Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δραματικές οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο «Αττικόν»

Τις ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα προς τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.

Στο ΠΓΝ «Αττικόν» είναι σε πλήρη λειτουργία 22 κλινικές (530 κλίνες συν 90-120 ράντζα) και 12 μονάδες, Χειρουργεία - Ανάνηψη, Μαιευτήριο, Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και ΤΕΠ. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί η ΜΕΘ Παίδων, η ΜΕΘ «Νιάρχος» (12 κλίνες ΜΕΘ- 9 σε λειτουργία), αύξηση της Γενικής ΜΕΘ (22 κλίνες ΜΕΘ - 18 σε λειτουργία), η Μονάδα ΑΕΕ (6 κλίνες) και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας (16 κλίνες). Παρά όμως την ανάπτυξη του νοσοκομείου, η στελέχωσή του στηρίζεται στο απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του 2012, που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες σε καμία υπηρεσία.

Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία (εκτός από νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτών) συμπεριλαμβάνονται και μαίες, επισκέπτες Υγείας, τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμου. Σε όλες αυτές τις ειδικότητες υπάρχουν ελλείψεις, αλλά η υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό καθιστά τη λειτουργία του νοσοκομείου επισφαλή. Οι οργανικές θέσεις νοσηλευτών (ΠΕ - ΤΕ - ΔΕ) είναι 768, καλυμμένες σήμερα είναι 533 και 235 είναι κενές. Το νοσηλευτικό προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου δεν καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας.

Οι παραπάνω ελλείψεις, όπως επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, έχουν ως αποτέλεσμα την «εργασιακή εξουθένωση του νοσηλευτικού προσωπικού, αφού για περισσότερα από δέκα χρόνια οι συνθήκες εργασίας είναι απάνθρωπες. Οι κλινικές λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας, αφού νοσηλεύουν καθημερινά τουλάχιστον 10 ασθενείς περισσότερους από τις δυνατότητές τους, τα γνωστά στο πανελλήνιο ράντζα (που έχουν βαφτιστεί επικουρικές κλίνες) στους διαδρόμους, δηλαδή 35 ασθενείς σε κλίνες σε θαλάμους και 10 στους διαδρόμους! Για τους 45 ασθενείς ανά κλινική αναλογούν 1 νοσηλευτής και 1 βοηθός νοσηλευτή ανά βάρδια, συνθήκη η οποία είναι το λιγότερο επικίνδυνη για τους ασθενείς και για τους ίδιους τους νοσηλευτές. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις ΜΕΘ, αλλά και σε εξειδικευμένα Τμήματα (π.χ. ΜΕΝ Νεογνών, ΜΑΦ Παίδων), αφού για να δοθούν ρεπό και άδειες χρειάζεται να βγουν εκτός λειτουργίας κλίνες. Τα οφειλόμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας είναι χιλιάδες.

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού η στελέχωση όλων των Τμημάτων δεν επαρκεί για να καλυφθούν ακόμα και τα χαμηλότερα όρια ασφαλείας. Τμήματα λειτουργούν με "δανεικούς" νοσηλευτές άλλων Τμημάτων, νοσηλευτές που πέρα από τις παράνομες διπλοβάρδιες καλούνται να δουλεύουν 12 ώρες συνεχόμενα, που με προφορικές "εντολές" μετακινούνται σε διαφορετικά Τμήματα και πόστα εργασίας, όπως από το Χειρουργείο και την Ανάνηψη στο ΤΕΠ, από τη Μονάδα Νεογνών στη ΜΕΘ Παίδων, από κλινική σε κλινική. Τον τελευταίο χρόνο οι παραιτήσεις νοσηλευτών έχουν γίνει πολύ συχνό φαινόμενο».

Το ΚΚΕ, και με την Ερώτηση που καταθέτει, μεταφέρει την απαίτηση από την κυβέρνηση για μέτρα όπως:

- Ασφαλής στελέχωση όλων των Τμημάτων με μόνιμο και σταθερό νοσηλευτικό προσωπικό και άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 130 νοσηλευτών και μαιών στο ΠΓΝ «Αττικόν», που η διοίκηση του νοσοκομείου έχει παραδεχτεί ότι είναι μέτρα υπερεπείγοντα για τη στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών.

- Απόδοση των χιλιάδων οφειλόμενων ρεπό και αδειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ