή, να συσταθούν επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς, όπως και εδώ από τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ. Η ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι δική μας υπόθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ