ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ

«

Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία - Εξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία!»: Το σύνθημα αυτό διαπερνά τις απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, δίνοντας σήμα ξεσηκωμού σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς.

Σήμερα Τετάρτη το απεργιακό μέτωπο «αγκαλιάζει» χιλιάδες εργαζόμενους:

Οι ναυτεργάτες απεργούν πανελλαδικά για δεύτερη μέρα.

Μαζί τους απεργούν και διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και οι λιμενεργάτες της COSCO, βάζοντας σε κλοιό κινητοποιήσεων το λιμάνι του Πειραιά.

Επίσης σήμερα απεργούν οι εκπαιδευτικοί, κόντρα στον αυταρχισμό και στην τρομοκρατία της κυβέρνησης, που σέρνει την κινητοποίησή τους στα δικαστήρια.

Στον δρόμο θα βρεθούν ακόμα απεργοί από τα ξενοδοχεία και την Εστίαση, που παλεύουν για τις Συμβάσεις, τους μισθούς, τα δικαιώματά τους.

Μετά το σημερινό απεργιακό μπαράζ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται: Για απεργιακή κλιμάκωση με 48ωρη απεργία στις 1 - 2 Νοέμβρη προετοιμάζονται οι διανομείς στις ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ οι κλαδικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται στις 6 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας για τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στις Κατασκευές.

Κάθε μέτωπο αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για την απόσπαση αυξήσεων στους μισθούς, για τη λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, για την Υγεία και την Παιδεία, ενισχύει και το μεγάλο απεργιακό ποτάμι της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Στις 9 και 10 Νοέμβρη η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Παράλληλα με τις κλαδικές κινητοποιήσεις και την πανεργατική απεργία, πλήθος συνδικάτων ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 9 και 10 Νοέμβρη στην Αθήνα, στο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου. «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, στον δρόμο της ανατροπής»: Με το σύνθημα αυτό η Σύσκεψη, που συμπίπτει με τα 25 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΜΕ, δίνει το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί γόνιμος διάλογος ανάμεσα σε συνδικάτα και συνδικαλιστές.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η μεταφορά πείρας από την αγωνιστική δράση των σωματείων, η διαμόρφωση πλαισίου πάλης και δράσης, η συζήτηση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οργάνωση της αντεπίθεσης. Ηδη, λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ, δεκάδες σωματεία αποφασίζουν τη συμμετοχή τους, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική που έχει το ΠΑΜΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο πλαίσιο μάλιστα της διεθνιστικής αλληλεγγύης στους εργάτες και στους λαούς του κόσμου, στην Πανελλαδική Σύσκεψη θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών από το εξωτερικό, η ηγεσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και συνδικάτα που ανέπτυξαν μεγάλους και σημαντικούς αγώνες σε μια σειρά χώρες όλου του κόσμου.


ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ - ΖΩΝΗ
Σε απεργιακό κλοιό ο Πειραιάς από χτες

Με καθολική συμμετοχή συνεχίζεται η απεργία των ναυτεργατών

Συγκέντρωση στο Πέραμα ενόψει της σημερινής απεργίας
Συγκέντρωση στο Πέραμα ενόψει της σημερινής απεργίας
Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών. «Ανανέωση - εφαρμογή ΣΣΕ. Αυξήσεις με βάση τις ανάγκες. Μέτρα προστασίας και ασφάλειας της ζωής», απαίτησαν με το πανό τους, περιφρουρώντας την κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Σήμερα, δεύτερη μέρα της απεργίας, τα δύο ναυτεργατικά σωματεία καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Παράλληλα, τη θέση τους στο απεργιακό μέτωπο που απλώνεται σε όλο το λιμάνι του Πειραιά παίρνουν σήμερα οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ (COSCO) και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Τη στήριξή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και καλεί τα σωματεία - μέλη του, τους εργαζόμενους, τον λαό του Πειραιά να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε κάθε κλάδο που αγωνίζεται και σηκώνει κεφάλι.

Κοροϊδία η πρόταση της εργοδοσίας - Καλούν σε κλιμάκωση με νέα απεργία

Σε μια περίοδο που οι εφοπλιστές στέλνουν τα πληρώματα στο στόμα του λύκου στις εμπόλεμες περιοχές και οι ακτοπλόοι εισπράττουν κρατικές επιδοτήσεις και διατηρούν πανάκριβα εισιτήρια, η εργοδοσία αρνείται προκλητικά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων. ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καλούν σε πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις 12% για το 2025, υπενθυμίζοντας ότι το κόστος ζωής, τα τρόφιμα, η στέγαση, η Ενέργεια, τα φάρμακα έχουν αυξηθεί πολλαπλάσια σε σύγκριση με τους μισθούς.

Στους καταπέλτες από χτες οι ναυτεργάτες
Στους καταπέλτες από χτες οι ναυτεργάτες
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζουν αισχρή την πρόταση που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) την παραμονή της απεργίας. Με αυτή, η εργοδοσία προτείνει την υπογραφή ΣΣΕ στα ακτοπλοϊκά και μεσογειακά - τουριστικά πλοία, με αυξήσεις +2% από τον πληθωρισμό για το 2025, +1% για το 2026 και στο ύψος του πληθωρισμού για το 2027. «Είναι γελασμένοι οι εφοπλιστές αν νομίζουν ότι με αυτήν την πρόταση - κοροϊδία θα αναστείλουν τον απεργιακό αγώνα και το αγωνιστικό κλίμα των ναυτεργατών», τονίζουν τα σωματεία. Ζητούν τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, με θέμα τη λήψη απόφασης για νέα 48ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Απαιτούν μέτρα προστασίας στη Ζώνη

Με αιχμή τις διεκδικήσεις για τα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ζωής τους απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Την απεργία έχουν προκηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, καλώντας σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στον σταθμό του ΗΣΑΠ, όπου θα συναντηθούν με τους ναυτεργάτες. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης συγκέντρωση εργαζομένων έγινε χτες το πρωί στην πύλη της Ζώνης στο Πέραμα. «Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν το πότε θα γίνει νέο δυστύχημα. Απαιτούμε μέτρα εδώ και τώρα», τονίζουν τα Σωματεία. Σε έναν χώρο δουλειάς που πληρώνει βαρύ τίμημα, με νεκρούς και τραυματίες σε εργατικά «ατυχήματα», εξαιτίας της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων προστασίας και της απουσίας ελέγχων, οι εργαζόμενοι επαναφέρουν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις τους για Συλλογική Σύμβαση με υποχρεωτική ισχύ, αυξήσεις μισθών, τήρηση του ωραρίου και των μέτρων για την ασφάλεια.

Διεκδικούν: Εντατικοποίηση των ελέγχων. Να γίνονται έλεγχοι εφτά μέρες τη βδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου Δημοσίου. Πενταμελείς επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία. Τεχνικούς Ασφαλείας από λίστες του λιμεναρχείου. Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνει για τα μέτρα προστασίας. Αμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του Πυροσβεστικού Σταθμού στο Πέραμα.

Σήμερα και την Παρασκευή στις προβλήτες της COSCO

Απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα, μαζί με τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στη Ζώνη, αλλά και την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, διεκδικώντας μέτρα προστασίας και τιμώντας τη μνήμη του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή, ο οποίος έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς τη μέρα αυτή, το 2021, έχουν πάρει οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ (COSCO). Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν την Τετάρτη 16 Οκτώβρη στη μαζική συνέλευση της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ), με τους εργαζόμενους να πανηγυρίζουν την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) μετά από δεκαετή αγώνα. «Ηρθε η ώρα να επεξεργαστούμε, να οργανώσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί για τη νέα ΣΣΕ, για μέτρα ασφάλειας και υγείας που πραγματικά θα μας προστατεύουν, για μόνιμη και σταθερή εργασία πλήρους απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι, για αυξήσεις στους μισθούς, για επίδομα επικινδυνότητας σε όλες τις ειδικότητες, για 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο», τονίζει η ΕΝΕΔΕΠ.


Απεργούν και διαδηλώνουν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Απεργούν και διαδηλώνουν σήμερα σε μια σειρά από πόλεις οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και στην Εστίαση. Στη λήξη μιας ακόμα σεζόν, που συνοδεύτηκε από νέα ρεκόρ αφίξεων και κερδών για τους μεγαλοξενοδόχους και τους επιχειρηματίες, αλλά και από εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία παλεύουν για να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις σε ξενοδοχεία, επισιτιστικά καταστήματα και μαζική εστίαση με ουσιαστικές αυξήσεις και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Διεκδικούν την υπογραφή τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων σε κάθε τουριστική περιοχή με τις Ενώσεις Ξενοδόχων. Απαιτούν από την κυβέρνηση επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού κλαδικού μισθού για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκεντρώσεις ακόμα οργανώνονται σε:

-- Ζάκυνθο, 9.30 π.μ. ΟΑΕΔ και 11.30 π.μ. νομαρχία.

-- Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Αργοστόλι).

-- Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

-- Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

-- Χανιά, 11 π.μ, αεροδρόμιο. Προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και στη συνέχεια μηχανοκίνητη πορεία μέχρι το αεροδρόμιο.

-- Ηράκλειο, 11 π.μ, αεροδρόμιο. Προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και μηχανοκίνητη πορεία.

-- Ηγουμενίτσα, 11.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Την αλληλεγγύη του στην απεργία έχει εκφράσει το ΠΑΜΕ, καλώντας τα σωματεία να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Στην Αθήνα το απεργιακό κάλεσμα έχει γίνει υπόθεση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής αλλά και επιχειρησιακών σωματείων σε μια σειρά από ξενοδοχεία («Athens Marriott», «Intercontinental», «Royal Olympic», «Zafolia», «Stanley», «Saint George Lycabettus»), καθώς και του Σωματείου στην επιχείρηση εστίασης «Select SP» στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

«Είναι η ώρα να υπερασπιστούμε τη ζωή και το μέλλον μας», τονίζουν τα σωματεία. Οι μισθοί στον κλάδο μόλις που ξεπερνούν τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το 2011. Αντεργατικές ρυθμίσεις για το ωράριο και τα ρεπό έχουν γίνει, κατά παραγγελία της εργοδοσίας και με ευθύνη της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, όροι των Συλλογικών Συμβάσεων. Η εκ περιτροπής απασχόληση, η δουλειά μέσω εργολάβων, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου επεκτείνονται. Χιλιάδες εποχικοί μένουν για μήνες χωρίς εισόδημα, καθώς το επίδομα ανεργίας τούς χορηγείται μόνο για τρεις μήνες και πέντε μέρες ετησίως. Τώρα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα Συλλογική Σύμβαση στα ξενοδοχεία, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας διατυπώνουν απαράδεκτες αξιώσεις. Βάζουν στο τραπέζι και την επέκταση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου στις 10 ώρες, με αντάλλαγμα ένα γελοίο ποσό αύξησης της τάξης του 3%. «Απεργούμε για τη δική μας ζωή», διαμηνύουν εργαζόμενοι και σωματεία και βάζουν στην πρώτη γραμμή τις διεκδικήσεις τους για τον εργάσιμο χρόνο, το εισόδημα, τις συνθήκες εργασίας, τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζουν τα αιτήματα για:

-- Υπογραφή ΣΣΕ σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα με ουσιαστικές αυξήσεις.

-- Ανανέωση τώρα όλων των Συμβάσεων Εργασίας που λήγουν και μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου.

-- 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο με δύο συνεχόμενα ρεπό για όλους.

-- Κάτω τα χέρια από το φιλοδώρημα, να αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς φόρο και ασφαλιστικές κρατήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ