Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης με αφορμή την Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Διαμαρτυρία την Παρασκευή 25 Οκτώβρη στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΓΕ στο «Αλεξάνδρα»
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΓΕ στο «Αλεξάνδρα»
Κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης με αφορμή την 25η Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, θέτοντας στο προσκήνιο τα αιτήματά της για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και δωρεάν θεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΓΕ οργανώνει την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», το νοσοκομείο που αποτελεί «σημείο αναφοράς» για τους γυναικολογικούς καρκίνους. Και με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα η ΟΓΕ απαιτεί την άμεση πρόσληψη αποκλειστικά μόνιμου ογκολόγου - ακτινοθεραπευτή στη μονάδα βραχυθεραπείας, το οποίο λόγω ελλείψεων είχε μάλιστα κλείσει τον περασμένο Απρίλη.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τον κυβερνητικό εμπαιγμό γύρω από το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Οπως υπογραμμίζει, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που διαφημίζουν την «επιτυχία» του προγράμματος «ξεχνούν» σκόπιμα να αναφέρουν μια σειρά προβλήματα:

Πρώτον, πολλές γυναίκες δεν έχουν καν δυνατότητα να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «καθώς είναι τραγική η έλλειψη μαστογράφων και ειδικών επιστημόνων» στα δημόσια Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία. «Μόνο το 16% των 323 μαστογράφων που υπάρχουν στη χώρα μας βρίσκονται σε δημόσιες δομές. Ετσι, από το σύνολο των μαστογραφιών ετησίως το 76% πραγματοποιήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ μόλις το 24% στον δημόσιο. Στην πραγματικότητα, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η κυβέρνηση επιδοτεί με τα δικά μας λεφτά τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας, που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Χιλιάδες γυναίκες σ' όλη τη χώρα αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και να ταξιδεύουν με επιπλέον κόστος σε άλλη πόλη για να κάνουν τις εξετάσεις που απαιτούνται», τονίζει η ΟΓΕ.

Δεύτερον, το πρόγραμμα αφορά «υποτυπώδεις, ανεπαρκείς εξετάσεις που δεν συνοδεύονται από δωρεάν και πλήρη θεραπεία» στην περίπτωση μιας διάγνωσης. Οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι «ευκαιριακού χαρακτήρα, συνδεδεμένες με προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης (π.χ. "Φώφη Γεννηματά", "Σπύρος Δοξιάδης") ή με διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων εταιρειών και ΜΚΟ». Μάλιστα, από αυτά εξαιρούνται κρίσιμες ηλιακές ομάδες. «Οι κόφτες διαχρονικά των κυβερνήσεων στην πρόληψη οδηγούν σήμερα, το 2024, πολλές γυναίκες να μην έχουν καν υποβληθεί σε μαστογραφία», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Τρίτον, οι χιλιάδες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο «οδηγούνται για θεραπεία και αποκατάσταση στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλουςπου κάνουν χρυσές δουλειές μπροστά στις τραγικές ανεπάρκειες των δημόσιων νοσοκομείων». Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΓΕ καταγγέλλει το γεγονός ότι η Μονάδα Βραχυθεραπείας για τους γυναικολογικούς καρκίνους στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» δεν διαθέτει αποκλειστικό μόνιμο ακτινοθεραπευτή - ογκολόγο.

«Οσο και αν διατυμπανίζουν η κυβέρνηση, τα κόμματα που βαδίζουν στις ράγες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ΜΚΟ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι ότι ενδιαφέρονται για την υγεία των γυναικών», σχολιάζει η ΟΓΕ, η πραγματικότητα είναι ότι η πολιτική τους βάζει τις ανάγκες «στο ζύγι του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους ιατρικούς ομίλους», εμπορεύεται την Υγεία, ρίχνει στις γυναίκες το «μπαλάκι της ατομικής ευθύνης» όσον αφορά την πρόληψη και θεραπεία.

«Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας,στελεχωμένο πλήρως με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με βάση τις γεωγραφικές και πληθυσμιακές ανάγκες, όπως κι ένα δημόσιο και δωρεάν δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με επίκεντρο το Κέντρο Υγείας, που θα λειτουργεί με πυξίδα τις ανάγκες μας κι όχι για τα κέρδη των ομίλων. Σε ένα τέτοιο σύστημα Υγείας και ΠΦΥ μπορεί να εφαρμοστεί ουσιαστική και καθολική πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση και για τον καρκίνο του μαστού», καταλήγει η ΟΓΕ.

Στο φόντο των παραπάνω, η ΟΓΕ διεκδικεί:

- Γενναία κρατική χρηματοδότηση για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης των γυναικολογικών καρκίνων.

- Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό για την έγκαιρη δωρεάν θεραπεία (χειρουργεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και την αποκατάσταση των γυναικών που θα νοσήσουν.

- Με ευθύνη του κράτους να πραγματοποιούνται συστηματικά ενημέρωση και προληπτικές εξετάσεις πανελλαδικά για τις γυναίκες χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών.

Πρωτοβουλίες από Συλλόγους

Τις δικές τους πρωτοβουλίες παίρνουν και οι Σύλλογοι της ΟΓΕ, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα δράσης με επίκεντρο τα παραπάνω αιτήματα. Ο Σύλλογος Γυναικών Περιστερίου καλεί την Πέμπτη 24 Οκτώβρη σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 10 π.μ., στο 2ο Κέντρο Υγείας Περιστερίου (Βασ. Αλεξάνδρου 105) για τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των γυναικολογικών καρκίνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητούν στο διαδίκτυο δωρεάν θεραπεία! (2012-08-12 00:00:00.0)
Επαναλήψεις υποσχέσεων (2009-01-15 00:00:00.0)
Χωρίς έγκαιρη πρόγνωση του καρκίνου (2002-10-10 00:00:00.0)
Ο καρκίνος του μαστού (2001-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ