ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέο μνημόνιο στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας από τις ΗΠΑ

Αυτήν τη φορά με το Μαυροβούνιο, με επίκεντρο τη συνεργασία και στην Ενέργεια

Ο ευρωατλαντικός άξονας εντείνει τη διείσδυσή του στην περιοχή (φωτ. από πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Γερμανίας - Μαυροβουνίου)

2024 The Associated Press. All

Ο ευρωατλαντικός άξονας εντείνει τη διείσδυσή του στην περιοχή (φωτ. από πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Γερμανίας - Μαυροβουνίου)
Την επίμονη προσπάθεια των ΗΠΑ να επεκτείνουν την επιρροή τους στα Δυτικά Βαλκάνια επιβεβαιώνει και το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding - MOU) που υπέγραψε η Ουάσιγκτον με την Ποντγκόριτσα, κατά τη διάρκεια του πρώτου «Διά Ζώσης Οικονομικού Διαλόγου ΗΠΑ - Μαυροβουνίου» προχτές στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το MOU «στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μαυροβουνίου, στην επέκταση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων και στη στήριξη περιφερειακών οικονομικών πρωτοβουλιών που θα ωφελήσουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Μαυροβουνίου». Ακόμα, οι δύο πλευρές «δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν το επενδυτικό περιβάλλον στο Μαυροβούνιο». Ειδικότερα, «συζήτησαν κοινές προσεγγίσεις για τη βελτίωση του ελέγχου των ξένων επενδύσεων και της κατάρτισης στο Εμπορικό Δίκαιο, την ενεργειακή υποδομή και αξιόπιστες προμήθειες προμηθευτών για τεχνολογία, καθώς και τη συνεχή συνεργασία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας», εστιάζοντας μάλιστα στη «συνεχιζόμενη διμερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, από τον εκσυγχρονισμό του δικτύου έως την ολοκλήρωση της αγοράς και τη δίκαιη μετάβαση, που θα στηρίξει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη του Μαυροβουνίου».

Συνελήφθη ο Αλβανός πρώην Πρόεδρος Μέτα

Στη σύλληψη του 55χρονου πρώην Προέδρου (2017 - 2022) της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, προχώρησαν οι αρχές της χώρας προχτές, σύμφωνα με ΜΜΕ ενόσω εκείνος επέστρεφε από ταξίδι στο Κόσοβο. Ο εκπρόσωπός του, Τέντι Μπλούσι, χαρακτήρισε τη σύλληψη «ανάρμοστη» και πρόσθεσε ότι αυτή «θα καταδικαστεί από όλους τους πατριώτες και έντιμους Αλβανούς», όπως και ότι «η κυβέρνηση θα πληρώσει το τίμημα σε κάθε δρόμο και σε κάθε πλατεία». Ο Μέτα τα τελευταία χρόνια ηγούνταν του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ελευθερίας, αλλά προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κίνημα, που μέχρι πριν λίγα χρόνια συνεργαζόταν με τους Σοσιαλιστές του νυν πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η σύλληψη έγινε μετά από αίτημα της Εισαγγελίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς (GJKKO) και έκανε λόγο για «χρήση βίας» που ασκήθηκε για τη συνοδεία του κρατούμενου, «εξαιτίας της βίαιης εναντίωσής του στην υλοποίηση δικαστικής απόφασης που του κοινοποίησαν αστυνομικοί».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Σαλί Μπερίσα, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, του βασικού της αλβανικής αντιπολίτευσης, ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό αφότου καταδικάστηκε για διαφθορά, κάλεσε σε νέα αντικυβερνητική διαμαρτυρία στις 29 Οκτώβρη, λέγοντας ότι «είναι καιρός για δράση και μόνο δράση!». Προανήγγειλε δε παρεμβάσεις του κόμματός του «σε επίπεδο περιφέρειας για την πλήρη παράλυση του καθεστώτος», δηλαδή της κυβέρνησης Ράμα, προτρέποντας «να σηκωθούμε όλοι, και μετά τις 29/10 το επόμενο ραντεβού είναι πολύ κοντά, μέχρι να περάσουμε στην αδιάκοπη μορφή αυτής της αντίστασης».

Ο Βούτσιτς δεν πάει στο Καζάν της Ρωσίας

Στο μεταξύ, συζητήσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να μην εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς τη χώρα στη Σύνοδο των BRICS, όπου προσκλήθηκε, στο Καζάν της Ρωσίας, αλλά τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Οπως είπε ο Βούτσιτς, σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον ενημέρωσε ότι στο Καζάν τη σερβική αντιπροσωπεία θα αποτελούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούλιν, ο υπουργός Αμυνας Μπρατισλάβ Γκάσιτς, η υπουργός Οικονομίας Αντριάνα Μεσάροβιτς και ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Νέναντ Πόποβιτς.

Ο Σέρβος Πρόεδρος επικαλέστηκε επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα στο Βελιγράδι οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί και με τον επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς. Οπως είπε μιλώντας στο δίκτυο RTS, πρόκειται για «τρεις από τους σημαντικότερους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», που «έρχονται για να συζητήσουμε σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, γιατί κάποιοι στην Ευρώπη - αν και αναγνωρίζουν ότι κάναμε πρόοδο, έχουμε οικονομική ανάπτυξη και δημιουργήσαμε καλές προϋποθέσεις - δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Βούτσιτς, αμφιβάλλουν για τις προθέσεις μας».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Αναβαθμίζει τον εξοπλισμό της με αμερικανικούς πυραύλους

Νέα βήματα ενίσχυσης της «αμυντικής» συνεργασίας ΗΠΑ - Αυστραλίας σηματοδοτεί η συμφωνία που «έκλεισε» κατά την επίσκεψη του Αυστραλού υπουργού Βιομηχανίας και Αμυνας, Πατ Κονρόι, στην Ουάσιγκτον, με βάση την οποία η Καμπέρα θα αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς συνολικής αξίας 4,3 δισ. ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης, Ρίτσαρντ Μαρλς, δήλωσε ότι η αγορά των αμερικανικών πυραύλων δείχνει την πρόθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του να κάνουν πιο «θανάσιμο» το Πολεμικό τους Ναυτικό.

Θυμίζουμε ότι την άνοιξη, η Αυστραλία παρουσίασε ένα 10ετές πλάνο για τους εξοπλισμούς της, συνολικής αξίας 7,5 δισ. αμερικανικών δολαρίων, ιεραρχώντας ψηλά την αύξηση και των πολεμικών της πλοίων, ώστε να φτάσουν, από 11 που είναι σήμερα, στα 26.

Στόχος είναι η χώρα να αυξήσει τις συνολικές της στρατιωτικές δαπάνες στο 2,4% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, με «σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών» που - όπως τονίζει η Καμπέρα - «είναι απαραίτητη, δεδομένης της πολυπλοκότητας των στρατηγικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Θυμίζουμε ακόμα ότι το 2023, στο πλαίσιο της AUKUS (της διακρατικής συνεργασίας ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας) η Αυστραλία συμφώνησε να αγοράσει μέχρι και 5 αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια, αλλά και ότι θα κατασκευάσει ένα νέο μοντέλο με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Να μην ανανεώσουν την άδεια εργασίας 5 Τούρκων ιμάμηδων αποφάσισαν οι βελγικές αρχές, επικαλούμενες νομοθεσία που πέρασε την 1 Μάη στη Φλάνδρα, με ζητούμενο τον «περιορισμό της ξένης επιρροής». Πρόκειται για ιμάμηδες που εργάζονταν σε τζαμιά για το τουρκικό δίκτυο «Diyanet» που χρηματοδοτεί το τουρκικό κράτος. Η υπουργός Δικαιοσύνης της φλαμανδικής κυβέρνησης, Ζουχάλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι ιμάμηδες θεωρούνται «υπάλληλοι ξένου κράτους» και ότι «δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το δίκτυο "Diyanet" από το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν που επικρατεί στην Αγκυρα (...)». Στους ιμάμηδες δόθηκε προθεσμία ενός τριμήνου για να βρουν νέο εργοδότη αλλιώς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης του Βελγίου μπορεί να τους απελάσει.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Η γερουσιαστής των Πρασίνων στην Αυστραλία Λίντια Θορπ επέκρινε έντονα τον Βρετανό μονάρχη Κάρολο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο. Η Θορπ φώναζε «δεν είσαι δικός μου βασιλιάς. Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας», ενώ φορούσε ένα γούνινο παλτό ιθαγενών Αβοριγίνων.

ΑΝΟΪ.-- Με ομοφωνία τα 440 μέλη του Κοινοβουλίου του Βιετνάμ εξέλεξαν χτες τον στρατηγό Λουόνγκ Κουόνγκ νέο Πρόεδρο της χώρας. Ο 67χρονος Κουόνγκ διαδέχθηκε τον Το Λαμ, ο οποίος είχε διοριστεί Πρόεδρος τον Μάη αλλά αποχώρησε για να αναλάβει την ηγεσία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, ύστερα από τον θάνατο, τον Ιούλη, του Γενικού Γραμματέα του, Νγκουγέν Φου Τρονγκ. Ο Κουόνγκ είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Η Τουρκία και ο Νίγηρας υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της εξόρυξης, στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων αλλά και του έντονου ενδιαφέροντος της Τουρκίας να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κοιτάσματα ουρανίου ενόψει των σχεδίων ανάπτυξης των πυρηνικών σταθμών της.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στην Κούβα για τα προβλήματα που προκαλούν ο ιμπεριαλιστικός αποκλεισμός και ο κυκλώνας «Οσκαρ»

Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

Την αλληλεγγύη του στον λαό της Κούβας εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας τα εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό της Κούβας, στην κυβέρνηση και στο ΚΚ Κούβας, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, αλλά και τις επιπτώσεις από το ταυτόχρονο πέρασμα του κυκλώνα "Οσκαρ" στις ανατολικές επαρχίες της Κούβας.

Τα προβλήματα του συστήματος ηλεκτρισμού της Κούβας προκαλούνται από τον πολύχρονο ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που την εμποδίζουν να προμηθευτεί τα αναγκαία υλικά για να ανανεώσει και να επισκευάσει τις φθορές, καθώς και να προμηθευτεί τα αναγκαία καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Το ΚΚΕ εκφράζει ιδιαίτερα την αλληλεγγύη του στον λαό των ανατολικών επαρχιών της Κούβας, ο οποίος δοκιμάζεται από τον τυφώνα "Οσκαρ", που έχει προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών, πλημμύρες και καταστροφές σε υποδομές και σπίτια. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όσους έχασαν τους οικείους τους και ευχόμαστε τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό της Κούβας και του λαού της και συμμετέχει στον αγώνα για να αρθούν όλα τα μέτρα του βάρβαρου ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού και να διαγραφεί η Κούβα από τη λίστα των κρατών - "χορηγών της τρομοκρατίας"».

Σκληρή μάχη κρατικών υπηρεσιών και μαζικών οργανώσεων

Οι Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις και όλες οι κρατικές υπηρεσίες της Κούβας, μαζί με τις μαζικές οργανώσεις, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Μέχρι χτες το πρωί είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση περίπου στο 70% της χώρας και στην πρωτεύουσα Αβάνα κατά 95%, ωστόσο η κατάσταση παραμένει δύσκολη, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στο Σαντιάγκο και στο Γκουαντάναμο.

Οσο για το πέρασμα του κυκλώνα «Οσκαρ», δυστυχώς 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα Σαν Αντόνιο Ντελ Σουρ, στην επαρχία Γκουαντάναμο. Το πέρασμα του κυκλώνα την περασμένη Κυριακή και για 24 ώρες, με ριπές ανέμων 130 χιλιομέτρων και κύματα 4 μέτρων, που εξελίχθηκε σε ισχυρή τροπική καταιγίδα, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε σπίτια και υποδομές, ενώ κάποιες περιοχές εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένες.

ΒΕΛΓΙΟ
Απεργία στο αεροδρόμιο Σαρλερουά

Απεργία είχε χτες το προσωπικό ασφαλείας στο αεροδρόμιο Σαρλερουά του Βελγίου, καθώς τα συνδικάτα και η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις που θα πραγματοποιούνταν χτες. Πρόκειται για την τρίτη απεργία σε λιγότερο από δύο μήνες στο δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του Βελγίου, σημαντικό κόμβο της οικονομικής αεροπορικής εταιρείας «Ryanair», ενώ χρησιμοποιείται και από άλλες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, συμπεριλαμβανομένης της «Wizz Air».

ΣΟΥΔΑΝ
Συντριβή ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους

Ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76 συνετρίβη χτες στο Σουδάν μεταφέροντας πιθανώς Ρώσους πολίτες. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, εντοπίστηκε ένα μέλος του πληρώματος με το όνομα Βίκτορ Γκρανόφ, που ήταν υπάλληλος της εταιρείας αεροπορικών μεταφορών FZC, η οποία έχει έδρα στα ΗΑΕ. Η τύχη άλλων μελών του πληρώματος δεν έγινε άμεσα γνωστή.

Η ρωσική πρεσβεία στο Χαρτούμ ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες συντριβής του αεροσκάφους, ενώ ένας από τους διοικητές των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης» που πολεμούν τον στρατό και την κυβέρνηση του Σουδανού στρατηγού Α. Φ. Μπουρχάν ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησαν πυραύλους καταρρίπτοντας «αιγυπτιακό "Αντόνοφ"». Η πρεσβεία τόνισε πως το αεροσκάφος ενδέχεται να καταρρίφθηκε από αυτές τις παραστρατιωτικές δυνάμεις.

Νωρίτερα ο αρχηγός των παραστρατιωτικών δυνάμεων, Μ. Χ. Ντάγκαλο, είχε κατηγορήσει την Αίγυπτο ότι παραχωρεί αεροσκάφη της στον πόλεμο του Σουδάν που έχει ξεσπάσει από τον Απρίλη του 2023.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ