Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΟΧΙ στην ισοπέδωση

Η τακτική εφησυχασμού της κυβέρνησης δεν ξεγελά τις ταξικές δυνάμεις που καλούν σε εγρήγορση τους εργαζόμενους

Αντίθετα από την παρελκυστική τακτική της ΓΣΕΕ, απέναντι στην προωθούμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα εκπέμπουν «σήμα κινδύνου», καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συμπόρευση και προειδοποιούν την κυβέρνηση πως θα υπάρξει ισχυρή αντίσταση, τόσο στο συγκεκριμένο σχέδιο, όσο και στις συνολικές αντιασφαλιστικές επιλογές της.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, παρά το ότι σε ανακοίνωση της τελευταίας σημειώνεται πως δεν πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αύξηση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες, δεν κάνουν τίποτα, για να αντιμετωπιστεί η νέα κυβερνητική πρόκληση, αντίθετα ιδιαίτερα η ΓΣΕΕ αναδεικνύεται ξανά σε πολύτιμο βοηθό της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη προωθηθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία δυο οδηγίες της ΕΕ, σχετικά με την «ίση μεταχείριση» ανδρών και γυναικών όσον αφορά τα ασφαλιστικά του δικαιώματα. Η εξίσωση που προβλέπεται, στα πλαίσια των επαγγελματικών συστημάτων ασφάλισης, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους ανατροπών, καθώς η κυβέρνηση δεν κατονομάζει τα ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται σε αυτά.

Την κυβερνητική επιχείρηση αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 με αφορμή και σχετική απόφαση δικαστηρίου της ΕΕ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «αν και η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι πρέπει να γίνει εξομοίωση των ορίων συνταξιοδοτικής ηλικίας ανδρών και γυναικών οι κυβερνώντες δε σκέφτονται προς τα κάτω, αλλά προς τα πάνω». Και συνεχίζει: «Μάλιστα η κυβέρνηση για να μην σηκώσει θύελλα αντιδράσεων λέει ότι δεν έχει γενικευμένο χαρακτήρα η απόφαση και αφορά μια μερίδα εργαζομένων. Εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι όταν "καίγεται" ο διπλανός μας κινδυνεύουμε κι εμείς και πως, με βάση το δεδικασμένο, η απόφαση μπορεί να γενικευτεί. Η στάση αυτή της κυβέρνησης δείχνει ότι καμιά παραίτηση ή ακύρωση δεν κάνει από τα σκληρά αντεργατικά μέτρα, αλλά διά της πλαγίας οδού αξιοποιεί κάθε τρόπο για την προώθησή τους. Με το μέτρο αυτό βάζει στο στόχαστρο τα βαρέα και ανθυγιεινά και αντιμετωπίζει ισοπεδωτικά άνδρες και γυναίκες».

Επίσης το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα και καταλήγει: «Καλούμε την εργατική τάξη να είναι έτοιμη γιατί μπροστά μας έχουμε σκληρές μάχες για να μην περάσουν τα αντεργατικά τερατουργήματα της κυβέρνησης. Με αγώνες μαζικούς, σαν αυτούς που δώσαμε για το Ασφαλιστικό, μπορούμε να τους σταματήσουμε και να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ