Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Να μην ανανεώσουν την άδεια εργασίας 5 Τούρκων ιμάμηδων αποφάσισαν οι βελγικές αρχές, επικαλούμενες νομοθεσία που πέρασε την 1 Μάη στη Φλάνδρα, με ζητούμενο τον «περιορισμό της ξένης επιρροής». Πρόκειται για ιμάμηδες που εργάζονταν σε τζαμιά για το τουρκικό δίκτυο «Diyanet» που χρηματοδοτεί το τουρκικό κράτος. Η υπουργός Δικαιοσύνης της φλαμανδικής κυβέρνησης, Ζουχάλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι ιμάμηδες θεωρούνται «υπάλληλοι ξένου κράτους» και ότι «δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το δίκτυο "Diyanet" από το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν που επικρατεί στην Αγκυρα (...)». Στους ιμάμηδες δόθηκε προθεσμία ενός τριμήνου για να βρουν νέο εργοδότη αλλιώς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης του Βελγίου μπορεί να τους απελάσει.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Η γερουσιαστής των Πρασίνων στην Αυστραλία Λίντια Θορπ επέκρινε έντονα τον Βρετανό μονάρχη Κάρολο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο. Η Θορπ φώναζε «δεν είσαι δικός μου βασιλιάς. Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας», ενώ φορούσε ένα γούνινο παλτό ιθαγενών Αβοριγίνων.

ΑΝΟΪ.-- Με ομοφωνία τα 440 μέλη του Κοινοβουλίου του Βιετνάμ εξέλεξαν χτες τον στρατηγό Λουόνγκ Κουόνγκ νέο Πρόεδρο της χώρας. Ο 67χρονος Κουόνγκ διαδέχθηκε τον Το Λαμ, ο οποίος είχε διοριστεί Πρόεδρος τον Μάη αλλά αποχώρησε για να αναλάβει την ηγεσία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, ύστερα από τον θάνατο, τον Ιούλη, του Γενικού Γραμματέα του, Νγκουγέν Φου Τρονγκ. Ο Κουόνγκ είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Η Τουρκία και ο Νίγηρας υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της εξόρυξης, στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων αλλά και του έντονου ενδιαφέροντος της Τουρκίας να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κοιτάσματα ουρανίου ενόψει των σχεδίων ανάπτυξης των πυρηνικών σταθμών της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ