ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης με αφορμή την Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Διαμαρτυρία την Παρασκευή 25 Οκτώβρη στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΓΕ στο «Αλεξάνδρα»
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΓΕ στο «Αλεξάνδρα»
Κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης με αφορμή την 25η Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, θέτοντας στο προσκήνιο τα αιτήματά της για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και δωρεάν θεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΓΕ οργανώνει την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», το νοσοκομείο που αποτελεί «σημείο αναφοράς» για τους γυναικολογικούς καρκίνους. Και με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα η ΟΓΕ απαιτεί την άμεση πρόσληψη αποκλειστικά μόνιμου ογκολόγου - ακτινοθεραπευτή στη μονάδα βραχυθεραπείας, το οποίο λόγω ελλείψεων είχε μάλιστα κλείσει τον περασμένο Απρίλη.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τον κυβερνητικό εμπαιγμό γύρω από το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Οπως υπογραμμίζει, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που διαφημίζουν την «επιτυχία» του προγράμματος «ξεχνούν» σκόπιμα να αναφέρουν μια σειρά προβλήματα:

Πρώτον, πολλές γυναίκες δεν έχουν καν δυνατότητα να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «καθώς είναι τραγική η έλλειψη μαστογράφων και ειδικών επιστημόνων» στα δημόσια Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία. «Μόνο το 16% των 323 μαστογράφων που υπάρχουν στη χώρα μας βρίσκονται σε δημόσιες δομές. Ετσι, από το σύνολο των μαστογραφιών ετησίως το 76% πραγματοποιήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ μόλις το 24% στον δημόσιο. Στην πραγματικότητα, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η κυβέρνηση επιδοτεί με τα δικά μας λεφτά τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας, που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Χιλιάδες γυναίκες σ' όλη τη χώρα αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και να ταξιδεύουν με επιπλέον κόστος σε άλλη πόλη για να κάνουν τις εξετάσεις που απαιτούνται», τονίζει η ΟΓΕ.

Δεύτερον, το πρόγραμμα αφορά «υποτυπώδεις, ανεπαρκείς εξετάσεις που δεν συνοδεύονται από δωρεάν και πλήρη θεραπεία» στην περίπτωση μιας διάγνωσης. Οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι «ευκαιριακού χαρακτήρα, συνδεδεμένες με προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης (π.χ. "Φώφη Γεννηματά", "Σπύρος Δοξιάδης") ή με διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων εταιρειών και ΜΚΟ». Μάλιστα, από αυτά εξαιρούνται κρίσιμες ηλιακές ομάδες. «Οι κόφτες διαχρονικά των κυβερνήσεων στην πρόληψη οδηγούν σήμερα, το 2024, πολλές γυναίκες να μην έχουν καν υποβληθεί σε μαστογραφία», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Τρίτον, οι χιλιάδες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο «οδηγούνται για θεραπεία και αποκατάσταση στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλουςπου κάνουν χρυσές δουλειές μπροστά στις τραγικές ανεπάρκειες των δημόσιων νοσοκομείων». Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΓΕ καταγγέλλει το γεγονός ότι η Μονάδα Βραχυθεραπείας για τους γυναικολογικούς καρκίνους στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» δεν διαθέτει αποκλειστικό μόνιμο ακτινοθεραπευτή - ογκολόγο.

«Οσο και αν διατυμπανίζουν η κυβέρνηση, τα κόμματα που βαδίζουν στις ράγες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ΜΚΟ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι ότι ενδιαφέρονται για την υγεία των γυναικών», σχολιάζει η ΟΓΕ, η πραγματικότητα είναι ότι η πολιτική τους βάζει τις ανάγκες «στο ζύγι του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους ιατρικούς ομίλους», εμπορεύεται την Υγεία, ρίχνει στις γυναίκες το «μπαλάκι της ατομικής ευθύνης» όσον αφορά την πρόληψη και θεραπεία.

«Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας,στελεχωμένο πλήρως με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με βάση τις γεωγραφικές και πληθυσμιακές ανάγκες, όπως κι ένα δημόσιο και δωρεάν δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με επίκεντρο το Κέντρο Υγείας, που θα λειτουργεί με πυξίδα τις ανάγκες μας κι όχι για τα κέρδη των ομίλων. Σε ένα τέτοιο σύστημα Υγείας και ΠΦΥ μπορεί να εφαρμοστεί ουσιαστική και καθολική πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση και για τον καρκίνο του μαστού», καταλήγει η ΟΓΕ.

Στο φόντο των παραπάνω, η ΟΓΕ διεκδικεί:

- Γενναία κρατική χρηματοδότηση για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης των γυναικολογικών καρκίνων.

- Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό για την έγκαιρη δωρεάν θεραπεία (χειρουργεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και την αποκατάσταση των γυναικών που θα νοσήσουν.

- Με ευθύνη του κράτους να πραγματοποιούνται συστηματικά ενημέρωση και προληπτικές εξετάσεις πανελλαδικά για τις γυναίκες χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών.

Πρωτοβουλίες από Συλλόγους

Τις δικές τους πρωτοβουλίες παίρνουν και οι Σύλλογοι της ΟΓΕ, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα δράσης με επίκεντρο τα παραπάνω αιτήματα. Ο Σύλλογος Γυναικών Περιστερίου καλεί την Πέμπτη 24 Οκτώβρη σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 10 π.μ., στο 2ο Κέντρο Υγείας Περιστερίου (Βασ. Αλεξάνδρου 105) για τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των γυναικολογικών καρκίνων.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δραματικές οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο «Αττικόν»

Τις ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα προς τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.

Στο ΠΓΝ «Αττικόν» είναι σε πλήρη λειτουργία 22 κλινικές (530 κλίνες συν 90-120 ράντζα) και 12 μονάδες, Χειρουργεία - Ανάνηψη, Μαιευτήριο, Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και ΤΕΠ. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί η ΜΕΘ Παίδων, η ΜΕΘ «Νιάρχος» (12 κλίνες ΜΕΘ- 9 σε λειτουργία), αύξηση της Γενικής ΜΕΘ (22 κλίνες ΜΕΘ - 18 σε λειτουργία), η Μονάδα ΑΕΕ (6 κλίνες) και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας (16 κλίνες). Παρά όμως την ανάπτυξη του νοσοκομείου, η στελέχωσή του στηρίζεται στο απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του 2012, που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες σε καμία υπηρεσία.

Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία (εκτός από νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτών) συμπεριλαμβάνονται και μαίες, επισκέπτες Υγείας, τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμου. Σε όλες αυτές τις ειδικότητες υπάρχουν ελλείψεις, αλλά η υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό καθιστά τη λειτουργία του νοσοκομείου επισφαλή. Οι οργανικές θέσεις νοσηλευτών (ΠΕ - ΤΕ - ΔΕ) είναι 768, καλυμμένες σήμερα είναι 533 και 235 είναι κενές. Το νοσηλευτικό προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου δεν καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας.

Οι παραπάνω ελλείψεις, όπως επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, έχουν ως αποτέλεσμα την «εργασιακή εξουθένωση του νοσηλευτικού προσωπικού, αφού για περισσότερα από δέκα χρόνια οι συνθήκες εργασίας είναι απάνθρωπες. Οι κλινικές λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας, αφού νοσηλεύουν καθημερινά τουλάχιστον 10 ασθενείς περισσότερους από τις δυνατότητές τους, τα γνωστά στο πανελλήνιο ράντζα (που έχουν βαφτιστεί επικουρικές κλίνες) στους διαδρόμους, δηλαδή 35 ασθενείς σε κλίνες σε θαλάμους και 10 στους διαδρόμους! Για τους 45 ασθενείς ανά κλινική αναλογούν 1 νοσηλευτής και 1 βοηθός νοσηλευτή ανά βάρδια, συνθήκη η οποία είναι το λιγότερο επικίνδυνη για τους ασθενείς και για τους ίδιους τους νοσηλευτές. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις ΜΕΘ, αλλά και σε εξειδικευμένα Τμήματα (π.χ. ΜΕΝ Νεογνών, ΜΑΦ Παίδων), αφού για να δοθούν ρεπό και άδειες χρειάζεται να βγουν εκτός λειτουργίας κλίνες. Τα οφειλόμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας είναι χιλιάδες.

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού η στελέχωση όλων των Τμημάτων δεν επαρκεί για να καλυφθούν ακόμα και τα χαμηλότερα όρια ασφαλείας. Τμήματα λειτουργούν με "δανεικούς" νοσηλευτές άλλων Τμημάτων, νοσηλευτές που πέρα από τις παράνομες διπλοβάρδιες καλούνται να δουλεύουν 12 ώρες συνεχόμενα, που με προφορικές "εντολές" μετακινούνται σε διαφορετικά Τμήματα και πόστα εργασίας, όπως από το Χειρουργείο και την Ανάνηψη στο ΤΕΠ, από τη Μονάδα Νεογνών στη ΜΕΘ Παίδων, από κλινική σε κλινική. Τον τελευταίο χρόνο οι παραιτήσεις νοσηλευτών έχουν γίνει πολύ συχνό φαινόμενο».

Το ΚΚΕ, και με την Ερώτηση που καταθέτει, μεταφέρει την απαίτηση από την κυβέρνηση για μέτρα όπως:

- Ασφαλής στελέχωση όλων των Τμημάτων με μόνιμο και σταθερό νοσηλευτικό προσωπικό και άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 130 νοσηλευτών και μαιών στο ΠΓΝ «Αττικόν», που η διοίκηση του νοσοκομείου έχει παραδεχτεί ότι είναι μέτρα υπερεπείγοντα για τη στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών.

- Απόδοση των χιλιάδων οφειλόμενων ρεπό και αδειών.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Στους δρόμους για την απόσυρση του εγκληματικού νόμου

Συγκέντρωση την Πέμπτη 31 Οκτώβρη στα Προπύλαια

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 31 Οκτώβρη στις 5.30 μ.μ. στα Προπύλαια, απαιτώντας την απόσυρση του νόμου που διαλύει και κλείνει τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, καλούν 8 σωματεία και φορείς. Την κινητοποίηση στηρίζει και η ΕΙΝΑΠ.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ», το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου «18 ΑΝΩ», ο Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ και οι συλλογικές δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το «18 ΑΝΩ» καλούν σωματεία και φορείς να στηρίξουν τον αγώνα τους για:

- Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης.

- Διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων (άδειες, ρεπό, συμβάσεις εργασίας).

- Να περάσει άμεσα η τροπολογία που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ/ΙΔΟΧ των προγραμμάτων απεξάρτησης στα νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ