Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν και διαδηλώνουν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Απεργούν και διαδηλώνουν σήμερα σε μια σειρά από πόλεις οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και στην Εστίαση. Στη λήξη μιας ακόμα σεζόν, που συνοδεύτηκε από νέα ρεκόρ αφίξεων και κερδών για τους μεγαλοξενοδόχους και τους επιχειρηματίες, αλλά και από εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία παλεύουν για να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις σε ξενοδοχεία, επισιτιστικά καταστήματα και μαζική εστίαση με ουσιαστικές αυξήσεις και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Διεκδικούν την υπογραφή τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων σε κάθε τουριστική περιοχή με τις Ενώσεις Ξενοδόχων. Απαιτούν από την κυβέρνηση επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού κλαδικού μισθού για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκεντρώσεις ακόμα οργανώνονται σε:

-- Ζάκυνθο, 9.30 π.μ. ΟΑΕΔ και 11.30 π.μ. νομαρχία.

-- Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Αργοστόλι).

-- Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

-- Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

-- Χανιά, 11 π.μ, αεροδρόμιο. Προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και στη συνέχεια μηχανοκίνητη πορεία μέχρι το αεροδρόμιο.

-- Ηράκλειο, 11 π.μ, αεροδρόμιο. Προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και μηχανοκίνητη πορεία.

-- Ηγουμενίτσα, 11.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Την αλληλεγγύη του στην απεργία έχει εκφράσει το ΠΑΜΕ, καλώντας τα σωματεία να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Στην Αθήνα το απεργιακό κάλεσμα έχει γίνει υπόθεση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής αλλά και επιχειρησιακών σωματείων σε μια σειρά από ξενοδοχεία («Athens Marriott», «Intercontinental», «Royal Olympic», «Zafolia», «Stanley», «Saint George Lycabettus»), καθώς και του Σωματείου στην επιχείρηση εστίασης «Select SP» στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

«Είναι η ώρα να υπερασπιστούμε τη ζωή και το μέλλον μας», τονίζουν τα σωματεία. Οι μισθοί στον κλάδο μόλις που ξεπερνούν τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το 2011. Αντεργατικές ρυθμίσεις για το ωράριο και τα ρεπό έχουν γίνει, κατά παραγγελία της εργοδοσίας και με ευθύνη της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, όροι των Συλλογικών Συμβάσεων. Η εκ περιτροπής απασχόληση, η δουλειά μέσω εργολάβων, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου επεκτείνονται. Χιλιάδες εποχικοί μένουν για μήνες χωρίς εισόδημα, καθώς το επίδομα ανεργίας τούς χορηγείται μόνο για τρεις μήνες και πέντε μέρες ετησίως. Τώρα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα Συλλογική Σύμβαση στα ξενοδοχεία, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας διατυπώνουν απαράδεκτες αξιώσεις. Βάζουν στο τραπέζι και την επέκταση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου στις 10 ώρες, με αντάλλαγμα ένα γελοίο ποσό αύξησης της τάξης του 3%. «Απεργούμε για τη δική μας ζωή», διαμηνύουν εργαζόμενοι και σωματεία και βάζουν στην πρώτη γραμμή τις διεκδικήσεις τους για τον εργάσιμο χρόνο, το εισόδημα, τις συνθήκες εργασίας, τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζουν τα αιτήματα για:

-- Υπογραφή ΣΣΕ σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα με ουσιαστικές αυξήσεις.

-- Ανανέωση τώρα όλων των Συμβάσεων Εργασίας που λήγουν και μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου.

-- 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο με δύο συνεχόμενα ρεπό για όλους.

-- Κάτω τα χέρια από το φιλοδώρημα, να αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς φόρο και ασφαλιστικές κρατήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα (2024-10-22 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις και συνελεύσεις με επίκεντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις (2018-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ